Што значи да бидеш вистински ФИЛОСОФ

I

Intex

Гостин
неможеш ни да откриеш нова математичка формула ако претходно не го проучиш материјалот.
треба да се знаат, оти тоа шо се учи филозофија средно и на факултет се 2 различити поима.
и треба да имаш познавање, за да не испадне да копираш некој, па после да се вадиш на не бев запознаен. глупо звучи не?
значи зборувам ако сакаш да бидеш буквално филозоф со филозофија all the way.
Во грчката школа се делат на материјалист и идеалисти, нема други, тие се. И после некое време излегла сосем друга школа реалисти кои ги побиваат и едните и другите. Мислиш дека им требало знаењето од грчката школа за да измислат топла вода? - Мислам дека не.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Философија или зофија....мање више не е битно е само обична ментална гимнастика.
Добро е за мали деца да се зезаат до некаде 13 година ама толку.
Имам чуство дека сите филозофски учења се "точни".
Можеби заради моќта за рационализирање на умот.
Како и да е, филозофија=млатење празна слама.

Од тука произлегува одговорот што значи да бидеш филозоф :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Философија или зофија....мање више не е битно е само обична ментална гимнастика.

Se razbira, onoj protiv koj zboruva logikata, mnogu brgu ke pocne da zboruva protiv logikata.

Blazeni da se siromasnite po duh, zasto nivno e carstvoto nebesno...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Se razbira, onoj protiv koj zboruva logikata, mnogu brgu ke pocne da zboruva protiv logikata.

Blazeni da se siromasnite po duh, zasto nivno e carstvoto nebesno...
Не....јас сум тој кој зборува против логиката, ти текнува :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Инаку за сиромашните по дух.
Ова е слично со Diamond Sutra на Буда, и кажува нешто што не се објаснува така лесно.
Зборовите на секој Буда не се објаснуваат, затоа што едноставно неможат да се објаснат.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24

Еве моментално ми даваат некој совети како да се однесувам со такви луѓе ко тебе на темета КАЈГАНА ПСИХОЛОГ... ајде во ред .. во право си :))))))

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Еве моментално ми даваат некој совети како да се однесувам со такви луѓе ко тебе на темета КАЈГАНА ПСИХОЛОГ... ајде во ред .. во право си :))))))
Не те разбирам што сакаше да кажеш.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Да ти кажам право немора :) уживај си

P

Peaceful Anger

Гостин
иии... абе незнаев дека волку се разработила темава...

Мислам за да бидеш филозоф треба да понудиш некоја филозофија на животот... Тие шо завршиле филозофија на филозофски не се филозофи, не ни добиваат диплома филозофи туку професор по филозофија. Така да треба некои одговори да понудиш и идеологија и тоа да има смисла

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Да имаш многу слободно време, веројатно.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.990
Поени од реакции
12.634
Филозоф? Да трпиш секакви срања ради виши принципи....и да сетиш трол пред да му ја фрлиш храната и да го нахраниш :)

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Пред се', да се сомневаш, да бидеш скептик, да се стремиш кон свои заклучоци, никогаш да не ги земаш понудените здраво за готово, секогаш да се обидуваш да допреш до суштината на нештата и истите да ги гледаш од сите можни (или од што повеќе) перспективи, да не им' веруваш на сетилата во целост, разумот да ти биде водич. Тоа (отприлика).

Kajgana Shop

На врв Bottom