Голема офанзива на турската армија откако Курдите убија 13 војници и прогласија автономија

Статус
Затворена за нови мислења.
S

Shellshock nam67

Гостин
ако САД имаа интерес. ќе ја признаеа во 1991ва, а не во 2004та. Русија беше првата светска велесила што не призна, а дали се меша во внатрешни работи на Македонија? не
значи тешко дека Курдистан би бил држава...внатрешна автономија во склоп на Турција, можеби.но ако продолжат со вакви глупости против Турција може да стане и мртва држава
prvo se karas so svojot sojuznik ( se misli na amerite ) najgolem i strateski Grcija baska clenka na nato i eu so edna drzava so mala armija odsecena od site svetski zbidnuvanja i ja stavas nea na piedestal so toa sto ja priznavas pod ustavno ime pa pogolema pomos od taa na amerite zdravje. prviot cekor go imaat avtonomen del od severen irak drugo so vika vasko eftov ce bide istorija a imaat i dosta podrska od amerite niv ne im odgovara turcija kako strateska sila na bliski istok iako toa zelno go saka turcija. pkk ce napravi nezavisen kurdistan

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
prvo se karas so svojot sojuznik ( se misli na amerite ) najgolem i strateski Grcija baska clenka na nato i eu so edna drzava so mala armija odsecena od site svetski zbidnuvanja i ja stavas nea na piedestal so toa sto ja priznavas pod ustavno ime pa pogolema pomos od taa na amerite zdravje. prviot cekor go imaat avtonomen del od severen irak drugo so vika vasko eftov ce bide istorija a imaat i dosta podrska od amerite niv ne im odgovara turcija kako strateska sila na bliski istok iako toa zelno go saka turcija. pkk ce napravi nezavisen kurdistan
прво забораваш дека КФОР на чело со 'Америте' доставуваше оружје на албанските терористи во 2001ва.
Америка ја има признаено и Свазиленд во Африка па тоа не значи дека ја сака
Ирак не е држава..држава во која народот се плаши да биде разнесен на улица? во Ирак може да се отцепи делот населен со Курди....Ирак стана ничија земја...ама турција да дозволи отцепување на нејзина територија.....попрво тоа би било пустина отколку независна држава.....

S

Shellshock nam67

Гостин
прво забораваш дека КФОР на чело со 'Америте' доставуваше оружје на албанските терористи во 2001ва.
Америка ја има признаено и Свазиленд во Африка па тоа не значи дека ја сака
Ирак не е држава..држава во која народот се плаши да биде разнесен на улица? во Ирак може да се отцепи делот населен со Курди....Ирак стана ничија земја...ама турција да дозволи отцепување на нејзина територија.....попрво тоа би било пустина отколку независна држава.....
a kako napad na ambasada vo 2001 godina palenje na americko zname so e taa avantura skapo ne cinese da ne odese brat lube da go smiri kristofer hill planiraa da interveniraat amerite preku kfor za negovo spasuvanje fala bogu do toa ne dojde.
amerite ja krojat kartata kako sakat kurdite se samo orudie nivno .
cela severna afrika gi zbrisaa dikatatorite eden Egipet so Turcija ce gi boli made za nea

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.118
Поени од реакции
9.521
И отиде темата у п.м.

Што врска има Македонија 2001 со Курдите и Турција?

Свашта..............................и тоа за само 17-на постови.

Него Курдите се моментално во најдобра ситуација во последните 40 години. За прв пат имаат контрола над релативно компактна територија (Северан Ирак) а како фактор на стабилноста во Ирак им е попуштена сиџимката.

Да не збориме дека магацините на Ирачката армија полни со муниција и оружје паднаа во нивни раце по 2003.

Но јас предвидувам дека ке се случи следното:

Турска контра која ке потепа извесен број Курди (не дека тоа значи нешто со нивниот наталитет) и ке се смири ситуацијата за наредни неколку месеци кога Курдите пак ке нападнат и така форевер како и во последните 40 години.

Курдите нема да добијат независност од причина што ниту една од земјите каде има Курди не сака да го дозволи тоа (нели) а големите сили не сакаат макар и мини Курдистан затоа што тоа ке ги охрабри да бараат делови од државо кои се нивни сојузници, како Турција.

И уште една огромна причина..................немаат излез на море, макар и преку пријателска држава пошто сите комшии ги мразат.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247
Мислам кои се тие Курди бе........
шо се занашаат па тие?
ја поддржувам Република Турција да им даде инекција за смирување....а може и ампутација...
Како што Вие, Македонците сакавте држава, сакаат и тие.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Јас навивам за Курдите и сите други поробени народи.
Тоа би му дошло некаде околу 99.9% од светот.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
па и оние 25% бараа да си замине Македонскиот окупатор од територите населени со Албанци
и тие убиваа Македонска војска
Како што Вие, Македонците сакавте држава, сакаат и тие.
епа дајте им држава и на Санџаклиите, Нагорно Карабах, Џаму (кашмир), Баскија, Фландрија, Валонија, Република Српска....
тешко дека Турција ќе се сложи да се отцепи некоја територија
a kako napad na ambasada vo 2001 godina palenje na americko zname so e taa avantura skapo ne cinese da ne odese brat lube da go smiri kristofer hill planiraa da interveniraat amerite preku kfor za negovo spasuvanje fala bogu do toa ne dojde.
amerite ja krojat kartata kako sakat kurdite se samo orudie nivno .
cela severna afrika gi zbrisaa dikatatorite eden Egipet so Turcija ce gi boli made za nea
да не заборавиме....САД ги помагаше Авганистанците во последната војна на СССР.
дали потоа Авганистанците се свртија против нив?
дали ослободениот Авганистан е мирно место за живеење?
дали операцијата Слобода за Ирак смени нешто? Животот во ирак е потежок....отколку во времето на Хусеин.
Тука може Курдистан да добие нешто, но тешко дека би имал држава
диктатори? добро...можеби се...но новите исламисти кои го искористија падот на диктаторите?
Египет беше сојузник на САД

S

Shellshock nam67

Гостин
И отиде темата у п.м.

Свашта..............................и тоа за само 17-на постови.

Него Курдите се моментално во најдобра ситуација во последните 40 години. За прв пат имаат контрола над релативно компактна територија (Северан Ирак) а како фактор на стабилноста во Ирак им е попуштена сиџимката.

Да не збориме дека магацините на Ирачката армија полни со муниција и оружје паднаа во нивни раце по 2003.

Но јас предвидувам дека ке се случи следното:

Турска контра која ке потепа извесен број Курди (не дека тоа значи нешто со нивниот наталитет) и ке се смири ситуацијата за наредни неколку месеци кога Курдите пак ке нападнат и така форевер како и во последните 40 години.
а во однос на диктаторите истите се поставени од САД се додека имаа интерес од нив ги држеа истото важи и за Турција се додека е од интерес за прелети над ирак иран односно додека слуша послушно ќе постои ако не отиде Болниот од Босфор стара изрека за отоманска турција

Курдите нема да добијат независност од причина што ниту една од земјите каде има Курди не сака да го дозволи тоа (нели) а големите сили не сакаат макар и мини Курдистан затоа што тоа ке ги охрабри да бараат делови од државо кои се нивни сојузници, како Турција.

И уште една огромна причина..................немаат излез на море, макар и преку пријателска држава пошто сите комшии ги мразат.
и за косово имаше такви сценарија ама како што гледаш србите реалноста ја прифаќаат
самата идеја во главата на Курдите за независност и создавање на Куридстан сама по себе е доволен мотив за борба за во ограничени дејствија во почеток за на крај ако турците се удрат со Грција или пак Сирија или евентуално Иран да искористат и да ја добијат независноста
--- надополнето: Jul 17, 2011 12:48 PM ---
па и оние 25% бараа да си замине Македонскиот окупатор од територите населени со Албанци
и тие убиваа Македонска војска

епа дајте им држава и на Санџаклиите, Нагорно Карабах, Џаму (кашмир), Баскија, Фландрија, Валонија, Република Српска....
тешко дека Турција ќе се сложи да се отцепи некоја територија

да не заборавиме....САД ги помагаше Авганистанците во последната војна на СССР.
дали потоа Авганистанците се свртија против нив?
дали ослободениот Авганистан е мирно место за живеење?
дали операцијата Слобода за Ирак смени нешто? Животот во ирак е потежок....отколку во времето на Хусеин.
Тука може Курдистан да добие нешто, но тешко дека би имал држава
диктатори? добро...можеби се...но новите исламисти кои го искористија падот на диктаторите?
Египет беше сојузник на САД
етичкиот принцип не важи во политиката.
друго ал каида ( база учење темел во слободен превод ) чии основач е Осама бин ладен и те како е помаган од сад и ден денес имаат американско оружје од војната со ссср тоа е друга политика глобални свери на интерес. висока политка на влијание
него да се вратиме на курдистан територија има сега за сега база оружје има финансии има жива сила има се чека само погоден момент Турција војно да ослабне па да се преземат широки воени акции сега зџа сега се ограничени се додека не влезе турција во широ конфликт на пример со Сирија Иран Израел или пак Грција сите овие земји сакаат дел од Турција како кучиња ја гледаат

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
етичкиот принцип не важи во политиката.
друго ал каида ( база учење темел во слободен превод ) чии основач е Осама бин ладен и те како е помаган од сад и ден денес имаат американско оружје од војната со ссср тоа е друга политика глобални свери на интерес. висока политка на влијание
него да се вратиме на курдистан територија има сега за сега база оружје има финансии има жива сила има се чека само погоден момент Турција војно да ослабне па да се преземат широки воени акции сега зџа сега се ограничени се додека не влезе турција во широ конфликт на пример со Сирија Иран Израел или пак Грција сите овие земји сакаат дел од Турција како кучиња ја гледаат
Турција веќе еднаш беше поделена....
нема пак.....
можат максимум да добијат автономија, но независност..тешко тоа
ако продолжат да убиваат војници на Турција..тешко дека би добиле и автономија.

S

Shellshock nam67

Гостин
Турција веќе еднаш беше поделена....
нема пак.....
можат максимум да добијат автономија, но независност..тешко тоа
ако продолжат да убиваат војници на Турција..тешко дека би добиле и автономија.
ќе успееш да ги убедиш курдите 1 чекор автономија 2 независност биди сигурен

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.118
Поени од реакции
9.521
Судири на Ирачко - Иранската граница во Курдскиот регион.

http://www.france24.com/en/20110717-kurd-rebels-wounded-iran-army-clashes

"The battle has been going on for more than 10 hours continuously, and Iranian artillery is still being fired this morning."
Kamankar said multiple Iranian soldiers had been killed and wounded in the fighting near the Banjaween area of Iraqi Kurdistan's Sulaimaniyah province, but this could not be independently confirmed.
Jabbar Yawar, the top official in the Iraqi Kurdish ministry responsible for the region's peshmerga security forces, confirmed Iranian shelling of PJAK bases, but said he had received no reports of clashes.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Турција е растечка економија. Рангирана е на 6-то место по воена моќ. Според еден американски аналитичар токму Турција и Полска се чудото од земји кои ќе сменат многу државни односи низ светот. Зар таквиот раст е во прилог на САД? Дури и на свое родено дете, читај Израел, не би му дозволила да и се приближи... Курдите имаат шанси да добијат држава!
Не сакам ни да мислам како ќе изгледа Бликиот Исток со уште една држава која е трн во око на соседите... Ќе протече многу крв.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ништо нема да се деси... исто како Русија кога ја нападна Грузија. Сад и компанија ќе бидат неми посматрачи, а Турците ќе си го решат проблемот со курдите без поголема мака... и сите среќно ќе живеат во слога и југомагнат.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
Турција се однесува прилчно лицемерно, во поглед на Курдите.
Тие на пример, ги подржуваа(т) Албанците (во Македонија и на Косово), Чечените (во Русија). Ама затоа истите права им ги ускратуваат на Курдите.
Сто стапа по туѓ грб ич не болат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom