Македонија на патот до ЕУ, патот од 1991 до денес

• Креатор на темата Креатор на темата danail.V
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Поради наидувањето на 20 годишнината на независноста на нашата ни држава маку се замислив и решив да ја отворам ова тема.
Што мисите уште колку чекори ни останаа до нашата (вечна) цел Европското семејство?
Дали сегашната Македонија има целосен капацитет да се придружи на ЕУ
Што постигна Македонската држава од осамостојувањето па се до денес?

Што мисите уште колку чекори ни останаа до нашата (вечна) цел Европското семејство?
Унијата има рок на траење и ќе се расипе. Откако ќе се расипе нема да има потреба од чекорење. Така што, уште малку чекори ни остануваат.
Прво и основно не ни е потребна дополнителна беља. Кога ќе видиш дека БГ е во ЕУ, тогаш Македонија има доволен капацитет да биде член.
Го смени името, државното знаме, потпиша Рамковен договор, амнестираше убијци, лошо ја приватизира државната сопственост, создаде олигарси, избра премиер кој се откажа од татковината, создаде 1/3 невработеност и очајно се обидува да им се доближи на дволичните ЕУ и НАТО. Денес сме во борба на решавање на минатото, а во исто време си создаваме нови проблеми. Влезени сме во бескраен циклус на поделби, кодошења, предавства и манипулации.

Унијата има рок на траење и ќе се расипе. Откако ќе се расипе нема да има потреба од чекорење. Така што, уште малку чекори ни остануваат.
Прво и основно не ни е потребна дополнителна беља. Кога ќе видиш дека БГ е во ЕУ, тогаш Македонија има доволен капацитет да биде член.
Го смени името, државното знаме, потпиша Рамковен договор, амнестираше убијци, лошо ја приватизира државната сопственост, создаде олигарси, избра премиер кој се откажа од татковината, создаде 1/3 невработеност и очајно се обидува да им се доближи на дволичните ЕУ и НАТО. Денес сме во борба на решавање на минатото, а во исто време си создаваме нови проблеми. Влезени сме во бескраен циклус на поделби, кодошења, предавства и манипулации.
Мојот одговор е 90 проценти ист!

А бе арни сме, шо знам се држиме, ако го земиш во предвид фактот дека сме многу мала нација без никаква моќ, и дека сите соседи имаат аспирации кон нашава држава, дали биле црковни(србиштата), национални(сите околу), територијални(албанчиштата) и незнам какви, никако да успееме да се спријателиме со ниедна земја, да изградиме здрави машки(шо би се рекло) односи, едино турците малце не поштоваат ама не доволно, многу слабо играме на меѓународна политика и после тасе ни е крив оти не не примале оти не блокирале! Најискрено се надевам ќе дојдат подобри луѓе на власт, од овие шо ги имаме/вме, но да гледаме реално оваа влада мислам дека е најдобра од сите што сме ги имале до сега, променија многу работи но имаат уште петпати по толку да променат. Затоа велам се НАДЕВАМ ќе дојдат подобри од овие зашто овие се подобри од предходните, но кај да бараме подобри од овие е многу заебано прашање, ‘ај ќе даде господ‘(да кажам една наша македонска, шо си ја кажуваме стално де)
И уште една работа, се надевам ќе си го заржиме идентитетот МАКЕДОНСКИ, оти името и вака и така го немаме и сега, се викаме ФИРОМ веќе 15 години
Уште пред 10 години е поминато времето кога Бугарите беа зад нас! :)

Абе какво ЕУ какви глупости, таман ни е вака !;)
taka vikas zasto ocigledno ne si poshol vo EU, od pobliskive primer Grcija, da vidis kako vo vreme na kriza si gradat lugjeto kilometri i kilometri patista, ne so nivni pari, tuku od EU. Taka da nasha aspiracija bi trebalo da bide da se vlezi vo EU.

taka vikas zasto ocigledno ne si poshol vo EU, od pobliskive primer Grcija, da vidis kako vo vreme na kriza si gradat lugjeto kilometri i kilometri patista, ne so nivni pari, tuku od EU. Taka da nasha aspiracija bi trebalo da bide da se vlezi vo EU.

Абе не за тоа, мене ми е за кога ќе влеземе (ако влеземе) во ЕУ кога ќе ни опнат едни високи стандарди, а владава наша нема да ги качи платите и народот ќе страда. А и плус ЕУ ќе се распадне така да коа ке видиш...

Ајде и јас ке се обидам по шаблонот прашање-одговор. :)

Придружувањето на Македонија во ЕУ јас лично не го гледам само како членство на хартија, туку многу повеќе како животен стандард, економија и се она што спаѓа во напредок и развој во современиот свет. Според мене, реално МК е уште далеку, не премногу но сепак далеку. Настрана тоа што во ЕУ има држави со стандард близок на Македонскиот, тие се на хартија во ЕУ ама во друго ништо не се. Кога јас ќе слушнам ЕУ тука пред се ме асоцира на западна и северна европа.

На некој начин одговорено претходно. Не, за жал. Додека во државата цвета корупција, меѓуетничките односи не се на задоволително ниво и партиите се главни - ќе биде тешко да се мрдне од место. А чисто за капацитет, значи дали е можно, секако се е можно ако се сака.

Самото осамостојување и формиране на држава по толку векови е постигнување. Но, од економски аспект (најглавното!) постигнато е многу малку. Чисто информативно, Македонија сеуште го нема достигнато стандрадот (GDP) што го имала во време на СФРЈ. Всушност само Словенија и подоцна Хрватска го достигнаа и надминаа. Според мене државата е сервис на граѓаните а не нешто што треба да се глорифицира. Доколку државата не ти обезбеди добар живот, и тоа константно да се подобрува, тогаш ништо не постигнала. Нормално дека одредени сегменти се подобрени, но сеуште сме далеку од посакуваното.

За иднината нема многу да филозофирам но ќе кажам дека апсурдно е да се мисли дека ЕУ ќе се распадни. Тоа само оној кој е неспособен да се придружи може да го каже за утеха. Тоа е тоа.

Ne se soglasuvam deka vaka vo ovaa sostojba vo koja sto e Makedonija ni e dobro.
A sekoj sto misli deka neni voopsto potrebna EU togas definitvno ne gi razbira rabotite taka kako sto treba.
Da se razberime Bugarija i Makeodnija nemozat da bidat isti.Za razlika od Makeodnija Bugarija e mn porazviena(a i mafijata si e kaj niv porazviena mn mn odkolku ovde) kako i da e i tie imaa problemi so vlezot vo EU ama EU presece ili ke ja zatvorite nuklearkata ili nema da ve primime.
Nie namesto da zemame primer od drugite za i samite da ne gresime ke sme pravele Nebregovo li bese?(prilepsko nekoe selo) nuklearka!!!?Ne sum nuklearen fizicar ama znam deka za otvaranje na edna nuklearna centrala i nejzino funcioniranje potrebni se ogromni kolicestva na voda koi treba da gi imame na raspolaganje i tuka se sekundi vo rpasanje pa se posetiv na eden naslov od eden vesnik KE PRAVIME NUKLEARKA KOGA DUNAV KE PROTECE NIZ MAKEDONIJA.
EU ima rok na traenje ama ni najmace toj ne e kratok.Taka da potrebna ni e i tterba da se stremime kon evropa i NATO.
Dali momentalno imame kapacitet?Za zal sumljam vo toa.
Pregolema administracija(neefikasna) ispolitizirano sudtstvo,postojani podelbi,mafijava s cuti kako nikogas dosega,oligarski kolku sakas,postojano tapkanje vo mesto,problemot so imeto,makedonskite albanci,nepriznavanjeto na nasata zemja i mnogu drugi raboti.
Ama ke bide mislma deke se moze da se resi i ke se resi pa da se nadevame deka vo najskoro mozen rok ke go ostvarime nie kako drzava se toa sto sme zartale

Makedonija ima kapacitet da vleze vo EU, EU nema kapacitet za Makedonija.

Makedonija ima kapacitet da vleze vo EU, EU nema kapacitet za Makedonija.

Македонија ќе влезе во Е.У. - кога јас ќе добијам лајк-допаѓање од Битолчанец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom