Муслимани поправат цркви

• Креатор на темата Креатор на темата lionking
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 мај 2011
Мислења
321
Поени од реакции
52
Ставив темата во "свет", но ми беше избришана и сега ја ставам во "религија". Ве молиме ако е пак за триење да ми напишете зошто ја бришете за да поправа проблемот. Благодарам и ве молам да предупредуваат пред да бришете, бидејќи ако не беше во просторот на пребарувачот ми требаше да пишувам сето тоа пак.

Колку е убаво луѓето да живеат заедно и да се разбираат. Соблечам моите капа на овие луѓе. Светот треба да се развива на овој начин.

Нека секој да зема пример од такви луѓе.

Муслимани поправат црква

a_syknxt.jpg

Муслимани запретнаха ракавите и поправка на црквата во омуртагското село Камбурово, јави дописникот на МИА.

Мал дел од материјалите дури биле купени со средства обезбедени од џамијата во селото. Населението се состои главно од муслимани, како останале само 10% христијани. Но, тоа не пречи луѓето да си помагаат и да се заедно и на Велигден, и на Бајрјам. / БГНЕС

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4085291#commentsBlock

Муслиман, поправи црква: "Важно е да направиме добро"

Муслиман влезе во православен храм денес и никој не се изненади од тоа. Шезаи Мустафа од селото градина е човекот, за поправениот црквата во разградското село Пороиште. И ги исповедаат католичката религија имаат придонес за поправка - раскажуваат локалните луѓе. Во текот на летото белгиски извидници помагале на бригада на мајстор Шезаи.

Поправката е извршен со донации од локалното население и од бизнисмени од Разград. Собрани се над 30 000 лва

Шезаи Мустафа признава дека кога му понудиле да изврши поправка на црквата во село Пороиште, се поколеба.

Грижи имав, затоа религијата, потеклото ми е сосема друг, сепак сум државјанин на Бугарија, нели? И бев се смири, но не знаев локалното население како ќе реагира, можеби нема да сака, јас и да сакам. Но намерите ми беа добри и луѓето ме прифатија добро. Дотогаш само еднаш бев влегол во црква, во Софија.

Денес Шезаи нарекува поправка на црквата негова дипломски работа и смета дека успеал да го заштити. Тој тврди дека доброто што го направил, веќе се враќа кај него.

Јас ценам луѓето во две: добри и лоши. За мене нема религии, важно е да направиме добро, да не запомнат со добро.

Годината беше плодна за мене, откако направив карлица работа, поправките и реставрација, ми потр'гнаха работите, немам зборови, почнува да зајакот од возбуда, чест беше за мене.

Во градежната бригада на Шезаи се четворица негови роднини.

За време на поправката помагале и претставници на друга религија - католичката. На камп во текот на летото во Пороиште биле белгиски извидници - потсетуваат локалните луѓе. Селската црква, носечка името на свети Атанасиј, не е отворена некоја од 20 години, пред три луѓето што живеат во селото, решиле дека треба да имаат постапувајќи храм. Раскажува Милена Иванова од црковната одбори.

Делумна поправка направивме за освежување пред 3 години, и се отвори храмот, пред 20 години не работел, имало е поплави, оштетувања од овие поплави и како резултат на тоа е престана да функционира. Отворивме, но минатата година проблем направи покривот на храмот и почна да тече на многу места. Тогаш веќе се подели таа голема кампања за апсолутен поправка на целата покривна конструкција, за да спасиме уникатниот таванот, кој е внатре, камењата и на коловозот. Фала богу, Околу многу бизнисмени, локални, од Разград и такви кои не се локални. Ви благодариме на сите, денес го откриваме со основно, затоа е празникот.

Црквата "Свети Атанасиј" е уникатен, нема друга како неа во североисточна Бугарија - раскажува учителот по филозофија Теодор Тодоров, кој е меѓу иницијаторите да се врати храмот.

Во Шеснаесетти-ХVІІ век се изградени четири цркви во Пороиште, во 1810 година во пожар согоруваат заедно со целото село, а потоа дел од населението се враќа и враќа само црквата "Свети Атанасиј", тоа се случува во 1830 година Предлолагам покривот дека е изгореле, бидејќи таа е од камен.

Вкопана е во земјата, бидејќи тогаш не се дозволува Отоманската империја, имало закон црквите да не бидат повисоки од коњаник на коњ.

2 метри е вкопана, вкупната висина е околу 5 метри.

Таква функционална црква во североисточна Бугарија нема.

Таквите Единствената вкопана црква "Свети Атанасиј" повторно отворање на вратите за лаици со литургија "Ажурирање", отслужена од Русенскија митрополит Неофит во с'служение со петмина свештеници.

photo_verybig_615067.jpg

path_26993.jpg

path_27001.jpg

path_26997.jpg

path_27005.jpg

path_27009.jpg

path_26999.jpg

path_26995.jpg

path_27007.jpg

path_27003.jpg

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=615067

Христијани и муслимани спасуваат црква

Со сопствени средства и труд жителите на село Камбурово спасуваат стара христијанска црква.

Иако голем дел од населението во селото е муслиманско, тие исто така помагаат за поправка на храмот. Пред 40 години јорданка Дичева се венчава во црквата на Камбурово кога храмот е во најславни си.

Потоа сепак пред погледот на жената и малкуте останати христијани во селото вековната зградата почнува да се руши, а пари за нејзино повторно нема. Црквата е под закана од уривање, кога на помош доаѓаат с'селјаните муслимани.

Колку и сиромашни да се месо луѓе, христијани и муслимани доволно пари за спасување на црквата. Градоначалникот на селото, пак, испраќа мажите од привремена вработување, наместо да чистат олук покрај патот да поправаат храмот.

Спасувачкиот поправка ќе запре уништувањето на храмот, но локалните луѓе се надеваат дека ќе соберат уште пари и со нив да поправат црквата целосно.

видео филм

http://www.novatv.bg/news/view/2011/08/08/19513/Христијани-и-мјусјулмани-спасјават-ц'рква/

....зошто кога ќе се случи некоја нормална и природна работа...луѓево реагираат ко да паднале марсовци....сосема е нормално да му помогнеш на комшијата...на соселанецот....без разлика од која вера е и какви убедувања има.....

нормално е муслимани да помагаат во изградба на црква....и обратно.....и ова не е прв случај

по пожарот во Манастирот Св.Јован Бигорски ...муслиманите од тој крај беа први што притекнаа на помош...и што собраа донации

....различна вероисповед незначи по автоматизам непријателство....но кога политиката ќе се здружи со религијата...и сијамските близнаци стануваат смртни непријатели

Nema tuka sto. Toa na Muslimanite im ostanalo praksa od Pratenikot Muhammed a.s. Ednas kaj Muhammed a.s posle grupa,delegacija-hristijani... pa koga sakale da obavat molitva,Muhammed a.s im go oslobodil mestoto kade sto tie obavuvaat molitva te. vo dzamijata da si go izvrsat nivniot verski obred.

Што е чудно,они така леб вадат,и фамилија прехрануваат.

Што е чудно,они така леб вадат,и фамилија прехрануваат.

Не е така. Општинските работници ги прати градоначалникот и нивна работа е да го слушаат, но муслиманите од селото не им се наплаќало, а тие се давале пари. Исто такадел од поправка е платена со пари на џамијата.
--- надополнето: Sep 1, 2011 7:10 PM ---
....зошто кога ќе се случи некоја нормална и природна работа...луѓево реагираат ко да паднале марсовци....сосема е нормално да му помогнеш на комшијата...на соселанецот....без разлика од која вера е и какви убедувања има.....

нормално е муслимани да помагаат во изградба на црква....и обратно.....и ова не е прв случај

по пожарот во Манастирот Св.Јован Бигорски ...муслиманите од тој крај беа први што притекнаа на помош...и што собраа донации

....различна вероисповед незначи по автоматизам непријателство....но кога политиката ќе се здружи со религијата...и сијамските близнаци стануваат смртни непријатели

Бидејќи лошите вести се продаваат и поради тоа само лоши вести слушаме. Весниците станаа црна хроника. Кој каде умрел од катастрофа и треба да пишува. Некој се сбил со дург и треба да пишува. Некој си отсекол раката и треба да пишува. Многу малку добри вести се пишуваат, бидејќи од лошите вести доаѓаат повеќе пари.

Моментално црквата во Потос, Тасос, ја реставрираат албанци муслимани.

Нормално дека не. Но, за разлика од нашите домашни албанци, наместо да запалат, реставрираат црква за пари.

Ако е така, христијани градат џамии (за пари) по целиот Блиски Исток. Со години.

Ако е така, христијани градат џамии (за пари) по целиот Блиски Исток. Со години.

А дали јас споредив христијани што прават? Во Македонија се палеа цркви за пари, во Грција се градат. Можеби треба да научиме и ние нешто од нив, не?

А дали јас споредив христијани што прават? Во Македонија се палеа цркви за пари, во Грција се градат. Можеби треба да научиме и ние нешто од нив, не?

Мислам дека темата е сосема поинаква -- погледни го воведниот текст.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom