Ako bilo problem,kako sto velite,serijatskiot zakon,tokmu vo sredniot vek Islamskite zemji rabotele strogo po toj zakon. Problemot e tokmu zaradi toa sto nikade nema i ne se sproveduva vo Islamskite zemji PRAV serijatski zakon. Toa,normalno,ne im dozvoluvaat od nadvor drugite zemji... sekogas razgovarame okolu toa kako Amerika im se mesa na drugite kako doma ziveat. Ednostavno,tie sakaat da upravuvaat so celiot svet.
Civilizacijata koja se siri vo evropa,ja gradi zemjata no go rusi covekot. Gradat gradjevini a ja rusat smislata. Rabotaat za ovoj svet a go zaboravaat onoj svet. Takvi bile i izminatite civilizacii.
Covestvoto e od golema potreba koja ke mu ja povrati verata a nema da mu ja odzeme naukata,koja ke mu dade vera a nema da mu go zeme razumot,koja ke mu dade duhovnost a nema da mu ja zabrani materijalnosta,koja ke mu go osigura onoj svet a nema da mu go zabrani ovoj svet,koja ke mu dade vistina a nema da mu ja zabrani snagata,koja ke mu dade moral a nema da mu ja odzeme slobodata. Na covestvoto potrebna mu e civilizacija koja ke go spoi neboto i zemjata vo koja se protkaeni Bozanskite znacanja so coveckite interesi,vo koja ke se pobratimat razumot na mislitelot so srceto na vernikot,vo koja covekot ke odi napred osvetlivajki so Bozjata objava i coveckite misli,zatoa sto dvete svetla se Allahov blagodet i milost dadena na covekot: "Sama svetlost nad svetlosta"(En-Nur,35). Edinstveno Islamskiot program,po koj se dvizele i vo minatoto ja ima taa ravnoteza (terezija) pomegju:
Bozjeto i coveckoto,duhovnoto i materijalnoto,ovoj i onoj svet,individualnosta i kolektivnosta,idealizmot i realnosta,minatoto i idninata,odgovornosta i slobodata,sledenjeto i inovacijata,dolznostite i pravata,postojanosta i promenlivosta,mokta i tolerancijata.....
Islamskiot Ummet so ovaa ravnoteza se razlikuva od ostanatite narodi.