Целата Вистина за бог

V

Vollstandig

Гостин
Еве еден текст во врска за причината на појавување на монотеистичка религија:

Главниот проблем на робовладетелите е послушноста на нивните робови! но што ако е можно да се убедат робовите дека воопшто не се во ропство, туку напротив дека служењето вам е единствениот пат!
Ако сакате да поседувате робови и да создадете совршена ситуација робовите не само што нема да се противат туку и ќе ве обожаваат, што се треба да се стори?

Прво мора да веруваат дека вие сте најсовршениот и најдобриот господар, и дека служењето вам е нивна најголема чест! Поради тоа вие мора да бидете ЕДИНСТВЕНИОТ господар на кој ќе му служат! Значи првата заповед кон нив ќе мора да гласи: "Јас сум господарот твој" после кој мора да следи предупредување: "Немај други господари освен мене".
Нормално нема да сакате да се испоубијат меѓу себе, па пожелно е да им дадете и заповед "Не убивај"!
За да спречите да се доживеат како нешто повеќе од робови, пожелно е да ги убедите дека Гордоста е смртен грев! Исто така за да превентирате било каков отпор убедете ги дека треба да го сакаат својот непријател и да го свртат и другиот образ ако добијат шамар!
За постојано да ви се потчинуваат пожелно би било да чуствуваат постојана грижа на совеста - дека направиле нешто погрешно, па затоа убедете ги дека е грев некоја потреба или особина која сите без исклучок ја имаат! Како сексот на пример!
За да немаат време да размислуваат ништо друго освен како да преживеат, убедете ги дека само бедните, сиромашните и понизните ќе го наследат вашето царство!
Многу важно е исто така да веруваат дека не разумот туку слепото верување и вистинскиот и исправен начин, на тој начин се што сте кажале по автоматизам ќе биде испрвно!
Се што го доживуваат како страдање и за сите ваши несовршености и пропусти набедете некој спротивен на вас и посочете го како извор на сето зло и страдање! Така вие ќе бидете совршен и добар за вашите робови кој ќе ја хранат вашата суета, а за нивните страдања ќе си имаат кого да обвинуваат а пожелно е и не само да го обвинуваат туку и да веруваат дека тој а не вие ќе ги мачи ако згрешат, така вие ќе останете совршен!
Одвреме навреме покажете им кој е главен, уништувајќи голем дел од нив затоа што направиле нешто против ваша воља! например направете потоп во кој ќе ги испоубиете сите кој не ви одговараат, или уништете по некој град кој е "неморален". Ако забележите дека почнале да соработуваат и да работат на нешто што може да достигне до вас, збунете ги и раскарајте ги меѓу себе!
Доколку успеете сево ова да го доживеат како вистина, ќе си имате робови и слуги кој ќе ве сакаат и обожаваат наместо да ве доживуваат како тиранин!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Да се надоврзам, текстот го компонираше: Ipsissimus , the dark side of the humanity:)
Немаше потреба да пишеш кој го компонирал текстот. Од самата содржина е очигледно дека е напишан од човек со елементарно непознавање на христијанството и неговата историја/потекло, човек со еден куп субјективни предрасуди за христијанството.

Ако не ми веруваш дека е така, тогаш прашај го Ipsissimus нека ти одговори на следниве прашања:

1. Каде во Библијата пишува дека гордоста е смртен грев? (Во Библијата пишува дека е грев, ама не смртен)
2. Каде во Библијатапишува дека сексот е грев? (Напротив, во Библијата за сексот пишува дека е благослов, а не грев)
3. Каде во Библијата пишува дека само сиромашните ќе го наследат Божјото Царство? Зарем цар Давид и цар Соломон биле сиромашни?
4. And the last, but not the least, прашај го Ipsissimus како овие библиски стихови се вклопуваат во неговата замисла за христијанството:

„Но, Петар и Јован одговорија (на властите), велејќи им: “Справедливо ли е пред Бога, да ве слушаме вас повеќе отколку Него? Сами пресудете! “ (Дела на апостолите 4:19, Библијата)

Значи во контекстот, властите ги притвораат апостолите заради тоа што почнале да проповедаат за воскреснатиот Христос, ги тепаат, а овие им велат ма кој ве шиша, нас Бог ни заповеда да Го проповедаме воскреснатиот Христос и затоа не ве слушаме вас!
Малку чудно зарем не? Власта „создава“ религија која учи дека рајата треба да го слуша Бог повеќе од неа и во случајов учи на директна и храбра непослушност кон власта? И не е само овој случај, туку наредните 300 години христијаните се прогонувани од власта заради нивната вера (вера создадена од власта?). Многумина од нив биле и маченички убиени од страна на власта, сепак не се откажале од верата (создадена од власта?). Малку нелогична теорија зарем не? :)

Има ли потреба да цитирам и други цитати од Библијата или овој е доволен за да ја урне од темел „теоријата“ што ја напиша Ipsissimus дека христијанството е вера создадена од власта со цел да го држи во покорност поробениот народ?

S

smexy

Гостин
3. Каде во Библијата пишува дека само сиромашните ќе го наследат Божјото Царство? Зарем цар Давид и цар
Суптилно се наговестува, никој не вика дека богатиот нема да влезе. Само вика дека потешко ќе влезе.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Немаше потреба да пишеш кој го компонирал текстот. Од самата содржина е очигледно дека е напишан од човек со елементарно непознавање на христијанството и неговата историја/потекло, човек со еден куп субјективни предрасуди за христијанството.

Ако не ми веруваш дека е така, тогаш прашај го Ipsissimus нека ти одговори на следниве прашања:

1. Каде во Библијата пишува дека гордоста е смртен грев? (Во Библијата пишува дека е грев, ама не смртен)
2. Каде во Библијатапишува дека сексот е грев? (Напротив, во Библијата за сексот пишува дека е благослов, а не грев)
3. Каде во Библијата пишува дека само сиромашните ќе го наследат Божјото Царство? Зарем цар Давид и цар Соломон биле сиромашни?
4. And the last, but not the least, прашај го Ipsissimus како овие библиски стихови се вклопуваат во неговата замисла за христијанството:

„Но, Петар и Јован одговорија (на властите), велејќи им: “Справедливо ли е пред Бога, да ве слушаме вас повеќе отколку Него? Сами пресудете! “ (Дела на апостолите 4:19, Библијата)

Значи во контекстот, властите ги притвораат апостолите заради тоа што почнале да проповедаат за воскреснатиот Христос, ги тепаат, а овие им велат ма кој ве шиша, нас Бог ни заповеда да Го проповедаме воскреснатиот Христос и затоа не ве слушаме вас!
Малку чудно зарем не? Власта „создава“ религија која учи дека рајата треба да го слуша Бог повеќе од неа и во случајов учи на директна и храбра непослушност кон власта? И не е само овој случај, туку наредните 300 години христијаните се прогонувани од власта заради нивната вера (вера создадена од власта?). Многумина од нив биле и маченички убиени од страна на власта, сепак не се откажале од верата (создадена од власта?). Малку нелогична теорија зарем не? :)

Има ли потреба да цитирам и други цитати од Библијата или овој е доволен за да ја урне од темел „теоријата“ што ја напиша Ipsissimus дека христијанството е вера создадена од власта со цел да го држи во покорност поробениот народ?
Како и обично пак се намести чорбаџија! :) Тој текст никаде......ама НИКАДЕ не ја споменува библијата, туку опишува како изгледа и како се однесува еден тиранин и робовладетел, и се дадени сугестии кое е идеалното решение за еден робовладетел. Значи во тој мој текст јас никаде ја немам споменато библијата, бог, Исус, христијанството или слично! Но ете ти се препозна во текстот и побрза да обвиниш како јас сум бил неинформиран, а ти не се ни обиде да разбереш во кој контекст бил напишан текстот!
Што се однесува за тоа дали или не е смртен грев гордоста, дали или не е грев сексот, протестанското гледиште не е апсолутната вистина! Има 38000 христијански деноминации, според кој, кај некој од нив сексот е грев и гордоста е смртен грев! Но тоа што е битно е поентата - дека религиите се одлични манипулторски системи за создавање совршени робови, како што и ти самиот укажа со тоа што се препозна во текстот!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи во тој мој текст јас никаде ја немам споменато библијата, бог, Исус, христијанството или слично!
Абе ајде? Ајде тогаш цитирај ми некоја друва верска света книга или текст (освен Библијата) каде што се поучува следново:

Исто така за да превентирате било каков отпор убедете ги дека треба да го сакаат својот непријател и да го свртат и другиот образ ако добијат шамар!
Кој друг освен Исус поучувал љубење на непријателот и вртење на другиот образ?

Но тоа што е битно е поентата - дека религиите се одлични манипулторски системи за создавање совршени робови, како што и ти самиот укажа со тоа што се препозна во текстот!
Напротив, јас аргументирано укажав на токму спротивното: дека христијанството е антитеза на она што ти го тврдиш во твојот текст, дека тоа не е создадено од власта и дека во суштината на своето учење поучува на првенствена покорност кон Бог, а потоа кон власта и повикува на јасна непослушност кон власта доколку таа им заповедува нешто спротивно од Бог (Исус) и тоа е потврдено не само со Библијата, туку и со три вековната историја на христијанството. Доколку некој владетел „создавал“ религија погодна за држење во покорност на својот народ, тој сигурно немало да создаде христијанство.
Она што јас препознав во твојот текст е подмолно и саркастично клеветење и прикажување на една лажна слика за христијанството со цел да го прикажеш како „робовладетелска измислица“, без никаква историска поткрепа, без аргументирана подршка на твоите „тези“ кои можат да поминат само кај лаичките читатели на вакви места како форумите, само кај луѓе кои што климаат со главите само на работи кои што им изгледаат интересни и смешни и не бараат критичка анализа на напишаното.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
......
......... (за да не го цитирам целиот текст).......
Библијата си ја толкувате секогаш како ви одговара. Демек „сврти го и другиот образ“ треба буквално да се прифати.

Секој ќе се сложи дека значењето отприлика би било, „на насилството да не се одговара со насилство“.
Таквите учења ниту се нешто ново во христијанството ниту нешто оригинално. И во хиндуизмот и во будизмот ги има.
Согледувајќи ги недостатоците во јудаизмот, си попримиле малку „поневоинствена“ тактика превземена од будизмот и хиндуизмот и си ја вградиле во новата, „надградена и подобрена“ (што би рекле во вемерето) религија.
Веројатно забораваш кога настанало христијанството и кој општествен систем владеел во тоа време. И веројатно и тоа заборави дека црквата и државата владееа заедно до скоро а во некои држави се сеуште заедно во брак?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Библијата си ја толкувате секогаш како ви одговара. Демек „сврти го и другиот образ“ треба буквално да се прифати.

Секој ќе се сложи дека значењето отприлика би било, „на насилството да не се одговара со насилство“.
Таквите учења ниту се нешто ново во христијанството ниту нешто оригинално. И во хиндуизмот и во будизмот ги има.
Согледувајќи ги недостатоците во јудаизмот, си попримиле малку „поневоинствена“ тактика превземена од будизмот и хиндуизмот и си ја вградиле во новата, „надградена и подобрена“ (што би рекле во вемерето) религија.
Веројатно забораваш кога настанало христијанството и кој општествен систем владеел во тоа време. И веројатно и тоа заборави дека црквата и државата владееа заедно до скоро а во некои држави се сеуште заедно во брак?
Не богохули, црквата е во брак со државата уште.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Проблемот и не би бил толку голем ако не постоеше некој друг
да ги венча :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе ајде? Ајде тогаш цитирај ми некоја друва верска света книга или текст (освен Библијата) каде што се поучува следново:
Ipsissimus напиша:
Исто така за да превентирате било каков отпор убедете ги дека треба да го сакаат својот непријател и да го свртат и другиот образ ако добијат шамар!
Прво! Воопшто не е релевантно дали некоја друга верска света книга го порачува тоа! Јас во тој текст го опишував карактерот и особините на еден класичен тиранин! А ти се препозна во тоа и веднаш побрза да дадеш оправдување!
Второ! Ако сакаш цепидлачење нема проблем, и будизмот ја има истата порака! Како илустрација, будистичките свештеници не дигаат рака ниту на рој комарци, затоа што се раководат спореед тоа правило!
Напротив, јас аргументирано укажав на токму спротивното: дека христијанството е антитеза на она што ти го тврдиш во твојот текст, дека тоа не е создадено од власта и дека во суштината на своето учење поучува на првенствена покорност кон Бог, а потоа кон власта и повикува на јасна непослушност кон власта доколку таа им заповедува нешто спротивно од Бог (Исус) и тоа е потврдено не само со Библијата, туку и со три вековната историја на христијанството.
Јас никаде во тој текст не тврдам дека христијанството било создадено од власта и дека било нејзин инструмент! Впрочем, никаде не споменувам библија, христијанство, Исус...или било што слично! Јас опишував еден класичен тиранин и робовладетел! А твојот бог во кој веруваш совршено се совпаѓа во таа слика!
- Се наметнува како деспот чија воља е поважна од се останато!
- Им наметнува на луѓето чуство дека се родиле грешни и дека треба да се искупат за тој наследен грев!
- Јасно нагласува дека бедните по дух ќе бидат привилегирани!
Што се однесува до црвениот болд, морам да кажам само дека е една класична и безобразна лага! Христијанството јасно кажува дека секоја власт е од бога и дека сите авторитети мора да се почитуваат:

Romans 13:1 Everyone must submit himself to the governing authorities, for there is no authority except that which God has established. The authorities that exist have been established by God.
Доколку некој владетел „создавал“ религија погодна за држење во покорност на својот народ, тој сигурно немало да создаде христијанство.
Посоодветна религија од христијанството за еден тиранин неможе да постои! Кој не би сакал поданици кој го сакаат својот непријател? Кој го вртат и другиот образ? Кој????
Ако некој сакал да го држи својот народ во покорност, ни во милион години не би нашол поосоодветна религија од христијанството!
Она што јас препознав во твојот текст е подмолно и саркастично клеветење и прикажување на една лажна слика за христијанството со цел да го прикажеш како „робовладетелска измислица“, без никаква историска поткрепа, без аргументирана подршка на твоите „тези“ кои можат да поминат само кај лаичките читатели на вакви места како форумите, само кај луѓе кои што климаат со главите само на работи кои што им изгледаат интересни и смешни и не бараат критичка анализа на напишаното.
Јас сите мој тврдења ги подкрепувам со аргументи, за разлика од тебе! Болдот во овој дел е адресиран на тебе и твојата платеничко - манипулаторска улога! Затоа што не сум јас тој што нема историска подкрепа и аргументирана подршка! Туку ти!! И тоа не ми е јасно само мене, туку на целава форумска јавност! Се што беше кажано од мене е сурова реалност! Се што беше кажано од тебе е манипулација и лага! Изброени се деновите на твојата бедна пропаганда! Религиите ќе си го најдат местото таму кај што го заслужуваат! - На буништето на историјата!

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Полека! Точно Бог постои многумина тоа го знаеме, но ако веке веруваме во Бога мислам на Исус Христос тогаш треба и на Нему да му се молиме. Како може да се молиме самите на себеси? Што можеме ние самите да си дадеме на себе ако не ни е дадено одозгора?
Пријателе ти се помешале некои работи или како што рече PillowQueen во која секта си?
А што е тоа горе некој ги видел, бил таму, или пак тоа одозгора му помогнало на некој и ако да, на кој конкретно?
Вака, сите религии зборат за љубов и единство а самите тие не љубат и не соединуваат. Тоа е така бидејки ниедна религија нема ништо заедничко помеѓу себе освен фиктивниот свет кој некој човек одамна го измислил. Ако бог е совршен зошто не ни дава да размислуваме различно од него, него во спротивно ако размислуваме различно ке не казни? Каков бог е тој, оној бог што пишува дека сака или оној бог што пишува дека врши репресија врз умот на човекот, да не ни смее да се осуди да помисли со свој памет?
Ако бог е совршен и неговите дела ке бидат совршени. Тогаш зошто неговите совршени дела адам и ева не го послушале креаторот. Значи тие не биле совршени, односно во овој контекст совршенството се изњедначува со зборот послушност, дисциплина. Совршенство никогаш нема да е еднакво на послушност.
Всушност совршенство не постои, бидејки природата се движи постојано се менува, земјата се менува климата се менува, човекот, значи се се усовршува. А штом се усовршува значи тоа не е совршено. Така да за совршенството јасно е, дека е уште една лага на религиите.
А послушноста ни ја наметнуваат поповите за да ни ја укинат креативноста и својата мисла, врз база на репресија и закан дека ако го правиме ова ке не казни некој. Најубавите работи што човекот може да ги искуси религиите ги скратуваат, тие се сексот како корен и најчист начин на искажување љубов, и храната која е забранувана преку пост. И како уствари може еден човек да не ни помисли на убаиот вкус и изобилство на храна, кога проблемот за истата таа помисла го создала самата религија. Преку тоа што ти кажува дека не смееш да јадеш ти не јадеш ама природата на човекот е да сака да јаде и автоматски тој мисли на поизобилна храна затоа што едноставно е гладен. А религијата уште па ја осудува со казна дури и помислата на храна. Какви само глупости се ова. Јас не гледам ниедна причина да си скратам од сите тие обилни задоволства кои човекот може да ги доживее, поради тоа што некој поп ми рекол дека научната фантастика за рајот, за сите тие светци, како не гледале постојано, ке не казнеле ако не ги слушаме, и дека тие постојат, ама никој не знае каде се. Е сега поповиве као знаат и они ке не однесат таму. Они се медијаторите помеѓу нас и Бог, и само преку нив може да се стигне до бог т.е само преку нивните високи ценовници за свадби погеби и сл. ке се стигне до бог. Мижи асан да ти баам. Ова е спротивно на совршенството. Реигиите се типичен примитивизам со заканување и поткуп. Религиите се најголемите магии што може да постојат.
Верував во Бог како што ми го претставуваа до пред некое време, ама подоцна еден човек ми ги отвори очите, и се покаав, ама не за гревот што сум го направил спрема бога туку за гревот што сум го направил спрема себе, што сум одел спротивно на својата природа, сам сум се труел, и при очи сум бил слеп, и сум дозволил некој со неговите приспивни фиктивни светови да ме води по непостоечкиот пат, кон замислениот Бог.
Човекот се вика Osho, и поради тој човек многу други ке се освестат.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
bese spomnat Budizmot za nenasilstvo Buda vika omrazata i zloto moze da se pobedi so LJUBOV da i oni so ljubov ke te premlatat, za tvoe dobro od Ljubov kon tebe, poznato e deka vo budistickite manastiri kako poznatiot Shaolin se vezbalo kung fu, za sto, za da se pobedi zloto so LJUBOV! Znaci ako napagas nema nenasilstvo nego kung fu so precizni udari vo slabite tocki na covekovoto telo, so eden udar koj e presuden, so udar koj ubiva!!!

G

galaxy

Гостин
...
Верував во Бог како што ми го претставуваа до пред некое време, ама подоцна еден човек ми ги отвори очите, и се покаав, ама не за гревот што сум го направил спрема бога туку за гревот што сум го направил спрема себе, што сум одел спротивно на својата природа, сам сум се труел, и при очи сум бил слеп, и сум дозволил некој со неговите приспивни фиктивни светови да ме води по непостоечкиот пат, кон замислениот Бог.
Човекот се вика Osho, и поради тој човек многу други ке се освестат.
ЗОШТО МОРА НЕКОЈ да ти кажува во што да веруваш. Зарем не можеш тие работи кои тој ги кажува да ги најдеш или дознаеш на друго место?
OSHO за мене е само еден обичен стенд ап комичар.

Kajgana Shop

На врв Bottom