ОЧНО ПОМОШ

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
дечки ми треба помос бев да вадам лекарско и ми каза на едно око гледам добро дна другото послабо што да правам

ако мидадат наоцари да носадм дали ке ги носам долго време или како.
или пак има тарапија ве молам помагајте итно е ке полудам ве молам помогнете што да правам:uvo::toe::uvo::toe:
Абе и јас со левото око гледам матно па ништо:)

Член од
3 август 2008
Мислења
51
Поени од реакции
2
Абе да си прашам ја.. Пошо ептен не глеам и треба леќи да носам досеа не сум била на преглед ама пошо више е крајно и ептен сум слепец морам - знае некој да ми каже некој доктор, ординација негде кај шо ќе можат да ме проверат што диоптер сум да ми дадат леќи и тие работи. Ама пошо ми е ептен страв за очите ми е језиво нејќам да ме пипаат у очи нешо ауу негде кај што со помалце страв ќе поминам. И добро да не е еден тон пари.. Тенкс однапред :pipi:
Не е ништо страшно.И нема шанса да те пипкаат во очите.Јас прво отидов кај матичната,зедов упут и отидов на болница,каде за 2-3 минути ми кажаа колкав диоптер имам.И побрзо оди,ако не сакаш скроз да ослепиш.:smir:

Член од
26 април 2007
Мислења
29
Поени од реакции
10
Абе да си прашам ја.. Пошо ептен не глеам и треба леќи да носам досеа не сум била на преглед ама пошо више е крајно и ептен сум слепец морам - знае некој да ми каже некој доктор, ординација негде кај шо ќе можат да ме проверат што диоптер сум да ми дадат леќи и тие работи. Ама пошо ми е ептен страв за очите ми е језиво нејќам да ме пипаат у очи нешо ауу негде кај што со помалце страв ќе поминам. И добро да не е еден тон пари.. Тенкс однапред :pipi:

abe sovet, jas znam, eve i jas si imam maka cel zivot, i pred dva dena bev vo bg. i zakazav za operacija, lujgeto se profesionalci, jas gi najdov na internet, klinika ima so najsovremena tehnologija, ce me kosta okolu 700 evra, ama mi vetuva deka ce me napravele ko nov. pa sega eve za 20 dena treba da odam da se operiram, ako sakas mozam da ti dadam informacii za klinikata, a doktorkata e najdobra vo bugarija, oti najdov na internet informacii za nea, vo rusija, vo amerika, sekade ucela, opasna e. ajde ko ce se vratam, ako bidi se super ce ti akzam... pozzzz

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
ИМАМ ПРАШАЊЕ : пред година дена бев во ВИЗИЈА на преглед за очите и ми дијагностицираа диоптер на двете очи -0,75 и Цилиндер (астигматизам). Тогаш убаво го прашав докторот дали може да се намали диоптерот мислам дека ми рече дека може само да се расипе повеќе. А за цилиндерот мислам дека е вродено и тоа дека не се лечи. Ми дадоа наочари носев и многу поубаво ми се гледаше со нив. Пред три месеци гледав Д сикрет (веќе долго време работам со визуелизирање и тоа што го мислам да ми се оствари) и според тоа јас замислував како гледам совршено и не ми требаат наочари (иако ги носев само кога читам и пред пц) и.. после 3 месеци односно ВЧЕРА бев на преглед пак во ВИЗИЈА и .. Буквите ги гледав најубаво се ги кажав и докторката ми вика НЕМАШ ДИОПТЕР. и тука ме збуни...
ВИКАМ како немам диоптер кога лани бев ми дадоа очила и дијагноза.. и вика ај пак ќе провериме .. ЈАС ниедна буква (од најмалите) не утнав ни со едното ни со другото око. Докторката немаше коментар и јас си отидов најнормално целосно збунет ..
И СЕА прашањето ми е дали може некако да помине диоптерот и цилиндерот или НАВИСТИНА ми помогнало тоа што визуелизирав ( the secret) зошто ова не е единствен случај да ми се случи нешто вакво :)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
И јас имам астигматизам и повеќе заради тоа ги носам наочарите, брзо ми се заморуваат очите и слабо гледам без нив. Јас имав -0.25, ми порасна на -0.50, па пак ми се намали на -0.25 на едното око, на другото сосема ми се изгуби.
Значи, може да се намали па и целосно да се изгуби диоптерот кај кратковидоста, ако ги носиш наочарите, не ги преморуваш очите и имаш среќа :)

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Абе вака сакам да прашам нешто на тие дома што имаат цела колекција на рамки за очила-Не се во Македонија премногу скапи рамките? Јас пошто си се осеќам дека ми иде време за очила и ги споредував цените во Македонија наспроти некои други што ги најдов на нет. Има ептен голема разлика-некои на нет се поефтини дури и за 4-5 пати ;/
Ениуан?

Член од
15 август 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
ако си од Скопје .. има во Аеродром една фина докторка .. пиши ми ако сакаш ќе ти дадам инфо. :D

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Абе вака сакам да прашам нешто на тие дома што имаат цела колекција на рамки за очила-Не се во Македонија премногу скапи рамките? Јас пошто си се осеќам дека ми иде време за очила и ги споредував цените во Македонија наспроти некои други што ги најдов на нет. Има ептен голема разлика-некои на нет се поефтини дури и за 4-5 пати ;/
Ениуан?
Не да се многу скапи, туку прескапи се. Затоа братче лесно е. Одиш на локално пазарче (во Битола има делче во пазарот кај шо продават шушкипушки од дигитрони, жилети, чадори, плински, па се до ремени, бои за коса и наочари) и си бираш која рамка најубо ти седи. Цените се 300-500 денари, а притоа имаат диоптер на стаклата. Откако ќе ја нагодиш рамката, одиш во оптика и си земаш стакла за рамките (старите ги фрлаш бидејќи шансите да ти одговараат се 1:100000). Во зависност од диоптерот и заштитата што може да ја имаат стаклата ќе си платиш и толку. Ќе имаш одлични ѕрцалки за помалку од 100 евра. Јас кога ги земав, платив 3500 денари за стаклата бидејќи сакав да се заштитени од гребаници и да имаат филтер. Само се заебав шо не зедов фотогреј (тогаш ги носев само пред ПЦ, ама со тек на време, ги носам секаде). Ако планираш да земаш за стално носење, земи го и фотогрејот.

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Ениуан?
Па нарачај си 4-5 пара од нет и ќе си имаш ;)

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
42
Тоа ти е паметно за рамките. Преги баш видов другар еден ставил наочари со диоптер, оние за компјутер што се... али само стаклата си ги купил, а рамката му е од 60 денари Ray Ban цвикери од Бугарија. Треба да го прашам кај ги намонтирал стаклата.

А цвикерите не само шо може да бидат шмекерски туку добар избор може да те направи и поинтелигентен. (делумно, немој да мислиш дека прават чуда некои во делот со мозокот)

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
ако си од Скопје .. има во Аеродром една фина докторка .. пиши ми ако сакаш ќе ти дадам инфо. :D
Фина?! Од фини светов цвета :) Туку цените од рамките како одат да не знаеш? Прегледот е речиси исто секаде.

Не да се многу скапи, туку прескапи се. Затоа братче лесно е. Одиш на локално пазарче (во Битола има делче во пазарот кај шо продават шушкипушки од дигитрони, жилети, чадори, плински, па се до ремени, бои за коса и наочари) и си бираш која рамка најубо ти седи. Цените се 300-500 денари, а притоа имаат диоптер на стаклата. Откако ќе ја нагодиш рамката, одиш во оптика и си земаш стакла за рамките (старите ги фрлаш бидејќи шансите да ти одговараат се 1:100000). Во зависност од диоптерот и заштитата што може да ја имаат стаклата ќе си платиш и толку. Ќе имаш одлични ѕрцалки за помалку од 100 евра. Јас кога ги земав, платив 3500 денари за стаклата бидејќи сакав да се заштитени од гребаници и да имаат филтер. Само се заебав шо не зедов фотогреј (тогаш ги носев само пред ПЦ, ама со тек на време, ги носам секаде). Ако планираш да земаш за стално носење, земи го и фотогрејот.
Би било убаво да се посети Битола :) Далеку е ама не до толку :)

Па нарачај си 4-5 пара од нет и ќе си имаш ;)
Добра математика. Само како ке ги менувам стаклата?! Сигурно нема да ми речеш да купам стакла за сите?!? :)

Тоа ти е паметно за рамките. Преги баш видов другар еден ставил наочари со диоптер, оние за компјутер што се... али само стаклата си ги купил, а рамката му е од 60 денари Ray Ban цвикери од Бугарија. Треба да го прашам кај ги намонтирал стаклата.

А цвикерите не само шо може да бидат шмекерски туку добар избор може да те направи и поинтелигентен. (делумно, немој да мислиш дека прават чуда некои во делот со мозокот)
Стаклата може да се намонтираат речиси во секоја оптика. А ова со мозокот ми го скрши филмот. Си помислив дека ке бидам и пошмекер и попаметен во исто време ама ништо :) :)

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
42
Абе и ти па... кај си видел и тоа и тоа. ИЛИ едното ИЛИ другото. :) Ја си земав од оние шо те прават поинтелигентен за на факултет, а за искачање ги вадам - прилично шмекерска фаца иам и без очила. :cool:

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Абе и ти па... кај си видел и тоа и тоа. ИЛИ едното ИЛИ другото. :) Ја си земав од оние шо те прават поинтелигентен за на факултет, а за искачање ги вадам - прилично шмекерска фаца иам и без очила. :cool:
Епа тогаш ја ќе земам од другите. Доволно сум интелигентен а за шмекање не сум баш :) а па во случај ако ми треба + интелигенција ке ги позајмам твоите :)

Kajgana Shop

На врв Bottom