Тоа дома на татко ти да му го кажеш, дете.
Еве колку ни зема државата од литар гориво:
Супер 95:
Акциза: 22.097 денари
ДДВ: 12.127 денари
Литар гориво: 79.5
за државата: 34.224
останато: 45.276
Супер 98
Акциза: 22.030
ДДВ: 12.356
Литар гориво: 81
за државата: 34.386
останато: 46.614
Дизел
Акциза: 12.485
ДДВ: 10.574
Литар гориво: 70.5
за државата: 23.059
останато: 47.441
п.с. цените се од пред две-три недели.
И шо има веза сеа овоа горе наведеното....ти изгледа немаш појма ни што е акциза,ни што е ДДВ???
И шо демек ако у 2008 барелот бил 140$,а кај нас горивото било поевтино од сега,и демек баш нас тука единствено у светов владата решила да не краде.....јоооој....австралопитекуси....читајте ги цените у ЕВРОПААААА брее....секаде е горивото е поскапо од нашето.
1.Placame 80 denari litar koga barel e 87$, koga bese 147 placavme slicna cena kako segasnava. Objasnuvanje za toa den denes nema.
2.Ako se e po evropski pravila da prasam dali vo eu penzionerite odat besplatno na banja i koristat besplaten prevoz i milion drugi raboti. Bidejci vo SAD so mene raboti 71 godisen starec i ima 800$ penzija pa ne mu stasuva.
3.Plus dali e po evropski pravila da se vrabotuva partiski? bez razlika koj e na vlast, ova go znam bidejci licno sum bil vo partija i poprilicno znam kako funkcionira sistemot so prioritetni listi i slicni sranja!
1.Пишано ти е погоре.
2.Во ЕУ пензионерите палат автобусите(преку агенција),и го шетаат цел свет,и пензијата им стига на картица,и така со месеци се некаде на пат....така да они кога ќе дојдат у пензија,тек тогаш им почнува животот....секакви бенефиции имаат тогаш...
А у САД нормално дека нема ништо бесплатно бидејќи државата троши по 800 милијарди(да да милијарди) долари од буџетот,за одбрана(војни,и други глупости)...и затоа сега се пред банкрот....а камо ли да им дадат нешто бесплатно.....и по 10години да отидеш тој старец ќе има 81година,и сигурно уште ќе работи таму(ако се осеќа подобро у меѓувреме можда ќе се регрутира за у Ирак или Авганистан)!
3.ај не го дрви со глупости на темава...тоа на друго место ќе си го пишеш,сеа си оффтопик.