Трансхуманизам (H+)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Всушност ништо од ова не е точно. Наноботите фукнционираат во правец на создавање на по ефикасен извор на енергија. А "животот" од синтетичката ДНА, тоа е генетски софтвер.

Неминовно е еден ден сите да станеме Др. Менхетен. Дали таа "просветленост" е добра или лоша зависи од денешните морални учења и големината на нивното општо прифаќање.

Затоа, само добар човек може да биде добар доктор.
Vsusnost ti ne si vo pravo;)

Nanobotite i nivnata funkcija kako beta kletki na pankreas, koj ne funkcionira poradi diabetes melitus type 1, kje gi zapoznaesh verojatno vo 2015 godina.

Tokmu nanotehnologijata i nejzinata primena vo site oblasti e idninata na covestvoto.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Vsusnost ti ne si vo pravo;)

Nanobotite i nivnata funkcija kako beta kletki na pankreas, koj ne funkcionira poradi diabetes melitus type 1, kje gi zapoznaesh verojatno vo 2015 godina.
Ама не велам дека ова нема да се случи. Примарното развивање на наноботите е многу малку во правец на медицината. Колку што знам јас вакви клетки сеуште не постојат а камо ни да функционираат како бета клетки во панкреас за четири години. Дај извор ако не сум во право.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ама не велам дека ова нема да се случи. Примарното развивање на наноботите е многу малку во правец на медицината. Колку што знам јас вакви клетки сеуште не постојат а камо ни да функционираат како бета клетки во панкреас за четири години. Дај извор ако не сум во право.
Nemam nekoj konkreten link pri raka, no izguglaj diabetes recovery with nanotech kje dobiesh sigurno eden kup strani.

Pri kraj se ispituvanjata so gluvci, prasanje na vreme e koga kje se upotrebi na covek. Predviduvanjata se okolu 2015.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Всушност ништо од ова не е точно. Наноботите фукнционираат во правец на создавање на по ефикасен извор на енергија. А "животот" од синтетичката ДНА, тоа е генетски софтвер.

Неминовно е еден ден сите да станеме Др. Менхетен. Дали таа "просветленост" е добра или лоша зависи од денешните морални учења и големината на нивното општо прифаќање.

Се согласувам. Етичките импликации на нанотехнологијата и техничкиот сингуларитет воопшто се клучни во оваа дебата.

B

Black Guard

Гостин
Затоа што, за мене, неблагодарно е да се пророкува како ќе биде. Секоја технологија страда од багови и гличови и скептичен сум кон совршена технологија. Ја утињам поентата?
Постои научна дисциплина футурологија сом свои методи,трансхуманизмот не бара совршена технологија туку напротив цели кон постепено усовршување-околу етичките дилеми нема да спорам.
--- надополнето: Sep 17, 2011 9:48 PM ---

Што пишеш синко.

Наноботите се мали роботчиња кои ќе ги чистат крвните садови,ќе вршат детоксификација на црниот дроб,ќе поправаат оштетени ткива и.т.н

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Постои научна дисциплина футурологија сом свои методи,трансхуманизмот не бара совршена технологија туку напротив цели кон постепено усовршување-околу етичките дилеми нема да спорам.
Фала за дистинкцијата. Во право си, битно е да се разграничи можноста од настапување на технологиите од етичките дилеми поврзани со нивната потенцијална злоупотреба. Етичките дилеми, меѓу другото, ја проблематизираат унифицираноста за која зборуваш. Да се обидам пак: иминентноста на технологиите е неспорна. Совршеноста на истите е нешто во кое се сомневам. Бидејќи немам основни знаења за футуролошките теории, допуштам дека мојот сомнеж е неинформиран. Има толку многу да се учи, а малку време.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Што пишеш синко.

Наноботите се мали роботчиња кои ќе ги чистат крвните садови,ќе вршат детоксификација на црниот дроб,ќе поправаат оштетени ткива и.т.н
И ќе го продолжат животниот век 140 години. :pos:

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Аргументацијата ептен ме интерсира, а шансите за прифаќање зависат од силината на аргументите. Темава ја отворив првенствено поради интерес, а не со цел да дебатирам. Многу малку сум упатен во сето ова. Од она што досега го имам прочитано (а тоа се се`уште некои основни податоци) ова е една од насјмелите визии што сум ја сретнал.
Перо, да почнеме од самиот почеток, нали?

Темава отиде каша попара од мешање на работи кои едвај имаат врска со трансхуманизмот (ГМ храна) до етики и религии(???). Трансхуманизмот, во најширока смисла подразбира унапредување на човекот во сите можни домени (физички, интелектуален, -внеси било кој- ). Секако ова би било исклучиво по пат на научен и технолошки прогрес, што и баш не е нешто ново, имајќи го во превид експоненцијалниот технолошки развој во последниве 3-4 милениуми (не дека технологија немало и многу порано, туку тешко е да се спореди правење копје со леење бронза и железо). Овој напредок во различни сфери би изгледал доста различно, на пример во биомедицински науки тоа би било подобро здравје и животна екстензија, во полето на АИ тоа би бил градење интелигентни машини, во невронауката би било развој на когнитивни инхејсери, во генетиката би било редизјнирање на геномот (човечки, не на компири, мада и тоа не е вон игра). Самиот поим на сингуларитет означува момент кога ќе створиме АИ која е поинтелигентна од самите нас, и како таква може да се самоунапредува, така да АИ генерација 1 ќе направи уште поинтелигентна АИ 2, и се така експоненцијално, скоро до бескрај, при што ние самите ќе станеме еквивалент на она што се бактериите за нас. Токму од овие причини е невозможно да предвидиме што ќе биде после појавата на сингуларитетот (оттука и името сингуларитет, како еквивалент на физичкиот сингуларитет). Курцвејл има една теорија според која ќе се стопиме со суперинтелектот на АИ, но постојат многу потемни сценарија кои мене лично ми делуваат доста поверојатни. Како што реков, дрндање што ќе биде после сингуларитетот е само губење време.

Ти имаш премногу прашања околу сето ова, меѓутоа се сомневам дека на повеќето од нив има одговор. Не дека "никој го нема одговорот", туку дека прашањата немаат смисла. Ова е многу чест случај кога лаици или дури филозофи се впуштаат длабоко во научни теми.

Еве за почеток да ти помогнам од старт да исфрлиш голем дел од прашањата на кои никогаш нема да им најдеш одговор. Трансјуманизмот е заснован исклучиво на научни постулати, а науката е заснована на (натуралистички) монизам. Оттука, се она што ти го карактеризираш како "психичко", "духовно" "спиритуално" "религиозно" може да се редуцира на физичко-хемиски процес, математичка равенка, и може да се емулира на компјутер.
Ако не се слагаш, автоматски преминуваш во некоја форма на не-монизам, најверојатно дуализам и се ова што го напишав погоре паѓа во вода. Во тој случај инстантно ја баталуваш науката, можноста за надхумана АИ, или етика базирана на научни принципи. Ако е тоа така, трансхуманизмот е само бајка и е тотално невреден за размисла.

Монизам, не-монизам и дуализам се доста прости филозофски концепти, меѓутоа особено сложени и тешки за аргументација и апликација. Ако не си доволно запознаен може вики да помогне, но не знам колку. Би сакал да ти препорачам литература во која што можеш овие нешта да ги читаш во полесна и "преџвакана" верзија но не би знаел. Можеби некој друг може да те упати подобро. Но како и да е, ова е прв чекор кој не можеш да го заобиколиш, бидејќи треба цврста основа на која ќе ги базираш своите претпоставки, а бога ми и прашањата кои ги имаш околу сето ова.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Курцвејл има една теорија според која ќе се стопиме со суперинтелектот на АИ, но постојат многу потемни сценарија кои мене лично ми делуваат доста поверојатни.
Браво мајсторе, одличен пост! Ако не те иритира превише, ја би да продужиме со дискусијата, а ти реши дали ќе ти се пишува на темава. За почеток ме интересира твојот коментар за овој дел од твојот пост.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Браво мајсторе, одличен пост. Ако не те иритира превише, ја би да продужиме со дискусијата, а ти реши дали ќе ти се пишува на темава. За почеток ме интересира твојот коментар по болдираново.
Не ме иритира! Само сум малку нервозен! Гледаш колку извичници ставам! Кај има овде иронично смајли?!

Јас ич не се сомневам во превидувањето на Курцвејл дека ќе создадеме надчовечка АИ, исто не гледам никаков проблем со префрлање на нашата свест во компјутер или градење синтетички луѓе/свесни ентитети_како сакаш наречи ги, ин силико. Јас гледам проблем 1. дали самата АИ ќе сака тоа да ни го овозможи. Сосема е веројатно (според мене и сигурно) дека надчпвечката АИ ќе биде непријателски настроена кон нас и ќе не потамани инстантно за да не и ги трошиме ресурсите беспотребно. Надчовечката АИ скоро сигурно ќе биде лишена од нештата кои кај нас се еволутивно вградени, како љубов, сочувство и слични емоции кои не држат во социјална заедница (АИ нема потреба од заедница). Но сепак врати се на мојот претходен пост, сите предвидувања околу сингуларитетот се безмалку гледање на гравчиња.

Но ако грешам, и навистина се интегрираме со АИ, сингуларитетот ќе ни понуди што око не видело и уво не слушнало--рај. Само за разлика од религиозниот рај кој за мене би бил пекол, бидејќи би бил заробен во бескрајно долг живот додека имам ораничени ментални способности (читај: ќе ми скурчи рајот после првиот еон таму и ќе стане пекол), сингуларитетот ќе може да ја промени мојата ментална структура и да ме направи демибог, бог, ако не и два бога.

Ако само ја назреш магнитудата на оваа трансформација, ќе видиш дека твоите прашања, особено оние етичките и религиозните се крајно ирелевантни.

B

Black Guard

Гостин
АИ не би требало да биде независно туку во симбиоза со човекот бидејќи тоа е и целта,тоа се директивите,имаме принципи имаме систем кој треба да го усовршуваме сметам дека еден ден малку и ќе си личиме како борг-од стар трек.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не ме иритира! Само сум малку нервозен! Гледаш колку извичници ставам! Кај има овде иронично смајли?!

Јас ич не се сомневам во превидувањето на Курцвејл дека ќе создадеме надчовечка АИ, исто не гледам никаков проблем со префрлање на нашата свест во компјутер или градење синтетички луѓе/свесни ентитети_како сакаш наречи ги, ин силико. Јас гледам проблем 1. дали самата АИ ќе сака тоа да ни го овозможи. Сосема е веројатно (според мене и сигурно) дека надчпвечката АИ ќе биде непријателски настроена кон нас и ќе не потамани инстантно за да не и ги трошиме ресурсите беспотребно. Надчовечката АИ скоро сигурно ќе биде лишена од нештата кои кај нас се еволутивно вградени, како љубов, сочувство и слични емоции кои не држат во социјална заедница (АИ нема потреба од заедница). Но сепак врати се на мојот претходен пост, сите предвидувања околу сингуларитетот се безмалку гледање на гравчиња.

Но ако грешам, и навистина се интегрираме со АИ, сингуларитетот ќе ни понуди што око не видело и уво не слушнало--рај. Само за разлика од религиозниот рај кој за мене би бил пекол, бидејќи би бил заробен во бескрајно долг живот додека имам ораничени ментални способности (читај: ќе ми скурчи рајот после првиот еон таму и ќе стане пекол), сингуларитетот ќе може да ја промени мојата ментална структура и да ме направи демибог, бог, ако не и два бога.

Ако само ја назреш магнитудата на оваа трансформација, ќе видиш дека твоите прашања, особено оние етичките и религиозните се крајно ирелевантни.
За нервозата незнам шо да ти кажам, Шабане. Голем си, сам резонираш више. Ја па сум ептен кул вечерва, ваљда од тоа хорсот шо го упукав у вена.

А сеа озбилно. Ти ја разбирам поентата за сингуларитетот и во право си -- сите спекулации околу тоа што и како се погрешни и излишни. И држи твојот коментар за ирелевантни прашања кои доаѓаат од недостаток на информации. Сигурен сум дека сум заслужен за многу од нив.

Магнитудата на сево ова ми е на моменти intellectually impermeable, што ме тера понатаму да читам на темава. Но сфатливо ми е дека „рајот“ на сингуларитетот е неминовен, и на парадоксален начин, присилен. Тоа е, според научните предвидувања, реалноста која не очекува.

Христијанскиот рај (иако, ирационален), е според мене, подобар. На „опиумскиот сон“ за христијански рај му претходи илузијата за слободен избор. Христијанскиот рај не може да „ти скурчи“. Таму ќе се најдат само оние кои навистина го барале и копнееле по него. Пошто ти не се мешаш со таквите (не дека не заслужуеш, него затоа што ти нејќеш), никогаш нема да бидеш принуден да живееш во таков некој „опиумски салон“. Ако сингуларитетот е реалноста што доаѓа, мојот опиумски сон и не е така лоша алтернатива. За мене и остали џанаци.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Магнитудата на сево ова ми е на моменти intellectually impermeable, што ме тера понатаму да читам на темава. Но сфатливо ми е дека „рајот“ на сингуларитетот е неминовен, и на парадоксален начин, присилен. Тоа е, според научните предвидувања, реалноста која не очекува.

Христијанскиот рај (иако, ирационален), е според мене, подобар. На „опиумскиот сон“ за христијански рај му претходи илузијата за слободен избор. Христијанскиот рај не може да „ти скурчи“. Таму ќе се најдат само оние кои навистина го барале и копнееле по него. Пошто ти не се мешаш со таквите (не дека не заслужуеш, него затоа што ти нејќеш), никогаш нема да бидеш принуден да живееш во таков некој „опиумски салон“. Ако сингуларитетот е реалноста што доаѓа, мојот опиумски сон и не е така лоша алтернатива. За мене и остали џанаци.
Овде има логички недоследности:
1 ако сметаш дека сингуларитетот е неминовен тогаш ти го држиш гледиштето на натуралистичкиот монизам. ова експлицитно ти забранува да размислуваш за религии, ристоси и христијански рајови.

2 сингуларитетот не е присилен, затоа што е природен процес на зголемување на комплексноста кој трае веќе 4 милијарди години, од самиот почеток на животот. да кажеш дека нешто од тој вид е присилно е еквивалентно да речеш дека гравитацијата е присилна.

3 интегрирањето со сингуларитетот е само и исклучиво во случај на пријателски настроена АИ, дури и тогаш не е сигурно дека би сакала да се интегрира со нас, бидејќи ќе треба да троши свои ресурси за нашиот "рај". затоа, во случај на пријателска АИ, која ја заговара Курцвејл, ти ќе можеш да избереш да живееш како амиш надвор од сингуларитетот.

Христијанскиот рај, како што ти самиот викаш е ирационален и сосема невреден за дискусија бидејќи е само приказна на пустински камилари од пред 3 илјади години. Ја неќам да живеам во опиумски салон, реалноста е многу помагична од старите еврејски приказни и бескрајно интересна. Дотолку повеќе што живееме токму во времето кога можеме да ги баталиме сите овие религиски, културни и биолошки атавизми и да изградиме нешто многу поголемо и подобро од нас, нешто што ќе отиде отаде ѕвездите, па и подалеку (у пм).

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Овде има логички недоследности:
1 ако сметаш дека сингуларитетот е неминовен тогаш ти го држиш гледиштето на натуралистичкиот монизам. ова експлицитно ти забранува да размислуваш за религии, ристоси и христијански рајови.

2 сингуларитетот не е присилен, затоа што е природен процес на зголемување на комплексноста кој трае веќе 4 милијарди години, од самиот почеток на животот. да кажеш дека нешто од тој вид е присилно е еквивалентно да речеш дека гравитацијата е присилна.

3 интегрирањето со сингуларитетот е само и исклучиво во случај на пријателски настроена АИ, дури и тогаш не е сигурно дека би сакала да се интегрира со нас, бидејќи ќе треба да троши свои ресурси за нашиот "рај". затоа, во случај на пријателска АИ, која ја заговара Курцвејл, ти ќе можеш да избереш да живееш како амиш надвор од сингуларитетот.

Христијанскиот рај, како што ти самиот викаш е ирационален и сосема невреден за дискусија бидејќи е само приказна на пустински камилари од пред 3 илјади години. Ја неќам да живеам во опиумски салон, реалноста е многу помагична од старите еврејски приказни и бескрајно интересна. Дотолку повеќе што живееме токму во времето кога можеме да ги баталиме сите овие религиски, културни и биолошки атавизми и да изградиме нешто многу поголемо и подобро од нас, нешто што ќе отиде отаде ѕвездите, па и подалеку (у пм).
Не се согласувам со тебе по точките 1. и 2. Според она што го читам за сингуларизмот, и според она што ти го опиша -- неминовен е.

Искрено се надевам на опцијата за „амишки живот“. Многу ми е поромантична.

За христијанскиот рај коментирав во контекст на неминовноста на сингуларитетот. Јасно, религијата е опиумски салон за тебе и хард-кор атеистите, за нас џанаците не е. Се разбира, тежината на нашите аргументи не е иста -- твојата конечна претпоставка е научно фундирана, мојата е ирационална вера.

Ако трансхуманизмот е унапредување на човекот во сите можни домени, а техничкиот сингуларитет, моментот на фузија со АИ и нејзин конечен триумф во наредните генерации, тогаш унапредувањето е проблематично од егзистенцијален аспект. Ти се ложиш на технологија која ќе го усоврши човештвото, ќе го издигне на ниво на demigod, за, според твоите очекувања, на крај да го уништи како паразитски цицач на ресурси. Мене ваквото телеолошко сценарио ми е тиња. Во споредба со судбината на суперчовекот, медитацијата на тибетанските монаси или безмолвието на оние од Св. Гора, за мене, се попривлечен пат до ѕвездите. Али не у пм.

Kajgana Shop

На врв Bottom