Скриени пораки во Македонските народни песни

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.822
Поени од реакции
1.576
првата народна песна која е врзана со полигамија вели кажи , кажи верно либе која љубиш освен мене :) ем верно ем љуби друга

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Мислам имаше слична тема пред 2-3 години, ама нема врска. Нај-перверзна песна од старите народни песни според мене е "Филизо моме". "Излези на пенџерето....да ти го видам лицето, во книга да го сликувам мало моме, за кога ќе одам на војска....тефтерот да го отворам, меракот да ми помини"
Ќе мава у војска овој на неа :)
хахахахахахахах ме насмеа еј хахахахахахахха +rep

Huzzy Gurl

Animal Lover
Член од
14 септември 2008
Мислења
307
Поени од реакции
128
Ауу па ова е било интересно! Искрено кажано не бев забележала дека постои вакво нешто во песните. :pos:

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
Ова е баш како сликава:

Колку од вас ги видоа делфините? :) На исто толку и не им се слушаат скриени пораки.. :)
Останатите.. God bless redtube.com :)
да му го покажам ова на 3 годишно дете баш би сакал да знам што ќе рече дека гледа. :D сигурно ќе ми ги наброи сите делфини.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.822
Поени од реакции
1.576
Назад , назад Калино моме. Дечково голем љубовник ја запознал Калина и оваа се залетала по него па почнал да ја плаши Немој да одиш по мене има висока гора нема да ја поминеш , но девојкава не се уплашува од шумата па еве го дечково пак море длабока река има оваа пак не се плаши и на крај признава абе јас имам жена и деца море жена ќе ти сотрам деца ќе ти чувам само твоја да бидам :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ВО ТЕК Е КОНКУРСОТ ЗА КОМПОЗИЦИЈАТА ШТО ЌЕ ЈА ОДБЕЛЕЖУВА 20-ГОДИШНИНАТА ОД НЕЗАВИСНОСТА НА ЗЕМЈАТА
Се бара свечена македонска песна за 8 Септември

Министерството за култура го распиша конкурсот, кој ќе трае до 15 август, а за најдобрата песна, авторот и тимот соработници ќе добијат 2.000 евра
Министерството за култура распиша конкурс за создавање композиција која ќе биде изведена на генералната прослава на 20 години од независноста на Македонија, на 8 Септември. Конкурсот трае до 15 август.
Најдоброто дело, за кое ќе одлучи жири-комисија од деветмина членови (композитори, аранжери, текстописци, естрадни уметници и граѓански лица), ќе добие награда од 120 илјади денари. Од таа сума, 50 отсто ќе биде за композиторот, 25 насто за аранжерот и 25 отсто за текстописецот. За останатите трошоци, како аранжманот за финалната верзија и студиските трошоци, се одвоени уште 360 илјади денари.
Изборот на интерпретаторите, аранжерите и студиото ќе го направи авторот со согласност од жири-комисијата.
Во наведените услови се бара од авторите во песната да преовладува свечена нота, збогатена со богатството на македонската мелоритмика, која ќе биде изведена од најдобрите македонски интерпретатори и инструментални уметници.
Делото треба да е оригинално и досега неизведено, секој автор може да пријави една композиција и да се потпише со целосното име и презиме.
Министерството за култура го има правото на песната за нејзино графичко печатење, за прва јавна изведба, за пренос преку радио-телевизиски станици, за снимање цедиња, слика или сиве овие права, односно некои од овие права ќе ги пренесе на трети лица. Министерството ќе стане сопственик на фонограмот или спотот што ќе биде снимен.
Сите останати права ги задржува авторот, кој ќе потпише издавачки договор и договор за изведување на авторското дело со Министерството за култура. Резултатите ќе бидат објавени најдоцна два дена по завршувањето на конкурсот.
Досега е најавено дека на 8 Септември свечено ќе бидат отворени Музејскиот комплекс на македонската борба и портата "Македонија".
http://www.vest.com.mk/?ItemID=9995D73716BB694C9DB5C3EDB01A7A5A

Член од
21 февруари 2011
Мислења
25
Поени од реакции
20
Тој делот коленичев јас пред него (иако понатаму се кажува зошто ) некако збунувачки ми е одсекогаш !!:LOL: Паѓала момава од очај на колена ...:pos:

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.822
Поени од реакции
1.576
Кога си бевме малечки де ај каога двајцата се љубевме во чичовото градниче де!Трендафил цвеќе цутеше Милице ај на градите ти паѓаше:LOL: Одздол иде падарот и на моме говори постој момеме почекај да ти кажам два збора : ДИГНИ МОМЕ ФУСТАНОТ ДА НЕ ГАЗИШ БОСТАНОТ ( Абе како не до бостанот му дошло)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
оваа е педерската песна? Демек момето сака да дојде со него, а тој ја брка :pos:
Да, и на крајот пее дека ке се престори во чума, жена му ќе ги убие а децата ќе ги чува ( за да биде со него) . Глупости.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.822
Поени од реакции
1.576
Вниматело песнава ја свират на секоја можна свадба вели : Татко и ја дава СЕЛО НЕ ЈА ДАВА овој стих од секогаш ме бунел зошто не ја дава селово ?:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom