Измена или криење на УРЛ параметри ( mod_rewrite )

• Креатор на темата Креатор на темата RZ
  • Време на започнување Време на започнување

RZ

Член од
3 април 2010
Мислења
75
Поени од реакции
14
Вака, дали ќе може некако да се изведе да во позадина си стои урл-то на овој начин:

http://www.example.com/index.php?var...riable2=value2 ...

без разлика на колку параметри да ставам а потоа урл-то да го гледам како

www.example.com/Nekoj-naslov-sto-znam-ja/

а притоа да можам да ги користам сите параметери, иако во новиот урл ниеден збор нема да означува вредност на варијабла.

Дали ова е возможно.

Возможно е... ако работиш на линукс сервер, тогаш се користи .HTACCESS фајл кој прави rewrite на линковите. Не е нешто просто за користење, ама и не е нешто сложено. Треба да го исчачкаш добро, како би го поддесил правилно.
Освен rewrite на линкови, преку .htaccess фајлот можиш цел сервер да го контролираш. Тоа значи ако ти е грешно поставен (искодиран) можи цел сервер да не работи :)

Ако работиш Windows и таму има цака, ама не сум баш упатен која е.

Го имам поминато цел туторијал али не ми врши работа. И да користам .HTACCESS фајл и успеав да ги направам параметрите во вид на:
www.example.com/sometext/anothertext/Bla-bla-bla

али финтата е да да ги нема тие /sometext/anothertext/ туку дирекно
www.example.com/Bla-bla-bla
а во исто време да ги користи тие параметри /sometext/anothertext/ но без да се гледаат.

mod_rewrite e ептен заебан. Али ако некој ова го решил досега нека сподели. За линкови од нет знам и сам да барам :)

Не сум баш експерт за овие работи и јас со mod_rewrite имам заглавувано на банални работи, иначе тебе те мачи RewriteRule.
Значи вака треба да биде некако:

Код:
RewriteRule   ^oldstuff\.html$  newstuff.html
# значи вака
# RewriteRule cela/pateka/sometext/anothertext/blablabla cela/pateka/blablabla

Значи како replacement ќе ја тргнеш патеката и би требало да работи, али не ти гарантирам ништо :)
Ако можеш пастирај го и цел код од .htaccess па ќе пробаме да ја наредиме :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom