Љубљана бил "затворен" град,Скопје бил "отворен" град. :pos2::pos2: Не бе луѓе,Словенија има стратегија за рамномерен развој,Македонија нема.Шо мислите вие дека постои забрана за некој да се насели во Љубљана?Дека Словенците насила ги држат настрана од Љубљана?Мислите дека може да се донесе закон со кој ќе им се забрани на тие одстрана да работат и живеат во Скопје?Терминологијата е потполно утната,отворен град се прогласува во случај на војна кога одбранбените структури кои го чуваат градот се предаваат а затворен град не постои.Во многу погрешна насока се води дискусијава.
На Скопје мајката му ја ебаа урбаната мафија заедно со сите досегашни влади кои не само што ништо не направија да ја спречат,туку и помагаа а богами и доста профитираа од целата таа калакурница и дирекно учествуваа во поттикнување на миграцијата кон Скопје.Ние сме толку мала земја што можеме цела Македонија да ја направиме една компактна,поврзана целина што би донело и многу поголем економски развој.Најтрагично е што тоа го знаат и политичарите ама кур не ги боли за тоа..
Како и да е,денеска Скопје диши на шкрги и ако продолжи досегашниот тренд кај да е ќе се угуши.Ако сакаме тоа да не случи треба под итно да се растерети градот,со дислокација на државна болница,универзитетите и дел од државните институции, и да се донесе и спроведе стратегија за рамномерен развој.
Има бачко и стратегија за рамномерен развој, и плански региони и сите курчеви и карики.
ЏАБЕ! Локалната самоуправа не функционира ко шо треба, и додека не профункционира, урбаната мафија ќе ти биде крива што Скопје се полни со народ. Што мислиш ти, како иде тоа со зградите? Build them and they will come? Не бе брат, треба побарувачка да има за згради. А има побарувачка зашто луѓево масовно бегаат од нивните гратчиња и селца-гробници.
In 1998 the biggest emigration occurred in the City Municipality of Ljubljana with 1.873
emigrants. The municipalities with most immigrants were were Medvode, Litija, Vrhnika,
Kamnik, Logatec, Domžale, Ig, Brezovica, Grosuplje, Škofljica and Ivančna Gorica.
Migration movements for the year 2003 show that the most desirable municipalities are
Vrhnika, Ivančna Gorica, Ig, Kamnik, Škofljica, Brezovica, Domžale and Grosuplje. There
are still strong emigration trends from Ljubljana (- 740 people). Suburbanisation is one of the
main characteristic of the Ljubljana Urban Region. The population is mostly moving from the
city to the nearby rural areas. These are becoming more and more interesting for settlement.
Знаете зошто е ова? Затоа што Словенците знаат дека не треба сите јајца во една корпа да си ги ставаат. Прошетајте ја малку, ќе видите дека Словенија рамномерно се развива. И села и градови, секаде се работи и се развива.
Ех!