Посвојување vs. Суругат мајка

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Дали некогаш сте размислувале, доколку еден ден од некоја Х причина немате деца,шо би направиле?

Опција 1; Посвојување

Опција 2; Суругат мајка

- Посвојувањето на веќе родени деца, се применува во светот. Додека суругат мајката - не е до толку распространета, и знаена опција.

Јас лично би одбрала суругат мајка, така барем детето ги има гените на еден родител, за разлика од посвојувањето ..

I

Ivanovska

Гостин
Посвојување дефинитивно. Ова сурогат мајка ми е многу неприродно.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Сурогат мајка се наоѓа само ако билошката мајка има проблеми со матката и неможе да го носи детето.
Па се земат јајце клетки од мајката и сперма од таткото и со инвитро се имплантираат во сурогат мајката. Така детето има гени од двајцата биолошки родители, а сурогат мајката е изнајмена матка.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
знам девојка што и е извадена матката ( извадена и е на 3 годинки како мала ) поради грешка на докторот ..

као, и праеле операција на кила, и и ја закачил и матката сосе нив .. глупак ..

она нема ни мала трошка надеж, дека еден ден ќе биде мајка ( барем не на лично родено дете ) ..

Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
31
rentam majki po povolna cenaa !!!!!!
--- надополнето: May 30, 2011 7:31 PM ---
surogat ne ......poprvo bi posvoil......

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
rentam majki po povolna cenaa !!!!!!
--- надополнето: May 30, 2011 7:31 PM ---
surogat ne ......poprvo bi posvoil......
Сакаш да кажеш дека попрво би земал туѓо дете отколку твое и на жена ти дете, кое ќе го носи само друга жена.
Не го гледам проблемот, детето пак е твое, биолошки е скроз исто, само ја користиш матката на друга жена да го роди, нема никакво мешање со сурогатот.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
искрено, суругат поише ми се свиѓа ..

како сакате така сватете го ..
--- надополнето: May 30, 2011 7:57 PM ---
Сакаш да кажеш дека попрво би земал туѓо дете отколку твое и на жена ти дете, кое ќе го носи само друга жена.
Не го гледам проблемот, детето пак е твое, биолошки е скроз исто, само ја користиш матката на друга жена да го роди, нема никакво мешање со сурогатот.
така е .. + има 2 опции, *само сперма од таткото * јајце клетки од мајката + сперма од таткото ..!

детето нема никаква ДНА со суругат мајката ..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Доколку јас не можам да родам дете, ќе се одлучам за сурогат, за да имам крвен потомок, но стојам зад тоа дека 1 дете ќе посвојам, и покрај тоа што би имала мои :) Тоа што нема да му бидам биолошка мајка, не значи дека и помалку ќе го сакам.... :)
--- надополнето: May 31, 2011 12:09 AM ---
Инаку, детето ги има гените од 2 родитела кога е во матката на сурогат мајката.
А кога мажот е сосема неплоден, постои опција мајката да се оплоди со туѓа сперма, преку инвитро, со тоа што таа е биолошка мајка на детето, а нејзиниот маж не. По раѓањето, детето се заведува како дете и на таткото, кој не е биолошки, бидејќи спермата е донирана од човек кој прифатил да ја донира и да нема контакт со идните свои биолошки деца. :)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.626
Поени од реакции
31.488
e tuka vo naslovot ima retorichka greshka ., so toa surogat voopshto ne bi se slizhil ., eden star profesor po genetika na med fak ., ihaa koga beshe toa ., malku oftopik., veleshe vaka ., citiram., <> za pogolemiot del od populacijata e lesno da sklepaat dete ., no da sozdadat chovek od nego e toa e veke druga prikaska <> taka da se toa shto majkata ke go vlozi i ke se vlozhi samata ili pak dvajcata roditeli gi pravi navistina vistinski roditeli ., a ne :mad:surogat ., dali ste svesni za shto voopshto go upotrebuvate ovoj zbor ., aj nazdravje neka vi e., i pozdrav;)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Срамота е на толку деца во дом да се одбере сурогат мајка... Фала Богу што во многу земји е забранет сурогатот :) Воспитувањето и љубовта го прават детето човек, а не гените.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Срамота е на толку деца во дом да се одбере сурогат мајка... Фала Богу што во многу земји е забранет сурогатот :) Воспитувањето и љубовта го прават детето човек, а не гените.
Овоа и не е некој аргумент, ако е така, зошто воопшто да имаме свои деца кога има готови по домовите. Зошто не воведат закон каде што треба да се посвојат сите деца од домовите пред да може некој да има свои деца.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
А зошто пак сурогат мајка ако имаме можност да имаме деца? Муабетот е ако неможеме... Не мешај баби и жаби.

Б

Бат Елохим

Гостин
сурогат ми е многу неприродно. + Ако се земе предвид дека можеби и да не успее планот, поточно ако с- мајката сака да си го задржи детето шо праиме? Ја бесиме? А што ако ги уценува со бебето подоцна?
И колку деца има по домовите, зошто нив да не ги усреќиме? Зар суетата ни е толку голема, да мора детето да е мое, макар и друга жена да го носела? И како функционира сурогатството со договори, небаре кола купуваме...

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
сурогат ми е многу неприродно. + Ако се земе предвид дека можеби и да не успее планот, поточно ако с- мајката сака да си го задржи детето шо праиме? Ја бесиме? А што ако ги уценува со бебето подоцна?
И колку деца има по домовите, зошто нив да не ги усреќиме? Зар суетата ни е толку голема, да мора детето да е мое, макар и друга жена да го носела? И како функционира сурогатството со договори, небаре кола купуваме...
Во Америката е дозволен сурогатот, се збори за голема сума пари (иако деца без родители врие) сурогат мајката не смее никогаш да пушела, пиела, коцкала...јас и ти дотке отпаѓаме од старт :D

Б

Бат Елохим

Гостин
Ако дојде ред Америка да ни е пример за дом и семејство, ќе си земам едно црнче од бруклин и ќе си фанам пат некаде...Сите гнасотии од таму се излезени....
Побрзо се купува бебе од сурогат мајка отколку нисан некој.... Поготово ако си троа по парајлика, одма наоѓаш некоја, правиш договор со адвокат ни суд, ни бутур. Браос!

Kajgana Shop

На врв Bottom