Followers - следбеници или следачи?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Како е правилно?

• Вкупно гласачи
    101
„Следбеници“ (приврзаници) повеќе е како група луѓе кои следат и поддржуваат нечии идеологии и ставови, а може да биде и во конотација на потомци и најмногу заради таа асоцијација не ми фаќа око за превод на followers во овој контекст тука.

Кога би бирала меѓу двата термина би одбрала „следачи“ макар што и тоа не е баш соодветно и нема широка примена. „Набљудувачи“ е добро решение, или пак оставете го оригиналот.

Се согласувам со ова...

Но, нели на following пишува „ги следи“, зошто на followers да не пишува “го следат“. Единствено што „го“ е за машки род, тоа би можело да биде проблем кај член од понежниот пол. :D

А доколку се бира од понудениве две, мислам дека „следачи“ е поправилно.

Следбеници - Апостолите биле следбеници. Самиот збор значи дека ја се слагам со ставовите на тој што го следам. Бидејќи сум негов следбеник.
А ја не се слагам со ставовите со сите што ги следам. Всушност, со повеќето и не се слагам.
Следачи - Значи дека те читам, те пратам. Не дека се слагам.

Следачи, според мене, кога би бирал помеѓу овие 2.
Иако, глупо звучи.
Следители sounds okay, too.

Патем, тешки дилеми имате у редакција еј.
Hard working men.

Значи, кога ќе влезам на твојот профил во блокот треба да пишува: "Кој ве следи“? Пошто ги гледам твоите следбеници, ваљда треба да пишува: "Кои го/ја следат“, ама тоа па би бипо апсолутно погрешно. Според мене, најдобар збор до сега е „следбеници“.

Ама ако некого го следам затоа што сакам да знам каде напишал ново мислење за да му водам инает на истата тема - не сум му баш фан, нели...? :D
Да не го менуваме значењето на поимот. Муабетот е како е правилно да се избере помеѓу „следачи“, „следбеници“ или друг збор што означува следење. А не да се изменува значењето на зборот во „фанови“, „мањаци“ или „пазачи“. Едноставно, превод за Followers.

Во право си за погорното со зборот фан но истото можеме да го кажеме и за следбеник затоа што претпоставува дека се согласуваме со мислењата на оној кој го следиме. Единствен збор кој е неутрален во однос на нашата емоција е следач кој па мене најмалку ми се допаѓа од понудените опции.

Мене ми е фан на прво место па следбеник па следач иако е третиот можеби најточен во значење.

Можеби пошироко објаснето:

Следи мислења на.

Ги следат твоите мисли.

Вака помалку би изгледало манијачки за опашување и насилнички за тепање (y).

Добро, вие разликувате ли НАСЛЕДНИК и СЛЕДБЕНИК? Тоа се два различни поима.

Глупо, не глупо тоа е... И мене ми е глуп поимот „Работна табла“ (Dashboard) во WordPress, ама тоа е :)
Сите што се активни на социјалните мрежи и „сошл медиа“ експерти го употребуваат терминот следбеници. Следач мене ме асоцира на сталкер.

Следбеници како следачи е неточно лексички бидејќи следбеници се оние кои следуваат - одат по некој.
Пример: бројот 3 е следбеник на бројот 2.

Следачи е покоректно.

Па и само Следи или Следбеник има повеќе дефиниции и значење во зависност од ситуација, со повеќе зборови се намалува опширното значење.

Добро, вие разликувате ли НАСЛЕДНИК и СЛЕДБЕНИК? Тоа се два различни поима.

Наследник = личност која наследува имот, семејно име, традиција
Следбеник = некој кој следи некоја идеологија, поклоник, ученик,
Следач = зборот што ни треба на форумов

Ако одиме веќе литературно , следачи не би требало воопшто да го има!

Додека пак следбеници може да се преведе како оној што доаѓа по некој друг, што го наследува(successor)
или оној што се придружува до нечии погледи или некое учење , односно приврзаник и е најблиску до твитеровото followers.

Немаме многу синоними за овие зборови, така да , следбеници најмногу би одговарало , ваљда!

Секако настрана фактот што платформава е Holy Grail за stalkers & maniacs :)

Можеби пошироко објаснето:

Следи мислења на.

Ги следат твоите мисли.

Вака помалку би изгледало манијачки за опашување и насилнички за тепање (y).

Ова е во ред со мала корекција, мислења наместо мисли.

Следи мислења на.

Ги следат твоите мислења.

Следиш мислења на.

Ги следат твоите мислења.

Kurdokolenkov не ги следи повеќе твоите мислења :LOL:.

Мислам дека поисправно ќе биде “следачи“, но “следбеници“ звучи поубаво. Значи треба да решите, дали сакате поубаво да звучи, или повеќе да одговара терминот со дејството. :coffee:

Чекај грешка не само мислења.

Следиш активности на.

Ги следат твоите активности.

Лајкој пораки глупости не се само мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom