- Член од
- 13 октомври 2007
- Мислења
- 3.175
- Поени од реакции
- 434
Ај важи ТАКА ЕИ што правиме сега, до задутре вака? Ти кажувам, за било што од медицина, ако имам избор, одбирам албанец. Јас ти кажувам за лично, ти мене за информација од прва рака.
Ај важи ТАКА ЕИ што правиме сега, до задутре вака? Ти кажувам, за било што од медицина, ако имам избор, одбирам албанец. Јас ти кажувам за лично, ти мене за информација од прва рака.
Незнаењето на медицинската сестра ќе и кошта по нозете , и трабало да оди повторно (нели ова што го кажа не беше виц).Да,да така е ...
Градска болница Скопје.Избркани се повеќе македонки медицински сестри со преку 5 години стаж работа по договор ....примени албанки по рамковен.
Треба да се изврши требовање на лекарства на одделение по што е констатирано дека нема пилули б12.На ова една од рамковните вика има и носи б1 12 комада.
Вистински случај ...квалитет невиден...
Прашање за тебе ,зашто албанците ургираат за преглед да одат кај доктор македонец ???
Ни мене не ми е, но Alex The Great и Princ се малцинство за разлика од мнозинството на кои им претставува пречка. Се надевам дека ќе дојде денот кога националноста нема да биде пречка или критериум за што и да е.Абе најубаво би било ако и македонците знаат барем по некој збор на албански, нема ништо да ги чини. Мене ни најмалку ми е пречка јазикот, ама знам луѓе на кои им е.
И јас исто затоа што знам дека работи, дека знае, дека го бива. Јас не го гледам како докторот албанец туку само како доктор. Истиот ми стана пријател и секогаш кога одам во болница го поздравувам, понекогаш ми ургира и кај колегите.Јас секогаш ургирам да одам на преглед кај доктор албанец, така да ти кршам просек односно правило.
Ке ти кажам ,во право си за митото ,али мито важи и за македонците тука нема рамковен ...Незнаењето на медицинската сестра ќе и кошта по нозете , и трабало да оди повторно (нели ова што го кажа не беше виц).
И јас имам своја вистина за лекарите , после војната требаше да одиме на преглед во државна болница , чекајќи почнавме муабет со еден албанец од тетово кој се оперирал и тој чекаше за преглед , и тетовецот му вели на татко ми , ако сакаш добро да се однесуваат , дај им пари , рече јас им дадов 200 (евра-марки , мислам евра беа) , и многу добро ме прегледаа.
Ќе речеш абе така ни е здравството корумпирано , но албанецот секогаш требало да даде нешто за да го добие тоа што треба.
Јас лично и не знам албанец кој има матичен лекар македонец , исто така стоматологот албанец ....
Кога сме кај јазикот, сум приметил нешто невкусно , албанец кој има продавница во која влегуваат и македонци муштерии тотално го игнорира македонскиот јазик (во таблата нема македонски , внатре исто така) , и од друга страна македонец кој отворил продавница а има речиси пола-пола муштерии албанци , го игнорира албанскиот јазик , гледаш во дуќанот или во излогот , има напишано на англиски , германски , турски , српски , француски , но никаде нема албански , зарем повеќе муштерии има французи него албанци ?!Тоа ми беше и зборот. Ако вработен во сектор "Администрација" не знае јазик тоа е еднакво на избегнување на одговорност да услужиш муштерија. Едно е што излегува размачкана сликата, и друго тоа што има повеќе за одење и време за губење.
Може и веќе отидовме оф-топик по темата, ама интересно е да се спомне соживотот кој си го имаа македонците и албанците пред 10-тина години, кога беа заедно пред кооперација со пиво во летните горештини.Кога сме кај јазикот, сум приметил нешто невкусно , албанец кој има продавница во која влегуваат и македонци муштерии тотално го игнорира македонскиот јазик (во таблата нема македонски , внатре исто така) , и од друга страна македонец кој отворил продавница а има речиси пола-пола муштерии албанци , го игнорира албанскиот јазик , гледаш во дуќанот или во излогот , има напишано на англиски , германски , турски , српски , француски , но никаде нема албански , зарем повеќе муштерии има французи него албанци ?!
Ако вработиш некој албанец, кој добро го совладува македонскиот и англискиот (некои и турски), тогаш ти во продавница имаш 3 работници , може да им одговара на 3 групи луѓе ... но сепак нема желба за овој подвик.
Ама треба да се има во предвид дека ЈАС плаќам данок за ТИ (оние рамковно што ги вработија) да седиш дома и да си земаш плата!Ако се работи за некоја работа во државните институции , тогаш сигурно имало некоја бројка колку македонци и колку останати ќе се примат во работа , можеби се примиле повеќе албанци него македонци , но тоа е предвидено со закон така , се додека бројот на вработени албанци достигне до 25%.
Ако порано имало дискриминација према албанците и останатите , така да во државните институции биле вработени над 90% македонци , сега таа неправда треба да се поправи.Па во иднина кога се бараат 100 работници , 60 ќе бидат македонци , 25 албанци , 5 турци , 4 роми ,3 срби , 2 бошнаци ... нема лутиш.
Јооо каков подвиг :nesvest:...Ако вработиш некој албанец, кој добро го совладува македонскиот и англискиот (некои и турски), тогаш ти во продавница имаш 3 работници , може да им одговара на 3 групи луѓе ... но сепак нема желба за овој подвик.
Се согласувам со повеќе работи кој ги кажа но немој да го буткаш албанскиот јазик на мала врата. Во продавница ќе се зборува Македонски,кој сака да купи нешто,а е жител на Македонија треба да го знае како мајчин јазик.Кога сме кај јазикот, сум приметил нешто невкусно , албанец кој има продавница во која влегуваат и македонци муштерии тотално го игнорира македонскиот јазик (во таблата нема македонски , внатре исто така) , и од друга страна македонец кој отворил продавница а има речиси пола-пола муштерии албанци , го игнорира албанскиот јазик , гледаш во дуќанот или во излогот , има напишано на англиски , германски , турски , српски , француски , но никаде нема албански , зарем повеќе муштерии има французи него албанци ?!
Ако вработиш некој албанец, кој добро го совладува македонскиот и англискиот (некои и турски), тогаш ти во продавница имаш 3 работници , може да им одговара на 3 групи луѓе ... но сепак нема желба за овој подвик.
Кога сме кај јазикот, сум приметил нешто невкусно , албанец кој има продавница во која влегуваат и македонци муштерии тотално го игнорира македонскиот јазик (во таблата нема македонски , внатре исто така) , и од друга страна македонец кој отворил продавница а има речиси пола-пола муштерии албанци , го игнорира албанскиот јазик , гледаш во дуќанот или во излогот , има напишано на англиски , германски , турски , српски , француски , но никаде нема албански , зарем повеќе муштерии има французи него албанци ?!
Во ебан дуќан? Пффффф, комплетно незадолжително. Овој начин на пристап кон "проблемов" е еден од причините зошто некој го бутка албанскиот јазик на мала врата, затоашто сакате премногу нелогични работи.Се согласувам со повеќе работи кој ги кажа но немој да го буткаш албанскиот јазик на мала врата. Во продавница ќе се зборува Македонски,кој сака да купи нешто,а е жител на Македонија треба да го знае како мајчин јазик.
Ќе се зборува ако е Македонец продавачот. Ако не иди веслај и најди сопартиец во соседната продавница. Ако и таму нема,иди во соседство.Во ебан дуќан? Пффффф, комплетно незадолжително. Овој начин на пристап кон "проблемов" е еден од причините зошто некој го бутка албанскиот јазик на мала врата, затоашто сакате премногу нелогични работи.
У кондово, во средина со 100% албанци, при купување на тазе леб и нешто постар јогурт ќе се зборува македонски? Како да не.
Отсекогаш (и веројатно засекогаш) сум бил на ставот дека меѓуетничките односи во земјава (а и ваљда за пошироко важи правилово) може да се одржат на некое пристојно ниво само (и исклучиво) поради меѓусебна почит. Ако леандра ми наложува у кондово да прашувам за леб на македонски, јас од инает и во строг центар на градот ќе се занесувам на албански, у стилу ја нисам био ту како си сутра.
Одамна забегавме од темата патем, нека постои уште малку (без трепкање, молам).
Па затоа сме до тука, оди на работа а појма нема што работи а вози Мечка и зема пари, а да го прашаш не знае, и од куро потешко нема кренато, е затоа сме вака...Зошто да не се вработуваат луѓето според квалитетот според способностите а не според националноста?
Ваквите прашања никогаш нема да го добијат вистинскиот одговор.