Абе toecutter да не знаев дека си вака надвор од сите шеми на политичариве ќе ме зачудеше твојов либерален став... единствено што сум приметил во твоите постови е омраза према Србите а сега и некако претерано дефанзивен став завземаш кон татариве и нивната македонска тоалетна хартија-болварски пасош. Човек би помислил дека одработуваш нешто чисто онака анализирајки те кога ти веќе го правиш тоа со други луѓе...
да беее...и полека но сигурно пропагатор го лоцира бугарофилот....
и предавникот.
Добар си...
Сериозно ќе се загрижев ако пропагатор приметеше нешто повеќе во моите постови...вака е се во ред...
Јас поддржувам барање на сопствениот пат низ животот,индивидуален, према тоа и земање пасош на друга земја од онаа во која си роден ако со тоа правиш добро на себеси и на блиските, без разлика дали е бугарски,турски,нигериски или парагвајски. Дали е либерално тоа или не, воопшто не ме интересира. Ти се перцепираш како македонец, други како бугари, трети како срби четврти како индонезијци или либанци...ваш проблем е тоа, и вие и бугарите и србите и хрватите... решете си ги еднаш прашањата нацијонални, можеби војна како онаа 1991-95 би била корисна...па продложете понатаму, еден ден да се гледате како луѓе а не како “националности“.
Јасно е дека ентитетот наречен Р.Бугарија издава пасоши поради политички причини со цел еден ден да тврди дека ете има многу “бугари“ во ентитетот сосед наречен Р.Македонија.
А уште појасно дека раја притисната од проблеми и поради предностите на парчето хартија со поинаков грб на него го користи тоа за да замине од РМ. Исто и раја од србија,украина,молдавија земале такви пасоши. А има и срби кои земаат хрватски ради бегање некаде...
Порано постоел ентитет наречен СФРЈ и никој не барал странски пасоши, бидејќи за среќа можел да избега од Југославија и со таквиот пасош.
Како што на пример масовно бега раја и од Бугарија.
Економски причини,миграции по цел свет.
На кој не му се допаѓа или допаѓа не е многу важно,ниту ќе смени нешто.
Да не забегуваме оф-топик премногу... околу “нациите“ и државите, треба некоја друга тема...
Ентитет кој кумулативно ти одзема пола од заработеното во животот по насилен пат и треба да е предмет на љубов. Како е можно да мразиш нешто што те ограбува? Мислам стварно...200 и кусур ги има, мора да е тоа нешто добро.
Бидејќи животот и онака ќе помине...шо ти е гајле, важно си ти дел од поголема група на луѓе.
Државите се делат на помало и поголемо зло. Тоа е се.
Се надевам (иако не премногу) дека разбираш...