Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Колку ангели и зборувале на Марија?
Според сура 3:42-45 неколку:

3:42 I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.
3:43 O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!" 3:44 To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.
3:45 A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih

Но според сура 19:17-21 само еден:

19:17 i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.
19:18 "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona.
19:19 "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista!"
20:20 "Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"
20:21 "To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!"

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој им ги зема душите на оние кои умираат?
Според сура 32:11 ангелот на смртта:

32:11 Reci: "Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti."

Но според сура 39:42 лично алах:

39:42 Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.

Дали на судниот ден ќе смее некој да се заложи за некого и да го брани?
Според сура 2:122-123 не:

2:122 O sinovi Israilovi, sjetite se milosti Moje koju sam vam darovao i toga što sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
2:123 I bojte se Dana kada niko ni za koga neće moći ništa učiniti, kada se ni od koga otkup neće primiti, kada nikome zagovor neće koristiti, i kada im niko neće moći pomoći!

Но според сура 43:86 да:

43:86 Oni kojima se oni, pored Njega, klanjaju - neće se moći za druge zauzimati; moći će samo oni koji Istinu priznaju, oni koji znaju.
--- надополнето: Jun 7, 2011 12:40 AM ---
Koj vi odgovoren za zloto?

Spored sura 4-78 toa e allah.

No spored sura 38-41 gjavolot e odgovoren.
А според сура 4-79 ние самите:
4:79 Sreća koja ti se dogodi od Allaha je, a nesreću koja te zadesi sam si zaslužio. Mi smo te, kao poslanika, svim ljudima poslali, a Allah je dovoljan svjedok.

F

Frankie Yale

Гостин
I mojata omilena kontradikcija.

Sura 7-54 tvrdi deka neboto i zemjata se sozdadeni za 6 dena.

"Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!"

Dodeka surite 41-9 do 41-12 tvrdat deka tie se sozdadeni za vkupno 8 dena.

"41-9: Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

41-10: On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,

41-11: zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,

41-12: pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega"

2 dena za zemjata, 4 dena za oblikuvanje, toa se 6 dena samo za zemjata dodeka sura 7-54 tvrdi deka ne samo zemjata tuku i neboto, tie dve bile sozdadeni za 6 dena. Imase obid i ova da se objasni, tvrdejki deka neboto bilo sozdadeno dodeka se sozdavale planinite no gledame deka toa ne e tocno po sura 41-12 kade se veli:

"pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili"
--- надополнето: Jun 7, 2011 10:57 AM ---
Od sto bil sozdaden prviot covek:

Spored sura 96-2 od zgrutcena krv
stvara čovjeka od ugruška!
Spored sura 15-26 od kal
Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog,
Spored sura 19-67
A zar se čovjek ne sjeća da smo ga još prije stvorili, a da nije bio ništa?
Spored 16-4 od kapka sperma :eek:
On stvara čovjeka od kapi sjemena, a on odjednom - otvoreni protivnik!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали сите кој не се муслимани ќе одат во пеколот?
Според сура 3:85 да:

3:85 A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.

Но според сура 2:62 не:

2:62 One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!

Дали се што е на небото и земјата се покорува на вољата на алах?
Според сура 30:26 да:

30:26 Njemu pripada sve što je na nebesima i na Zemlji, sve je Njemu poslušno.

Но според сура 2:34 не:

2:34 A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Франки-Убаво ти одговори соул на ова прашање(исламски прашања мислам).За тоа со ембриологијата треба да си компетентна да говориш (во првиот случај се зборува за Адем а.с кој немал татко нити мајка,вториот случај зборува за ембриолошкиот начин на развиток на човекот т.е како оплодената јајцеклетка-примарно е зигот-4 клетки-8 клетки-бластула-бластоциста-како се прикачува за утералниот ендометриј(инвазија на трофобластни клетки до миометриумот од матката) па после имаш стадиум каде што изгледа како згрутчена крв-затоа и таквиот опис-УГРУШАК,трето-на земјата човекот го створи а да не постоеше човек во овој случај адем а.с,четврто од капка семе,за ова мислам не треба да ти одговарам).

Иписимус-прво научи што е ислам ако збориш за ислам.Не изигравај неуко детенце.Ислам значи да се верува во еден бог.И христијаните и евреите кои веруваат во еден бог и не прават зулум на земјата ќе бидат во рај.Значи ислам-Верување во еден бог(значи сите што веруваат во еден бог се всушност муслимани ако ме разбираш на што алудирам).

Ќе пишам повеќе кога ќе имам време....

Поз

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Иписимус-прво научи што е ислам ако збориш за ислам.Не изигравај неуко детенце.Ислам значи да се верува во еден бог.И христијаните и евреите кои веруваат во еден бог и не прават зулум на земјата ќе бидат во рај.Значи ислам-Верување во еден бог(значи сите што веруваат во еден бог се всушност муслимани ако ме разбираш на што алудирам).

Ќе пишам повеќе кога ќе имам време....

Поз
Темата не е за тоа што е исламот и дали треба да се верува во еден бог, темата е за контрдикторностите во исламот, кој ги има прилично доста. Досега само јас посочив околу десет:
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/page-8#post-4176530
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/page-8#post-4175728
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/page-8#post-4175709
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/page-7#post-4175539
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/page-7#post-4175598
http://forum.kajgana.com/threads/Контрадикторности-во-Кур-анот-qur-an-Дали-е-веродостоен.36840/page-7#post-4175649

F

Frankie Yale

Гостин
Франки-Убаво ти одговори соул на ова прашање(исламски прашања мислам).
Sura 7-54 vika zemjata i neboto bile sozdadeni za 6 dena. Dodeka surite 41-9 do 41-12 velat deka samo zemjata bila sozdadena za 6 dena a potoa sedumte neba.

Prvo se obide da objasni kontradikcijata tvrdejki deka se raboti za nekoe drugo nebo, a toa ne e slucajot zosto vo sura 41-12 eksciplitno pisuva deka se raboti i za ova nebo. "A nebo najbliže sjajnim zvijezdama" Stopati go kopirav delov.

Potoa se obide da se izvadi tvrdejki deka neboto bilo sozdadeno vo 4rite dena dodeka allah gi sozdaval planinite. Toa ne e tocno zosto vo sura 41-10 nikade ne se spomnuva nebo i sura 41-12 precizno objasnuva deka potoa gi sozdal sedumte neba megju koi e i ova 'najbliskoto'.

Toj se obide da odgovori, no bezuspesno. Kontradikcijata ostanuva.
За тоа со ембриологијата треба да си компетентна да говориш (во првиот случај се зборува за Адем а.с кој немал татко нити мајка,вториот случај зборува за ембриолошкиот начин на развиток на човекот т.е како оплодената јајцеклетка-примарно е зигот-4 клетки-8 клетки-бластула-бластоциста-како се прикачува за утералниот ендометриј(инвазија на трофобластни клетки до миометриумот од матката) па после имаш стадиум каде што изгледа како згрутчена крв-затоа и таквиот опис-УГРУШАК,трето-на земјата човекот го створи а да не постоеше човек во овој случај адем а.с,четврто од капка семе,за ова мислам не треба да ти одговарам).

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Колку ангели и зборувале на Марија?
Според сура 3:42-45 неколку:

3:42 I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.
3:43 O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!" 3:44 To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.
3:45 A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih

Но според сура 19:17-21 само еден:

19:17 i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.
19:18 "Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona.
19:19 "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista!"
20:20 "Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"
20:21 "To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!"
I tuka se raboti za dva slucaja. Melekite mu ja donele radosnata vest a Dzibril a.s mu go donese poklonot od Vozviseniot Allah dz.s te. Isa a.s.Kratko i jasno.

32:11 Reci: "Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti."

Но според сура 39:42 лично алах:

39:42 Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju.

Melekot na Smrtta so Allahova dozvola. Zosto ova vi lici na kontradikcija ? Inkasatorot parite za strujata koga ke ti gi zeme ne odat kaj nego vo dzep.

3:85 A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.

Но според сура 2:62 не:

2:62 One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!

Vistinska religija osven Islamot ne postoi druga. Vo Sura 2:62 se zboruva vo minato vreme. Toa e vistina,onie koi mu veruvaa na Musa a.s spaseni se (togasni evrei) no ne i onie koi ne go prifatija Isa a.s,onie koi go prifatija Isa a.s bea Hristijani i spaseni se no ne i onie koi ne go prifatija Muhammed s.a.w.s.

30:26 Njemu pripada sve što je na nebesima i na Zemlji, sve je Njemu poslušno.

Но според сура 2:34 не:

2:34 A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

Tuka stanuva zbor povtorno za ona tebe sto ne ti e nikogas jasno.Slobodnata volja. Ako sakas da ti pisuvam okolu toa kako i na koj nacin i samiot sejtan pokoren mu e na Vozviseniot Allah treba dlaboko da navleguvam.

Moram za prvpat da te pofalam Ipsissimus,barem ubavo i razbirlivo gi imase sredeno aetite sto ne ti se jasni.

F

Frankie Yale

Гостин
Vojna na dva fronta.

Melekot na Smrtta so Allahova dozvola. Zosto ova vi lici na kontradikcija ? Inkasatorot parite za strujata koga ke ti gi zeme ne odat kaj nego vo dzep
Zosto togas vo ednata sura tvrdi deka allah gi zima dusite a vo drugata angelot na smrta. Direktorot nikogas ne odi vrata do vrata kako inkasatorot.
Vistinska religija osven Islamot ne postoi druga. Vo Sura 2:62 se zboruva vo minato vreme. Toa e vistina,onie koi mu veruvaa na Musa a.s spaseni se (togasni evrei) no ne i onie koi ne go prifatija Isa a.s,onie koi go prifatija Isa a.s bea Hristijani i spaseni se no ne i onie koi ne go prifatija Muhammed s.a.w.s.
Znaci spored kuranot, denesnite hristijanite i evrei nema da odat vo pekolot ili ke odat? Pazi kako ke odgovoris na slednovo prasanje za da ne se fatis povtorno vo stapica...
Tuka stanuva zbor povtorno za ona tebe sto ne ti e nikogas jasno.Slobodnata volja. Ako sakas da ti pisuvam okolu toa kako i na koj nacin i samiot sejtan pokoren mu e na Vozviseniot Allah treba dlaboko da navleguvam.

Moram za prvpat da te pofalam Ipsissimus,barem ubavo i razbirlivo gi imase sredeno aetite sto ne ti se jasni.
Ako site mu se poslusni na allah slobodna volja ne postoi.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Vojna na dva fronta.

Zosto togas vo ednata sura tvrdi deka allah gi zima dusite a vo drugata angelot na smrta. Direktorot nikogas ne odi vrata do vrata kako inkasatorot.

Verovatno "ne ocekuval" deka ke ima luge koi tolku objasnuvanja ke baraat. Za nas ne e kontradikcija bidejki toa nie go svakame,kako sto go opisuvaat i znanstvenicite a i vo islamskoto veruvanje. Toa za nas e jasno.
Eden primer na uste edna "kontradikcija". Vo Kur'anot pisuva kako Vozviseniot ke go prasa na Isa a.s: Dali jas barav od tebe i od tvojata majka da pravite bozestva ? Isa a.s ke odgovori NE. Hristijanite se bunat zosto pisuva taka koga tie od Marija ne pravat Bozestvo tuku samo od Isa a.s a vo Kur'anot stoi deka i od marija se pravi bozestvo i go smetaat za greska.No,spored Islamskoto veruvanje,onaka kako sto ja svakaat marija spored islamskoto veruvanje e bozestvo.Toa za nas ne e greska nikakva. Poznavajki go Islamot nie znaeme sto saka da kaze Vozviseniot i koja e smislata na zborovite.

Znaci spored kuranot, denesnite hristijanite i evrei nema da odat vo pekolot ili ke odat?
Tokmu taka.

Ova postavi go vo temata "slobodnata volja vo religiite"

F

Frankie Yale

Гостин
Verovatno "ne ocekuval" deka ke ima luge koi tolku objasnuvanja ke baraat. Za nas ne e kontradikcija bidejki toa nie go svakame,kako sto go opisuvaat i znanstvenicite a i vo islamskoto veruvanje. Toa za nas e jasno.
Ne ocekuval? Zboruvame za direktorot na evn ili allah? Kako moze da ne ocekuval, zboruvame za sovrseniot seznajniot i semokniot allah ovde. Mozebi bese samo sarkasticen ovde, no prasanjeto e zosto vo ednata sura tvrdi deka allah gi zima dusite a vo drugata angelot na smrta?
5-69 "Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabijci, i kršćani - oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati."

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ne ocekuval? Zboruvame za direktorot na evn ili allah? Kako moze da ne ocekuval, zboruvame za sovrseniot seznajniot i semokniot allah ovde. Mozebi bese samo sarkasticen ovde, no prasanjeto e zosto vo ednata sura tvrdi deka allah gi zima dusite a vo drugata angelot na smrta?

Toa bese samo edna glupava sala od moja strana. Tolku si nastojciv brate mili. Ako razgledas i ako ja poznavas osnovata na Islamskoto veruvanje nema da ti bide nisto ne jasno.Celo vreme se trudam da ti objasnam. Jas ja poznavam smislata na zborovite i zosto mene voopsto ne mi lici na kontradikcija.I koga citam deka melekot na smrtta ja zema dusata znam deka dusite Allah gi zema. Ako nekoj ti dolzi pari ke pratis na nekogo da mu gi pobara parite tvoi. I otkako toj ke mu gi zeme i tebe ke ti gi dade,na nekogo ke mu kazes deka si go pustil nego da mu gi pobara a nekoj ako te prasa dali gi zede parite od toj sto ti bordzel za da ne ja dolzis ke mu kazes DA MU GI ZEDOV.

5-69 "Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabijci, i kršćani - oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati."
Ti mene ne me citas. Veke kazav deka pogore spomnato e vo minato vreme.

F

Frankie Yale

Гостин
I koga citam deka melekot na smrtta ja zema dusata znam deka dusite Allah gi zema. .
Angelot na smrtta e poseben entitet, toj ne e allah iako raboti za allah. Zosto se tvrdi deka allah gi zima dusite koga vo druga sura vika deka angelot gi zima. I nema potreba od analogii, tie se najniska forma na diskusija mozam da te sfatam i bez niv, a i te sfakam samo ti vikam deka toa sto go tvrdis ne e tocno. Problemot e, ne znam dali ti mene me razbiras pa zatoa eve ke iskoristam i jas edna iako mrazam takvi raboti.

Podobra sporedba e primer mene mi dolzi nekoj pari. Mojot drugar Amdi me prasuva dali dolznikot mi gi ima vrateno tie pari i jas mu odgovaram deka da, jas licno sum gi zemal tie pari. E sega se srekavam so Trpe komsijata i toj mi go postavuva istoto prasanje na koe jas odgovaram da, parite se zemeni, prativ reketar da mu gi naplati. Toa e kontradikcijata...
Ti mene ne me citas. Veke kazav deka pogore spomnato e vo minato vreme.
Znaci tie sto veruvale porano, vo vremeto na Muhamed ke bidat postedeni a ovie sto veruvaat vo druga religija otkako se rasiril islamot ke idat vo pekol. Koj si igra sega so prevodot, jas ili ti?
Ima i sljedbenika Knjige koji vjeruju u Allaha i u ono što se objavljuje vama i u ono što je objavljeno njima, ponizni su prema Allahu, ne zamjenjuju Allahove riječi za nešto što malo vrijedi; oni će nagradu od Gospodara njihova dobiti. - Allah će zaista brzo račune svidjeti.
Znaci site hristijani ke idat vo pekol ama ne bas site. Taka mu doagja.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
I tuka se raboti za dva slucaja. Melekite mu ja donele radosnata vest a Dzibril a.s mu go donese poklonot od Vozviseniot Allah dz.s te. Isa a.s.Kratko i jasno.
Ако се работи за два посебни случаеви, и ако ангелот гаврил дошол после мелеките, зошто мора да и објаснува на марија? И зошто таа се чуди како ќе има дете кога ниеден маж не ја допрел? Нели според тебе мелеките веќе и ја кажале таа вест?
--- надополнето: Jun 7, 2011 7:12 PM ---
Melekot na Smrtta so Allahova dozvola. Zosto ova vi lici na kontradikcija ? Inkasatorot parite za strujata koga ke ti gi zeme ne odat kaj nego vo dzep.
Затоа што еднаш вели дека ангелот на смртта ги зема, а вториот пат вели дека алах ги зема! Компарацијата со инкасаторот е само твое толкување или претпоставка.
--- надополнето: Jun 7, 2011 7:18 PM ---
Тука се зборува во минато време бидејќи темата е судниот ден! Бидејќи според вас тоа е крај на патот нели. Што значи дека во едниот случај се тврди дека никому нема да му биде прифатена друга вера! А во другиот вели дека и на тие што биле евреи, христијани и останати доколку правеле добри работи, ќе бидат наградени! Доколку не е така, повели наведи ми доказ - стих, сура...било што која објаснува и докажува нешто поинакво. Доказ дека е така е следново тврдење во куранот кое го постираше Frenki:
Ima i sljedbenika Knjige koji vjeruju u Allaha i u ono što se objavljuje vama i u ono što je objavljeno njima, ponizni su prema Allahu, ne zamjenjuju Allahove riječi za nešto što malo vrijedi; oni će nagradu od Gospodara njihova dobiti. - Allah će zaista brzo račune svidjeti.
--- надополнето: Jun 7, 2011 7:20 PM ---
Слободна воља неможе да постои ако се е според вољата на некој друг!
--- надополнето: Jun 7, 2011 7:26 PM ---
Благодрам за пофалбата, но што стана со останатите контрадикции кои ги наведов?
-Со единственото јадење во пеколот?
-Со еднаквоста/нееднаквоста на божјите пратеници?
-Со тоа дали на судниот ден, некој ќе може или неможе да се заложи во одбрана на некој друг?
-Со тоа кој е првиот муслиман?

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Vojna na dva fronta.

Znaci spored kuranot, denesnite hristijanite i evrei nema da odat vo pekolot ili ke odat? Pazi kako ke odgovoris na slednovo prasanje za da ne se fatis povtorno vo stapica...

dobro ti odgovori znaci dnesnite hristijani i evrei ke odat vo pekolot no tie evrei koi veruvale vo vremeto na musa nemat da odat vo pekolot istoto e i so hristijanite koi veruvale vo vremeto na isa pa se do doaganjeto na muhamed kratko i jasno

Kajgana Shop

На врв Bottom