Подготовки за ПРОМЕНА НА ИМЕТО!

Дали сте за било каква промена или додавка на името на нашата земја РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?

• Вкупно гласачи
    188
Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Ок,у право си и за ова. тотално си у право/ Ама што мислиш,ќе се смени ли ако го смениме името? пример ќе влеземе во ЕУ за 10тина години. мислиш ке се смени?
Главна предност ќе биде на запад кајшто ќе можеш да влезеш преку граница со лична карта ќе можеш да живееш и да работиш да добиваш пензија да бидеш осигуран да има здравствено без потреба да се враќаш во Македонија. Проблемот е тоа што ќе има голем наплив и одселување ама до тогаш и многу работи ќе треба внатрешно тука да се променат...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ако седиш дома кој сакаш да ти најде работа? Или па сакаш државно да работиш? Вујко ми со металуршки факултет со просек 9,60 првите две години од кога заврши парно греење монтираше по куќи. Сега точно е дека работи во една приватна фирма по 10 саати некаде на ден и во сабота ама зема пари. Епа ќе зема, без труд ништо. Или па сите сакаат да се директори од прво работно место? А ако сакаш државно да работиш, клати врата зимај плата, ти ја разбирам фрустрацијата.
ej ej ej .. џену полека малку. ти од кај знаеш дека некој седи дома и чека работа? знам милион примери со факултети кои конкурирале скоро во сите фирми и никој не се јави. жив пример ми е до мене сестра ми! има поднесено cv у над 40 фирми. само 2 и се јавија и ништо не напраи пак.. немој да судиш одма - прво прашај што е и како е па после кажи мислење...

С

Спенсер

Гостин
Ако седиш дома кој сакаш да ти најде работа? Или па сакаш државно да работиш? Вујко ми со металуршки факултет со просек 9,60 првите две години од кога заврши парно греење монтираше по куќи. Сега точно е дека работи во една приватна фирма по 10 саати некаде на ден и во сабота ама зема пари. Епа ќе зема, без труд ништо. Или па сите сакаат да се директори од прво работно место? А ако сакаш државно да работиш, клати врата зимај плата, ти ја разбирам фрустрацијата.
Малце си остра со коментаров... не е баш така :)

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
и што бе шефе дека е наше да гледам како ми го земаат лебот од пред уста,да гледам како на другарот мој му ја кинат казната а мене не,да гледам како другаров со средно го врботија а јас со факултет седам дома,да гледам како како на другаров таткому си ја вработи цела фамилија и сите роднини а мојот не е вработен,до кога до кога ...мислиш ги боли уво некојси директори бизмисмени и ред големци ние како ке се викаме а?
А мислиш дека ако влеземе во ЕУ, тие ќе замавнат со магичното стапче и тоа ќе се среди !? Се лажеш... И да влеземе, пак ќе има мито и корупција.

Ако сакаш да успееш веднаш штом ќе влезеш во ЕУ треба да си 99% прилагоден кон тие услови...

Ние треба прво да си го промениме карактерот, тоа нешто што требаше да го правиме овие 20 години место да тапкаме у место... Неможеме да влеземе во ЕУ и оп, одеднаш се да стане розево...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
ej ej ej .. џену полека малку. ти од кај знаеш дека некој седи дома и чека работа? знам милион примери со факултети кои конкурирале скоро во сите фирми и никој не се јави. жив пример ми е до мене сестра ми! има поднесено cv у над 40 фирми. само 2 и се јавија и ништо не напраи пак.. немој да судиш одма - прво прашај што е и како е па после кажи мислење...
Па да де, истава судбина и со примеров што ти го дадов беше. Денес на пазарот вредиш онолку за колку што ќе успееш да се продадеш. Не значи и дека по професијата ќе работиш. Жалам за сестра ти ама не значи дека ако живеевме во некоја од земјиве од странство дека ќе имаше работа сигурна и загарантирана.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
А мислиш дека ако влеземе во ЕУ, тие ќе замавнат со магичното стапче и тоа ќе се среди !? Се лажеш... И да влеземе, пак ќе има мито и корупција.

Ако сакаш да успееш веднаш штом ќе влезеш во ЕУ треба да си 99% прилагоден кон тие услови...

Ние треба прво да си го промениме карактерот, тоа нешто што требаше да го правиме овие 20 години место да тапкаме у место... Неможеме да влеземе во ЕУ и оп, одеднаш се да стане розево...
Не ја преценувајте ЕУ. И таму местата во државната администрација ги делат по партиски клуч, и таму труе од непотизам, корупцијата е помала, единствена битна разлика е силниот приватен сектор кој не го интересира кој си туку колку си квалификуван.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Малце си остра со коментаров... не е баш така :)
Океј, се извинувам. Ама точно е дека денес со факултет само завршен ништо не правиш, мораш постојано да се надоградуваш зошто постојано ќе излегува некој подобар од тебе за работодавците.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Па да де, истава судбина и со примеров што ти го дадов беше. Денес на пазарот вредиш онолку за колку што ќе успееш да се продадеш. Не значи и дека по професијата ќе работиш. Жалам за сестра ти ама не значи дека ако живеевме во некоја од земјиве од странство дека ќе имаше работа сигурна и загарантирана.
се согласувам со тебе потполно но каде во друга земја има толкава невработеност и толку ефтина работна сила? каде во друга земја се кршат толку работничките права? во другите земји има синдикати кои кога ке решат да протестираат креваат се у вис! еве ти пример со грција - кога кај нив штрајкуваат синдикатите СИТЕ излагаат на штрајк а нашиве 2ца без 3ца едвај се собираат. во која држава има над 30% невработеност на граѓаните? види какви стандарди имаат другите држави во споредба со нивните плати види какви се кај нас. него да не забегаваме оф топик. за друго е темава. за ова може да дискутираме на друга тема ;)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
се согласувам со тебе потполно но каде во друга земја има толкава невработеност и толку ефтина работна сила? каде во друга земја се кршат толку работничките права? во другите земји има синдикати кои кога ке решат да протестираат креваат се у вис! еве ти пример со грција - кога кај нив штрајкуваат синдикатите СИТЕ излагаат на штрајк а нашиве 2ца без 3ца едвај се собираат. во која држава има над 30% невработеност на граѓаните? види какви стандарди имаат другите држави во споредба со нивните плати види какви се кај нас. него да не забегаваме оф топик. за друго е темава. за ова може да дискутираме на друга тема ;)
Тука пријателе владее партиското вработување,а после оние што ги бива за струката за која што биле на факултет и оние што воопшто не ги бива.
Оние што ги бива,дремат дома,а оние што не ги бива си вадат црвена или плава членска партиска книшка и преку два тројца луѓе наоѓаат работа...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Тука пријателе владее партиското вработување,а после оние што ги бива за струката за која што биле на факултет и оние што воопшто не ги бива.
Оние што ги бива,дремат дома,а оние што не ги бива си вадат црвена или плава членска партиска книшка и преку два тројца луѓе наоѓаат работа...
аххх.. ме потсети сега со ова кога бев помал.. кога ми викаа учи синко факултет за да можеш да најдеш работа... ама искача работава синко вади некоја партиска книшка зашо со факултет нишо не праиш.. :)
жално ама вистинито. е зарем не е вака бе дечки?
П.С стварно оф топик ептен отидовме.. ај да се вратиме на темава може?

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
И уште една работа анкетава е лошо поставена. Тука зборуваме за "име" во ОН а не за внатрешно УСТАВНО име правете разлика.
Гледам цело време истово го повторуваш. Незнам од каде ти е информацијава ама без преомена на УСТАВНОТО ИМЕ спорот нема да се реши. Толку не свати дека Грците сакаат да го промениме уставното име ? Значи без промена на уставно име нема решение на спорот. И анкетата не е погрешно поставена, ти си погрешно информиран.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Pa dobro be toa pak e neizvesno i na krajot tuka lezi problemot ama od nasa strana treba da se distanciraat tie dva poimi bidejki ima golema razlika i anketata e loso postavena vo slucajov pise dodavka na Republika Makedonija a ne na referenca FYROM vo ON iako sega toa i ne e rolku bitno kolku sto se mesaat opsto terminive za promena na ime bidejki jasno e deka ustavno ime i promena na istoto e najcrno scenario za nas.

8_88

888
Член од
7 мај 2009
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.610
Значи навистина неможам да разберам како може да се помисли за промена на името, менување на името е еднакво на лично непостоење...
Дали тие што се за, би го промениле и сопственото име?
Претежно тука на форумов да речеме дека просек сме дваесет и некоја година, исто колку и независноста на Македонија. Значи ако "сте" за промена на името променете си го и вашето име, можеби некој во фирмата бара да му се викаат сите "Петко", или пак тоа боли, зошто да се викам "Петко" кога си се викам "Трпе" и така се викам од денот кога ме крстиле и горд сум на тоа....

А за тоа што прочитав некои коментари дека некои држави смениле име (што досега немам слушнато) па по автоматизам значи дека и ние можеме да смениме име? Ќе направам споредба со онаа народната "Ако видеш некој да се фрла во Вардар, оди и ти фрли се, можеби така треба "

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Ако промената би значела економски спас и подобар живот на граѓаните-да.Со задоволство би прифатил промена.
Е сега тој економски спас според мене го нема во ЕУ.Незнам од каде им се идеите на многу дека таму тече мед и млеко.

Kajgana Shop

На врв Bottom