Самоубиство!

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Јас искрено самоубиството не го оценувам како кукавичлук. За да си го одземеш животот треба повеќе храброст отколку да го живееш.
Еве јас признавам, пичка сум, не сакам да умрам.
Животот е прекрасен! Али хеј, се‘ е до перцепцијата (шо би рекол прстогрицкачот :D).

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Викторе, не знам како не разбираш...
Ми се иде ова: „Али на некои луѓе не може да им се објасни дека секој грев шо го прават, не го прават само за себе, него и за куп други луѓе има ланчани последици, па едноставно ти се иде да им речеш: „Добро бе, ај иди земи јамката и обеси се..“

Изгледа слабо си размислувал на тема дела и постапки, м? Некад ти текнало дека ко ќе се зимаш со девојка ти, мајка ѝ ќе ти доаѓа у стан секој ден по 3-4 саати? Или, не мора мајка ѝ. Другарките. Или, хм, ти ќе идеш на ручек кај твоите еднаш неделно, заедно со девојката? И сеа, според тебе, само лично твои се последиците од тоа шо ти и девојка ти сте се земале или и еден куп луѓе имаат дешавки со вас (ко пар) у животот нивни?
Ај некој друг пример да ти даам.
Ти си се зачленил на форумов. Тоа била лично твоја одлука. Али хеј, зашо ја уствари сеа праам муабет со тебе, ако тоа е само лично твоја одлука? Као, ти да не се зачленеше на форумов, ја да не се зачленев на форумов, ни ја ќе праев муабет со тебе сеа, ни ти ќе праеше муабет со мене сеа и никад у живот немаше да ти текне дека постои некоја фаца звана Тина шо ќе те нарече неинтелигентен и бот. Не дека го мисли тоа, баш напротив, али расположението и било такво у моментот коа ти го кажала тоа.
Дали ти сам ги сносиш последиците од тоа шо си се зачленил на форумов, или и сите други шо те читаат овде?

Види вака, не постои одлука у твојот живот за која последиците ги сносиш сам. Не постои. Можеби сам ќе одговараш за тоа, ти ќе го извлечеш подебелиот крај ил нешо слично, али последиците од твоето постоење на планетава зелена Земја, не се лично твои. И секоја твоја постапка у животот не е лично твоја одлука. Никогаш.

Е сеа, коа го разграничивме ова, можам да ти кажам една финта.
Ти коа ќе се самоубиеш, знаеш, сигурен си дека мама и тато ќе плачат по тебе. СВЕСНО да направиш такво зло, тоа е исто еднакво како да си му убил дете на некој. Такво зло нанесуваш на твоите родители. Па другпат коа ќе ми речеш дека е лично твоја одлука дали да се самоубиеш или не, размисли два пати.
И не ми давај ретардирани примери како тоа дали ќе се викаш ти Виктор или не, и дека пошо не си одлучил за тоа, моеш да го смениш.
Ако си го смениш името, нема да убиеш нечие дете. Ако се самоубиеш, ќе го напраиш тоа.

Што се однесува до вториот параграф (као е македонскиот збор за зборов? никад не го научив -.-), јас Викторе во такви ситуации ја црпам силата од Бог, а ти брат, од шо сакаш црпи ја, али не е невозможно да продужиш да живееш, у какви било услови.
Сакаш пријатели? Договори се со колегите од работа на по едно кафе на пауза. Сакаш да те сакаат? Сакај и ти. Сакаш да имаш жена? Иди најди ја. Сакаш деца? Спиј со неа. Сакаш мачка? Купи си бе брат. Среќата можеш да си ја најдеш самиот, само треба да имаш сила и храбост да го напраиш тоа.
Кај ќе ја најдеш силата, не знам. Ѓоко Таневски прашај го, можда ќе ти го открие рецептот. Јас веќе ти кажав кај ја наоѓам.

Ако ми реплицираш и на ова, сметај го мојот одговор ваков:
„Добро бе, ај иди земи јамката и обеси се..“

пиес: Немој да ми маваш примери као: „ да не се скараме дали Дедо Боже ме тера да имам секс со девојка ми и да го извадам пред време“, мислам дека знам која ти е девојка :icon_lol:

пипиес: Се извинувам за тонот, нервоза ме пука, решавам хармонија <3
Ефектот пеперутка, постои во секој сегмент од нашите животи и никој не може да го предвиди „патот на пеперутката“. Така и ефектот од самоубиството нечие. Ама...

Не можам да разберам зошто мислиш дека јас сум тргнал да се убивам, па ти ме одвраќаш од идејата? :) Не се убивам, барем не сега, али апсолутно немам против да го стори тоа оној којшто сака да го стори.

Ти можеш да ми зборуваш за илјада работи, како тоа е погрешно, како ќе изневерам многу луѓе, да ми даваш илјада примери на луѓе што се самоубиле и некого заебале и луѓе што преживеале и станале среќни, ама сето тоа се сведува на крајот на... НИКОЈ НЕМА ДА МИ НАРЕДИ ШТО ДА ПРАВАМ СО СОПСТВЕНИОТ ЖИВОТ.

Ти, Тина, живееш во време каде што родителите ти кажуваат што да правиш, професорите ти кажуваат што да учиш, другарките ти кажуваат како да се однесуваш, дечко ти ти кажува како да му го пушиш, полицајците ти кажуваат каде смееш да одиш, политичарите ти кажуваат што смееш да збориш, бла бла бла бла... Целиот живот ти е составен од еден голем, сообраќаен знак во форма на голем круг со црвена линија околу него. Внатре пишува Животот на Тина, во превод, ЗАБРАНЕТО.

Целиот живот на секој човек е оформен од илјадници закони, со тоа и забрани и добро е што е така зашто луѓето се злобни и ќе се испоубијат додека речеш качамак. Ама, кога веќе си роб, дефакто, една и единствена работа којашто ти преостанува како средство за контрола врз сопствениот живот... е токму сопствениот живот. Само над него имаш власт, и ти таа власт сакаш да ми ја дадеш мене, или на Господ како што викаш, он да одлучи за тебе дали сакаш да умреш или не? Well fuck that, I die when I wanna die, IF I wanna die.

И сега немој да ми напишеш, мене мајка ми и татко ми не ми забрануваат ништо, а на дечко ми не му го пушам. Тогаш ќе ти речам, читај подлабоко и пуши му го на дечко ти, зашто иначе ќе дојде на форум исфрустриран и ќе збори глупости. Патем, не знам дали воопшто имаш дечко, ама ако имаш и е некој форумџија, се извинувам веднаш, само хипотетички зборам. :)

пиес: Знаеш? Ти се свиѓа? Ти ја местам? :P

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Еве јас признавам, пичка сум, не сакам да умрам.
Животот е прекрасен! Али хеј, се‘ е до перцепцијата (шо би рекол прстогрицкачот :D).
Зошто ги толкуваш погрешно моите зборови? Не реков дека е кукавичлук да живееш, туку дека не е кукавичлук да се самоубиеш.Се` е до перцепција, тука се слагам. Не секој смета дека животот е убав. Некој смета дека животот е срање и е срамно да го живееш, некој смета дека животот е нешто сосем трето од ова, некој којзнае што мисли.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
[
Зошто ги толкуваш погрешно моите зборови? Не реков дека е кукавичлук да живееш, тшуку дека не е кукавичлук да се самоубие.Се` е до перцепција, тука се слагам. Не секој смета дека животот е убав. Некој смета дека животот е срање и е срамно да го живееш, некој смета дека животот е нешто сосем трето од ова, некој којзнае што мисли.
najgolemiot kukavichluk ., i beganje od soochuvanje na reshavanje so natalozhenite problemi ., samo edna prichina ne e dovolna ., tochno deka zhivotot mozhe da bide i grd i zol ., vistinska percepcija e da se prifati predizvikot zhivot a ne da se bega od nego., ., ..pri chista svest i zdrav razum teshko deka nekoj ke se odluchi na toj ochaen i samosebenedolichen chin., a tipot na opravduvanje ., deka nekoj ne znae shto e maka ., bidejki i sami rekovte deka se e samo lichna percepcija na problemite., taka da sekoja planina svoja tezhina., no na kantarot za merenje samoubistvoto ne postoi

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
[

najgolemiot kukavichluk ., i beganje od soochuvanje na reshavanje so natalozhenite problemi ., samo edna prichina ne e dovolna ., tochno deka zhivotot mozhe da bide i grd i zol ., vistinska percepcija e da se prifati predizvikot zhivot a ne da se bega od nego., ., ..pri chista svest i zdrav razum teshko deka nekoj ke se odluchi na toj ochaen i samosebenedolichen chin., a tipot na opravduvanje ., deka nekoj ne znae shto e maka ., bidejki i sami rekovte deka se e samo lichna percepcija na problemite., taka da sekoja planina svoja tezhina., no na kantarot za merenje samoubistvoto ne postoi
toj sto ne znae sto e maka ima najgolema maka- hedikepiran e vo smisla da gi sogleda neshtata od poveke agli
tie sto se soocile so problemi se blagosloveni (i predhodno napishav) im e dadeno shansa da naucat...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
[

Другар, некои проблеми немаат решение. Не знам на кој начин да ти го објаснам ова. Не знам колку си правел муабет со луѓе кои биле на работ да си го одземат животот, ама верувај дека е многу полесно да речеш „Треба да се справиш со проблемите и реалноста“. Човек, некому реалноста му е грда, не сака да ја прифати. Некогаш не е поентата само да живееш за да решаваш проблеми. Патем, ве молам не ме цитирајте овде зашто нема да одговорам.

Н

нихилист

Гостин
Зошто ги толкуваш погрешно моите зборови? Не реков дека е кукавичлук да живееш, туку дека не е кукавичлук да се самоубиеш.Се` е до перцепција, тука се слагам. Не секој смета дека животот е убав. Некој смета дека животот е срање и е срамно да го живееш, некој смета дека животот е нешто сосем трето од ова, некој којзнае што мисли.
Од друга страна, тие што го нарекуваат самоубиството кукавичлук или себичност се хипокрити. Зошто тие сакаат тој (другар, комшија, роднина) да преживее и да го носи огромниот товар на животот од свои егоистични причини како на пример во случај да им е близок да не тагуваат по него. Значи сакаш тој да трпи огромна болка само за да немора ти да се соочиш со емоционалните рани и трауми по неговата смрт.

Не одобрувам самоубиство, нормално, но барем не ги нарекувам себични или кукавици. Треба да е човек искрен барем пред себе.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
kako prvo ne sme drugari., vtoro profesionalno sekoj den prvo slusham of kuku lele ., so pacienti i nivni dijagnozi od do., na koi zhivotot im e smachen ., taka da ne mi kazhuvaj dali sum pravel muabet ., ne mali tuku sum im pomagal da se izborat za zhivotot.,., a za citiranjeto ., ti imash pravo drug da citirash ., a za tebe ne dozvoluvash da te citiraat ., e togash malisha nemoj ni ti da citirash nechiv post ., a i ako se povlechesh od diskusijata nema da bide nekoj golem zijan

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
site vie koi go opravduvate samoubistvoto...dali ke go mislite istoto koga ke imate deca? dali togash ke vi bide seedno sto nekoj tuku taka go frla najdragoceniot podarok sto ste mu go dale...site vie ke se navredite ako nekoj nakrivo ve pogledne, a dali razmisluvate vo nasoka deka tie sto se osmeluvaat i go opravduvaat ovoj cin gi navreduvaat site mozni principi...
teshkotiite...pak doagame na istoto...dali bi bile toa sto ste ako ne potoele site maki niz koi ste morale da se protnete?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
site vie koi go opravduvate samoubistvoto...dali ke go mislite istoto koga ke imate deca? dali togash ke vi bide seedno sto nekoj tuku taka go frla najdragoceniot podarok sto ste mu go dale...site vie ke se navredite ako nekoj nakrivo ve pogledne, a dali razmisluvate vo nasoka deka tie sto se osmeluvaat i go opravduvaat ovoj cin gi navreduvaat site mozni principi...
teshkotiite...pak doagame na istoto...dali bi bile toa sto ste ako ne potoele site maki niz koi ste morale da se protnete?
Досадна си. Секој има право да си го одземе животот. Точка. Можноста секој да си го одземе животот е всушност најголемата слобода која ја имаме. Ултимативна контрола над себе.

Реториката за животот како најголем дар е патетична и досадна...

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Досадна си. Секој има право да си го одземе животот. Точка. Можноста секој да си го одземе животот е всушност најголемата слобода која ја имаме. Ултимативна контрола над себе.

sloboda???????
sto e sloboda? kontrolata nad nashiot um ili potpaganjeto pod iskushenijata?
slobodata e mok so koja ke se spravime so se sto ni stoi na patot ili beganjeto od istoto?
slobodata e osloboduvanje od ogranicuvanjata na opshtestvoto ili zaglavuvanjeto vo istoto, koga se raboti za samoubistvo slobodno tvrdam deka sme dozvolile tie ogranicuvanja da ne zgazat.
--- надополнето: Sep 1, 2011 1:45 PM ---
koj ni ja nametnuva zelbata za samoubistvo...nie samite, nashiot instinkt za prezivuvanje, nashata cista priroda????? ne bi rekla
ili pritisocite na toa sto e okolu nas...najgolemite neprijateli na sekoj covek
so cinot narecen samoubistvo samo im dozvoluvame da ne zarobat, da ne unishtat, im pokazuvame deka se posilni od nas i deka imaat pravo kako pomokni da ni ja kradat cistata svest...
potpagame pod vlijanijata od koi sakame da se oslobodime...
sekoj ima pravo na izbor, se slozuvam, megutoa dali toa e vistinskiot izlez?-povtorno- ne bi rekla...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
sloboda???????
sto e sloboda? kontrolata nad nashiot um ili potpaganjeto pod iskushenijata?
slobodata e mok so koja ke se spravime so se sto ni stoi na patot ili beganjeto od istoto?
slobodata e osloboduvanje od ogranicuvanjata na opshtestvoto ili zaglavuvanjeto vo istoto, koga se raboti za samoubistvo slobodno tvrdam deka sme dozvolile tie ogranicuvanja da ne zgazat.
Да, слобода. Абер немаш што ти кажувам...

Кои црни искушенија...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Иван Павлович Карамазов.

Kajgana Shop

На врв Bottom