Полумесечината - Симбол на Исламот ?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
anaveno

- Tokmu na ova i mislev koga ja spomnav ochigledno istata legenda za potekloto na polumesecinata od Filip II Makedonski (ima samo poveke slichni verzii). Znachi i ovoj simbol vodi poteklo od (ili barem zaradi) Makedoncite..

Pozdrav

Kolku sto znam jas,mesecinata ne e simbol na Islamot, tuku e vneseno od Turcite, ali so opravduvanje deka Islamskiot Kalendar e Lunearen.

Ali, kako zname so koe se identifikuvame nie, muslimanite, e arapskoto zname, vo koe stoi natpisot, koj e simbol na Islamot

"Ima samo eden Bog i Muhamed e negoviot pratenik"

Znaci, ovde se zboruva za istiot Bog, kako kaj hristijanite i evreite, zosto znam mnogu luge koi navreduvaat, pcuejki go Bogot na Muslimanite, Allah.

Allah e zborot na arapski za Bog. Razlikata megu hristijanite i muslimanite e tokmu tuka, nie priznavame samo Bog, a ne i negov sin i nisto drugo, ni tatko ni majka, samo Bog.

Istotaka Isus(Isa na muslimanski) e nas prorok. Vo svetata kniga, Koranot, ima specijalni poglavja kade se opisuva celata istorija za Isus, Deva Marija.

Оригинално Алах е : Al-Ilah. “Ал“ е член, членување, а “Илах“ е именка за Бога, пишувано е за тоа веќе (за богот Ил, Илу, Ел, Елох(им), Алах, Илија (Алија)...).

anaveno

- Tokmu na ova i mislev koga ja spomnav ochigledno istata legenda za potekloto na polumesecinata od Filip II Makedonski (ima samo poveke slichni verzii). Znachi i ovoj simbol vodi poteklo od (ili barem zaradi) Makedoncite..

Pozdrav

Mozebi ne e mesto,ama ova e del od istite pisanija:
//gejskiot tekst ne se konvertira//
Philip, while attacking Methone....
was maimed in his right eye by an arrow, having been hit by one of
the Methonians named Aster, who wrote something like this on
the arrow:“Aster sends Philip a deadly arrow.”

gledame,Filip,Metodij,Strelco-Belco....

ponatamu..
Philip sent an arrow to him, after writing in response,
“Aster, if Philip seizes him, he will crucify.” And, after offering
peace, he made demands for him and, having seized him, he
crucified him.

cudni obicai....

...from the Suda is д°јион, “right,” specifying which of
Philip’s eyes was struck...

д°јион e koine zborot za desno....i t.n...

%25D0%2597%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25BC%25D0%25B5%2B%25D0%25BD%25D0%25B0%2B%25D0%25BC%25D0%25BB%25D0%25B0%25D0%25B4%25D0%25BE%25D1%2582%25D1%2583%25D1%2580%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25B0%25D1%2582%25D0%25B0%2B%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25BB%25D1%2583%25D1%2586%25D0%25B8%25D1%2598%25D0%25B0.png

Мијачко свадбарско знаме

mijacko%2Bzname%2B3.jpg

На аглите се забележуваат полумесечини со ѕвезди

Александар III Македонски со богот Хорус за кого се верувало дека едното око му е сонцето, а другото месечината.
AlexanderChorus.jpg

Што држи Александар во рацете? Босилек (царскиот лек)?

Можно е
Native to Africa and India, basil was thought to be brought from India to Greece by the early trade of Alexander the Great. Basil is a sacred plant in India, associated with the Hindu goddess Tulasi, and remains a symbol of love, faithfulness, and eternal life... The ancient Egyptians burned a mixture of basil and myrrh to appease their gods and embalmed their dead with it.

Native to Africa and India, basil was thought to be brought from India to Greece by the early trade of Alexander the Great...

Eddie_rebel, мошне погрешна насока...

1. Александар ништо не носел кон некаква си "Грција" што не постоела тогаш, туку кон неговата и наша МАКЕДОНИЈА, и тоа не лично, зашто никогаш и не се вратил назад откако тргнал на походот кон исток.

2. Ако сакаме да го земеме ова за точно (за што ќе треба да се приложи сериозна НАУЧНА статија или историски документиран доказ) тогаш пак имаме една друга дилема = КОГА Е НАПРАВЕН ОНОЈ ПРИКАЗ НА АЛЕКСАНДАР СО БОГОТ ХОРУС..?

Зашто ако е после неговата смрт, дали тоа значи дека до тогаш и Египќаните не знаеле за босилекот?
Се нешто ми се чини дека не е така...

Ако одиме по написов во линков што го приложи, таму пишува дека "Древните Египќани гореле микс од босилек и миро за да ги слават своите богови и балсамираат своите мртви со тоа"
Што значи контрадикција со изјавата дека Алексадар го донел босилекот од Индија...

"early trade of Alexander the Great" не го сфаќајте буквално. Александар не ставил торбата на рамо и го носел босилекот туку луѓе од неговата експедиција кои се занимавале со тоа :)

Не реков дека е така и никако поинаку туку дека е можно да е босилек затоа што дискусијата беше насочена кон него. Не сретнав официјално што претставува. Mожно е и да е едно друго растение што изгледа слично (ко на сликата) и што александровата експедиција го користела, а најден е и во Египет во гробница - сладунец (мислам така се вика на македонски).

Ако некој има официјална информација нека повели, вака сите шпекулираме.

А за поседното не гледам контрадикторност, сепак не пишува дека Александар босилекот го донел во Египет.

"early trade of Alexander the Great" не го сфаќајте буквално. Александар не ставил торбата на рамо и го носел босилекот туку луѓе од неговата експедиција кои се занимавале со тоа :)
Јасно де, таман работа сам да го носел... иако како што реков погоре, нема и не постои никаков доказ (барем мене не ми е познат) дека до пред походот на Александар и Македонците на исток босилекот го немало во Македонија, Египет, итн.

Eddie_rebel напиша:
Не реков дека е така и никако поинаку туку дека е можно да е босилек затоа што дискусијата беше насочена кон него. Не сретнав официјално што претставува. Mожно е и да е едно друго растение што изгледа слично (ко на сликата) и што александровата експедиција го користела, а најден е и во Египет во гробница - сладунец (мислам така се вика на македонски).

Ако некој има официјална информација нека повели, вака сите шпекулираме.
Така е , се слагам = дебатираме за насока која што ја постави Кариес, базирана врз она што ти го постираше за претставата на Александар во Египет. Ама ако не е на одмет, се додека не забегаме ептен од темата.

Мојот предходен муабет, иако малку во завиена форма беше со цел да нагласам да не се промовираат овде некакви глупи грчки странички (линкот и текстот по којшто сега дискутираме за босилекот е од грчки сајт = погледни горе лево дека има линк за "грчки корисници") во коишто нема ништо друго освен ефтина грчка пропаганда без трунка поткрепа, како начкрапаново за босилекот, и муабетот демек Александар го донел во "Грција"..?!? :tapp:

И на други теми тука сум го рекол истото, и пак ќе повторам = големината и значајноста на Александар е буквално СВЕТСКА, и за него и во врска со него има се и сешто по нетов, од што огромен % се тешки глупости за кои не вреди да се потроши ни секунда време, а камоли да ги постираме овде.

Грчката единствена цел е да се избрише МАКЕДОНСКОТО име, за по принципот "It's all Greek to me..." целиот свет да го врзува Александар со некаква си "Грција" која не ни постоела тогаш..!

Без љутиш другар, мислам дека ти ова го знеш многу подобро од другите овде. (y)

Eddie_rebel напиша:
А за поседното не гледам контрадикторност, сепак не пишува дека Александар босилекот го донел во Египет.
Да, ама е сепак контрадикторност и да не речам глупост зашто Александар на походот ПРВО отиде накај Египет, па ПОСЛЕ накај Индија. Што значи дека ако Египќаните знаеле за босилекот, како што си пишува подолу во чкрапаницата, тогаш првичното тврдење дека Александар го донел "во Грција" ОД Индија е нон-сенс...

Батали расправија за грчки ментални моронштини, не вреди човек да губи време со тоа...

Слушај го Добри Ставревски, уживај и обрни внимание за што се пее во 3-4 строфа:

;)

А зошто Босилекот (со големо Б) не може да биде домицилно растение во Македонија? Зошто мора некој да го донесе од некаде? Вака испаѓа дека во Македонија не растело ништо претходно и била гола пустина, па кој стасал носел растенија и ги садел овде...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom