Приватен или Државен факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
каде е подобро да се студира на приватен или на државен факултет, гледано од сите аспекти:квалитет,тежина,знеање...

Таму од каде што ќе си заминеш со диплома која од старт ти е признаена секаде во светот. Диплома од "Кирил и Методиј", колку што знам јас - не е (макар и да има ретки исклучоци).

Се' зависи од тоа колку пари мислиш (читај: можеш) да одвоиш за твоето образование. Малку пари = борба за државна квота..
Добро е и да си exchange student, иако не знам дали добиваш нешто од тоа (освен семестар/година помината во туѓа земја - јазик итн).

Како и секогаш кога се дискутира на тема признавање/непризнавање на дипломи, треба да правиш разлика меѓу струки каде што формалното признавање на дипломи е неопходен услов за работа (медицина, дефектологија, архитектура) и струки каде што тоа не е неопходно (информатика, маркетинг, новинарство) Првиве се посебна приказна па само за вторите ќе зборувам.

Во вторава група, не е битно дека формално имаш диплома, туку колку се цени таа. Во дадена земја за дадена струка ќе имаш неколку домашни универзитети што се ценат многу, исто неколку светски, обично англосаксонски, што „сите ги знаат”. Потоа, ќе имаш поголема група домашни универзитети што имаат „пристоен” углед, и ... толку. Ќе знаат кои се домашните шкарт универзитети, ама се друго ќе има оценка „непознат”. Е сега, тука во игра ќе дојдат стереотипите за дадена земја, па можеш да претпоставиш дека непознат германски универзитет ќе го ценат повеќе од непознат македонски.

Ако некој не знае каде е Македонија, зарем ќе знае која е разликата помеѓу УКИМ, Штул и Европскиот (како и да се вика) универзитет?

Инаку губењето на релативниот домашен углед на универзитетите при одење во странство важи насекаде, не само кај нас. Оди студирај на шведски мадафака универзитет и види дали ќе добиеш повеќе од „хм, ок, добро” коментари во, на пример, Белгија, и обратно.

P.Overdrive напиша:
Таму од каде што ќе си заминеш со диплома која од старт ти е признаена секаде во светот. Диплома од "Кирил и Методиј", колку што знам јас - не е (макар и да има ретки исклучоци).

Се' зависи од тоа колку пари мислиш (читај: можеш) да одвоиш за твоето образование. Малку пари = борба за државна квота..
Добро е и да си exchange student, иако не знам дали добиваш нешто од тоа (освен семестар/година помината во туѓа земја - јазик итн).

Со оглед на фактот што сум имал веќе негативно искуство со македонските државни институции кога сакав да ги вклучам (бев посредник во работата) во еден Европски конзорциум и кога не најдоа 5 луѓе коишто знаат и сакаат да работат, моето мислење е дека треба квалитетни универзитети без разлика на нивното спонзорство...

Да беше Франција ќе кажев дека нема ништо подобро од државен факултет ама за Македонија друга е работата : немањето организирани и квалитетни високо-образовни работници...

Државни
Универзитетот во МК беше дефинитивно на незавидно ниво на организација до пред неколку години.Се беше хаос.Но последниве години се се средува полека и еве сеа јас студирам на Правен Факултет и искрено можам да кажам дека скоро се е во најдобар ред.Она што највеќе го почитувам кај нашите факутети-државни- е тежината и издржаноста на материјалот кој што се изучува.Реално е многу обемен но е и доста потребен за понатамошното работење на еден сегашен студент.И на UCL во Лондон правниот факутет се изучува еднакво обемна и по содржина скоро иста материја.
Од аспект на признавање на дипломата во странство -на скоро сите факутети во светот вклучувајќи ги и Харвард,Оксфорд,Кембриџ и тн нашата диплома се признава и со одреден успех може да се запише на постдипломски.
Во некои земји дури се бараат студенти од МК од Електро као на пример у Германија каде што годишно околу 100ина дипломирани студенти од МК одат да работат таму.
Нормално,не е се сеуште у најдобар ред ама се иде на подобро и подобро.Веќе е Кредит трансфер систем што особено ме радува и што особено ја подобри програмата во последниве неколку години.
Цело време има нови книги напишани од реномирани професори кои воедно и предаваат на факутетот и книгите се по највисоки стандарди од секој аспект.

kaj nas e poubao da bidesh na privaten fax normalno ako imash moznosti posho na drzavni fakulteti profesorite se idioti i ke te maltretiraat znachi polesno e na privaten definitivno

dajdo напиша:
kaj nas e poubao da bidesh na privaten fax normalno ako imash moznosti posho na drzavni fakulteti profesorite se idioti i ke te maltretiraat znachi polesno e na privaten definitivno

Полесно-точно!Затоа и сите идат на приватни факутети.Но од аспект на подобро образование дефинитивно нема споредба со државните факутети

Dani^^^ напиша:
Полесно-точно!Затоа и сите идат на приватни факутети.Но од аспект на подобро образование дефинитивно нема споредба со државните факутети
da da upravo si ama znaesh deka bogatite dechinja mamini i tatini sinovi nesakaat da se maltretiraat za da zavrshat fax!!!:)

Се си зависи од поединецот... ако некој си го бива и без факултет ќе е поспособен и покомпетентен од некој што завршил два приватни и еден државен факултет. обично на приватни факултети (не знам кај нас дали е така) има доста поубави услови за студирање.... али па има пониски критериуми на оценување. на државен ќе научиш повеќе ама можеш и да наебеш повеќе од многуте исфрустирани/корумпирани професори :pop:

dajdo напиша:
da da upravo si ama znaesh deka bogatite dechinja mamini i tatini sinovi nesakaat da se maltretiraat za da zavrshat fax!!!:)

Не сум ни богат, ниту мамино/татино синче, а сепак не сакам да се малтретирам со нашиве професори. И што етикета сега ќе ми лепнеш? :wink:

BTW, ако не влезеш во државна квота за упис на факс, мислам дека скоро исто ти се фаќа кај ќе се запишеш (money-wise)..
Ако останам тука да студирам (причини: нема пари, малце бодови на диплома итн) студирам прва година на некој од факултетиве и после барам чаре (ќе се молам преку некоја програма да отидам негде во странство :icon_roll).

другарче напиша:
Се си зависи од поединецот... ако некој си го бива и без факултет ќе е поспособен и покомпетентен од некој што завршил два приватни и еден државен факултет. обично на приватни факултети (не знам кај нас дали е така) има доста поубави услови за студирање.... али па има пониски критериуми на оценување. на државен ќе научиш повеќе ама можеш и да наебеш повеќе од многуте исфрустирани/корумпирани професори

Тоа е тоа..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom