Скопје - затворен град

• Креатор на темата Креатор на темата General Centar
  • Време на започнување Време на започнување
Времето кога скопје требаше да се затвори помина од дамна другарчиња мои.Едно е да зборуваме за рамномерен развој и притоа нормален тек, а друго е за целосно затворање.Таков радикализам во денешно Скопје би крахирал.И едно не можам да сватам зошто бе мајку му стара гледате само на лошите работи што му се случуваат на Скопје поради таа миграција?
Тоа што бидна готово е нема назад, а да се затвори Скопје на определен број на жители нема здрава логика.

Љубљана бил "затворен" град,Скопје бил "отворен" град. :pos2::pos2: Не бе луѓе,Словенија има стратегија за рамномерен развој,Македонија нема.Шо мислите вие дека постои забрана за некој да се насели во Љубљана?Дека Словенците насила ги држат настрана од Љубљана?Мислите дека може да се донесе закон со кој ќе им се забрани на тие одстрана да работат и живеат во Скопје?Терминологијата е потполно утната,отворен град се прогласува во случај на војна кога одбранбените структури кои го чуваат градот се предаваат а затворен град не постои.Во многу погрешна насока се води дискусијава.
На Скопје мајката му ја ебаа урбаната мафија заедно со сите досегашни влади кои не само што ништо не направија да ја спречат,туку и помагаа а богами и доста профитираа од целата таа калакурница и дирекно учествуваа во поттикнување на миграцијата кон Скопје.Ние сме толку мала земја што можеме цела Македонија да ја направиме една компактна,поврзана целина што би донело и многу поголем економски развој.Најтрагично е што тоа го знаат и политичарите ама кур не ги боли за тоа..
Како и да е,денеска Скопје диши на шкрги и ако продолжи досегашниот тренд кај да е ќе се угуши.Ако сакаме тоа да не случи треба под итно да се растерети градот,со дислокација на државна болница,универзитетите и дел од државните институции, и да се донесе и спроведе стратегија за рамномерен развој.

Има бачко и стратегија за рамномерен развој, и плански региони и сите курчеви и карики.

ЏАБЕ! Локалната самоуправа не функционира ко шо треба, и додека не профункционира, урбаната мафија ќе ти биде крива што Скопје се полни со народ. Што мислиш ти, како иде тоа со зградите? Build them and they will come? Не бе брат, треба побарувачка да има за згради. А има побарувачка зашто луѓево масовно бегаат од нивните гратчиња и селца-гробници.

In 1998 the biggest emigration occurred in the City Municipality of Ljubljana with 1.873
emigrants. The municipalities with most immigrants were were Medvode, Litija, Vrhnika,
Kamnik, Logatec, Domžale, Ig, Brezovica, Grosuplje, Škofljica and Ivančna Gorica.
Migration movements for the year 2003 show that the most desirable municipalities are
Vrhnika, Ivančna Gorica, Ig, Kamnik, Škofljica, Brezovica, Domžale and Grosuplje. There
are still strong emigration trends from Ljubljana (- 740 people). Suburbanisation is one of the
main characteristic of the Ljubljana Urban Region. The population is mostly moving from the
city to the nearby rural areas. These are becoming more and more interesting for settlement.

Знаете зошто е ова? Затоа што Словенците знаат дека не треба сите јајца во една корпа да си ги ставаат. Прошетајте ја малку, ќе видите дека Словенија рамномерно се развива. И села и градови, секаде се работи и се развива.

Ех!

А да те прашам знаеш ли како е во многу поголемите градови низ свропа и светот.На пример во еден Торонто во најголемата гужва ти требаат едно добри 40-50 минути за да излезеш за да поминеш 20 км низ центарот и на тоа никој не реагира вака бурно како кај нас и никој не заспива на сирената од колата.Ние бе брате сме научени се да правиме на брзина и инстант.Е таквите работи немаат век верувај.Замисли колку само ќе се растерети градот доколку целата администрација ја префрлат на пример во Ново Лисиче.Зборот ми беше дека има начин само ако се има волја и свест, а верувај градов може да прими и повеќе од 2 милиони жители само доколку тоа плански се изведе.
А зошто да се стремиме кон тоа да е пре-населено наместо растеретено? Ние треба да се стремиме да имаме чист и еколошки град. Видете во Холандските градови колку е средено и чисто поради тоа што народот има КУЛТУРА (нешто што нашиот народ без разлика на националност го НЕМА). Урбанистичките планови треба да имаат примарна цел да не создадат метеж. Пост-земјотресно Скопје е планирано за максимум 200.000 луѓе а денес циркулираат околу милион и нешто... Ај да го замислиме Скопје со 200.000 (старите Скопјани а не доселените), самиот град ќе може да дише, ќе има Европски шмек и кога ќе патувам со автобус низ Јаја-паша и Бит-пазар ќе стигнувам до Центар за максимум 7 минути (обично патувам 20-30 мин). Не сакам да навредам никого, но факт е дека 70% од новиве Скопјани се всушност од внатрешноста и тие ќе ми се прават поголеми Скопјани од мене. Ќе продадат ниви и ќе изнакупат станови во Ново Лисиче и Аеродром и после во Скопје вриело од „сељачана“..па ќе врие ако продолжи овој тренд. Затоа останатите градови во Македонија ќе се претворат во ghost-towns а Скопје ќе стане град-држава! Republic of Skopia! -.-

Ако сите вие што се правите големи скопјани прочепкате по тоа семејното стебло ќе видите од каде потекнувате па можеби и нема да имате вакви ставови.Ако некој продал нива и купил некое станче во скопје не треба да се осудува, а тебе пак ако не ти се свиѓа тука продај го станот и оди кај што мислиш дека ќе ти биде подобро.
Скопје ќе имал европски шмек! - каков европски шмек бе.ако не беа луѓето од внатрешноста скопје ќе беше најголемото село.

А зошто да се стремиме кон тоа да е пре-населено наместо растеретено? Ние треба да се стремиме да имаме чист и еколошки град. Видете во Холандските градови колку е средено и чисто поради тоа што народот има КУЛТУРА (нешто што нашиот народ без разлика на националност го НЕМА). Урбанистичките планови треба да имаат примарна цел да не создадат метеж. Пост-земјотресно Скопје е планирано за максимум 200.000 луѓе а денес циркулираат околу милион и нешто... Ај да го замислиме Скопје со 200.000 (старите Скопјани а не доселените), самиот град ќе може да дише, ќе има Европски шмек и кога ќе патувам со автобус низ Јаја-паша и Бит-пазар ќе стигнувам до Центар за максимум 7 минути (обично патувам 20-30 мин). Не сакам да навредам никого, но факт е дека 70% од новиве Скопјани се всушност од внатрешноста и тие ќе ми се прават поголеми Скопјани од мене. Ќе продадат ниви и ќе изнакупат станови во Ново Лисиче и Аеродром и после во Скопје вриело од „сељачана“..па ќе врие ако продолжи овој тренд. Затоа останатите градови во Македонија ќе се претворат во ghost-towns а Скопје ќе стане град-држава! Republic of Skopia! -.-

70 % e malku, poveke ste doslaci, ajde prasaj gi roditeliete od koja vukuebina se naselil dedot ti

Отиде во неповрат дискусијава.

Истава тема се расправаше на една емисија на алфа каде гости беа Калиопи и Игорче,и нешо као споредна дискусија беше шо овие доселениците им ја земале работата на старите скопјани,шо е уствари без врска пошо ако ти си дебил и од каде да доаѓаш немат да се снајш.

Од друга перспектива ,да оставиме школи,факултети,болници и работни места кои доаѓаат со нив Скопје е единствено место каде преку годината се случуваат некои дешавки од културен аспект (а во другиве градови нема ни кино што се вика),што во брзо време мора да се промени,пошо нема да догураме до далеку вака.

They took our jewbs! xD

Не бе, ама Зигерман право збори. Ние само комплицираме. Али ја уште попросто би удрил. Патишта! Добри, рамни, одржувани патишта низ цела Македонија. И железничката траса долж Коридор 8. Напраете ја веќе, по ѓаволите. Нека живне земјицата пуста.

Нормално е народот да се населува онаму каде што има перспектива и услови за да колку толку успее во животот. не е народот виновен, државата дозволила се да се пренасочи во Скопје со што резултира замирање на помалите градови. Никој не им ја зема работата на Скопјани, погоре тоа прочитав, туку оној што се доселил од некој друг град е спремен да работи за 10 000 денари, и не му е испод ниво, зашто од таму каде што дошол работел и за 5 000 и бил благодарен. И ќе биде овака се додека мрсните политички газови не се мрднат од фотељите и решат да превземат нешто во врска со тоа. Народот што се доселува е најмалку виновен зашто Скопје е на некој начин пренатрупан. Кога би се распоредило подеднакво или барем малку повеќе да се гледа и за останатите градови нема да се случува таа загушливост во главниот град.

Dadov dva komentari na temava i se mislev dali da prodolzam i resiv da dadam uste eden, mene ne mi se jasni skopjanistava sto bi rekle ohrigani, sakat da gi uzivaat site privilegii i prednosti na eden golem grad da ne gi nabrojuvam koj se ama im smetala guzvata, pa uste kazuvat kako bilo vo stransvo, e kako e be ajde kazete mi, jas sum ziveel vo grad 8 do 10 pati pogolem od Skopje, istiot k.re i tamu, golem grad se znae metez, doma ne mozes da si odis, sve ti doaga preku stojko, skapi stanovi i slicni drugi negativni strani ama na nikoj ne mu drzi da se preseli vo nekoj pomal grad zasto ke treba da patuva 2 sati za da odi na rabota pak vo toj golemiot grad, toa e realnosta na site golemi gradovi bez razlika vo koja drzava e, ne e samo vo MKD taka, pa eden od gospodava zasegnati od seljacive sto mu go gusele gradot vika " Добри, рамни, одржувани патишта низ цела Македонија. И железничката траса долж Коридор 8. Напраете ја веќе, по ѓаволите. Нека живне земјицата пуста.'' pa koj da napravi be gospoda, vie zasegnatite ste tie sto treba da odobrite pari za seljacitava, nekoj treba da gi moli politicarite vo Skopje da potpisat za nekoj proekt kaj seljacive, ama vie ne znaete kako toa odi zasto ne ste bile vo pozicuja da mu se molis na nekoj politcki peder vo Skopje da potpise za nekoj pat ili slicno kaj seljandurava.

70 % e malku, poveke ste doslaci, ajde prasaj gi roditeliete od koja vukuebina se naselil dedot ti

од на татко ми страната сите се од Чаир, од мајка ми страната од Центар. Стари Скопјани се моите претци

Не треба Скопје да се затвори, него да се прошири. Сите градови во земјата да спаѓаат во Скопје. Скопје да биде град-држава во склоп на поголема држава. Така сите ќе си седат таму кај што се и никој нема да се доселува никаде, при бидејќи веќе ќе биде во Скопје. ;)

Видете, Маседоунија ист земја во развој така да логично е да имаме такви миграции (надворешност кон центарот) така да ова ќе потрае малку подолго.

Не треба Скопје да се затвори, него да се прошири. Сите градови во земјата да спаѓаат во Скопје. Скопје да биде град-држава во склоп на поголема држава. Така сите ќе си седат таму кај што се и никој нема да се доселува никаде, при бидејќи веќе ќе биде во Скопје. ;)

А и проблемот на грците со нашето име магично ќе се реши. :)

Треба да се огради Скопје со бодликава жица, минско поле и да се постават митролески гнезда и да се држи населението на бројка од 300.000.
Нит да влезе некој таму ни да излезе. Така ќе бидеме сите среќни и задоволни и конечно Македонија ќе тргне напред!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom