Животните и возилата на патиштата низ Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Локација
најчесто дома, освен ко ќе сум излезен...
Што е целта на темата...

Денеска се возев од Битола до Скопје. И по патот можев да избројам над 10 изгазени ежови. Не е ништо помал просекот од удрени птици.

На крај доаѓаме до моментот: Дали вие како возачи некогаш сте удриле некакво животно со возило?

Што треба да се направи кога диво животно (или питомо сеедно) ќе претрча пред кола?

Ајде јас да си кажам... до сега сум поминал прилично голем број на километри, но немам удрено ниедно животно (сум имал прилики, ама ги избегнувам). Единствено имам удрено врапче. Незнам ни јас како, а до ден денес ми е криво ми влета под колата и нешто тропна, а потоа видов грда слика во ретровизор.

Јас претходното лето на Битола Прилеп акнав една чавка, али темница беше и пребрзо возев за да видам позади што останало.

Затоа на автопатите има ограда од страна.

Баш денеска можев да згазам една мачка и желка....Желката намерно ја избегнав а мачката замалку...рефлексно закочив инаку ќе залепев на браникот :/

Знам дека уште од почеток ќе заборавам некое кутро животно во листата.

Лисици, омилени ми се. 5-6
Зајаци. 12-15
Кокошки. 5-6
Творови. 1
Врапци. Над 10
Змии. 5-6
Едно животно што не го познав, беше буквално разделено на безброј парчиња.

Скоро на секое прегазување застанувам, гледам дали има штета на возилото, па се враќам назад да видам дали животното е живо/ ефикасноста ми е некаде над 80%.
I`m a killing machine.

Па не сум изгазил досега.

Најблиску бев со едно куче и тоа на центарот на градот,добро и не бев многу брзо едно 80 стигнав брзина,мислам беше 23:30-00:00.Кучето влета на улица и остана среде патот среќа успеав да закочам!

Ако постои можност безбедно да се избегне ок, ако не - тоа е тоа, едно животинче помалку.

Едно врапче со 160 кога го зденав пред еден месец ми се заби доле во маската и така си го возев три четри дена после си падна скапа кутрото.
Иначе нај непријатно си поминав минатата година, се спуштам со еден другар со скутер од водно и глеам на страна од пат зајаче мало таман да му кажам на другаров ова почнува да рипа на пат го газам а бе сите коски му ги осетив како му пукаат многу језиво чуство.

Иначе да не набројувам колку животни сум утепал ке заглавам кај мушичките :D

а што е со оние случаи - кога животно гази/прегазува, удира, човек или едноставно пречи ?

vcera odejki po pat da ja nosam kolata na mienje naletav na smok, od prvin mislev deka e nekoj kabel ama gledam se mrda se dvizi, imav sansi da go skinam so kolceto ama go postediv ;), sekoe ziotince e od boga napraveno
--- надополнето: Sep 8, 2011 11:02 AM ---

Зајаци. 12-15
Кокошки. 5-6
Творови. 1
Врапци. Над 10
Змии. 5-6

Скоро на секое прегазување застанувам, гледам дали има штета на возилото, па се враќам назад да видам дали животното е живо/ ефикасноста ми е некаде над 80%.
I`m a killing machine.

za toa ne ti gine prijatel pekolot h h hah hah ahh

Сум заборавил во листата погоре да пишам за кучињата. Ма, не ги удирајте кучињата, најголеми штети прават. :(

2 ден од автошколата возев према полигонот. (кај нас во штип полигонот е на некои 8 километра од градот) ми испадна нешто и го згазив со цело предно лево тркало и задно. Го видов навреме но идеше одспротива камион па неможев да го одбегнам а немаше можност да закочам. Може и ќе сопрев но беше мало животинче поголем ризикот беше да ми излизга од кочењето. А убаво се осети на тркалото ударот баш ми затресе колата. А татко ми има згазено куче. И тоа прилично бабачко ама среќа не со тркалата туку се исповрте под колата (фино се слушаше одоздоле туп туп квик) ова на отворено при брзина од 80 со кочење минимум 70 се симнало касно го виде од кривина испаќаше. И мачка еднаш ама во град. И друго куче ама и тоа во град. И малку удари едно циганче. И нив може у животни да ги рачунаме? :D

Сум заборавил во листата погоре да пишам за кучињата. Ма, не ги удирајте кучињата, најголеми штети прават. :(

Тато еднаш ми кажа, удрил куче, вика на кучето ништо не му беше, а браникот цел сокршен :D
Јас фала богу, ништо не сум згазил до сега.

обожавам кога мачките ми крцкаат под тркала... онака се осеќа како да газиш преку ораси, т.е. им пукаат коските... не сум ги избројал до сега колку се...

ма се зезам... еднаш имам згазено мачка и од тоа искуство зборам.. језа ме фаќа кога ке ми текне... стварно крцкаа... еднаш и куче имам опнато со 40 на саат, ми се истркала под кола и со цвичење си фати правец, значи живо е...

Зајаци. 12-15
Кокошки. 5-6
Творови. 1
Врапци. Над 10
Змии. 5-6

I`m a killing machine.

Машала :)

Од кучиња,мачки,зајаци процентот ми е нула и среќа е така.Ама ми се десило да пробам да избегнам куче и да се најдам во поголема беља,заебани се.
Досега сум гаѓал само птици и змии.
Имам досега удрено една гугутка ама онака не многу јако и низ град и преживеа изгледа одлета со параболичен лет.Врапчиња имам удрено 2-3 ,едното го залепив квалитетно на шофершајбна не можев да го исчистам после.
Пред некој ден средив еден смок кај тунелот над Битола кај баиро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom