Сатанизам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Исаија 14-29
„Не радувај се, сета Филистејска Земјо, дека се скрши жезалот што те удираше, зашто од змииниот корен ќе излезе лутица, што ќе роди крилест змев.

Но зошто тогаш вика дека паднал од небото, кога знаеме дека вавилонскиот крал не можел да лета а освен тоа знаеме кој имал амбиции да стане еднаков со Севишниот.
Плус е спомената змија која пушта корења од чии корења излегува лутица а од тоа цвеќе подоцне ќе се роди змеј со крила...:vozbud:
:) Незнам зошто, тоа толкување е од еврејски сколар, а тие најдобро си ја познаваат нивната света книга.
Логиката е малку скарана во овој случај.....така да секој може да толкува како што сака......затоа денеска имаме илјадници деноминации.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Ако се најде еврејскиот текст, и ако се преведе доволно добро, можеби и ќе излезе нешто логично... Ако се спомени дека еврејските книги се претежно шифрирани со различни методи...
Но, како што велиш, секој толкува како што сака ...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Истите особини и карактер како и Јахве или Алах...практично гледано нема разлика според мене.
На пример заповедта на Јахве - Немај други богови освен мене, и овој дел од петтото поглавје:
"I will not give my rights to other gods. I have allowed the creation of four substances, four times and four corners; because they are necessary things for creatures. "
Како и од првото поглавје:
No god has a right to interfere in my affairs, and I have made it an imperative rule that everyone shall refrain from worshipping all gods.
Како и изјавата на Јахве дека тој ги создал доброто и злото:

"I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things."

Може да се види во второто поглавје:
I give and take away; I enrich and impoverish; I cause both happiness and misery. I do all this in keeping with the characteristics of each epoch.
Го има дури и концептот на рај и пекол:
I direct aright my beloved and chosen ones by unseen means. All my teachings are easily applicable to all times and all conditions. I punish in another world all who do contrary to my will.
Во сатанската библија на Лавеј, во поглавјето насловено како книга на Луцифер, помеѓу другото се вели и следново:
"Ако некој верува на ова теолошко обвинување дека Ѓаволот е преставник на измамата, тогаш сигурно би требало да знае дека ТОЈ, А НЕ БОГ ГИ ЕСТАБЛИРАШЕ СИТЕ СПИРИТУАЛНИ РЕЛИГИИ И ГИ НАПИША СИТЕ СВЕТИ БИБЛИИ!"
Или со други зборови, богот на трите монотеистички религии е теолошкиот ѓавол, оној кој ги основал религиите за да манипулира со луѓето и да ги држи во страв, незнаење, потчинетост и да им го спречи патот до спиритуалниот напредок и усовршување.
Сатаната на Лавеј е обвинувачот на овој "ѓавол" негов противник или непријател, принципите на индивидуалноста, непокорот, интелектот, гордоста, моќта.....се принципите позади кој стои дефиницијата - Сатана.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
Кога зборуваме за сатанизмот на Лавеј и по негов принцип-сомневањето има неколку работи кои изгледаат дебилно парадоксални во неговото учење.

Како на пример

Зашто изигравал јак фраер кога 99% од работите му се превзени од Алистер Кроули, Ниче и Франсис Барет. Он само ги турил на папир. Копи-пејсташен дибек.

Второ, зошто кога ја декларира организацијата како атеистичка, зошто е црква. И зошто го инволвира сатаната, прави црни миси и ритуали кога е нели атеист? Што не си отворил културна атеистичка организација како многу други? Зошто кога се работи за индивидуализам и волја, мора да има хиерархија во неговата црква-Магуси, Фалуси и останати кретенизми.

Обично членовите на вакви секти се отфрлени од општеството фаци што ги праќале по бурек на сабајле и никој не ги сакал и место да се изборат во општеството како безкичмењаци подпаѓаат под првиот фрик што ќе им рече Здраво, дојди кај нас, или се разлигавени и разгалени ексцентрици што не биле доволно тепани како мали па сега си замишљаат дека годлајк фаци, несфатени од општеството.

Ако сте атеисти и ја почитувате својата волја и волјата на другите, тогаш апсолутен парадокс и глупост е да припаѓате на една ваква организација или било каква, која што не само што е контра сопствените верувања туку и не ви треба. Нити ви требаат староеврејски равенки со 3 непознати, енкрипции, триноми и остало срање.

Девеесет посто од сектите се машини за перење пари, не бидете будали. Плус ако Мерилин Менсон ви е репер за идол ондак бујрум.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога зборуваме за сатанизмот на Лавеј и по негов принцип-сомневањето има неколку работи кои изгледаат дебилно парадоксални во неговото учење.

Како на пример

Зашто изигравал јак фраер кога 99% од работите му се превзени од Алистер Кроули, Ниче и Франсис Барет. Он само ги турил на папир. Копи-пејсташен дибек.

Второ, зошто кога ја декларира организацијата како атеистичка, зошто е црква. И зошто го инволвира сатаната, прави црни миси и ритуали кога е нели атеист? Што не си отворил културна атеистичка организација како многу други? Зошто кога се работи за индивидуализам и волја, мора да има хиерархија во неговата црква-Магуси, Фалуси и останати кретенизми.

Обично членовите на вакви секти се отфрлени од општеството фаци што ги праќале по бурек на сабајле и никој не ги сакал и место да се изборат во општеството како безкичмењаци подпаѓаат под првиот фрик што ќе им рече Здраво, дојди кај нас, или се разлигавени и разгалени ексцентрици што не биле доволно тепани како мали па сега си замишљаат дека годлајк фаци, несфатени од општеството.

Ако сте атеисти и ја почитувате својата волја и волјата на другите, тогаш апсолутен парадокс и глупост е да припаѓате на една ваква организација или било каква, која што не само што е контра сопствените верувања туку и не ви треба. Нити ви требаат староеврејски равенки со 3 непознати, енкрипции, триноми и остало срање.

Девеесет посто од сектите се машини за перење пари, не бидете будали. Плус ако Мерилин Менсон ви е репер за идол ондак бујрум.
Лавеј не ни крие дека има многу нешта кој се превземени и модифицирани. Тој во неговиот сатанизам преку сарказмот ја исмејува лицемерноста и глупоста на организираните религии.
Ако си се заинтересирал, би дознал, но очигледно дека стереотипите за сатанизмот преовладеале кај тебе, па не си ни се обидел да дознаеш.

T

Tetro

Гостин
сатанизмот на Лавеј...

Кроули бил мултиталент. Му немало рамен во многу полиња. Немал врема да заврши се` што имал планирано, па го преземал телото на Лавеј и продолжил со исполнувањето на планираните активности. ;)

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
Лавеј не ни крие дека има многу нешта кој се превземени и модифицирани. Тој во неговиот сатанизам преку сарказмот ја исмејува лицемерноста и глупоста на организираните религии.
Ако си се заинтересирал, би дознал, но очигледно дека стереотипите за сатанизмот преовладеале кај тебе, па не си ни се обидел да дознаеш.
Како не бе синко, од Лед Зепелин слушајќи ги сум ја разработил тематикава.

Се сум си се обидел јас не се секирај, фрикови ги има многу. Него и Ричард Докинс е закоравен атеист, држи предавања, и слично па не се идиотизира ритуално. Сега јас кога би бил атеист ќе си речам чекај бе оној идиотон се шиша ќељав, ми црта пентаграми, прави ритуали, црни миси и крштевки а е атеист. Значи има организирана религија а ги исмејува организираните религии. Не верувај во вакви догми и идиотизми, излези запознај луѓе, дружи си се, исполни си го позитивно времето, стереотпите да знаеш се обично точни. Тоа ти е се машина за пари и за заведување на тупи мозоци како уауу просветлен сум сега ја откривме Америка. А ти не си таков, барем сакам да мислам дека не си.
--- надополнето: Jul 15, 2011 9:59 AM ---
Кроули бил мултиталент. Му немало рамен во многу полиња. Немал врема да заврши се` што имал планирано, па го преземал телото на Лавеј и продолжил со исполнувањето на планираните активности. ;)
Кроули бил наркоман, му се привидувале египетски богови, земал ментално ретардирана жена, вадел магични зборови, имал секс со малолетни момчиња, правел ритуали, верувал во клетви,се од неговиот живот упатува на болест и/или ментална ретардација. Па он ако не треба да е на мета на атеистите не знам кој. Али барем бил пооригинален од другиов ако ништо друго, овој само му ги превземал умоболно-оригиналните фикции и ги ставил на папир.

T

Tetro

Гостин
Кроули бил наркоман, му се привидувале египетски богови, земал ментално ретардирана жена, вадел магични зборови, имал секс со малолетни момчиња, правел ритуали, верувал во клетви,се од неговиот живот упатува на болест и/или ментална ретардација.
Кроули бил тежок верник, авантурист, учествувал во разни спортски манифестации, алпинизам......На враќање од Индија, земале две момчиња, едното не го преживеало патот, а другото го спремале за втор месија. Нешто тргнало наопаку и не биднала работата, тогаш Кроули почнал да експериментира со разни видови на дроги и разни други ритуали поврзани со неговото тело.
Па он ако не треба да е на мета на атеистите не знам кој. Али барем бил пооригинален од другиов ако ништо друго, овој само му ги превземал умоболно-оригиналните фикции и ги ставил на папир.
Во неколку различни пригоди пред да ја основа црквата, Антон се изјаснил дека Кроули го смета за татко. И голем дел од неговото знаење го препишува во чест на Кроули.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
Кроули бил тежок верник, авантурист, учествувал во разни спортски манифестации, алпинизам......На враќање од Индија, земале две момчиња, едното не го преживеало патот, а другото го спремале за втор месија. Нешто тргнало наопаку и не биднала работата, тогаш Кроули почнал да експериментира со разни видови на дроги и разни други ритуали поврзани со неговото тело.Во неколку различни пригоди пред да ја основа црквата, Антон се изјаснил дека Кроули го смета за татко. И голем дел од неговото знаење го препишува во чест на Кроули.
И сега јас треба постумно точак да им купам на двајцава? Ама тука се јавува еден интересен психолошки феномен? Како дел од масата се ложи на вакви имбецили? Како уауууу човече они се неконвенционални, ексцентрици, пред наше време, они биле мудри, затоа што ваделе хебрејско-латински формули. Знаеш што е најсмешно-Истите тие Лавејисти, Кроулисти, го исмејуваат Христијанството, Исламот итн... а оснивачи на нивните атеистички религии (пази го поимов атеистичка религија), им се луѓе кои повикувале духови, кои правеле магии и ритуали.

А во на Лавеј библијата најголем грев е глупоста.

Па има ли поголема глупост бе од ова?

T

Tetro

Гостин
И сега јас треба постумно точак да им купам на двајцава? Ама тука се јавува еден интересен психолошки феномен? Како дел од масата се ложи на вакви имбецили? Како уауууу човече они се неконвенционални, ексцентрици, пред наше време, они биле мудри, затоа што ваделе хебрејско-латински формули. Знаеш што е најсмешно-Истите тие Лавејисти, Кроулисти, го исмејуваат Христијанството, Исламот итн... а оснивачи на нивните атеистички религии (пази го поимов атеистичка религија), им се луѓе кои повикувале духови, кои правеле магии и ритуали.

А во на Лавеј библијата најголем грев е глупоста.

Па има ли поголема глупост бе од ова?
Ммм, твое размислување и јас го ценам истото. Претпоставувам дека ретко читаш во овој подфорум по религискиве теми, а јас уште поретко пишувам. :) Имам толеранција и почит према сите религии и сите верници ги сметам за разумни луѓе иако на моменти се смеам на нечија (не)интелигенција, ама ретко во јавност да му се исмеам на некој или во лице да го навредам. За разлика од некои религии, Сатанизмот и не е така лоша определба, само има лош приказ во општеството и со филмовите со колење лилјаци и пиење крв од мачки или шотијасзнам таму ритуали некои за плашење мали деца.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како не бе синко, од Лед Зепелин слушајќи ги сум ја разработил тематикава.

Се сум си се обидел јас не се секирај, фрикови ги има многу. Него и Ричард Докинс е закоравен атеист, држи предавања, и слично па не се идиотизира ритуално. Сега јас кога би бил атеист ќе си речам чекај бе оној идиотон се шиша ќељав, ми црта пентаграми, прави ритуали, црни миси и крштевки а е атеист. Значи има организирана религија а ги исмејува организираните религии. Не верувај во вакви догми и идиотизми, излези запознај луѓе, дружи си се, исполни си го позитивно времето, стереотпите да знаеш се обично точни. Тоа ти е се машина за пари и за заведување на тупи мозоци како уауу просветлен сум сега ја откривме Америка. А ти не си таков, барем сакам да мислам дека не си.
Да се биде атеист незначи дека треба да се биде идентичен со сите останати кој се атеисти. Единствено заедничко кај сите атеисти е неверување во антропоморфни богови.
Ритуалите си имаат значење во сатанизмот на Лавеј, ама како што реков кога стереотипите ти се мерило и водич, тогаш секоја дискусија е залудна.
Перењето на пари и заведување тупи мозоци е во ресорот на монотеистичките религии, сатанизмот во својата идеологија никаде не тврди дека е вистинското решение за сите! Напротив вели станизмот не е за сите, но доколку мислите дека е за вас, добредојдовте.
Тоа што за тебе е идеотизиран ритуал, за некого е начин да ги исфрли од себе негативните емоции!
Што се однесува до симболите и називите, и тие си имаат свое значење, кое најчесто нема врска со широко прифатените стереотипи. На пример сатаната не се смета за антропоморфно суштество, туку е дефинирана со деветте сатански изјави како одслкикување на човечките основни смртни потреби и особини.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
Ммм, твое размислување и јас го ценам истото. Претпоставувам дека ретко читаш во овој подфорум по религискиве теми, а јас уште поретко пишувам. :) Имам толеранција и почит према сите религии и сите верници ги сметам за разумни луѓе иако на моменти се смеам на нечија (не)интелигенција, ама ретко во јавност да му се исмеам на некој или во лице да го навредам. За разлика од некои религии, Сатанизмот и не е така лоша определба, само има лош приказ во општеството и со филмовите со колење лилјаци и пиење крв од мачки или шотијасзнам таму ритуали некои за плашење мали деца.
Чекај сега ајде малце по логика.

Темава е сатанизам.

Сатанистите го исмеваат христијанството.

Јас од друга страна треба да ги поштедам и да не ги исмејувам и да имам толеранција.

Сатанизмот е глупост определба, затоа што сама себе се убила (пишав и погоре зашто).

Бај д веј, ако ова ти е контрааргумент ондак ти вришти. Ако ти е само лично твоја констатација ондак е ок.

Kajgana Shop

На врв Bottom