Автоматски управувано возило

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Што мислите вие за ова, дали е подобро да има вакви автоматско управувани коли или пак управувани од човек? Дали ќе се чувствувате посигурни кога ве вози компјутер или кога вие ја имате контролата на возилото?

Компјутер не може да контролира човек, како што човек контролира компјутер. Машината е направена од човек, и најголема грешка ќе му биде на човекот ако и даде право на таа машина да размислува и да носи одлуки.

Компјутер не може да контролира човек, како што човек контролира компјутер. Машината е направена од човек, и најголема грешка ќе му биде на човекот ако и даде право на таа машина да размислува и да носи одлуки.

Па и нема да размислува баш, сето тоа ќе биде добро испрограмирано од човек така да колата само ке следи процедура и ако има грешка колата не е одговорна :)
Инаку идејава има и добри и лоши страни, добрата е што нема да има толку сообраќајќи (се надевам), лошото е што незнаеме како ќе реагира на некои непредвидени ситуации.

Ова треба да се анализира/работи уште долго време , за да се достигна некакво ниво каде што колата ќе може самата да носи одлуки
но може да се достигне ниво каде што одлуките ќе бидат подобри од одлуките на човекот

Целосно компјутерски управуван автомобил е глупост.Компјутерот знае често да заебе,а ќе бидат изгор скапи.

Целосно компјутерски управуван автомобил е глупост.Компјутерот знае често да заебе,а ќе бидат изгор скапи.
Воопшто не е глупост , веќе постојат успешни обиди за тоа , а доколку бидат скапи на почетокот брзо ќе им паднат цените

Воопшто не е глупост , веќе постојат успешни обиди за тоа , а доколку бидат скапи на почетокот брзо ќе им паднат цените
Постојат.Со кутии големи колку сандак на кров и опрема вредна стотици илјади евра.Тоа ти е неисплатливо.На крај краева доколку се направат такви автомобили хакирањето во нивните компјутери би било повеќе од возможно.

Или ќе им падне оперативниот систем.

Автоматски управуваната машина знае доста често да згреши. Ако си немал работа со автоматска или барем полуавтоматска машина, нема никогаш да дознаеш дека сум во право.

--- надополнето: Sep 18, 2011 8:01 PM ---
Постојат.Со кутии големи колку сандак на кров и опрема вредна стотици илјади евра.Тоа ти е неисплатливо.На крај краева доколку се направат такви автомобили хакирањето во нивните компјутери би било повеќе од возможно.

пфф , врска немаш
таквите автомобилите ќе се управуваат со помош на комјутер кој што е базиран на вештачки невронски мрежи , немаш врска со тоа што го кажа, премногу гледаш discovery :)
--- надополнето: Sep 18, 2011 8:03 PM ---
Или ќе им падне оперативниот систем.

Автоматски управуваната машина знае доста често да згреши. Ако си немал работа со автоматска или барем полуавтоматска машина, нема никогаш да дознаеш дека сум во право.
Ако немаш работено со вештачки невронски мрежи , ти никогаш нема да дознаеш дека јас сум во право :)
За коплетно различна техологија збориме , што прави иста работа

--- надополнето: Sep 18, 2011 8:01 PM ---

пфф , врска немаш
таквите автомобилите ќе се управуваат со помош на комјутер кој што е базиран на вештачки невронски мрежи , немаш врска со тоа што го кажа, премногу гледаш discovery :)
Ќе им го земеш на Клингонците?

Ако немаш работено со вештачки невронски мрежи , ти никогаш нема да дознаеш дека јас сум во право :)
За коплетно различна техологија збориме , што прави иста работа
Ако ти имаш работено со невронски "мрежи", ти подавам рака. Само се сомневам дали воопшто знаеш што е тоа неврон?

Уствари, насловот на темата е Автомстки управувано (Автоматско управувачки системи) и не планирам да се објаснувам со некој кој ни малку не е компетентен по тоа поле. :unsure:

Ќе им го земеш на Клингонците?
наместо да бидеш скепитчен , напиши artificial neural networks на google и прочитај малце што е тоа
доколку знаеш како работат и доколку имаш основно познавање со тоа ќе можеш да направиш на пример бот што ќе игра беспрекорно XO или некоја друга игра
--- надополнето: Sep 18, 2011 8:13 PM ---
Ако ти имаш работено со невронски "мрежи", ти подавам рака. Само се сомневам дали воопшто знаеш што е тоа неврон?

Уствари, насловот на темата е Автомстки управувано (Автоматско управувачки системи) и не планирам да се објаснувам со некој кој ни малку не е компетентен по тоа поле. :unsure:
многу добро знам што е тоа , како и да е , ти цело време збориш за машини со конечно множество на решенија , невронските мрежи се користат кај машини со бесконечно множество на можни решија , ... али ај нема везе :) незнам што зборам :):):)

ти цело време збориш за машини со конечно множество на решенија , невронските мрежи се користат кај машини со бесконечно множество на можни решија , ... али ај нема везе :) незнам што зборам :):):)
Не ми наметнувај и извртувај мислење сега. Темата е за Автоматски управувани машини.

Бесконечно множество на решенија, постои само како теорија. Практично нема такво нешто. Ама, тоа е веќе друга тематика.

Не ми наметнувај и извртувај мислење сега. Темата е за Автоматски управувани машини.

Бесконечно множество на решенија, постои само како теорија. Практично нема такво нешто. Ама, тоа е веќе друга тематика.
А како ќе се управуваат тие машини автоматски , преку компјутер , а за тоа ќе мора да има алгоритам , епа алгоритамот е базиран а вештачки невронски мрежи , ама претпоставвуам дека веќе ова го знаеш , бидејќи имаш работено со тоа :)

А што се однесува за бесконечното множество на решенија/состојби , читни за FSM и ISM ... претпоставувам дека знаеш што значи тоа :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom