Зошто луѓето се толку злобни?

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Сите се раѓаат добри па сеа кој ќе остане добар кој ќе стане лош определува околината ;)

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Затоа што Сатаната е нашиот вистински создател,пишува убаво во книгата на Бен Шакур!
Незнам за Бен Шакур, ама и гностиците нешто слично мислеле колку што имам разбрано.
Разликата меѓу него и нас е во тоа што човекот го содржи божјиот дух.
Yaldaboath се викаше мислам, и он е татко на Јахве и Луцифер(ако не се лажам).
Или Енки и Енлил кај сумерите.
Туку ме интересира што пишува во книгата на Бен Шакур, ако може во кратки црти :)

McMurphy

натчовек
Член од
14 ноември 2008
Мислења
160
Поени од реакции
33
Луѓето не ги прави ништо злобни, луѓето се делумно злобни од самото раѓање, нема апсолутно добро или апсолутно лошо (Јинг-Јанг), тоа е веројатно поради тоа што не сме создадени од нешто совршено како што тврдат различните религии за да ја издигнат својата популарност (не дека шират лошо учење-туку тоа е лажно во суштина). Доброто или злото е патот што го избира човекот во својот живот, но тој пат не е прав ,ако тргне по патот на доброто има патеки до злото и обратната верзија. И монасите по манастирите кога би излегле во реалниот свет би морале да згрешат, тоа е заразно, лесно им е да јадат мед и без никаков контакт со човечката џунгла да бидат добри.

S

smexy

Гостин
Незнам за Бен Шакур, ама и гностиците нешто слично мислеле колку што имам разбрано.
Разликата меѓу него и нас е во тоа што човекот го содржи божјиот дух.
Yaldaboath се викаше мислам, и он е татко на Јахве и Луцифер(ако не се лажам).
Или Енки и Енлил кај сумерите.
Туку ме интересира што пишува во книгата на Бен Шакур, ако може во кратки црти :)
Книгата на Бен Шакур е всушност полна со corrupted библиски цитати :)
На места кај што стои Елохим/Господ стои Сатаната...
мене ми беше врло комична xD

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.685
Поени од реакции
31.666
zlobata......... instinktiven odbranben vroden mehanizam ., kaj poveketo lugje ., i shto vo opstestvoto uslovite se vloshuvaat ., i personalitetot dobiva ., doza na zloba., ... a i ., onoa klasikata ., a se pojavi neshto novo., kolektivitetot delumno i so somnezhzloba prifaka neshto od shto se plashi., ., vo obichen zhargon strav od konkurencija ., i taa sama doagja ., nikoj svesno ne ja povikuva zlobata:coffee:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Злобните се затоа што не можат да го имаат или поседуваат она што го имаш и кај нив се раѓа завист и злоба дека си чекор понапред од нив и сеакако се трудат да на секој начин да те доведат до нивно ниво што пониско за да можат себе си да се истакнат.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.045
Поени од реакции
2.135
не се сите злобни , има некој шо стварно сакаат да ти напраат лошо , од чиста љубомора..а некој се сосем нормални шо уствари не се замараат со другите , си гледаат само за нив ( и нивниот живот)

А

Антоние

Гостин
Самите си се проектираме себеси на нашиот свет. Ако светот е тој кој што станува суров и злобен, тогаш време е да се преиспитаме.

S

Sagan

Гостин
Затоа што се несреќни...
Несреќата им потекнува од сопствената нереализираност и нереализираноста на сопствените желби...
Луѓето не ги реализираат сопствените желби затоа што во најголем дел им се во спротивност со квази-моралот кој владее...

А потребата да се канализира таа, првично, позитивна енергија, потои, и се тоа резултира со погрешно канализирање...

Злобните луѓе се несреќни луѓе, и љубоморни. Тие не можат да поднесат друг да биде среќен...

Една поговорка вели: Злобните луѓе се хранат со туѓата несреќа.

Исполнувајте си ги желбите. Бидете среќни. Нека умрат од глад...

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
ne,ne veruvam deka postojat zlobni luge....postojat samo dobri i losi postapki...ona sto go gledame na filmovite e samo film,scenario.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.685
Поени од реакции
31.666
zlobata e dlaboko navlezena i ne e film tuku e sega i ovde ., a scenarija pochnaa da pishuvaat ., koj kako ke stigne

Член од
27 јули 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
По мое мислење и според искуството на други поискуни и напатени луѓе - (маченици), природата и карактерот на човекот, средината на живеење (опкружувањето = друштвото, лошото семејство = родителите и членовите на семејството), алчноста - (парите како материјална корист) како лоша карактеристика, желбата за успех = кариерата да се дојде до поубаво работно место или местото каде ќе биде помалку оптеретен со работа, понекогаш, а не секогаш се можеби и фактори зашто луѓето по својата природа во некои ситуации се јавуваат во лошо светло и се лоши или се можеби и злобни и прават пакости на своите колеги и колешки или на своите пријатели во животот.
Тоа е секаде присутно во нашиот секојдневен живот. Битно е човекот да биде добар по својата природа и многу смирен, а штом ќе ги препознае во својата близина таа категорија на луѓе, многу е битно да биде многу ладнокрвен, и да не страхува од ништо, да не се замара и оптеретува, туку да бара начини и стратегија како психолошки и софистицирано да влијае како Полад Алемдар или Џемс Бонд врз нив ... во позитивна насока, да ги направи позитивни и корисни во животот за себе и целото друштво (заедницата).
Само така ќе преживеме во една животна и работна средина, и секој ќе биде многу среќен во животот како човек. Кон тоа треба да се стремиме сите луѓе, дури и кога не сме совршени, само на тој начин општеството може да оди напред во совршенство во сите свери и области на нашето секојдневно живеење и да бидеме многу понапредна нација (како народ) во однос на другите нации од соседството

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
lugeto se zlobni zatoa sto se egoisti no na smetka na drugiot, ne znam dali se ragaat losi koa gleas bebence malo zal ti mislis grevce, mozda i presudna e sredinata, na primer vo zapadnata kultura preovladuva individualizmot i natprevarot a ne sorabotkata zatoa beliot covek bil osvojuvac neli cel svet so se vika bil Britanska kolonija, i taka no fakt e deka covekot ne moze da go smeni svojot karakter to est svojata sustina osven ako za toa nemal potencijal, znaci lugeto se zlobni zatoa sto kaj niv ima zluradost, zelba da gleda kako drugiot strada sto e nesto najloso i eticki neprifatlivo, seto toa doveduva do sudiri po najrazlicni osnovi.

Kajgana Shop

На врв Bottom