Nemozes da kazes deka e irelevantno, i toa e kontradikcija i toa golema. Kuranot treba da e allahov zbor i kako takov ne smee da ima nikakvi kontradikcii neli?
Znaci eve jas sto tvrdev, sura 7-54 tvrdi zemjata i neboto se sozdadeni za 6 dena.
Surite 41-9 do 41-12 tvrdat deka tie se sozdadeni za 8. Dokolku se raboti za pogresen prevod toa znaci deka se raboti za 6 dena i ne e vo kontradikcija so 7-54 no e vo kontradikcija so surite 79-27 do 79-32 vo koi iako ne e navedeno za kolku vreme e zavrsena kreacijata, ubavo objasnuva deka prvo neboto e sozdadeno pa potoa zemjata, a sura 41-9 do 41-12 bi velela (spored tvojot prevod) deka prvo zemjata e sozdadena pa potoa planinite i neboto zaedno vo 4 vremenski epohi. Zatoa vikam i da ti e tocno objasnuvanjeto doagja do nova kontradikcija.
9:Кажи " Вие ли навистина не верувате во оној кој ја создаде земјата за 2 дена?И нему ли му препишувате здруженици?Ете тоа е господарот на световите! "
-Создавање на земја 2 дена(али не кажува дали има воспоставено живот во неа-само земја)
10:И он расфрла по земјата планини,и во неа,исто така посеа бериќети,и ги постави сите услови за живот и тоа за 4 дена..ова е за оние кој бараат.
-Создавање на планини и во неа бериќети и ги постави сити услови за живот т.е го создал и небото и земјата(бидејќи без светлина не можи да постојат растенија)-4дена.Инаку во спротивно т.е доколку небото не било создадено во овие 4 денови неможи да постојат
сите услови за живот ,бидејќи растенијата и сите живи суштества се зависни од сончева светлина.
11:
Истовремено се упати кон небесата а тие беа како магла,и им рече,ним и на земјата " Дојдете сакале или несакале ! " Па рекоа "Доаѓаме сакајќи ! "
-Во истите четири дена(симултано или истовремено)-Во истиот тајминг во тие четири денови(не опишува дали пред создавањето на планините и бериќетите или после нив)
12:И за 2 дена
истовремено, Он одреди седум небеса,и на секое небо му ја вдахна наредбата за него.А небото,над земјата ние со звезди го разубавивме и го чуваме.Ете тоа е наредбата на силниот и на зналецот! .
-За 2 дена(од оние 4 дена во која беа креирани планините на земјата и нивните бериќети) он одреди 7 небеса и на секое му ја вдахна наредбата за него.Не опишува дали пред или после создавањето на бериќетите и планините.Кажува само дека креирањето на небесата траело 2 дена(значи во тие денови од креирањето на бериќетите и планините,2 дена траело креирањето на небесата)
Во сура 41/9-10-11-12:Никаде не вели прво го создадов небото па после земјата
Sura 79-27: A šta je teže: vas ili nebo stvoriti?
Sura 79-28: On ga je sazdao,svod njegov visoko digao i usavršio,
Sura 79-29: noći njegove mračnim, a dane svjetlim učinio.
-Во 79-28/29 опишува креирање на небото(не опишува кога-дали пред земјата или потоа)
Sura 79-30: Poslije toga je Zemlju poravnao,
Sura 79-31:
iz nje je vodu i pašnjake izveo,
Sura 79-32 i planine nepomičnim učinio
-Тука кажува дека после креирањето на неговите ноќи мрачни а деновите светли т.е креирањето на небото ја поравнал земјата-т.е прво создал небо потоа ја поравнал земјата. Тука некои викаат дека ја послал со зеленило и дека тоа постелување или изравнување на тоа се мисли за ова не сум сигурен за тоа нема нити да кажувам нешто.Затоа ќе го земам само зборот после креирањето на небото ЈА ПОРАВНАЛ ЗЕМЈАТА.
Потоа вели од неа извадил вода и планините ги направил неподвижни.
Споредувајќи ги овие сури никаде нема контрадикција.Во првите т.е од 41/9-10-11-12 не кажува што прво створил.Во 79-27 до 79-32 кажува дека прво го создал небото па потоа воспоставил живот на земјата.
Доколку видиш во сура 41-10 самиот ќе увидиш дека говори после поставувањето на сите услови за живот.Сите услови за живот се поставени кога небесата и земјата се веќе креирани.Доколку едно од овие две не се креирани нема да постои живот на земјата.Тоа време траело 4 дена.
Во 41-9 гледаш дека земјата ја створил за 2 дена т.е без небесата и без утврдувањето живот на неа(без растенија и без планини нормално и без небеса т.е само земјата)
Сума сумарум-Нема никаква контрадикција.
Биди поздравен