Религиозни конфликти - решение?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Локација
Скопје
Незнаев каде да ја започнам темава, или тука во Религија или во ФиП па ај тука.

Незнам баш како да започнам но еве примери од секојдневието. Историски конфликите каде што различните од таа религија претставувале непријатели. Терористички напад од страна на Ал Каеда кон некој христијански храм. Убиство на младо момче муслиман од група на млади радикални христијани само заради неговата верска определба. Секојдневни конфликти помеѓу евреите и муслиманите во Израел и Палестина. Мали конфликти во западниот свет помеѓу домородното европско население и новодојдените припадници од друга религија. Омразата помеѓу едните и другите од различни религиозни групи.

Како да се реши тоа? Дали има решение?

Ќе преставам две најчести решенија кои се во конфликт една со друга.

Едната е да се прифати другата религија и сите ритуали, сфаќања и погледи кои ги носи самата религија со себе, како религија во која веруваат други луѓе и да се зголеми толеранцијата помеѓу луѓето, дека разликата е само религијата. Со тоа би имало поголема толеранција и разликите помеѓу луѓето би се намалиле, со почит и толеранција кон различните од себе.

Другата е порадикална и значи отфрлање на религијата во секојдневието и да се маргинализира кај луѓето се со цел да нема разлики во тој дел и конечно да се тргне нешто во кое луѓето може да се делат како различни и секако помалце конфликти да има во светот.

Што мислите: од двете понудени кое е најдобро решение? Имате друго решение? Или пак мислите дека нема решение?

Како да се реши тоа? Дали има решение?
Има - да се укинат сите религии кој се темелат на себеодрекување и ограничување на основните човечки особини и нагони. Секоја религија која тврди дека само таа е вистинската за сите, а останатите се лажни е во служба на манипулацијата и репресијата. Тие се хранат со човечките стравови и надежи, и генерираат поделби и конфликти, ограничуваат и го уназадуваат човештвото.
Според мене втората опција е дефинитивно онаа вистинската:
.....значи отфрлање на религијата во секојдневието и да се маргинализира кај луѓето се со цел да нема разлики во тој дел и конечно да се тргне нешто во кое луѓето може да се делат како различни и секако помалце конфликти да има во светот.

Толеранција не е решение за ниеден проблем, толерирање е нешто да ти смета и да го трпиш за да има мир. Во ниеден случај не е долгорочно решение.
Потребно е разбирање за да се дојде до некаков мир. Разбирање кај религиозни фундаменталци нема да најдеш затоа што нивниот поглед за себе се базира на идејата на еден бог, ако таа идеја се разниша со признавање и "разбирање" на други богови или негово непостоење, тогаш самото Јас на таа личност ќе се разниша. Затоа толку цврсто се држат за своите верувања.
Сите други верници не се ништо различни од другите затоа што нивниот живот реално не се врти само околу нивната религија, тие не се проблем.

Отфрлање на религијата е природен процес, ако почне насилно да се извршува нема да го има истиот ефект.
Има се повеќе атеисти поради напредокот во технологијата и широката достапност на информации, како и разделување на црквата и државата во западниот свет.

Религиските конфликти се само параван за конфликтите меѓу нацииите (националностите).

Ако не постои религија повторно ќе постојат конфликти, зашто тие не се само заради различностите помеѓу религиите, туку заради различнотите помеѓу нациите.

Доколку некој радикален исламист убива во име на Џихадот, по некое време ја открива, ја дознава вистината за религиите и сфаќа дека Бог не постои, дали ќе продолжи да убива или ќе престани?
Јас мислам дека ќе продолжи, ќе најди друга причина, различноста помеѓу нациите.

Ги разбирам зашто ја одбираат втората опција , поефективна е.

Жално е што религиите се користат за - сеграгацијата.
Позитивните работи како - внатрешен мир и спокојство , кои некои можат да ги достигнат само преку религијата се занемаруваат.

Поранешните а и сегашните искуства се доволни.., се повеќе да ги исплашат луѓево и да ги отфрлаат религиите.

Да се примени второто решение и да нема повеќе религиозни конфликти, ќе се најдат други причини за поделби и стравови.

Ако сакаат ќе најдат друг начин , нема да тече мед и млеко ако нема религии.

A person is smart. People are dumb, panicky dangerous animals and you know it.

Војна.И тоа голема војна, ке реши све.Убаво рече членот над мене (ако сеуште е) отфрлањето на религијата е природен процес.Ама ако чекаме ние така има да се изначекаме и уште многу невивини животи ке згаснат а и дали ке има некаков ефект.Ако пробаме насилно да го направиме тоа тогаш тоа значи почеток на војна во истиот тој момент.Муслиманите не нарекуваат неверници сите што не веруваат во нивниот бог, не мразат поради тоа.Замислете сега да им солиме памет да го остават нивниот бог и неговото учење она за кое би убиле и попрво самите би си го одзеле животот отколку на бога да му свртат грб и да ни се придружат во еден нов толерантен свет каде ке живееме сите како браќа.Која би била нивната реакција? Load your guns suns, the holy war has started.Ама мора некако да почне.АКо не почнеме ние, тие секако ке почнат.Нивниот часовник одбројува и кога тогаш ке направат некоја глупост и пак ке погине многу невин народ ама за џабе.Вака спреми се за војна па на кој му се умира нека оди да се бори за бога.Ке ги истераме сите на едно поле и ке ги пуштиме едните од едната страна другите од другата.Тие што ке преживеат воени злосторници че ги прајме и крај.Од храмовие музеи ке направиме и чиста сметка.

Религиските конфликти се само параван за конфликтите меѓу нацииите (националностите).

Ако не постои религија повторно ќе постојат конфликти, зашто тие не се само заради различностите помеѓу религиите, туку заради различнотите помеѓу нациите.

Доколку некој радикален исламист убива во име на Џихадот, по некое време ја открива, ја дознава вистината за религиите и сфаќа дека Бог не постои, дали ќе продолжи да убива или ќе престани?
Јас мислам дека ќе продолжи, ќе најди друга причина, различноста помеѓу нациите.

До некаде си во право ама не мора да значи дека СИГУРНО ќе продолжи тој конфликт. Барем ќе има голем процент на конфликти кои нема да постојат, зашто нема причина за делба. Национални конфликти ќе има ама барем нема да има религиозни. Мислиш дека тогаш на некои арапи ќе им смета што постојат данци некаде во Европа или пак на некој просечен норвежанец ќе му смета што има арапи во негова земја?

До некаде си во право ама не мора да значи дека СИГУРНО ќе продолжи тој конфликт. Барем ќе има голем процент на конфликти кои нема да постојат, зашто нема причина за делба. Национални конфликти ќе има ама барем нема да има религиозни. Мислиш дека тогаш на некои арапи ќе им смета што постојат данци некаде во Еврпша или пак на некој просечен норвежанец ќе му смета што има арапи во негова земја?
Па тука е одговорот, тоа што се Муслимани е само дел од разликата, а другиот, за мене поважен е дека се од друга националност.
Не треба да се уништат религиите, само не треба да се охрабруваат, тие сами ќе исчезнат со развојот на науката, односно веќе исчезнуваат.
Она што треба да се уништи е национализмот. Не знам како да го дефинирам поточно.

Решение има, тоа се вика државен атеизам или во поблага форма забрана за било каква организирана религија, секој може приватно да верува во што сака, ама да убедува млади луѓе дека ако се разнесат себеси ќе спијат со 100 девици, не, не, да не може тоа.

btw, немам ништо против исламот, и христијанството може да биде и тоа како радикално.

Проблемот е што организираната религијата дефинитивно е опиум за народот и политичарите не сакаат да се откажат од влијанието кое таа може да го има на широките народни маси. Дури и на Сталин кога му требале милиони за топовско месо во втората светска војна, рекол борете се и помолете се на господ за да ја спаси мајка Русија.

Отфрлање на религијата е природен процес, ако почне насилно да се извршува нема да го има истиот ефект.
Има се повеќе атеисти поради напредокот во технологијата и широката достапност на информации, како и разделување на црквата и државата во западниот свет.

Потполно се слагам со ова, тоа е природен процес и дури и ништо да не направи државата процесот си тече пополека. Ако сакате да дознаете колку една земја е корумпирана, само иформирајте се колку луѓе веруваат во господа и се ќе ви биде јасно. Мексико на пример 90 % веруваат во Христос, а е една од најкорумпираните држави во светот, ете колку има влијание религијата на моралот... (n)

Religioznite konflikti se edni megu nizata konflikti koi mora da postojat bidejki vojnata e prirodna sostojba, religii ne moze da nema bidejki samite luge gi sozdavaat bidejki ne mozat sudbinata da ja zemat vo svoi race, pa zatoa i e sudbina bidejki nemame kontrola na sekakvi situacii koi ni se slucuvaat, taka da se naviknuva covek nie ke se navikneme deka ima i takvi luge oni deka ima i vakvi i bidejki ne mozeme da se tolerirame ke vojuvame i posilnite sekogas ke pobeduvaat oti oni se silni kako grupi a religijata e nacin kako da se grupiraat lugeto, no poradi najrazlicni ideologii lugeto sekogas ke se delat i ke se zatvoraat vnatre svojata grupa ke imaat predrasudi i stereotipi za drugite. lugeto se druzat po slicnost, nekoj ne tolerira da mu pustis muzika sto on ne moze da ja smisli ne pa ke tolerira nesto poveke. Taka da nema resenie, da imalo do sega pomina dovolno vreme svetot ke stanese sustinski podobar, no toa ne se slucuva, svetot napreduva tehnoloski no vo moralna smisla toj oduvek e ist.

Не сум верник, ама мислам дека религиите се само параван зад кој се крие вистинската причина за повеќето војни - алчноста и потребата за ресурси, моќ и престиж.

Не може да се униште религијата , нема шанси , таа постое од коа човекот развил свест .. така лесно се брише нешто од културата на човекот .. Војни се воделе и ќе се водат во има на богови , месии , пророци итн ... фината е што сите тие , иако се измислени , се користат од стана на фанатици , луѓе со ментални проблеми , луѓе желни за моќ и крв ...

Шо знам нема баш некое решение за ова .. ја су hard core атеист ама шо фајде да зборам дека ќар од религија нема ... коа има премногу очајни луѓе кои се надеваат дека оној Горниот ( или кој и да е од горе ) ќе им помогне ...

Не бива ...

Нема решение за религиозните конфликти.
Да имаше - немаше да има религии!

- Порано проблемите и војните биле поради религиски не согласувања и омрази.
Сега војните и проблемите се само со “религиска позадина“, вистинската причина е злобата на човекот.

- Порано колку биле лоши религиите, толку биле и добри. Зошто? Бидејки според поголемиот дел на религии погрешно било да се убива. Дел од луѓето се плашеле од казната на господ па не соучсетвувале во ваквите акти.
Сега луѓето научиа веќе дека господ не постои и се само квази верници. па стравот од казна и пекол не постои, thus, “нема причина“ зошто да не се убива и мрази.

Веќе религијата нема голем удел во војните.
Исто како што идиот човек е идиот кога е пијан, а паметниот останува присебен и на пијано.
Така и идиот си е идиот без разлика дали е религиски човек. (со исклучок на фанатиците кои веќе ги нема толку (со уше еден исклучок за вахабистите (во однос на тоа колку јас знам и колку ми се прикажува на мене од медиумите)))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom