pozdrav do tebeКој е првиот муслиман?
Според сура 6:14 и 6:163 тоа е Мухамед:
6:14 Reci: "Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!” Reci: "Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju"- i: "Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!”
6:163 koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman."
Според сура 7:143 тоа е Мојсеј:
7:143 I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"
Според сура 26:51 тоа се некој египќани:
26:51 Mi se nadamo da će nam Gospodar naš grijehe naše oprostiti zato što smo prvi vjernici.
Мухамед многу јасно кажува дека тој е првиот муслиман, а не прв меѓу послушните. Доказ за тоа е сура: 6:162-163: Reci: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman."go spomna citatot 6.14 el -en nam
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen
KAZI ; ZASTITINIK LI OSVEN ALLAH DA ZEMAM . KOJ E TVORITEL NA NEBESATA I NA ZEMJATA, KOJ HRANI A NE SE HRANI? KAZI NAREDENO MIE DA BIDAM PRV VO PosLUSNOSTA(POKORUVANJE) 'I NIKAKO NEMOJ DA BIDES MEGU MNOGUBOSCITE!
znaci naredeno mue da bidi prv megu onie koi se pokoruvaat t.e umetot narod muslimanskiot umet.
Каде вели дека е прв меѓу израелчаните? Каде се споменуваат израелчани? Тука единствено пишува - "Прв меѓу верниците" и никаде не се споменуваат израелчани.go spomna citatot 7. 143 el-araf
kade velii'
I BIDEIKI MUSA DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!
ovde stanuva zbor deka musa e prv megu vernicite izrealcani,i pred nego imalo vernici ali musa kazuva deka toj e prv koj poveruva deka nikoj od negovite stvorenija nema da go vidat boga do kijametskiot den,
Сурата е јасна, во неа посочените "волшебници" јасно кажуваат дека тие се првите верници! Кон што тежнеат не го манува фактот што се преставени како првите верници.spomna citat 26 51es -suara
faraonot rece; ke mu poveruvate li pred da vi dozvolam ? kako koga toje vas uscitel koj navistina ve pouci so vosebnistvo? pa ke uznaete! sigurno e deka ke vi gi isecam i racete vasi i nozete vasi na krstno i site sigurno ke ve raspnam ! rekoa nema nikakva steta . da nie sekako se vrakame kon gospodarot nas!
da nie tezneeme gospodarot nas da ni gi prosti grevovite nasi ; da nie sme prvi vernici.
faraonot tuka gi zaplasuva volesbnicite(egipkani) deka ke im gi isece racete nivni i deka ke gi raspne ako mu poveruvaat na musa no tie velat,
nie sme prvi vernici koj tezneeme kon gospodarot da ni gi prosti grevovite ,, tie se prvite volsebnici na faraonot kade veli vo istata sura 26-46
i togas volsebnicite se flija na zemja poklonuvajkise.
BIDEIKI MUSA (mojsej)DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECEМухамед многу јасно кажува дека тој е првиот муслиман, а не прв меѓу послушните. Доказ за тоа е сура: 6:162-163: Reci: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman."
--- надополнето: Jun 7, 2011 8:57 PM ---
Каде вели дека е прв меѓу израелчаните? Каде се споменуваат израелчани? Тука единствено пишува - "Прв меѓу верниците" и никаде не се споменуваат израелчани.
Ама тоа е твое толкување! Никаде во куранот не се вели дека тоа "прв верник" се однесува на тоа одредено време! Ако не е така, демантирај ме и покажи на кое место се вели дека за секој од тројцата тоа "прв верник" се однесува конкретно на тоа време!BIDEIKI MUSA (mojsej)DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!
izgleda ne sakas da svatis taa sura kazuva za vremeto na mojsej,i samiot Mojsej izjavuva deka e prv megu vernicitee vo toaa vreme i vo toaa dooba dali se razbirame dodeka vo prvata sura se spomnuva za Muhamedm.a.s deka e prv megu vernicite od toaa doba od toaa vreme
i vo tretaa sura se objasnuvaa za volsebicite egipkaani deka se prvi vernici od clenovite na faraonott, i poveruvaa vo boga ,
mislam deka sum jasen pa ako ne sakas da svatis toaa e tvoj problem. pozdravce.
sura 3/85 jasno ni govori deka nema da bide primana druga vera osben onaa koja se podrazbira pokornost kon ediniot bog veruvanje vo eden i edinstven bog bes da mu prepisuvas zdruzenici, mnogu jasno i glasno niedna vera nema da bide primana , bog e eden i verata e edna i onaa na mojsej i onaa isus i onaa na muhamed..a.s e edna religija i nivnata poraka e veruvajtee vo eden i edinstven bog i ne propisuvajtee mu zduzenik .Дали сите кој не се муслимани ќе одат во пеколот?
Според сура 3:85 да:
3:85 A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.
Но според сура 2:62 не:
2:62 One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!
Sekogas koga ke se dade odgovor,ispagja "naiven obid" ili "vase tolkuvanje" ili neznam sto.Ама тоа е твое толкување! Никаде во куранот не се вели дека тоа "прв верник" се однесува на тоа одредено време! Ако не е така, демантирај ме и покажи на кое место се вели дека за секој од тројцата тоа "прв верник" се однесува конкретно на тоа време!
Sto treba da se diskutira so edna vakva osoba ponataka ? Ako ti kazam zosto mora da i objasnuva,ke ima drugo zosto mora,bidejki ne si veke samo opsednat od dzin,tebe satanata vo srce ti vlegla.Ti ne si tuka da doznaes,ti si tuka da se raspravas,prijatele Frenkie.... opss.... Ipsissimus. Identicni ste vo stilot na komunikacija,pocnav da ve "mesam".Ако се работи за два посебни случаеви, и ако ангелот гаврил дошол после мелеките, зошто мора да и објаснува на марија?
Kako ja objasnuvas sura 3-199 togas? Site ama ne bas site...dobro ti odgovori znaci dnesnite hristijani i evrei ke odat vo pekolot no tie evrei koi veruvale vo vremeto na musa nemat da odat vo pekolot istoto e i so hristijanite koi veruvale vo vremeto na isa pa se do doaganjeto na muhamed kratko i jasno
epa priatelce tuka lezi problemot ne deka ti si procitaal kuran tuku se pozajmuvaas od nekoi anti islamski propogatori pa samo gi postavuvas tiee prsanja , zemi citjaa cela taa suraa i ke ti stane jasno za koe vreme se zboruva,Ама тоа е твое толкување! Никаде во куранот не се вели дека тоа "прв верник" се однесува на тоа одредено време! Ако не е така, демантирај ме и покажи на кое место се вели дека за секој од тројцата тоа "прв верник" се однесува конкретно на тоа време!
Па тоа се вика логика бе друже! Ти викаш дека тоа се два посебни случаи и дека ангелот габриел дошол после мелеките! Тогаш ако мелеките веќе и ја пренеле веста, зошто таа се чуди и го прашува габриел? Нели веста и е пренесена?Sekogas koga ke se dade odgovor,ispagja "naiven obid" ili "vase tolkuvanje" ili neznam sto.
Primer,koga odgovoriv na "kontradikcijata" koja e jasna okolu Melekite i Melekot Dzibril te. deka Koga se spomnuvaat Melekite se zboruva za toa deka tie mu donele radosna vest a koga se spomnuva Dzibril a.s zboruva za toa deka mu go donel poklonot,ocigledno e deka e jasno i posto nema poveke za sto da se fata,sledi:
Sto treba da se diskutira so edna vakva osoba ponataka ? Ako ti kazam zosto mora da i objasnuva,ke ima drugo zosto mora,bidejki ne si veke samo opsednat od dzin,tebe satanata vo srce ti vlegla.Ti ne si tuka da doznaes,ti si tuka da se raspravas,prijatele Frenkie.... opss.... Ipsissimus. Identicni ste vo stilot na komunikacija,pocnav da ve "mesam".
Ne e pozajmeno od anti islamski propagatori tuku direktno od kuranot.epa priatelce tuka lezi problemot ne deka ti si procitaal kuran tuku se pozajmuvaas od nekoi anti islamski propogatori pa samo gi postavuvas tiee prsanja , zemi citjaa cela taa suraa i ke ti stane jasno za koe vreme se zboruva,
Jas ti rekov, ne mi e do licni prepukuvanja. Ako ti se diskutira na temava slobodno diskutiraj, vo sprotivno ignoriraj me. Ama ne ja prenasocuvaj samo za da mozes posle da tvrdis deka ti si toj sto e vo pravo.Sto treba da se diskutira so edna vakva osoba ponataka ? Ako ti kazam zosto mora da i objasnuva,ke ima drugo zosto mora,bidejki ne si veke samo opsednat od dzin,tebe satanata vo srce ti vlegla.Ti ne si tuka da doznaes,ti si tuka da se raspravas,prijatele Frenkie.... opss.... Ipsissimus. Identicni ste vo stilot na komunikacija,pocnav da ve "mesam".
Zatoa i cudno im e,zaradi toa sto vrska nemaat okolu osnovata na Islamskoto veruvanje. Toj moze da se prasuva kako moze zena da ostane bremena ako ne e dodirnata od mazi i cudno da mu e i sekako. Koga bi veruval deka Allah dz.s veli samo : "Bidi" i toa Biduva,togas nema da mu bide cudno. Za nego moze da nalikuva na greska ama spored Islamskoto veruvanje ne postoi nikakva kontradikcija nitu pak greska.epa priatelce tuka lezi problemot ne deka ti si procitaal kuran tuku se pozajmuvaas od nekoi anti islamski propogatori pa samo gi postavuvas tiee prsanja , zemi citjaa cela taa suraa i ke ti stane jasno za koe vreme se zboruva,
Ocigledno e be drugar. Ti se odgovara fino lepo i posto nemas ponataka sto da kazes,posto e se' jasno,prodolzuvas so;Jas ti rekov, ne mi e do licni prepukuvanja. Ako ti se diskutira na temava slobodno diskutiraj, vo sprotivno ignoriraj me. Ama ne ja prenasocuvaj samo za da mozes posle da tvrdis deka ti si toj sto e vo pravo.
Бреее! И кажале мелеките а таа и покрај тоа се зачудила кога после нив дошол габриел нели? И за тебе тоа не е контрадикција?Pa ete,se zacudila,ednostavno Kontradikcija ne e... ne navleguvam vo nivnoto momentalno reagiranje i ponasanje,KONTRADIKCIJA NEMA. Melekite dosle da im ja objavat vesta a Dzibril a.s dosol da i go donese podarokot. Ako se zeme vo obzir deka taa ne bila od maz doprena nikogas,logicki e deka ke se zacudi,neli ?
Ne gnjavi so gluposti.