Душевен мир

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.690
Поени од реакции
31.704
Супер е све тоа у теорија :)
Врати се ко ќе се заљубиш.
Колку години имаш дечко?

Постот ти звучи како песна од Spice Girls...
teorija vo ljubovta ne postoi., ili ja ima ili ja nema., posle vljubuvanje nema vrakanje nazad;)
aj be ne zezaj dedo mozham da ti bidam ., a sho toa im fali na spajs girls ., pak imash neshto protiv zhenskiot rod:icon_mrgr::coffee:

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Душевен мир може да имаш само ако ништо не сакаш, непостои друг начин.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Да направиш се за некоја цел, и при тоа воопшто да не ти биде гајле дали ќе ја оствариш таа цел.

Тоа е тајната на душевниот мир...

;)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.690
Поени од реакции
31.704
i hitler imal za cel da gi istrebi evreite ., i napravil se za taa cel ., i voopshto ne mu bilo gajle shto posle toa......
ako e toa tajnata na dushevniot mir imash mnogu slichni razmisli kako vakvi lichnosti ., .....pa i pinoche ne e bash daleku od ovaa teorija ko ni ti shto ne si ., shtom vaka ti odat mislite ., samo kaj ti odat samo ti si znaesh......

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Да направиш се за некоја цел, и при тоа воопшто да не ти биде гајле дали ќе ја оствариш таа цел.

Тоа е тајната на душевниот мир...

;)
Ако правиш се за некоја цел тогаш мора да ти биде гајле за таа цел и тоа многу гајле. Додека ова го прави човек тогаш е многу вознемирен, ова е потполна спротивност од душевен мир.
Барем го разбирам тоа што во душевен мир ставаш цел, така веќе долго не учат овие од западот.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ако правиш се за некоја цел тогаш мора да ти биде гајле за таа цел и тоа многу гајле. Додека ова го прави човек тогаш е многу вознемирен, ова е потполна спротивност од душевен мир.
Барем го разбирам тоа што во душевен мир ставаш цел, така веќе долго не учат овие од западот.
Не мора да ти биде гајле, ако ја земиш во предвид ништожноста на било која цел...

;)

Се е тоа игра, човекот е суштество кое се игра, homo ludens...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.690
Поени од реакции
31.704
Не мора да ти биде гајле, ако ја земиш во предвид ништожноста на било која цел...

;)

sekoja pa i najmala sitnica od zhivotot ima svoja cel., pa ispagja deka voopshto ne ti e vazhen ni zhivotot koj e sostaven i od nevazhni no radosni raboti

mnogumina se poigruvale ., pa i so chovekovata istoruja i zavrshile na bunishteto
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:17 PM ---

;)

sekoja pa i najmala sitnica od zhivotot ima svoja cel., pa ispagja deka voopshto ne ti e vazhen ni zhivotot koj e sostaven i od nevazhni no radosni raboti
mnogumina se poigruvale ., pa i so chovekovata istoruja i zavrshile na bunishteto

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Добро, не приметуваш дека не ги коментирам твоите недокваканости? Можеш да ме цитираш до мила воља, немам никаква намера да влегувам во дискусија со неартикилирани и полуписмени ликови...

Разбери дека не е мое да бидам тепало за муви...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.690
Поени од реакции
31.704
Добро, не приметуваш дека не ги коментирам твоите недокваканости? Можеш да ме цитираш до мила воља, немам никаква намера да влегувам во дискусија со неартикилирани и полуписмени ликови...

Разбери дека не е мое да бидам тепало за муви...
pa dobro zar ne gledash deka si veke vlezen vo bubanj i te raboti centrifugata

a so tepaloto glej samo da ne se povredish samiot:coffee:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Otfrli gi site zelbi i ne se identifikuvaj so stvarite,,,,= dusheven mir
A patot kako da se dojde do toa......e toa e drugo prashanje

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Otfrli gi site zelbi i ne se identifikuvaj so stvarite,,,,= dusheven mir
A patot kako da se dojde do toa......e toa e drugo prashanje
Во потполност се согласувам.
По се изгледа неможе да се постигне трајна состојба на душевен мир. Може да се јави од време на време кога желбите се задоволени или ги нема, но потоа пак се губи, рамнотежата се нарушува, желби се јавуваат и исчезнува. Кој колку сака може да негира али очигледно е дека така сме направени.
Неможе да се постигне трае мир, само привремен. Патот кој ќе не доведе до траен душевен мир е само пуста желба која многу иронично создава душевен немир!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во потполност се согласувам.
По се изгледа неможе да се постигне трајна состојба на душевен мир. Може да се јави од време на време кога желбите се задоволени или ги нема, но потоа пак се губи, рамнотежата се нарушува, желби се јавуваат и исчезнува. Кој колку сака може да негира али очигледно е дека така сме направени.
Неможе да се постигне трае мир, само привремен. Патот кој ќе не доведе до траен душевен мир е само пуста желба која многу иронично создава душевен немир!
Zelbite mozat da dovedat samo do dusheven nemir ili razocaruvanje, bilo da se ispolnat, bilo da ne se ispolnat. Ako ne se ispolnat sme razocarani, a vo slucaj da se ispolnat, posle 5 min imame drugi pogolemi zelbi.....

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.690
Поени од реакции
31.704
koga ke se napravi kompromis so samiot sebe ., koga ke se napravi dogovor so samiot sebe.,., koga golemoto jas na potsvesta ke go pobedime so maloto jas na svesta., i koga site svoi sili ke gi nasochime kon ljubovta no onaa bezuslovena .........dushevniot mir ke ne obzeme i bez da sakame nie:coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom