Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Има, како не... тој некој се вика пари.
epa ako se prodal za pari togas mislel deka verata koja do togas ja imal ne vredela pa ja prodal simple :D
a dodeka sme kaj dokumentarcite ili wikipedija dobro togas da receme deka dvete se laga togas gledajgi rabotite ne pristrasno i gledaj od treta strana

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Исламот е екстра баш ме бендисува... Цел свој живот можеш да живееш како сакаш и правиш што сакаш, па ко ќе ти текне да си појдеш на аџилок и ќе си бидеш ко нов.... Сите гревови ќе ги снема... Вауу!!
Само со едно одење на аџилок ќе ти се простат сите гревови ма какви и да се... Ако сум грешка исправете ме...
Требаа и на Осама Бин Ладен да му дозволат да направи аџилок пред да го убијат, така бар ќе можеше и тој да замине чист... :P
--- надополнето: Jul 10, 2011 4:50 PM ---
:D:D:D

Уништувач на забави! А баш ме интересираше како дел од членовите ќе се произнесеа по прашањата. Нејсе, наместо целокупни требало да стои сите. Ок, за да не изигрувам мудра будала, бидејќи не си во состојба да ми ја сфатиш колоритноста на мислата како и балансот на противречностите, искажани во така наречената стилска фигура остроумна глупост ќе прекинам со едночлената анализа за да не те фати врело студенило или светол мрак.

Данкишен Тапетару на укажувањата. Ете научивме нешто ново.:)
Омер опасен си...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
ej dechki ., popat bez veze neshto se zaprashav ., ama sum zaborail na odgovorot., .,,,,,,,,,spored muslimanskiot kalendar koja godina bi trebalo da bide., ovaa 2011 koja godina e spored muslimanskoto merenje na vremeto:coffee:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Pa site religii imaat rituali so koi ne mora da prais dobri dela ne za dzabe vikaat sve ke se prosti osven hulata na svetiot duh i kaj islamot deka najveci grev e da verues deka Allah ne e samo eden nego troeden, religiite ne se seriozno zainteresirani za etika zatoa i stolbovite na verata im se dogmata i ritualite.

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Исламот е екстра баш ме бендисува... Цел свој живот можеш да живееш како сакаш и правиш што сакаш, па ко ќе ти текне да си појдеш на аџилок и ќе си бидеш ко нов.... Сите гревови ќе ги снема... Вауу!!
Само со едно одење на аџилок ќе ти се простат сите гревови ма какви и да се... Ако сум грешка исправете ме...
Требаа и на Осама Бин Ладен да му дозволат да направи аџилок пред да го убијат, така бар ќе можеше и тој да замине чист... :P

Омер опасен си...
Не е баш така.Неможеш да отидеш ако не исполниш некои други услови.Се разбира неможе никој да ти забрани, али и аџилакот не ти се прифаќа ако ги немаш другите разбираш.За разлика од исповедта кај христијаните, кога свештеникот им ги "брише" гревовите...

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131

Омер опасен си...
rabotata e iskrenost ako si ti svesna koga gi praves grevovite i ako svesno odes na adzilak samo da pojdes za navodno da ti se ivcistat grevovite a ti vo tebe nemas iskreno kaenje i zelba za oprost togas dzabe si bil a ako ti iskreno veruvas i se pridrzuvas togas nemas da pravis golemi grevovi kako pienje alkohol prostitucija itn tuku ke pravis nekoj grevovi koi se sekojdnevno od nasiot zivot togas mozes lesno i iksreno da pobaras pokajanije i so iskreno srce da odis na adzilak
--- надополнето: Jul 10, 2011 10:58 PM ---
ej dechki ., popat bez veze neshto se zaprashav ., ama sum zaborail na odgovorot., .,,,,,,,,,spored muslimanskiot kalendar koja godina bi trebalo da bide., ovaa 2011 koja godina e spored muslimanskoto merenje na vremeto:coffee:
spored islamsko broenje na kalendarot ovaa godina e 1432/33 a godina e pomala za 10 dena znaci trae 355 dena

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
pa dobro be ima grevovi ili nema ., ili gi delime na mali -nevazhni ., i golemi-vazhni., pa grev si e grev., bilo mal ili golem., a i religiski gledano grevot e nemenliva kategorija taka da nema golem ili mal grev:coffee:

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Не е баш така.Неможеш да отидеш ако не исполниш некои други услови.Се разбира неможе никој да ти забрани, али и аџилакот не ти се прифаќа ако ги немаш другите разбираш.За разлика од исповедта кај христијаните, кога свештеникот им ги "брише" гревовите...
Се прифаќа ако искрено заминеш на аџилок, што си правел претходно не е воопшто важно...

M

Mr.InF3ction

Гостин

Омер опасен си...
Грешиш :)
--- надополнето: Jul 10, 2011 11:06 PM ---
Се прифаќа ако искрено заминеш на аџилок, што си правел претходно не е воопшто важно...
Пак грешиш.

За жал има доста муслимани кои што жиеваат така. Ќе си уживам во маладоста, после кога ќе бидам стар ( пред умирање) ќе се моли 5 пати на ден, секој ден ќе седи во џамии, ќе оди на аџилак и ете го ..ќе оди на рај..но за жал не е. Тоа на накој начин му иде како да правиш финти со господ. Не знам дали воопшто некоја религија дозволува такви работи.

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
rabotata e iskrenost ako si ti svesna koga gi praves grevovite i ako svesno odes na adzilak samo da pojdes za navodno da ti se ivcistat grevovite a ti vo tebe nemas iskreno kaenje i zelba za oprost togas dzabe si bil a ako ti iskreno veruvas i se pridrzuvas togas nemas da pravis golemi grevovi kako pienje alkohol prostitucija itn tuku ke pravis nekoj grevovi koi se sekojdnevno od nasiot zivot togas mozes lesno i iksreno da pobaras pokajanije i so iskreno srce da odis na adzilak
--- надополнето: Jul 10, 2011 10:58 PM ---
Negative !! Сакаш да кажеш дека ако свесно направиш грев па потоа се покаеш нема да се прости ? Аллах не вика така... Аллах вика ќе ги прости сите ама баш сите гревови ако искрено се покаеш...

M

Mr.InF3ction

Гостин
pa dobro be ima grevovi ili nema ., ili gi delime na mali -nevazhni ., i golemi-vazhni., pa grev si e grev., bilo mal ili golem., a i religiski gledano grevot e nemenliva kategorija taka da nema golem ili mal grev:coffee:
Не е исто кога ќе украдеш продавница и кога ќе силуваш некоја 12 годишна девојка. Онака најпрост пример да сфатиш дека не само во религија туку и во општествтото има мали и големи казни за мали и големи грешки-гревови.

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Грешиш :)
--- надополнето: Jul 10, 2011 11:06 PM ---

Пак грешиш.

За жал има доста муслимани кои што жиеваат така. Ќе си уживам во маладоста, после кога ќе бидам стар ( пред умирање) ќе се моли 5 пати на ден, секој ден ќе седи во џамии, ќе оди на аџилак и ете го ..ќе оди на рај..но за жал не е. Тоа на накој начин му иде како да правиш финти со господ. Не знам дали воопшто некоја религија дозволува такви работи.
Во сите религии Бог вика дека ќе ги прости гревовите ако искрено се покаеме...
Аллах вика дека покајанието го прифаќа до последниот момент додека е човекот жив...
По ова што го викаш ти испаѓа како ако си цел живот грешник па решиш да се покаеш, подобро да не се каеш оти не се прифаќа...

M

Mr.InF3ction

Гостин
Во сите религии Бог вика дека ќе ги прости гревовите ако искрено се покаеме...
Аллах вика дека покајанието го прифаќа до последниот момент додека е човекот жив...
По ова што го викаш ти испаѓа како ако си цел живот грешник па решиш да се покаеш, подобро да не се каеш оти не се прифаќа...
Погрешно сфакаш. Значи може некој цел свој живот да е неверник. Последен момент да ја сфати вистината, искрено да се покае и да го прифати исламот ќе умре како муслиман и се знае рајот го чека. Но не знам како го сфаќаш тоа "искрено" така да..

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Погрешно сфакаш. Значи може некој цел свој живот да е неверник. Последен момент да ја сфати вистината, искрено да се покае и да го прифати исламот ќе умре како муслиман и се знае рајот го чека. Но не знам како го сфаќаш тоа "искрено" така да..
И ти мене не ме разбираш... Може во тие последни моменти искрено ќе се покаеш што баш до вчера си грешел... Свесен дека умираш уште поискрено ќе биде каењето...

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Negative !! Сакаш да кажеш дека ако свесно направиш грев па потоа се покаеш нема да се прости ? Аллах не вика така... Аллах вика ќе ги прости сите ама баш сите гревови ако искрено се покаеш...
nemozes iskreno da se pokaes ako pred toa si go odfrlal namerno nekoe pravilo koe e napisano vo kuranot i ako odis na adzilak so edna cel da ti se isbrisat site grevovi a pred toa si ziveel bez da se sekiras ni za vera ni za nisto znaci toa ne odi taka nemozi jas cel zivot kako musliman da ziveam vo mladite godini da pijam alkohol da ne postan da ne odam vo dzamija e sega sum napolnil na gazeto 50 godini sum procital nekade deka ako pojdam ke mi se oprostat grevovite i so ke odam toa ne e taka, mozis da me izlazes mene i site drugi ama ne i srceto i allah so namerata

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom