Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ми се спие, па еве да ти напишам два реда околу мојата смисла, а после ќе лафиме за твојата(илузија од смисла...најверојатно).
Значи просто и едноставно смислата е самото постоење.
Радоста на постоењето, и ништо друго. Се друго е илузија.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Дури и да докажеш дека постои омнипотентен креатор на овој универзум, треба одозгора и да докажеш чија религија го застапува него.
Можно е тој креатор да е Тор, Зевс, Перун, Аллах, Исус Христос, комшијата ти......
Можно е да е сосема нешто трето.
Кога (на пример) од Христијани се бара да ги докажат нивните верувања, тие не само што треба да докажат дека постои Бог, туку и дека тие го застапуваат него, дека нивната вера е правилната.
Али, они прво нека докажат сеприсутна интелихентна сила, па после друго, многу работи наеднаш ќе им дојдат.
Засега бавно нешто им иде со доказите.
--- надополнето: Sep 5, 2011 10:34 PM ---

Ќе ги игнорирам сите твои навреди, нема ни да те пријавам, ако те банираат ќе нема кој да ме смее, не само што исчезнувате од под-форумов, туку веќе ги исцрпивте (крајно комичните) аргументи, па се префрливте на ефтини навреди.

Што се однесува до покајувањето на смртна постела. Тоа се е психа. Лесно е да клекнеш и да се молиш, но сам да се избориш во животот е доста потешко од тоа. Покајувањето е слабост, човек на смртна постела нема што да изгуби, затоа покажува слабост.
Не дека он одеднаш се опаметил и ја увидел божјата вистина. Ќе се зачудиш колку е силен инстинктот за преживување, кога човек ќе го притиснеш да се бори за живот, тој не бира средства да преживее.

Едно прашање до тебе, ако авион паѓа, а сите патници во него се молат на Господ, освен еден патник, кој завзема положба во случај на несреќа, кој има поголеми шанси да преживее? Тој што прави се за да се заштити колку може, или тие што му се молат на севишниот?
Се извинувам за уфрлувањето -- реплицирам на твоите забелешки и тврдења кои се предмет на поширока дискусија.

За првиот болд:
Верата не е докажлива со научни методи бидејќи се базира на метафизичко искуство. Секој обид да се докаже постоење на Бог е залуден. Секој притисок да се бараат докази за постоењето на Бога е исто така бесполезен. Корекција: сите христијани не тврдат дека нивното верување е единственото исправно -- има и такви кои се повнимателни. Јас не мислам дека христијаните имаат копирајт на вистината.

За вториот:
Тоа се е психа? Ме интересира, зошто еден информиран атеист би се покајал? Ако си цврсто убеден во непостоењето на Бог зошто би се покајал на смртната постела? Кога медицинските третмани се исцрпени и неефикасни, зошто би барал спас во ирационални сили, чуда, или замислени суштества? Одговорот дека тоа е инстинкт не задоволува -- информираните атисти не го градат својот атезам на инстинкти, ами на научно фундирани факти. Информиран атеист би требало да ги разбере своите инстинкти и соодветно да реагира, а не да цвика, нели?

Инаку, описот на смртната постела кој го даде е класичен пример за страв а не покајание. Покајанието (во православната теологија) е преумување (μετάνοια) и не е цвикање, напротив, тоа е резултат на храброст.

G

galaxy

Гостин
A и ти отиде далеку, далеку. ;)
Дали некој не гледа или гледа нешто ич *** не треба да те боли. И татко ти влијаел на тебе(во смисла на затупување) па никому ништо.
Навистина ѝ се извинувам што асоцирав дека е психотична, што не го менува фактот дека е.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.622
Поени од реакции
31.470
e navistina neveruvachi pishuvate samo od inaet ., bez nikakvi argumenti da dokazhete deka bog ne postoi ., i samo se vadite na toa deka ako okoto ne vi gleda nishto rabota.,za sprotivno na vashite tolkuvanja govori gornata anketa i rezultatite vo nea kade sepak pogolemiot del veruvaat deka bog postoi.,
a toa dali se gleda ., dali e vo nekoj cvet., pa i vo kamen ., a z,sh da ne., ili e del i vo celost sostojba na vo nas postoenje toa si e rabota na individualnost.
tuku pievme li odsabajle kafe .,....ajmo lugje:):coffee:

a mozhebi e vo kafeto...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
e navistina neveruvachi pishuvate samo od inaet ., bez nikakvi argumenti da dokazhete deka bog ne postoi ., i samo se vadite na toa deka ako okoto ne vi gleda nishto rabota.,za sprotivno na vashite tolkuvanja govori gornata anketa i rezultatite vo nea kade sepak pogolemiot del veruvaat deka bog postoi.,
a toa dali se gleda ., dali e vo nekoj cvet., pa i vo kamen ., a z,sh da ne., ili e del i vo celost sostojba na vo nas postoenje toa si e rabota na individualnost.
А што толку си ти опседнат со Атеистите? Те мачи нешто? Те натепал некој Атеист кога си бил мал?
Де еднаш да кажеше ТИ кои се ТВОИТЕ ставови. Тие твои муслимански финти и манипулации, со другарчињата у маало да си фантазирате што се Атеисти.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.622
Поени од реакции
31.470
zez druzhe po site osnovi denes ., po osnov na ovaa tema mnogu docna se vkluchiv .,.,
sosema sprotivno a se spomne bog vie ateistite ste opsednati so tukamu nemesto so sprotivni tvrdenja
ako si primetil do sega a ochigledno ne ama bash nishto ne me machi
koga jas bev mal pod prisila site bevme ateisti
chitaj shto pishuvam pa brkaj zakluchoci za moite stavovi
na polnokrven hristijanin da mu kazhesh deka e musliman vo najmala raka e chista arogncija., ama ajn neise prosteno ti e od mene od boga ne znam
e aj zhiti ateizmot kaj najde vo nego fantazii ta neli e chista nauchna disciplina:icon_lol:
:coffee:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
razlikata ne e vo toa sto ateistot vodi za eden, nego vo toa sto gubi za mogu, mnogu, mnogu...
samo sto vie ateistite toa ne go razbirate, toa e vashiot hendikep.
sto i da vi kaze eden vernik, sto i da posoci kako ubavina, na vas vi e smeshno...ama ne znaci deka ako ti ne si uvidel deka neshto postoi - navistina nepostoi. poverodaven dokaz moze da vi dade toj sto videl, toj sto pocuvstvuval, toj sto dostignal neshto poveke od tebe...
religijata zatapuva, ama zavisi kako gledash na rabotite, vie ste tie sto gledate deka postoi samo crno i belo, ne vi se dopaga enata strana i begate vo sprotiven pravec, ne razmisluvajki deka ima i drug izbor, pa i koga nekoj saka da vi gi otvori ocite vie plukate vrz nego.
zagubata e vasha, vie ateistite gubite za mnogu- veke napomenav.
Ова со разликата на почеток не си го осмислила баш најдобро, а?

Мислам дека не си ја разбрала поентата на постот. Секој верник е жесток атеист за останатите богови во светов. Разликата меѓу верникот и атеистот е едно божество, наспроти заедничкото негирање на >5000.

Убавина може да посочи било кој човек кој е сензибилизиран да перципира убавина. Колку е човекот завртен навнатре толку убавината ќе може да ја доживее. Колку е тој вешт нанадвор, толку ќе биде способен да ја искомуницира. Ова не зависи од вербата во некаков бог. Зависи од свесноста за себе.

Повеќето верници (особено фундаменталните) живеат во СТРАВ од својот Бог. Јебеш ти убавина која е поплочена со страв и паника од вечен пекол.

Црно и бело постои единствено кај биготи и радикали. Нијансите со кои барата еден здрав атеист се далеку повеќе на број од оние на осакатениот и затупен верник кој не смее да ја погледне убавината на животот вон опресивната институционализирана религија на која припаѓа.

За крај, убаво е да си спиритуална. Дебилно е да се идентификуваш со институционализирана религија која, во основа, секогаш е световна комерцијална фирма.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
zez druzhe po site osnovi denes ., po osnov na ovaa tema mnogu docna se vkluchiv .,.,
sosema sprotivno a se spomne bog vie ateistite ste opsednati so tukamu nemesto so sprotivni tvrdenja
ako si primetil do sega a ochigledno ne ama bash nishto ne me machi
koga jas bev mal pod prisila site bevme ateisti
chitaj shto pishuvam pa brkaj zakluchoci za moite stavovi
na polnokrven hristijanin da mu kazhesh deka e musliman vo najmala raka e chista arogncija., ama ajn neise prosteno ti e od mene od boga ne znam
e aj zhiti ateizmot kaj najde vo nego fantazii ta neli e chista nauchna disciplina:icon_lol:
:coffee:
Синко, читам се што пишуваш па и на други подфоруми. Дека си заглавен во црковната дефиниција за Атеизам се гледа. Пишуваш за нешта кои воопшто не ти се познати. А тоа со муслиманот беше чиста провокација. Наседнуваш синко ко бебе на звечка.

Ти како „polnokrven hristijanin“ (што и да ти значи тоа) најде да кажуваш што е Атеизам? :tapp:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не. Човекот е креативно битие и во состојба е да осмисли и креира ЧУДА. Таков е примерот со десетиците илјади божества и стотиците уникатни религии низ историјата на човекот. Сите тие се измислени од човекот. Сите до една - без исклучок.

Постои идеја за пекол, постојат импресии за пекол. Пекол, не постои.

Човекот ги измислил и дедо мраз, леприконите и Бетмен и Супермен и Загор, ама не те гледам да се чаталиш со нив како со реално постоечки концепти.

Зошто, од сите катаљон варијанти на задгробен живот, некој би се идентификувал со онаа на христијанството. Зошто не со Вечните ловишта, зошто не со Валхала или со Сонот на Абориџините, на пример. Што е толку привлено во христијанскиот садо-мазо задгробен живот?
--- надополнето: Sep 6, 2011 9:39 AM ---
фала богу, јас сум атеист
Дајбоже таков да си останеш!
--- надополнето: Sep 6, 2011 9:45 AM ---
Нема потреба да се докажува религија. Се докажала главната теза дека постои некој си (нормало дека неможе да биде семоќен) интелегентен креатор. Самото атеистичко тврдење би паднало во вода без никакви религиозни ургирања. Атеизмот би се срушил како кула од карти од истото нешто кое за нив е столб на аргументите. Се гледа површноста на ова гледиште. Исто е како и приказните во светине книги.
Не се докажала главната теза дека постои интелигентен (неомнипотентен) креатор. Или лажеш или си неупатен. Те молам покажи ми како грешам.

Како е тврдењето дека не постојат божества кула од карти? Што тоа „ќе се сруши“? Едно тврдење?

Што мислиш со ова:„Самото атеистичко тврдење би паднало во вода без никакви религиозни ургирања.“

Како е тврдењето „не постојат богови“ исто со инфантилните никако основани приказни од некоја религија (било која)?

Н

нихилист

Гостин
Нема потреба да се докажува религија. Се докажала главната теза дека постои некој си (нормало дека неможе да биде семоќен) интелегентен креатор. Самото атеистичко тврдење би паднало во вода без никакви религиозни ургирања. Атеизмот би се срушил како кула од карти од истото нешто кое за нив е столб на аргументите. Се гледа површноста на ова гледиште. Исто е како и приказните во светине книги.
И мене ме интересира, на кој начин и кога тоа се докажа дека постои 'некој си интелигентен креатор'? Ќе ни објасниш ли?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
tuku pievme li odsabajle kafe .,....ajmo lugje:):coffee:

a mozhebi e vo kafeto...
Атеистите не мораат да докажуваат непостоење на нешто за кое нема никакви докази.
Атеистите не се тие кои тврдат постоење, верниците се. Единствени кои што треба било што да докажуваатсе верниците, тие се тие што тврдат постоење на Бог.
И испив одсабајле кафе, фала.
Горната анкета говори што? Повеќето луѓе веруваат во Бог, да. Па што?
Една песна од Џастин Бибер има најмногу гледаност на YouTube, да ли тоа значи дека е најдобрата песна и Бибер најдобриот пеач? Не.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
e navistina neveruvachi pishuvate samo od inaet ., bez nikakvi argumenti da dokazhete deka bog ne postoi
Абе, шутрак, лекција по логика #1: Не се докажува непостоење на нешто.

Вежба #1: Докажи дека не постои Дедо Мраз.

После ќе продолжиме.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Знам дека не сум многу запознаена со целиот Атеизам (се извинувам на оние што се сметаат за такви), но сепак сакам да напишам нешто за нашето „Христијанство“ (или слични религии). Јас верувам во Бог, да расчистиме уште на почетокот, но не верувам во задгробен живот, десет божји заповеди (иако имаат добри аргументи), една единствена и вистинска вера и бла бла. Ај некој нека ми објасни: според христијанството, Почитувај ги родителите ако сакаш вечен живот на небото (пример во светот, родители што си ги хранат децата со сопствени фекалии, родители што си ги злоставуваат децата и најлошо што си ги убиваат) и ако не почитуваш таков родител ќе гориш во пеколот??? (како што знам за да идеш у рај треба да живееш според десетте божји заповеди или да се покаеш на крај). Кај нас Католиците растурај цел живот на крај на смртна постела покај се и се ти е простено. (да и Католиците се „Христијани“, иако цел живот ме гледале како да го величам Сатаната кога ќе речев дека сум крстена во Католичка црква)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Знам дека не сум многу запознаена со целиот Атеизам (се извинувам на оние што се сметаат за такви), но сепак сакам да напишам нешто за нашето „Христијанство“ (или слични религии). Јас верувам во Бог, да расчистиме уште на почетокот, но не верувам во задгробен живот, десет божји заповеди (иако имаат добри аргументи), една единствена и вистинска вера и бла бла. Ај некој нека ми објасни: според христијанството, Почитувај ги родителите ако сакаш вечен живот на небото (пример во светот, родители што си ги хранат децата со сопствени фекалии, родители што си ги злоставуваат децата и најлошо што си ги убиваат) и ако не почитуваш таков родител ќе гориш во пеколот??? (како што знам за да идеш у рај треба да живееш според десетте божји заповеди или да се покаеш на крај). Кај нас Католиците растурај цел живот на крај на смртна постела покај се и се ти е простено. (да и Католиците се „Христијани“, иако цел живот ме гледале како да го величам Сатаната кога ќе речев дека сум крстена во Католичка црква)
Интересен пост. Веруваш во Бог, ама не веруваш баш скроз во христијанското учење и концепти. Амбивалентна си кон заповедите и го порекнуваш постоењето на живот после смртта каков што го слика христијанството (католицизмот).

Хммм... :)

Да не си ти Деист, по убедување? Накратко, вулгаризирано, деизмот вика дека постои креатор кој е „одговорен“ за постоењето на универзумот, но тој не се меша во секојдневието, нема план и намера, ниту очекувања од својата конгрегација. Му доџе, као природен еден бог без ногу нервоза и сатар.

Што викаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom