Торта од банани

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Сакате да ги изненадите вашите по дома,со вкусна и лесна за правење торта од банани?
пробајте го мојот рецепт, брз, лесен,и едноставен :)

Што ви е потребно:

3 средни банани
4 Јајца
12л. шеќер
15л. брашно
12л. пресно млеко
12л. зејтин
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво

начин на подготовка:
Фаза 1:
во длабок сад, ставете ги 4те јајца, и 12л. шеќер.. матете со миксер се додека не добиете бела боја на јајцата и шеќерот ( одприлика 10-15мин ) ..потоа додадете го ванилиниот шеќер.

Фаза 2: во друг сад, додадте ги брашното, зејтинот, млекото,и прашокот за пециво. мешајте со миксерот се додека не се соединат. откако се соединат, додадете го тестото во првиот сад ( оној со јајцата и шеќерот ) откако ќе го додадете, мешајте со миксер додека смесата се соедини.

Фаза 3: земете плех ( бр.38 или 40 ) подмачкајте го со малку зејтин, и брашно ( за да не се залепи смесата ) доколку незнаете тоа да го направите, ставете хартија за печење,и подмачкајте ја неа само со зејтин ..

Фаза 4: истурете 1/3 ( една третина ) од смесата во плехот, и печете ја на веќе загреана рерна од 200 степени. печете 5 мин. потоа извадете го плехот, нанесете ги бананите ( исечени на кругчиња,или по ваша желба ) и истурете го остатокот од тестото врз нив.

Фаза 5: продолжете да го печете така, наредните 15-20 мин. на температура од 150степени.. кога мислите дека е готово, проверете со чепкалка за заби ( боцнете го тестото со неа, ако по чепкалката се залепи нешто, не е готово,и вратете повторно на печење )

Откако ќе го испечете, оставете ја тортата/колачот да одстои, и исечете го :)
Потоа, уживајте..

note: можете да користите било какво овошје, немора банани :)
пс: ако некој направи, нека ме извести дали ви се допаднало ..досега ја имам правено со банани, и кајсии :)

I

Iblis

Гостин
ИЗвини ама 12 литри шекер, млеко и зејтин или поверојатно печатна грешка?
Дефинитивно грешка во пишување :P

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Сакате да ги изненадите вашите по дома,со вкусна и лесна за правење торта од банани?
пробајте го мојот рецепт, брз, лесен,и едноставен :)

Што ви е потребно:

3 средни банани
4 Јајца
12л. шеќер
15л. брашно
12л. пресно млеко
12л. зејтин
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво

начин на подготовка:
Фаза 1:
во длабок сад, ставете ги 4те јајца, и 12л. шеќер.. матете со миксер се додека не добиете бела боја на јајцата и шеќерот ( одприлика 10-15мин ) ..потоа додадете го ванилиниот шеќер.

Фаза 2: во друг сад, додадте ги брашното, зејтинот, млекото,и прашокот за пециво. мешајте со миксерот се додека не се соединат. откако се соединат, додадете го тестото во првиот сад ( оној со јајцата и шеќерот ) откако ќе го додадете, мешајте со миксер додека смесата се соедини.

Фаза 3: земете плех ( бр.38 или 40 ) подмачкајте го со малку зејтин, и брашно ( за да не се залепи смесата ) доколку незнаете тоа да го направите, ставете хартија за печење,и подмачкајте ја неа само со зејтин ..

Фаза 4: истурете 1/3 ( една третина ) од смесата во плехот, и печете ја на веќе загреана рерна од 200 степени. печете 5 мин. потоа извадете го плехот, нанесете ги бананите ( исечени на кругчиња,или по ваша желба ) и истурете го остатокот од тестото врз нив.

Фаза 5: продолжете да го печете така, наредните 15-20 мин. на температура од 150степени.. кога мислите дека е готово, проверете со чепкалка за заби ( боцнете го тестото со неа, ако по чепкалката се залепи нешто, не е готово,и вратете повторно на печење )

Откако ќе го испечете, оставете ја тортата/колачот да одстои, и исечете го :)
Потоа, уживајте..

note: можете да користите било какво овошје, немора банани :)
пс: ако некој направи, нека ме извести дали ви се допаднало ..досега ја имам правено со банани, и кајсии :)
ова не е твој рецепт стар е 5-6 години ако не и повеке, и мораше ли тема да отвориш за 1 рецпет има веќе отворено тема треба само да постираш таму

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
ИЗвини ама 12 литри шекер, млеко и зејтин или поверојатно печатна грешка?
Дефинитивно грешка во пишување :P
л - како лажици ..
л - како лол .. :D

ова не е твој рецепт стар е 5-6 години ако не и повеке, и мораше ли тема да отвориш за 1 рецпет има веќе отворено тема треба само да постираш таму
Hater's gonna hate.. да не ти е мака шо твоите ги бришаат, па најде тука да ми мрчиш? However, ја нигде не сум го прочитала, ја знаев само смесата за пандишпанот ( 4јајца, и 12л. шеќер ), останатото јас си го додадов ..а ако е дупла, нека ја спојат :)

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.040
Поени од реакции
2.130
Дај напрај ми на мене една , ја да не се мачам . може ? :) :pipi:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Мене ми е многу убава,јас си ја викам банана торта. :P
--- надополнето: Jul 28, 2011 12:00 PM ---
Не брат,филмови си прави.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
животот, е мојот филм! Ха! :)

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
драмата е твојот филм, одбери драма , драмирај

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
драмата е твојот филм, одбери драма , драмирај
Noo problem hose.. а твојот кој е? " отварам глупи теми, билдам постови "? корегирај ме ако грешам ..

пс: а и чисто сумњам дека " драмирај " е точниот збор ;)
земи речник..

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Noo problem hose.. а твојот кој е? " отварам глупи теми, билдам постови "? корегирај ме ако грешам ..

пс: а и чисто сумњам дека " драмирај " е точниот збор ;)
земи речник..
ништо не те разбрав што кажа, ама како и да е те разбирам ти сега драмираш

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
ништо не те разбрав што кажа, ама како и да е те разбирам ти сега драмираш
алелуја и ти конечно свати, дека у тоа е и поентата, што ти ништо не разбираш ..

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
алелуја и ти конечно свати, дека у тоа е и поентата, што ти ништо не разбираш ..
поентата на тоа што не разбирам што кажуваш е друга од поентата која ти ја претвораш во драма да не речам тешка драма кога драмирањето е твојот филм каде што ти си уфилмана и си главна улога

Kajgana Shop

На врв Bottom