Самоубиство!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Комшиите не ме љубат -.-
Колку буквалисти има на форумов, понекогаш ми фалите вие буквалистите ^^
Вака, мене комшиите нит ме љубат, нит се грижат за мене дали сум отишла ја у школо, нит им е гајле дали иам пари за да јадам или не.
Сега сум јасна? Или чекај, да дообјаснам, може ќе има misunderstanding пак.
Мене, мајка ми и татко ми ме љубат и ми даваат пари за да јадам и ми рекле дека не е убаво да бидам безобразна и дека треба да ги поштуем пошо ме израснале и не сум се самоубила уште на 10 години, коа светот ми се рушеше и ме фати пубертет.
Многу е тапа ако не ги поштуеш и идеш и се фрлиш од зграда, онака...дури и одвратно е, пошо може да ти се изобличи фацата и на погреб да не можат да те погребаат со отворен ковчег :LOL:
Многу сум несериозна -.-

Вака да те прашам нешо ја тебе.
Дали некој тебе ти дал право да бираш дали ќе се родиш или не?
Не, нели? Барем мене дедо Боже не ме праша коа уште не постоев.
Епа, КОЈ ТИ ДАВА ПРАВО ДА БИРАШ ДАЛ ЌЕ УМРЕШ ИЛИ НЕ?

Prolly сам си го склопи тоа и си рече дека е така и дека е правилно, м?
Ако сакам ќе умрам, ако сакам ќе живеам, а?
Не бе брат, дедо Боже им рече на твоите да спијат заедно и после да се родиш ти. И уопште не ми е гајле дали ти сакаш да живееш или не. Ја не те прашав тебе дали сакаш да живееш. Ја ти викам дека си жив.
Искористи го тоа и не биди бот да си одземеш нешо шо не е само твое, него и на сите кои го сочинуваат.

Али на некои луѓе не може да им се објасни дека секој грев шо го прават, не го прават само за себе, него и за куп други луѓе има ланчани последици, па едноставно ти се иде да им речеш: „Добро бе, ај иди земи јамката и обеси се..“
Убаво ти рекле мама и тато. :) И тоа што ги мешаш нив не е страшно толку, ама дедо Боже остаи го надвор од муабетот, да не се скараме дали Дедо Боже ме тера да имам секс со девојка ми и да го извадам пред време. :)
Ама, по повод муабетот дека не сум одбрал да се родам, не сум одбрал ни да се викам Трпе, ниту да имам македонско државјанство, ниту да бидам крстен во црква и да бидам христијанин, не сум одбрал ниту да бидам машки пол, ниту да бидам стрејт, ниту да мразам брокули. Сите тие работи од раѓање ми се, фала богу, сите овие работи можам да ги сменам доколку сакам. Исто е и со живеењето, работа на избор е, иако од старт не си бирала ништо од ова.

Инаку, што правиме ако овој бот, то ест јас, нема никој и ништо во животот. Живеам осамен живот во некое предградие на Цирих, работам како банкарски службеник без да зборувам со колегите, немам семјство, немам жена, немам деца, родителите ми се починати одамна. Немам ниту домашна мачка. Тогаш дозволуваш да се самоубијам?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
ni pod razno vo konkretniot sluchaj ni sam neznaesh kolku si sreken..........

I

indigo child

Гостин
Ако не планирал самоубиства зашто се случуваат? Веројатно пошо планирал.
Малку се тоа пари и да бидам практичен никој не ти ги дава така!
Али размисли за овие бомбаши самоубијци како се они социјално условени и колку сакаат да умрат тоа им е чест. Али кај нас е поинаку стравот од смртта е вкоренет од мали нозе.
Стравот од смртта е вкоренет од нашата природа како живи суштества.
Мувата бега кога ќе замавнеш со мувотепачот за да ја убиеш, не сака да умре.
Зебрата бега кога ја брка леопард. Јас трчам кога некој ме брка. Не?
Или тебе коа некој те брка и нема добри намери према тебе, стоиш? Или коа те тепа некој, не му враќаш?
Стравот од смртта не ни е наметнат од општеството, стравот од смртта е наша инстинктивна реакција, реагирање на опасностите, фобија од опасности.
Не е храброст ако немаш страв од смртта. Уствари, знаеш шо? Одлуката да останеш жив не значи дека имаш страв да умреш. Не се негираат едно со друго, кога ќе подразмислиш.
Ти моеш да спиеш со упалено светло, али тоа не мора да значи дека ти имаш страв од темнина и дека ти е страв да спиеш у темница, него дека едноставно поубаво ти е да заспиеш со упалено светло.
Така, ја можам да се убијам, али ако одлучам да живеам, тоа не значи дека неам храброст да се убијам, туку дека животов ми е мил и колку и да е тежок, можам да си го напраам да ми биде убав. Јас со помошта од Бог, а некои други со нешто друго. Да не навлагам у религија...

Прашањето со парите беше само парабола, бидејќи и ја и ти тврдиме дека смртта може е поубава од животов. Според мене, не може, туку сигурна сум во тоа.
Ама сепак не се самоубивам. Хмм, зошто ли не сакам да се самоубијам?
Читај ми прв пост (или втор, таму кај шо викам дека сум среќна и дека го ценам тоа и не сакам да си го одземам).
Али хеј, ако не ти е мил животот, go ahead, убиј се, може никој да плаче по тебе, а и ќе си го задоволиш егото со тоа шо ќе докажеш дека „имаш храброст“.
Нема везе шо може и никад нема да го почувствуваш тоа...ти битно напрај го...

Убаво ти рекле мама и тато. :) И тоа што ги мешаш нив не е страшно толку, ама дедо Боже остаи го надвор од муабетот, да не се скараме дали Дедо Боже ме тера да имам секс со девојка ми и да го извадам пред време. :)
Ама, по повод муабетот дека не сум одбрал да се родам, не сум одбрал ни да се викам Трпе, ниту да имам македонско државјанство, ниту да бидам крстен во црква и да бидам христијанин, не сум одбрал ниту да бидам машки пол, ниту да бидам стрејт, ниту да мразам брокули. Сите тие работи од раѓање ми се, фала богу, сите овие работи можам да ги сменам доколку сакам. Исто е и со живеењето, работа на избор е, иако од старт не си бирала ништо од ова.

Инаку, што правиме ако овој бот, то ест јас, нема никој и ништо во животот. Живеам осамен живот во некое предградие на Цирих, работам како банкарски службеник без да зборувам со колегите, немам семјство, немам жена, немам деца, родителите ми се починати одамна. Немам ниту домашна мачка. Тогаш дозволуваш да се самоубијам?
Викторе, не знам како не разбираш...
Ми се иде ова: „Али на некои луѓе не може да им се објасни дека секој грев шо го прават, не го прават само за себе, него и за куп други луѓе има ланчани последици, па едноставно ти се иде да им речеш: „Добро бе, ај иди земи јамката и обеси се..“

Изгледа слабо си размислувал на тема дела и постапки, м? Некад ти текнало дека ко ќе се зимаш со девојка ти, мајка ѝ ќе ти доаѓа у стан секој ден по 3-4 саати? Или, не мора мајка ѝ. Другарките. Или, хм, ти ќе идеш на ручек кај твоите еднаш неделно, заедно со девојката? И сеа, според тебе, само лично твои се последиците од тоа шо ти и девојка ти сте се земале или и еден куп луѓе имаат дешавки со вас (ко пар) у животот нивни?
Ај некој друг пример да ти даам.
Ти си се зачленил на форумов. Тоа била лично твоја одлука. Али хеј, зашо ја уствари сеа праам муабет со тебе, ако тоа е само лично твоја одлука? Као, ти да не се зачленеше на форумов, ја да не се зачленев на форумов, ни ја ќе праев муабет со тебе сеа, ни ти ќе праеше муабет со мене сеа и никад у живот немаше да ти текне дека постои некоја фаца звана Тина шо ќе те нарече неинтелигентен и бот. Не дека го мисли тоа, баш напротив, али расположението и било такво у моментот коа ти го кажала тоа.
Дали ти сам ги сносиш последиците од тоа шо си се зачленил на форумов, или и сите други шо те читаат овде?

Види вака, не постои одлука у твојот живот за која последиците ги сносиш сам. Не постои. Можеби сам ќе одговараш за тоа, ти ќе го извлечеш подебелиот крај ил нешо слично, али последиците од твоето постоење на планетава зелена Земја, не се лично твои. И секоја твоја постапка у животот не е лично твоја одлука. Никогаш.

Е сеа, коа го разграничивме ова, можам да ти кажам една финта.
Ти коа ќе се самоубиеш, знаеш, сигурен си дека мама и тато ќе плачат по тебе. СВЕСНО да направиш такво зло, тоа е исто еднакво како да си му убил дете на некој. Такво зло нанесуваш на твоите родители. Па другпат коа ќе ми речеш дека е лично твоја одлука дали да се самоубиеш или не, размисли два пати.
И не ми давај ретардирани примери како тоа дали ќе се викаш ти Виктор или не, и дека пошо не си одлучил за тоа, моеш да го смениш.
Ако си го смениш името, нема да убиеш нечие дете. Ако се самоубиеш, ќе го напраиш тоа.

Што се однесува до вториот параграф (као е македонскиот збор за зборов? никад не го научив -.-), јас Викторе во такви ситуации ја црпам силата од Бог, а ти брат, од шо сакаш црпи ја, али не е невозможно да продужиш да живееш, у какви било услови.
Сакаш пријатели? Договори се со колегите од работа на по едно кафе на пауза. Сакаш да те сакаат? Сакај и ти. Сакаш да имаш жена? Иди најди ја. Сакаш деца? Спиј со неа. Сакаш мачка? Купи си бе брат. Среќата можеш да си ја најдеш самиот, само треба да имаш сила и храбост да го напраиш тоа.
Кај ќе ја најдеш силата, не знам. Ѓоко Таневски прашај го, можда ќе ти го открие рецептот. Јас веќе ти кажав кај ја наоѓам.

Ако ми реплицираш и на ова, сметај го мојот одговор ваков:
„Добро бе, ај иди земи јамката и обеси се..“

пиес: Немој да ми маваш примери као: „ да не се скараме дали Дедо Боже ме тера да имам секс со девојка ми и да го извадам пред време“, мислам дека знам која ти е девојка :icon_lol:

пипиес: Се извинувам за тонот, нервоза ме пука, решавам хармонија <3

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
samoubistvo- hrabrost ili kukavicluk?
a koga sme kaj dedo boze...pa nie ne se sekavame na toa sto se slucuvalo pred da se rodime...mozebi imalo neshto...mozebi sme pobarale od nego vakov zivot, ili toj pobaral od nas...
zarem nikogash ne ste pocuvstvuvale deka vo ovoj zivot imate misija na koja treba da se posvetite? zarem ne ste razmisluvale na taa tema, zarem veruvate vo slucajnosti....
zarem ne svakate deka iako sme mali, svetot e sostaven od nas- lugeto... golemite neshta prvo se rodile kako mala iskra vo mal mozok na edno malo covece...
samoubistvo- sloboda ili ropstvo?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Што, според тебе, е вредно за да се самоубиеш?
Што ти е поскапоцено на светот од твојот сопствен живот?
Има такво нешо? Вреди нешто за да се самоубиеш?
Постојат повеќе врсти на самоубиство. Ти зборуваш само за самоубиство од немоќ, односно ситуација кога самоубиецот, преку чинот на самоубиство, признава дека животот го победил.

Пред втората светска војна Унгарија и Кралството СХС имаа потпишано пакт за воена соработка. Кога Германија изврши инвазија врз Кралството СХС преку Унгарија, тогашниот министер за надворешни работи на Унгарија, грофот Телеки ако добро се сеќавам на името, изврши самоубиство, како морален чин. Тоа е самоубиство кое не е извршено од немоќ, напротив тоа е чин на моќ, чин на човек кој ја ценел својата чест повеќе од животот.

Постојат и метафизички самоубиства. Луѓе се убиваат затоа што наоѓаат дека животот не е вреден за живеење. Можеби тие самубиства се плод на најрационален разум, кој не е разбирлив за медиокритетската средина во која живееме? Која си ти да им судиш на тие луѓе?

Живот по секоја цена е измслица на Евреите. Тоа е народ кој секогаш, во секакви услови го одбира животот. Затоа и Библијата најстрого го осудува самоубиството. Но, има нешто морално бедно во виткањето на кичмата и избирањето на животот, секогаш и по секоја цена.

И уште една работа. Ти си женско, и ти самоубиството не го разбираш. Никогаш, ниту една жена не се убила од метафизички или етички причини. Жените се инстинктивни суштества, тие секогаш го одбираат животот, исто како Евреите...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
Постојат повеќе врсти на самоубиство. Ти зборуваш само за самоубиство од немоќ, односно ситуација кога самоубиецот, преку чинот на самоубиство, признава дека животот го победил.

Пред втората светска војна Унгарија и Кралството СХС имаа потпишано пакт за воена соработка. Кога Германија изврши инвазија врз Кралството СХС преку Унгарија, тогашниот министер за надворешни работи на Унгарија, грофот Телеки ако добро се сеќавам на името, изврши самоубиство, како морален чин. Тоа е самоубиство кое не е извршено од немоќ, напротив тоа е чин на моќ, чин на човек кој ја ценел својата чест повеќе од животот.

Постојат и метафизички самоубиства. Луѓе се убиваат затоа што наоѓаат дека животот не е вреден за живеење. Можеби тие самубиства се плод на најрационален разум, кој не е разбирлив за медиокритетската средина во која живееме? Која си ти да им судиш на тие луѓе?

Живот по секоја цена е измслица на Евреите. Тоа е народ кој секогаш, во секакви услови го одбира животот. Затоа и Библијата најстрого го осудува самоубиството. Но, има нешто морално бедно во виткањето на кичмата и избирањето на животот, секогаш и по секоја цена.

И уште една работа. Ти си женско, и ти самоубиството не го разбираш. Никогаш, ниту една жена не се убила од метафизички или етички причини. Жените се инстинктивни суштества, тие секогаш го одбираат животот, исто како Евреите...
premnogu romanticharski i neracionalni zastareni razbiranja za poimot shto e chest i kako taa da se odbrani ili moralitetot na lichnosta koja vo dadena situacija go pravi mortalitet potencijalniot klient so takvite razbiranja na rabotite., a zoshto denes za takvite neshta ne se ubivaat..........i mislam deka im dolzhish izvinuvanje na evreite spomnati vo negativna konotacija ., ......i na celiot zhenski rod ., od istata prichina se oseka prizvuk na omraza sprema istite......,.....,.,.,.;':., ispagja deka zaradi mnogu interpunkciski znaci vo moeto pishuvanje treba da se ubijam., ., zez druzzhe., ni nakraj pamet ., a ako toa zatebe prestavuva problem spored navedenite gorenavedeni formi togash problem si imash pa ti od moralni prichini shto jas neshto sum napravil ., pravi harikiri oflele ushte eden potencijalen suicidalen:coffee:

Член од
1 септември 2011
Мислења
21
Поени од реакции
1
Исто како и Sussaro го оправдувам затоа што сум дошол до самата ивица за да го сторам тоа..но не го одоборувам..
Како и да е...Колку и да имаш силна причина за тоа...секогаш има некоја друга причина посилна од другата за да си го задржиш животот...Секогаш има некој за кој што треба да живееш..(Мајка,татко,брат,сестра,сопруга,сопруг,дете...)
Животот е скапоцен..не треба толку лесно да се отакуваме од него...

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
zivotot e pateshestvie niz niza "dopiri", sekoj dopir ostava pecat na nas...nekogash prijaten, nekogash neprijaten....neprijatniot dopir ima cel da ne nauci...dodeka prijatniot e tuka da ne potseti sto ke dobieme dokolku uspeshno ja sovladame lekcijata.
zivotot e ucenje, a so samoubistvoto pokazuvame deka nishto ne sme naucile.
treba da sme blagodarni za site neprijatnosti...toa vo bukvalna smisla znaci deka nekoj ni ukazuva kolku nie sme sposobni da znaeme, deka imame sila da podneseme...ni dava lekcija plus...
kolku e poteshka lekcijata, tolku podobra nagrada dobivame...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
premnogu romanticharski i neracionalni zastareni razbiranja za poimot shto e chest i kako taa da se odbrani ili moralitetot na lichnosta koja vo dadena situacija go pravi mortalitet potencijalniot klient so takvite razbiranja na rabotite., a zoshto denes za takvite neshta ne se ubivaat..........i mislam deka im dolzhish izvinuvanje na evreite spomnati vo negativna konotacija ., ......i na celiot zhenski rod ., od istata prichina se oseka prizvuk na omraza sprema istite......,.....,.,.,.;':., ispagja deka zaradi mnogu interpunkciski znaci vo moeto pishuvanje treba da se ubijam., ., zez druzzhe., ni nakraj pamet ., a ako toa zatebe prestavuva problem spored navedenite gorenavedeni formi togash problem si imash pa ti od moralni prichini shto jas neshto sum napravil ., pravi harikiri oflele ushte eden potencijalen suicidalen:coffee:
Моралот кој се базира на сопствените увидувања за тоа што е морално и исправно, не застарува. Не е тоа конзерва со риби.

Ти им должиш извинување на сите оние кои говораат и пишуваат Македонски јазик...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
Моралот кој се базира на сопствените увидувања за тоа што е морално и исправно, не застарува. Не е тоа конзерва со риби.

Ти им должиш извинување на сите оние кои говораат и пишуваат Македонски јазик...
pak kontraverza stav-ogin pa i konzervi so ribi ima shto ne zastaruvaat so traen rok se ., ama tuka definitivno si ostarel i zastarel pa i prestarel davajki primeri srednovekovni., a i sho znam mozhebi od toa vreme si nekoja reinkarnacija:icon_lol:

a shto se odnesuva do izvinuvanjeto e tuka pak zez druzhe., nishto ti ne obrazlozhi i ne se izvini za direktni navredi., a moeto pishuvanje na latinica ako do sega ne si go svaril., odi idi ubi se:sick::coffee:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
pak kontraverza stav-ogin pa i konzervi so ribi ima shto ne zastaruvaat so traen rok se ., ama tuka definitivno si ostarel i zastarel pa i prestarel davajki primeri srednovekovni., a i sho znam mozhebi od toa vreme si nekoja reinkarnacija:icon_lol:

a shto se odnesuva do izvinuvanjeto e tuka pak zez druzhe., nishto ti ne obrazlozhi i ne se izvini za direktni navredi., a moeto pishuvanje na latinica ako do sega ne si go svaril., odi idi ubi se:sick::coffee:
Го начека сега ранлив, како риба на суво.
Хахахахх врати го у вода, нема смисла.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Немам ни најмала желба да се натегам со вас двајцата. Од двата да се собере мозокот нема еден пристоен да излезе. Јас би го замолил шутракот да не ги цитира моите постови се додека не напише нешто што всушност може да се прочита. Немам никаков проблем да комуницирам со било кој, но низ неговите постови ми треба мачета за да се пробијам.

За Игорче, се е одамна кажано...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
Немам ни најмала желба да се натегам со вас двајцата. Од двата да се собере мозокот нема еден пристоен да излезе. Јас би го замолил шутракот да не ги цитира моите постови се додека не напише нешто што всушност може да се прочита. Немам никаков проблем да комуницирам со било кој, но низ неговите постови ми треба мачета за да се пробијам.

За Игорче, се е одамна кажано...
zboruvam samo vo moe ime ., za da se nategash so mene treba da go imash toa shto velish deka jas go nemam pak zez., za citiranje kolku ti mene tolku i zgora jas na tebe., za chitanjeto e sea shto da ti kazham znachi nepismen si., isto i so komunikacijata kako nikoj nema problem samo ti neshto ti fali.,... macheta ...rekov jas sreden vek.....pri tolku sofisticirani oruzhja.,......i ne se probivaj laktite dovolno ti se otrcani od probivanje.....:):coffee: a i toa igorche taka nezhno si go napishal., hhmmmm sunmnjiv si neshto:D

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Хахахахх (y)
Живеј Ставрогине.....имаш среќа имам добро срце.

Kajgana Shop

На врв Bottom