Лиснато тесто

• Креатор на темата Креатор на темата NelTu
  • Време на започнување Време на започнување

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Дали знае некој како се прави лиснато?
HPIM9164.JPG

Нешто како ова..
Незнам колку патиимам пробано да направам лиснато, и никој пат не ми успева.
Некој рецепт, тајна во подготовката?

Дали знае некој како се прави лиснато?
HPIM9164.JPG

Нешто како ова..
Незнам колку патиимам пробано да направам лиснато, и никој пат не ми успева.
Некој рецепт, тајна во подготовката?
Јас сум лиснато адикт:D
како се прави:у секој поголем маркет имаш замрзнато у кесички,купуваш,идеш дома отвараш кесиќката,ставаш да се пече толку време колку пишува на кесата,и voila,you have лиснато.
Бар ја така правам,а за сам неам појма.

Јас сум лиснато адикт:D
како се прави:у секој поголем маркет имаш замрзнато у кесички,купуваш,идеш дома отвараш кесиќката,ставаш да се пече толку време колку пишува на кесата,и voila,you have лиснато.
Бар ја така правам,а за сам неам појма.

Абе за така знам лесна работа.
Ама финтава ми беше тестото да си го направам сама. :D

.....тајната е... сучеш кора....ја мачкаш со маргарин или масло....ја превиткуваш на пола....повторно сучеш...мачкаш...превиткуваш....сучеш...
со секое превиткување се дуплира бројот на кори..односно 2,4,8,16,32...итн...а маргаринот односно маслото не дозволува корите да се залепат меѓу себе и да се фузираат при процесот на печење
од така добиената слоевита кора можеш да извадиш различни облици...коцки..триаголници...да свиткаш кифли и слично

.....тајната е... сучеш кора....ја мачкаш со маргарин или масло....ја превиткуваш на пола....повторно сучеш...мачкаш...превиткуваш....сучеш...
со секое превиткување се дуплира бројот на кори..односно 2,4,8,16,32...итн...а маргаринот односно маслото не дозволува корите да се залепат меѓу себе и да се фузираат при процесот на печење
од така добиената слоевита кора можеш да извадиш различни облици...коцки..триаголници...да свиткаш кифли и слично

Абе секој пат вака го правам и пак ми се лепат. -.-

не ставаш доволно маргарин...или тестото ти е премногу меко

Абе маргарин има повеќе одшто треба..може да е до тестото.
Ќе пробам до крајов на нареднава надела.
Се надевам КОНЕЧНО ќе излезат како што треба.

...од тетратката со рецепти на мојата сопруга​
Osnoven recept za lisnato testo
225 g bra{no 200 g puter 25 g margarin 1,5 dl ladna voda malku sol
1) Vo sad se me{aat bra{noto i solta, se dodava margarinot i voda dovolno da se zamesi testo. Se mesi 3-5 min, dodeka testoto stane glatko i ednoli~no.
2) Testoto se razvlekuva vo pravoagolnici so dimenzii 12,5x25 cm, a potoa vo sredinata se razvlekuvaat malku pove}e.
3) Puterot se se~e na pravoagolnici so dimenzii 10x7,5 cm, se stava na sredinata od korata (pro{ireniot del) i se vitka od site strani.
4) Testoto se previtkuva tri pati, a ivicite cvrsto se zatvoraat (pri sukaweto da ne izleze puterot). Gorniot i dolniot del od testoto se posipuvaat so bra{no.
5) So oklagija prvo se suka sredniot del (kade {to e puterot), a potoa brzo i vnimatelno se razvlekuva vo pravoagolnik so dol`ina tri pati pogolema od {irina. Povtorno se previtkuva tri pati, a ivicite se spojuvaat so sukaloto.
6) Testoto se razvlekuva, se zamotuva vo krpa i ostava vo ladilnik 30 min.
7) Odstoenoto testo se razvlekuva, a postapkata na previtkuvawe i rasukuvawe se povtoruva 6 pati. Posle toa testoto se zamotuva vo krpa i ostava vo ladilnik.
Grubo lisnato testo
175 g bra{no 100 g puter sol
1) Vo sad se me{aat bra{noto i solta, se dodava puterot (kocki~ki) i voda dovolno da se zamesi testo.
2) Zamesenoto testo se oblikuva vo topka, se pokriva so krpa i ostava da otstoi 10 min. Testoto se razvlekuva vo pravoagolnik so dimenzii 15x10 cm, se primenuva postapkata na previtkuvawe, ladewe i razvlekuvawe na testoto samo tri pati.
Soveti za lisnato testo
1) Za da ne se zaboravi brojot na previtkuvawe, na testoto se ozna~uva brojot.
2) Testoto se mesi {to pokratko za da ne se roni i rastura. Ako se slu~i toa se dodava 1-2 la`ici voda.

2 Јајца
200мл зејтин
1 лажица сол
пола кило ладна вода од фрижидер
брашно колку прима ( се меси по кораво )
се одмара 15 мин
после
2 маргарина ( убаво се изматат и се делат на 3 дела) се сука кора дебела 1цм и се мачка со првата третина од маргарион. Потоа тестото се пакува убаво како во плик и се одмара 15 мин во фрижидер.
Постапката се пофторува и со останатите 2/3 од маргаринот

И мојот рецепт е добар :)

400 гр. меко брашно; 2-3 лаж. брашно за посипување; 2 чајни лаж. сол; 1 супена лаж. винска киселина;
газирана минерална вода за замесување; (обично со Кожувчанка, не е многу газирана какко Пелистерката, Пела Роса не е за лиснато) 250 гр. маргарин за лиснато тесто или кристал од Благој Ѓорев. (јас само Кристал користам)

Се замесува тесто и се остава 10 минути да отстои. Потоа се сука и се размачкува 1/3 од маргаринот. Се посипува со брашно, се сече и се преклопува. Се остава парчето во фрижидер околу 15 минути. Постапката се повторува уште 2 пати додека се стави целиот маргарин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom