Мрзата направила човек од мајмунот а не работата! :)

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Еве уште неколку цитати за тоа како модерниот свет во кој живееме го уништува вистинскиот потенцијал на луѓето:

“The brain is a wonderful organ. It starts working the moment you get up in the morning and does not stop until you get into the office.” - Robert Frost

“One of the saddest things is that the only thing that a man can do for eight hours a day, day after day, is work. You can’t eat eight hours a day nor drink for eight hours a day nor make love for eight hours—all you can do for eight hours is work. Which is the reason why man makes himself and everybody else so miserable and unhappy.” - William Faulkner

“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” - Charles Bukowski

“A great deal of harm is being done in the modern world by belief in the virtuosness of work.” - Bertrand Russell

“All paid jobs absorb and degrade the mind” – Aristotle

Idleness is not doing nothing. Idleness is being free to do anything. - Floyd Dell
Еве една од можните причини зошто е баш таква поставеноста на работите во светот:

“Think what characterises the really intelligent person. They can think for themselves. They love abstract ideas. They can look dispassionately at the facts. Humbug is their enemy. Dissent comes easily to them, as does complexity. Those are traits that are not only unnecessary for most business jobs, they are actually a handicap when it comes to rising through the ranks of large companies.” - Lucy Kellaway
Неколку цитати за моралниот аспект на мрзата, во овој свет каде речиси секоја твоја акција, директно или индиректно значи да наштетиш на некој друг:

"Far from idleness being the root of all evil, it is rather the only true good." - Soren Kierkegaard

"Laziness prevents more crimes than morality." - Abraham Miller

"It is better to be idle than employed in ill." - Norman Macdonald

PS. Уште чекам различна теорија од изнесената.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Инаку да бидеме реалистични мрзата и работата се многу кратко поврзани исто како и лудилото и генијалноста...
За да извлечеш некоја корист од оваа тематика треба да научиш до каде треба да ја пуштиш твојата мрзливост и каде треба да интервенираш контра на тоа- дефинитивно многу може да ви помогне во секојдневниот живот и проблемите во него!
Еве една кратка глупа формула од мене :P

интервенираш кога мрзливоста> твоите цели во животот (или нештата кои ги сакаш).. -изменето
А во процесот не заборавај да ја искористиш мрзливоста, кога нешто те мрзи да изработиш не значи веднаш да се откажеш, туку погледни од друг агол и размисли што можам јас да направам овде? Како полесно може да ја извршам задачата. Верувам ќе најдете решеније а ако не барем мрзливо сте се потрудиле ;)
Поздрав!

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Инаку да бидеме реалистични мрзата и работата се многу кратко поврзани исто како и лудилото и генијалноста...
За да извлечеш некоја корист од оваа тематика треба да научиш до каде треба да ја пуштиш твојата мрзливост и каде треба да интервенираш контра на тоа- дефинитивно многу може да ви помогне во секојдневниот живот и проблемите во него!
Еве една кратка глупа формула од мене :P
Точно ова. Затоа и реков дека мрзата не е кочница во ништо, бидејќи секогаш е тука разумот за да ја ограничи нејзината улога. Секогаш крајната цел е поголема корист на долг рок.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Според тоа, може да се каже дека работата прави од човекот мајмун. Кај нас ако имаш желба за работа-испаѓаш мајмун во очите на другите. :toe:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
СВЕСТ - ПОТРЕБА - ТРУД = ЧОВЕК

--- надополнето ---

Ако погледнеме како човекот напредува ќе видиме дека, се што се работи е да се поедностави работата на човекот, секој би користил миксер за да направи шлаг од торта, место да го измеша рачно.. дефинитивно не поради тоа што е многу работлив.. туку баш спротивното дека е мрзлив.
Значи секое нешто што го правиме гледаме да го поедноставиме (помрзливо да не речам) и се повеќе и повеќе технологијата тежнее кон истото.
Зажто бе така ?

Ако го погледнеме напредокот ќе видиме дека нештата се поедноставни.
ОК.

Си се прашал зошто е така?
Дали е до ;

- тоа што сме кнап со времето (се вели динамичен живот).
Абсурдно е да палам оган на начин кој бил применуван од нашите праисториски предци или да запишувам информации како се правело тоа пред три милениума, итн инт.

I doesn't work like that now.
Денеска имам запалка или кибрит, и имам програма word во Пецето и немам потреба да произведувам папируси и да губам време поради производствените процеси.

Кнап сме со времето а човекот има премногу потреби за ралика од минатото.
На кои потреби се посветува повеќе внимание и труд, дали се тие примарните, секундарните итн. тоа е друга тема...

- тоа што новите "поедноставни" начини на производство се поефикасни за разлика од примитивните.
Мислам дека може да се согледа разликата помеѓу рачно домашна изработена секира и фабричка.

Технологијата тежнее кон подобрување на условите за живот и не ми е логично тоа или појавата на самата технологија да е прозивод на мрзливоста.

I doesn't fit.

Ако имате време ѕирнете го видеово.
[video]http://tedxskopje.mk/archives/1058[/video]

Навратичу се ја на овој тему, подоцна... сега сум;

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Мрза е тоа што нѐ спречува да го искористиме целосно својот потенцијал, дури и коа се работи за ствари што ги сакаме. Ако ми се свиѓа 50% од матерјалот за полагање, не треба да дозволам мрзата да напраи да не ги научам другите 20%(6ка) - 50%(10ка). Ако сакам да ослабам, не можам само да пешачам долго(лесниот дел), туку треба да ја победам мрзата и да вежбам. Ако сакам да славам 1ви мај, тогаш треба да 1 ден порано од предвиденото да фатам книга. Кога утре ќе се вработам, никој нема да ме праша дали ме мрзи нешто или не. Се надевам ќе бидам воглавно задоволна - немрзоволна, а секако ќе има и ствари што ќе ме мрзи да ги правам, но ќе ги прифатам како must-do, секако ако сум воглавно задоволна од останатиот дел од работата. Другарка на електро одлично решава задачи, а испопаѓа таму зошо ја надвладеа мрзата што ја има кон учење теорија. За жал не е ништо црно или бело, и кога сакаш да земеш нешто good, обично иде со нешто bad у пакет. И кога сме више кај црно-бело моментот, некако у постовите гледам заборавате дека човекот и не е толку разумно суштество... Да би бил, не би го дефинирал "непосветувањето на главната ствар" мрза, туку одмарање/пауза........

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Во ред, донесувам нов заклучок... на овој свет постојат мрзливи и работни луге :) :smir:
Значи ова тема ја отворив бидејки сите знаеме дека само работата е клучот на напредокот по познатата изрека работата направила од мајмунот човек
Но не е во целост точно бидејки како што реков постојат повеќе видови на луге.. оние кој се мрзливи, мрзата ги тера на напредок (еве јас пример се што може сведувам на 0 бидејки сакам да завршам што побргу за покасно да правам тоа што јас сакам)- оние кој се работливи (кој ја сметат мрзата како лоша особина) ги тера напред волјата за напредок.. а крајниот резултат е пак исти- НАПРЕДОК. :toe:

Член од
31 јули 2010
Мислења
111
Поени од реакции
23
ДА! Мрзата а не работата.

Ако погледнеме како човекот напредува ќе видиме дека, се што се работи е да се поедностави работата на човекот, секој би користил миксер за да направи шлаг од торта, место да го измеша рачно.. дефинитивно не поради тоа што е многу работлив.. туку баш спротивното дека е мрзлив.
Значи секое нешто што го правиме гледаме да го поедноставиме (помрзливо да не речам) и се повеќе и повеќе технологијата тежнее кон истото.

Еве незнам кој философ беше што кажуваше дека работата го прави човека човек - е грешка.. мрзата е битниот фактор ;)

edit: извинете ми за игноративноста со која се изразувам- но неможам да си помогнам кога луѓето многу работи земаат здраво за готово, а ова заслужуваше малку отварање на очи.. не дека работата не го прави човека човек.. но да знаете дека мрзливоста има големо значење тука, ако не и поголемо хах!
p.s. требаше да се запишам на филозофски- ќе ги реметев професорите на секојдневна база со вакви заебанции.. :D
Интересно размислување.Почнувајќи од земјоделската револуција, па индустриската и на крај информатичкава ќе заклучиме дека помалку вложуваме посебно физички напори.Дојде време кога многу малку се движиме.Станува од кревет, одма кафе, на интернет, во кола, на работа и цел ден во канцелариско столче, пак у кола, пред ТВ, у кревет пак и така секој ден.А порано од сето ова само креветот било место каде што не сме се движеле физички

Член од
31 јули 2010
Мислења
111
Поени од реакции
23
А да се надоврзам на ова размислување за мрзата.Мислам дека една од причините за чивекот да оди напред е и досадата.Да се направи нешто интересно нешто ново , непознато било од секогаш предизвик за човекот односно да не му биде досадно.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
А да се надоврзам на ова размислување за мрзата.Мислам дека една од причините за чивекот да оди напред е и досадата.Да се направи нешто интересно нешто ново , непознато било од секогаш предизвик за човекот односно да не му биде досадно.
Другар, јас те сфаќам што кажуваш, само проблемот е што едно ОГРОМНО нешто (напредокот на човекот), дечкиве го симплифицираат и го сврзуваат само со мрзата.

Според мене повеќе одмага, отколку што помага...но никако единствен фактор, ниту пак клучниот фактор за напредокот. Досадата, мрзата, љубовта кон тоа што го правиш, чист инат и слични работи придонесуваат за некаков напредок. Мрзата, во свој основен облик, одмага. Е сега ако збориме за некоја софистицирана мрза (те мрзи да работи па почнуваш да мислиш бла бла)...мислам дека повеќе е како млатење слама во празно, бидејќи секоја ситуација е специфична.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Другар, јас те сфаќам што кажуваш, само проблемот е што едно ОГРОМНО нешто (напредокот на човекот), дечкиве го симплифицираат и го сврзуваат само со мрзата.

Според мене повеќе одмага, отколку што помага...но никако единствен фактор, ниту пак клучниот фактор за напредокот. Досадата, мрзата, љубовта кон тоа што го правиш, чист инат и слични работи придонесуваат за некаков напредок. Мрзата, во свој основен облик, одмага. Е сега ако збориме за некоја софистицирана мрза (те мрзи да работи па почнуваш да мислиш бла бла)...мислам дека повеќе е како млатење слама во празно, бидејќи секоја ситуација е специфична.
Многу јасно :). Само некои не гледаат разлика помеѓу мрза и ефикасно дејствување па ги мешаат тие два поима во едно :).

V

Vollstandig

Гостин
После некое време размислување за ова што го напиша Nuke, морам да се согласам, али вака: Мрзата не го направила мајмунот човек. т.е не не натерала да имаме толку висока и развиена технологија, туку мрзата била ПРИЧИНА!!

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427

Веројатно ако го прочитав и јас само насловот ќе заклучев дека дечките го симплифицираат напредокот.
Инаку, во првиот пост пишав ова
Мрзата, според мене, во никој случај не е нешто лошо. Мрзата е само природен отпор кон работи кои не сакаш да ги правиш. Тој што сака да слика, не го мрзи кога слика, ниту некого го мрзи да јаде кога е гладен (можеби да спреми јадење, но не и да јаде).
Се согласувам дека мрзата го создала човекот. Но, се согласувам и дека работата го создала и го прави човекот, но онаа работа што тој ја прави по сопствена желба, т.е. преку која ја изразува својата креативност. Мрзата и трудот (оној за кој зборувал Маркс) не се исклучуваат меѓусебно. Но, мрзата и наметнатиот труд, да, се исклучуваат.
Одамна во дискусијава го прифативме фактот дека НЕ Е САМО МРЗАТА, туку дека мрзата е еден од факторите/причините/како сакаш за напредокот на човекот. Еве и Nuke ја промени својата позиција, и се согласува дека постојат повеќе фактори, а мрзата е само еден од нив. Значи, ако некој овде симплифицира, тоа сте вие. Проблемот е што толку лесно ја отфрлате мрзата како нешто контрапродуктивно, без притоа воопшто да имате претстава што всушност (во суштина) е таа. Ние понудивме некакво објаснување, свое сфаќање, со кое очигледно не се согласувате, а никој од вас не изнесе ваше, иако побарав тоа да го направите во најмалку 3 поста. Тоа и не би било толку страшно, доколку темава не беше во ФИЛОСОФИЈА, каде не се признаваат (не би требало) дефинициите на старите баби од типот на: "Работата човекот го краси, а мрзата го гнаси". Баш поради тие причини, овде не се зборува за мрза во "основен облик" (или како што јас би рекол, површен, недообјаснет), туку се "млати слама" (односно пробуваме да философираме) за вистинската суштина на оваа особина, која во различен степен е дел од секој од нас, и за нејзината улога во нашиот напредок.

Се согласувам и со Nedelkovski дека досадата е тесно поврзана со сите овие работи, и дефинитивно е една од движечките "сили" кон прогрес.

Бидете ми поздравени и читајте повнимателно. :smir:

Член од
31 јули 2010
Мислења
111
Поени од реакции
23

Се согласувам дека овие работи не се единствените кои придонеле за развојот.Сигурно уште многу работи ќе ни паднат на памет ако почнеме да навлегуваме.Еве на пример имагинацијата на човекот исто така е причина за напредокот.Доколку сме ја немале имагинацијата тешко дека би стигнале до овде каде што сме.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Се согласувам дека овие работи не се единствените кои придонеле за развојот.Сигурно уште многу работи ќе ни паднат на памет ако почнеме да навлегуваме.Еве на пример имагинацијата на човекот исто така е причина за напредокот.Доколку сме ја немале имагинацијата тешко дека би стигнале до овде каде што сме.
Затоа ја и отворив темата- нај контраверзно беше мрзата бидејки е најспротивно од работата - ове кои и не се согласуваат на форумов барем малку си признаваат во себе, да тука има и некоја вистина .. тогаш целта ми е остварена, отварање на очи! работата не е единственото нешто што го тера човекот кон напредок- ако спротивното од работта т.е. мрзата го тера како што докажавме, тогаш што останало за другите особини :wink: мислам дека нема потреба и да се спомнуваат сигурно ги има повеќе :) позз

п.с. вистината никогаш не е само црна и бела!

Kajgana Shop

На врв Bottom