За користење нелиценциран софтвер затворска казна до пет години

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
А делот за аудиограм, видеограм и интегрални кола намерно или случајно го игнорирате? Не се однесува ова само на Бил Гејтс, туку општо за авторските права, без разлика дали станува збор за софтвер, музика, филм, или технологија. Интелектуалниот труд би требало сите да го ценат, а оправдувањата дека ние тука имаме плата од 200 евра и не можеме да си дозволиме да плаќаме за вакви "глупости" е смешно. Ако имаш мала плата, а ти требаат патики, не идеш да крадеш Најк од некоја продавница (се надевам), туку ќе се задоволиш со некој ефтин модел можеби и од пазарче, или ќе идеш бос.

Некој вложувал труд, инвестирал во знаење, опрема, кадар, плаќал даноци за својата дејност, за на крајот некој да го краде. ОК, не сум информатичар, ниту имам нешто со авторските права, а "поседувам" куп пиратски филмови, песни и по некое кракирано програмче, но не се тешам дека не плаќам за тоа затоа што имам малку пари. Така се однесуваме затоа што можеме, никој не се обидел да не спречи. Нема оправдување дека стандардот ни е низок, па државата треба да мижи пред кражбата на интелектуална сопственост. Тогаш ајде во државата нека не постојат и закони за забрана на трговија со дрога, на пример, па стандардот ни е низок, мора некако да се живее нели.

Ако градиме сериозна држава ваков закон мора да постои, иако реално неговата имплементација е ограничена дури и во најбогатите општества. Нашата држава треба да го зголемува економскиот стандард, и да лобира цените на овие производи за нашиот пазар да бидат по привилегирана цена, соодветна за нашите можности.

Сакам да кажам, не дигајте галама за џабе, јасно е дека ќе си продолжиме како досега, свесни за ризикот, но и свесни дека никој или малку ќе бидат оние индивидуалци што ќе го почуствуваат законот на свој грб. Но безобразно е да се оправдува криминал, од било кои причини.
закон секако МОРА да има, дури и релативно...нормално строг..,
но исто така мора да има и закон против монопол, апсолутно строг , како и закон кој ќе се почитува до последното ситно буквиче....дека СЕ МОРА да биде на Македонски!!! се друго е плен на слободен лов....

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
90% sto pisuvaat tuka imaat da ne recam nov ama imaat kom neka bide star nekoja godina
znaci koga kupuvas nov kom ili pak lap top imas avtomatski licenciran windows
e sega koga izleguvaat novite verzii site sakaat da gi stavat odma da vidat kolku e dobro da se raboti so novata verzija
nasa najgolema greska e toa
znaci sekoj kom si ima svoja graficka ploca i cela masinerija e napravena za toj sistem a nie stavame ponov i mislime deka e podobar i toa piraterija
znaci ako vozis jugo i da mu stavas drugi bandazi pogolemi nema da bide istoto nesto si ja usral taka da i so komot e isto
sekoja verzija e se so pogolema memorija i go polni kompjuterot i go usporuva rabotenjeto
a za antivirus ne e skapa licencirana verzija
jas imam kasperski licenciran i kosta 30 evra i mozes da go koristis na 3 razlicni kompjutera so razlicni adresi
znaci 3ca da go kupime zaedno i da si go podelime a toa se 600 denara za 1 godina licenciran antivirus
stavav porano se i sesto piraterija ama sega veke nikogas
ja staviv windows 7 novata verzija i imav eden tovar problemi i uspeav da si ja vratam starata licencirana verzija so maka
i sega ne ja menuvam ni za sto
piraterija za doma da ja koristis ama firma treba da ima licenca
epa ako mozat da nabivaat ceni togas mozat da si dozvolat da platat i za licenca ako sakaat da imaat dobar softver
original e original dzabe e sve

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Дали сите кои коментираат против почитувањето на авторските права се запрашале како би се осеќале кога они би биле во улога на продавачи на својот труд? Голема поддршка за Princ и неговите издржани коментари (со дополна, немора со автобус, може и со ролери, пешки, и сл.), потполно е во право ... 10 зелени од мене.

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Како че биди бе утре да ти дојди некој дома да ти речи немаш лиценциран софтвер и да ти речи дај 250 евра за windows 7, 10 евра за winamp, 50 евра за kaspersky, за office итн.... а ти земаш 200 евра плата ...

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.544
Поени од реакции
770
Како че биди бе утре да ти дојди некој дома да ти речи немаш лиценциран софтвер и да ти речи дај 250 евра за windows 7, 10 евра за winamp, 50 евра за kaspersky, за office итн.... а ти земаш 200 евра плата ...
Читам и не ми се верува... Па колку пари толку музика. Ubuntu е бесплатен, Openoffice е бесплатен го има и за Windows и за Linux, имаш милион бесплатни алтернативи за winamp, Avira и уште неколку бесплатни антивирус...

Ти со помош на софтверот заработуваш, продуктивен си и за тоа наплаќаш, а од друга страна не сакаш да платиш за некој што ти го овозможил тоа.

Член од
17 септември 2008
Мислења
38
Поени од реакции
2
Се фино, ке ме казнат ако користам пиратски програми, ама ако ги лиценцирам тие програми т.е ако платам за нив, дали тие фирми производители на софтверот воопшто ќе плаќат данок во Македонија???

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Ниту филмските компании не плаќаат данок во оваа држава, ниту фабриките за чевли во Кина или Шпанија. Мене ми одговара пиратерија за по дома, но за во фирма би требало да се регулира и внимава.
Инаку, ако некој од нас работи у таква фирма, мислам дека нема да е баш против лиценцирањето...платата ќе му зависи од тоа.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.544
Поени од реакции
770
Се фино, ке ме казнат ако користам пиратски програми, ама ако ги лиценцирам тие програми т.е ако платам за нив, дали тие фирми производители на софтверот воопшто ќе плаќат данок во Македонија???
Па нормално дека секој што работи во Македонија ќе плаќа данок, доколку го купиш online тогаш данокот ќе се плати тамо каде што е регистриран продавачот. На пример кога купуваш Windows во Македонија се наплаќа ДДВ од 5% доколку го патиш online тогаш го избегнуваш данокот, затоа што не го купуваш на територија на Македонија, ама тоа не значи дека Microsoft воопшто не плаќа данок.

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
bash pred 1-2 meseci , na edna kompjuternica kaj nas , policijata im gi odzede 6-7 kompjuteri zaradi Windowsot.... nelicenciran koristel... :S

up

Член од
12 август 2007
Мислења
55
Поени од реакции
5
Dali nekoj znae kolku e kaznata odnosno koja e postapkata dokolku ti zaplenat eden nelicenciran kompjuter,se razbira se raboti za pravno lice-firma.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Ве читам од првата сраница и не го најдов одговорот што го барав.
„Зошко фирмите кои продавват компјутерска техника(АМЦ,Јонгис...) ти прееинсталираат њиндоѕс за 500 денари а виндоусот чини далеку над тоа.Во гаранцијата(мислам дека тука прочитав) која ја добив од АМЦ пишува дека ти преинсталираат нелиценциран софтвер а кога го пушташ комјутерот не ти бара genuine(што значи ти инсталирале кракирана верзија).“
Сакам да прашам зошто не се казнуваат ваквите фирми!

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
„Зошко фирмите кои продавват компјутерска техника(АМЦ,Јонгис...) ти прееинсталираат њиндоѕс за 500 денари а виндоусот чини далеку над тоа.Во гаранцијата(мислам дека тука прочитав) која ја добив од АМЦ пишува дека ти преинсталираат нелиценциран софтвер а кога го пушташ комјутерот не ти бара genuine(што значи ти инсталирале кракирана верзија).“
Таа цена од 500-600 денари е цена за „работна рака“ а не цена на лиценца. Нелиценциран софтвер имаат право да инсталираат сите, но нелиценциран не значи и пиратски, а исто така незначи и дека нема да бара активација после извесен период.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Pred nekolku meseca mi poklonija lap top NOV kupen vo Veles
nema licenciran Windows nema nikakva lepenka na komov totalno nisto
mi go poklonija i koga go vidov se nasmeav i kazav fala kako sto e normalno
ama koga vidov deka nema licenciran win mi se slosi
ne sakav da pravam problemi ama zgresiv mnogu sto na gomnarot ne mu se vrativ vo prodavnicata i da go prijavam pa ne go mislam 1 sekunda bidejki za licenciran da dostavi baral uste 50 eurinja
kako prvo zakonot treba da go vovedat po prodavnicite a posle da serat naokolu
vo bilo koja prodavnica nadvor od makedonija da kupis nov kom ne moze da ima piraterija kom nemam takvo nesto videno
i sega ne mozam da si stavam antivirus licenciran moram da koristam piraterija i jas bidejki ne mi ja prima programata
--- надополнето: Aug 17, 2011 9:59 PM ---
toa se vika piraterija
od niv e izlezena im butkaat na narodot kineska roba kupena za 2 banki a pravat milioni

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
ne sakav da pravam problemi ama zgresiv mnogu sto na gomnarot ne mu se vrativ vo prodavnicata i da go prijavam pa ne go mislam 1 sekunda bidejki za licenciran da dostavi baral uste 50 eurinja
vo bilo koja prodavnica nadvor od makedonija da kupis nov kom ne moze da ima piraterija kom nemam takvo nesto videno
i sega ne mozam da si stavam antivirus licenciran moram da koristam piraterija i jas bidejki ne mi ja prima programata
--- надополнето: Aug 17, 2011 9:59 PM ---

toa se vika piraterija
od niv e izlezena im butkaat na narodot kineska roba kupena za 2 banki a pravat milioni
Немаш основа да го пријавиш ако немал никаков оперативен систем на него или пак имал бесплатен.
Ако имал кракуван, е тогаш да, ќе правиме муабет.

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Добро, не мора на секоја тема да се правиш паметен, како прво и на запад (ЕУ и други земји) имаш лаптопи што немаат никаков оперативен, па ти ако сакаш линукс ставај, ако сакаш виста купи си, ако сакаш пират ставај, што сакаш - тоа. Тоа дека некој ти дал тебе компјутер на поклон, а продавачот не ставил лиценциран оперативен, тоа не е негова грешка, туку твоја и на тие што ти го купиле (добро, ај не е нивна, тие се покажале и ти купиле поклон). Ако ти го дале поклон, можеш ти да си се частиш една 50ка со кромид (евра за лиценцирано), не го наоѓај крив продавачот.

А ако инсталирал нелиценциран, тоа ти направил услуга, затоа што ако не ти ставеше никаков, можда не ќе имаше на што да пишуваш, и ќе сереше дека не ти инсталирале никаков оперативен. За тоа крив ни е менталитетот, оти ете, тебе не ти се даваат 50 евра, па ај да не сереш дека немаш оперативен ќе ти инсталирам нелиценциран. Оти ако нема никаков, другиот ден одма ќе отидеш да му се буниш да ти инсталира.

А како одговор на ова твое мислење:
Му донесле поклон на некое дете, па дека нема една 50ка со кромид крив му е продавачот што нема лиценциран софтвер.

Kajgana Shop

На врв Bottom