i den denes go slusham toj zvuk od vleckanjeto na noze po skalite...togash bev mnogu malecka i srceto mi trepereshe, krvta mi se skamenuvashe, a poradi mojata majka nesmeev da pushtam solza, za da mora i za mene da se grizi...gi goltav solzite, gi sobirav vo sebe, gi trupav...tatko mi edvaj ke se iskaceshe do vratata...nekogash i drugi mu pomagaa...vleguvashe vo sobata, a majkami celata zdrvena samo go vrteshe liceto na druga strana, da ne ja vidi nikoj grimasata sto ja pravi koga gi zatvara ocite, koga gi stega zabite...
mirisot na alkohol ja obzemashe cela prostorija...negovoto crveno grdo lice beshe nepodnoslivo za gledanje, so pogledot ne seceshe vo bukvalna smisla...najcesto doagashe do karanici, do krshenje na predmeti...golema sreka pokraj se beshe toa sto pokraj navredite i obvinuvanjata, toj nikogash ne ja udri majka mi, namesto toa me tepashe mene...
... bev shesto oddelenie koga jas prv pat mu vozvrativ...seto toa sto beshe nasobereno vo mene pukna...ednostavno pukna i koga sakashe da me udri, jas mu ja soprev rakata i za promena ovoj pat jas go udriv nego...od togash pa navamu nikogash poveke ne mu se plashev,,,go mrazev od dnoto na dushata...cel zivot jas za nego bev nesosobna, glupava, losha...nikogash ne bev dovolno dobra za da mu bidam kerka, za da ja zasluzam negovata isktena ljubov....se borev sama niz zivotot, pominav niz sito i resheto zaradi toa sto nemav koj da me nasocuva, nemav koj da me podrzuva, a i koga mojot sopstven tatko ne me saka, kako jas da poveruvam vo toa deka nekoj drug sto ne mi e nishto bi me sakal...
ama zosto seto toa...zoshto site tie maki? za sega koga ostana sam da mi kazuva kolku mu nedostigam? za sega koga e bolen da me moli mene za pomosh? za sega koga postignav mnogu vo zivotot da bara seto toa da go podelam so nego...
ona sto najmnogu mi e krivo sto seushte na nekoj nacin go sozaluvam i pokraj toa sto ne zasluzuva, seushte se trudam da mu pomognam i pokraj toa sto zloupotrebuva, seushte davam se od sebe da bide zadovolen iako znam deka ne vredi... kako da go izvadam toa cuvstvo od mene, kako da se oslobodam?