Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Omer el Faruk

Гостин
А демек Исламската вера не е Догма?

Во Библијата барем има прикаска за настанот, а во куранот во две реченици

35. I Mi rekosmo: "O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približujte pa da sami sebi nepravdu nanesete!"
36. I šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. "Siđite!" – rekosmo Mi – "jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenog živjeti!"
37. I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista prima pokajanje, On je milostiv.
Во Куранот јасно е нагласено дека Бог пред да го создаде Адама им се обратил на ангелите со зборовите: " Јас ќе создадам намесник на Земјата!", а не во Рајот.;)

П. С. Како што реков Куранот не е книга на прикаски туку Книга на Вистината, и она што понекогаш ти остава впечаток дека е напишано во две реченици, всушност крие во себе томови и томови вистина.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Во Куранот јасно е нагласено дека Бог пред да го создаде Адама им се обратил на ангелите со зборовите: " Јас ќе создадам намесник на Земјата!", а не во Рајот.;)

П. С. Како што реков Куранот не е книга на прикаски туку Книга на Вистината, и она што понекогаш ти остава впечаток дека е напишано во две реченици, всушност крие во себе томови и томови вистина.
Ајде де? Книга на вистината? Ништо поразлична ни од Тората ни од Библијата. Истите настани.
Па еве повели кои томови стојат зад посоченото во 35 и 36?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087

Ама во Куранот.Зошто во Тората и Библијата бог не соопштува дека ќе прати намесник на Земјата туку дури во 6ти век му текнало тоа да го соопшти во Куранот?Адам намесник божји.Каде е запишано дека Адам ширел религија?Тој глупак дозволил жена му да го заебе вие светец го направивте.Страшно!

O

Omer el Faruk

Гостин
Ајде де? Книга на вистината? Ништо поразлична ни од Тората ни од Библијата. Истите настани.
Па еве повели кои томови стојат зад посоченото во 35 и 36?
Е ајде де... почни малце од понапред од 30 ајет.;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Што е толку повеќе објаснето?

30. A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja će na Zemlji namjesnika postaviti!" – oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reč: "Ja znam ono što vi ne znate."
31. I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"
32. "Hvaljen neka si" – rekoše oni – "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."
33. "O Ademe", - reče On – "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reč: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"
34. A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

O

Omer el Faruk

Гостин
Ама во Куранот.Зошто во Тората и Библијата бог не соопштува дека ќе прати намесник на Земјата туку дури во 6ти век му текнало тоа да го соопшти во Куранот?Адам намесник божји.Каде е запишано дека Адам ширел религија?Тој глупак дозволил жена му да го заебе вие светец го направивте.Страшно!
Во исламот не постојат светци да се разбереме. Куранот е финална верзија на Божјите Откровенија и разделувач на вистината од невистината. Бог соопштил и таму, ама некој тоа го променил и испоместил.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Како што реков Куранот не е книга на прикаски туку Книга на Вистината
Едно обиди се да сфатиш, секоја света книга е книга на вистината за нејзините верници. Свети книги има премногу, зошто мислиш дека баш твојата света книга е вистинската?

O

Omer el Faruk

Гостин
Што е толку повеќе објаснето?

30. A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja će na Zemlji namjesnika postaviti!" – oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reč: "Ja znam ono što vi ne znate."
31. I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!"
32. "Hvaljen neka si" – rekoše oni – "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri."
33. "O Ademe", - reče On – "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reč: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!"
34. A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.
Објаснета е во два потега целата оваа фама која ја имате со Чорбаџија наназад низ страниците. Читај повнимателно и воочи ја суштинската разлика на Куранскиот од Библискиот текст.
--- надополнето: May 30, 2011 10:05 PM ---
Едно обиди се да сфатиш, секоја света книга е книга на вистината за нејзините верници. Свети книги има премногу, зошто мислиш дека баш твојата света книга е вистинската?
Јас не мислам туку сум убеден! :) А тоа што го мислам е дека отидовме оф топик .;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Во исламот не постојат светци да се разбереме. Куранот е финална верзија на Божјите Откровенија и разделувач на вистината од невистината. Бог соопштил и таму, ама некој тоа го променил и испоместил.
Куранот не е ни повеќе вистинита од другите свети книги ни помалку лажна.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Јас не мислам туку сум убеден! :) А тоа што го мислам е дека отидовме оф топик .;)
Токму и за тоа ти зборувам, убеден си... И мормонот е убеден дека е во право и хиндуистот е убеден и католикот е убеден и протестантот е убеден и шинтоистот е убеден и скиентологот е убеден и и и и и да продолжам ли?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Да да,му сметало некому Адам што бил пејгамбер божји.Многу тој Адам го љубел господа и ја ширел божјата љубов и реч,а не бил способен ни синојте да ги спречи да не се исколат.Деца,не се залажувајте многу со се што пишува во ’’светите’’ глупостии...

O

Omer el Faruk

Гостин
Внимавај, се што ќе напишеш со сигурност може да се искористи против тебе ...... на денот на Големиот Суд. :)

Ај останете поздравени, јас отидов на спиење.:sleep:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Веднаш до оваа тема имате тема за исламски прашања. Покажете основна форумска култура.

Ајде бре?!А да не јаделе од плодот на Дрвото на спознанието немале да стареат и да умрат,а?
Точно така, да не јаделе немало да умрат. Бог ги предупредил дека ако јадат тие ќе умрат. Тие јаделе и умреле. Адам и Ева биле создадени бесмртни, но откако направиле грев станале смрттни.

Па ако било тоа така зошто твојот Јахве ги избркал Адама од градината плашејќи се да не јадат и од Дрвото на животот па да живеат вечно?
Токму заради тоа што ти го велиш: за да не јадат од Дрвото на животот па да живеат вечно.
Значи уште еднаш ќе повторам, читај внимателно:
1. Tие биле создадени бесмртни.
2. Со правењето грев станале смрттни.
3. Бог ги протерува и отстранува од Дрвото на животот за да не каснат од него и да станат повторно бесмртни.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Точно така, да не јаделе немало да умрат. Бог ги предупредил дека ако јадат тие ќе умрат. Тие јаделе и умреле. Адам и Ева биле создадени бесмртни, но откако направиле грев станале смрттни.
Јас не јадов од дрвото. Ни татко ми ни дедо ми ни прадедо ми.....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
MIKI1 во еден од претходните постови спомена дека немало христијани робовладетели, ево ти цитат од Посланието по Тимотеј:

Оние, пак, кои имаат господари што поверувале, нека не се однесуваат кон нив незаинтересирано, затоа што се браќа; туку со голема усрдност да служат, бидејќи тие, што ги добиваат нивните услуги, се верни и возљубени.

Ти уствари појма си немаш што пишува во библијата, си толкуваш работи како ке ти текне или како ти одговара.

Summa summarum,имај доблест да признаеш дека христијанството го прифаќа ропството како институција.
Не ми ги извртувај зборовите.

Никаде немам напишано дека рисјанството немало робовладетели, (што е точно), туку посочив како се укинува робовладетелството,. преку практична примена на вероучението.

А тоа што си посочил еден стих, не значи дека автоматски си станал експерт за Светото Писмо и веднаш на сите треба да им кажуваш што и каде е запишано...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom