• Креатор на темата Креатор на темата burn84
  • Време на започнување Време на започнување

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Локација
40 miles from the sun
Набрзина побарав и не видов друга ваква тема.
Ако има слободно бришете ја или споете ја со другата.
p.s: ако темава е во погрешен форум модераторите нека корегираат.

Дали верувате во карма?
Оние често изговарани реченици и погрешно толкувани од разни религии и нечесни политичари: ако правиш добро добро ќе ти се врати, или обратно ако правиш лошо лошо ќе ти се врати.

До пред некое време цврсто верував во карма. Но искрено премногу има аномалии во секојдневниот живот за такво нешто да има потполен замав. Ние луѓето се што ни се случува го опишуваме со карма а кога ќе се случи природна катастрофа како во Јапонија, тогаш тоа што е? Над 100 000 луѓе имаат лоша карма (или уште посрање теорија предвидување од хороскоп).

Се повеќе почнувам да размислувам во насока на : it's not a crime if you don't get caught. Има премногу луѓе, ама навистина премногу што прават лоши, ужасни и грозоморни работи а приватно имаат исполнет и среќен живот. Каде е тука кармата?

Се надевам дека некој ќе има убаво објаснување, а не класичното господ е голем и враќа :)

Уште од најстаро време нашиот народ се занимавал со вакви прашања најголемиот доказ се народните приказни сепак има нешто што е посилно од нас некој работи едноставно се водени од виша сила , па наречи го тоа карма , божја волја , среќа или како сакаш со некој нешта едноставно неможеме да управуваме

Штознам, викаат во `другиот` живот ги чекало казна или награда според заслуженото.
Ама кој знае никој не се вратил од таму

Како што вели Шелдон, „за секоја акција има реакција. Па така Кармата е всушност објаснета со Третиот Њутнов закон.“ :icon_lol:

Се разбира дека не верувам. :pos:

Баш права мистерија е.

ако правиш добро добро ќе ти се врати, или обратно ако правиш лошо лошо ќе ти се врати.

Најчесто употребуваната реченица.
Не се согласувам со болдираното дека тоа е карма , премногу е едноставно за да биде тоа карма , или наметнато во хиндуизмот како предупредување за неморалните работи и казна , зашто да казнува кармата?
Мора да се пазиме и да бидеме морално и етички одговорни за да не ни даде шлаканица кармата?
Нели вредностите се менуваат , дали тоа значи дека кармата се менува?
Мене тоа ми е булшит.
Едно од првите објаснувања е дека , ако не во овој, тогаш во следниот живот - тоа што ти следува не е уствари казна , туку соочување со твоите последици кои си ги оставил,некој вид на лекција која сепак ќе те исполни духовно - бидејќи си бил fail во претходниот живот и не си го достигнал тој level.

А па некој ќе рече " ех гајле ми е за нареден живот, ќе живеам за моментот , за сега , не верувам во тоа и слично" - Никој не те ни тера на тоа.. и јас гледам овој живот да си го направам меракот.

Meanwhile ќе бараме објаснување зошто лошите луѓе имаат супер живот и ние ќе и удриме шамар на кармата - затоа што не си ја завршила работата.
Ако за тебе некој прави лошо, за друг може е добро - во неговото сфаќање.
Туку губи смисла дефиницијата на поставување морални вредности.
Дали нетреба да имаме совест ?
Нели совеста не уништува,а тие што немаат совест?
Сугестијата ќе ни ебе матер.

Како и коа се караат во религија, едни верници а други атеисти ,а нема да најдат одговор кој ќе ги задоволи двете страни.

Затоа човештвото никогаш нема да ја достигне нирваната на право ниво , нема да еволуираме ништо повеќе од тоа што сме сега,поради тоа што никогаш нема универзално да имаме декларација за тоа што е правилно.. и ќе сонуваме за фиктивни работи како Утопија и способностите како телепатија и телекинеза ќе бидат паранормални за нас.

Неможеме да дадеме конкретен одговор што е тоа кармата.

Јас верувам дека на универзално ниво постои некаков баланс...апсурдно е да не постои нели.
Но дали е карма или рај со пекол тоа не знам.
За секој човек индивидуална изгледа ко да нема правдина, но затоа баш и реков на универзално ниво.

Научни докази или било каква поткованост за ова не постои.
До ден денеска служи како една од алатките за човекот да биде идсциплиниран до некаде, а сметам дека тоа била и оригиналната цел.

Мора да постои баланс , + и - , Yin & Yang , ден и ноќ.

Кармата оригинално потекнува од хиндуизмот (па подоцна наоѓа интерпретација во други религии и почнува философски поопширно да се толкува) ,скоро секоја религија има "кодекс на дисциплина".
Целта е универзална.

Да да, јасно.
Се согласуваме за универзалниот баланс, само мене ме интересира дали и како тоа се однесува на индивидуата.
Знам дека е лаички муабет, ама пак ќе го спомнам она добро со добро и слично. Да темата е широка и треба нели да се определи што е добро итн. Но на пример не верувам дека било каде одземањето на туѓ живот се смета за добра работа, парадоксално на тоа имаме смртни казни.

Дали јас ако направам нешто добро, баш поради тоа во иднина ќе ми се врати со добро?
Затоа што животов е таков, исполент е со лошо и добри работи за сите луѓе...дали тоа се препишува на карма не знам.

Има ли воопшт некој што може да каже дека цел живот правел добро и баш поради тоа ништо лошо му се нема случено?!

Прашањето на кое никогаш не најдов одговор: Ако убиеш крвожеден диктатор, ќе ти се „препише“ лоша или добра карма?

Прашањето на кое никогаш не најдов одговор: Ако убиеш крвожеден диктатор, ќе ти се „препише“ лоша или добра карма?

Најверојатно никаква, туку е само уште еден начин на пацифизирање на луѓето да ги прифатат околностите на животот такви какви се без притоа да се активираат да ги сменат.

Како кажа burn84 има премногу аномалии во целата теорија на кармата.

Хммм зашто кармата мора да е материјална работа? Зашто да не е духовна. Како прво кој би проценил дали е добро или лошо дело? Најчесто самите тоа го правиме. Примери се убијците кои на суд се декларираат како невини и тоа што убиле некој за нив е добро дело. Значи осудите од околината, не се конечниот суд дали е добро или лошо стореното дело, се дур ти не решиш во себе. А кога ќе решиш дека ти си направил лошо дело, следува обвинување на совеста, каде што се самоказнуваш во себе и вината ти ја гризе совеста секојдневно иако можеби за околината така не изгледа. Потоа може тоа да се префрли и на материјално ниво каде што за повеќето доаѓа кармата која може претставува потсвесно материјално самоказнување или барање на ѓаолот, како што викаат старите.

Мое скромно мислење.

Karma is a bitch .. what goes around , comes around .. Во неколку периоди од мојот живот , бев ( не сум уште сигурен ) дека кармата ме е*е ... така да ако треба да одговорам дали верувам , би рекол ДА

Karma is a bitch .. what goes around , comes around .. Во неколку периоди од мојот живот , бев ( не сум уште сигурен ) дека кармата ме е*е ... така да ако треба да одговорам дали верувам , би рекол ДА

Кај мене пак е обратно.

Back
На врв Bottom