Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Како и што мислев. Луѓе без ни еден ден работно искуство делат совет за трошење на државни пари,а немаат придонесено ниту еден денар во него. Плус објаснуваат трошоци,а имаат завршено филозофија. Овде никој не те навредува млад филозофу,само мислам дека за да тргне оваа држава сите треба да си гледаме пред себе.Ти објаснувај за Сократ,Цитро нека ги засука ракавите во аптека,Тончи нека куцка во администрација,итн. Е така ќе го изградиме Скопје поубаво.
Blagodaram za mlad, verojatno sum vo godini koga sum dovolno mlad da spies so mene ako me zapoznaes, a dovolno star ako go napravis toa, okolinata da te osudi...

I kade toa objasnuvav trosoci, ako ne ti e maka da me citiras?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Megutoa retorikata od tipot ne frlajte pari za spomenici, ajde da pravime fabriki e beden populizam. Pazarnoto stopanstvo ne poznava kategorija "ajde da pravime fabriki".

Mnogu prosto...
Пазарно стопанство не познава државни фабрики,познава услови за инвестиции и развој на домашни компании.Пазарно стопанство познава инфраструктура,правен систем,ефикасна администрација,брзина,проток на информации,здрав банкарски систем и лојална конкуренција со минимални издатоци за државни „игри“. Пазарното стопанство познава финансиска кондиција,не ја познава државата како најголем и единствен инвеститор и должник кој го повлекува магичниот круг.Пазарното стопаснтво познава конкуренција,а не шалтерски малверзации,корист за ситно партиски лигуши и милион административци кој спијат и го цицаат буџетот со нишање на врата.
Е ова е бедно мој драг филозофу,само ова не го учиш на филозофија туку во економија.А гол популизам е трошење државни пари за непродуктивни градби,па макар биле и во вонсериски изглед.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
Доволно,затоа и говорев,каде можеш на експертите по сештологија да им докажеш дека нешто не чини. Наместо да има факултети за секоја гранка во Македонија е доволен еден,зошто очигледно овде секој од се се разбира.На пример Цитро е фармација,а Тончи е слободен уметник,но цел ден зборат за било кој проект на владата,од градежништво,економија,одбрана,до машинство и информатика.Важно е да се бека,не е важна суштината. Ти што си по струка?
Цитро е филозоф драга.. :icon_lol: со фармација завршив у средно засекогаш, помешав апчиња, па затоа преминав на филозофија :pos:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Пазарно стопанство не познава државни фабрики,познава услови за инвестиции и развој на домашни компании.Пазарно стопанство познава инфраструктура,правен систем,ефикасна администрација,брзина,проток на информации,здрав банкарски систем и лојална конкуренција со минимални издатоци за државни „игри“. Пазарното стопанство познава финансиска кондиција,не ја познава државата како најголем и единствен инвеститор и должник кој го повлекува магичниот круг.Пазарното стопаснтво познава конкуренција,а не шалтерски малверзации,корист за ситно партиски лигуши и милион административци кој спијат и го цицаат буџетот со нишање на врата.
Е ова е бедно мој драг филозофу,само ова не го учиш на филозофија туку во економија.А гол популизам е трошење државни пари за непродуктивни градби,па макар биле и во вонсериски изглед.
Seto toa e OK, i sega ova povtorno ke zvuci partiski, no so prethodnite vladi, seto toa bese isto, samo minus spomenicite i Skopje 2014...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Цитро е филозоф драга.. :icon_lol: со фармација завршив у средно засекогаш, помешав апчиња, па затоа преминав на филозофија :pos:

За греови.Останаа филозофи да го исправаат Скопје 2014.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Seto toa e OK, i sega ova povtorno ke zvuci partiski, no so prethodnite vladi, seto toa bese isto, samo minus sspomenicite i Skopje 2014...
Неколку пати имам повторено. Се она претходно има 0 (нула резултат). Секој оној што се споредува го добива истиот резултат. Или математички: X * 0 = 0
Секој број помножен со 0 дава 0.
Јас гласав за резултати, не за продолжување на мрачните традиции,каде сите не цицаат,а ние со зинати усти се радуваме на корка леб. Од сето ова приметувам колку се бедни и ниски стандардите на Македонецот,колку ниско ползи по земја.Блазе нас,бедотии светски.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
За греови.Останаа филозофи да го исправаат Скопје 2014.
A ти што си учела..архитектура.? Да не си магистрирала на темата '' Барокот и неговата примена покрај грдите бетонски чудовишта" .. или докторирала на темата " Само ја сум најпаметна,сите други се глупи " ?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Неколку пати имам повторено. Се она претходно има 0 (нула резултат). Секој оној што се споредува го добива истиот резултат. Или математички:
Секој број помножен со 0 дава 0.
Јас гласав за резултати, не за продолжување на мрачните традиции,каде сите не цицаат,а ние со зинати усти се радуваме на корка леб. Од сето ова приметувам колку се бедни и ниски стандардите на Македонецот,колку ниско ползи по земја.Блазе нас,бедотии светски.
Ti ocigledno ne sakas da me razberes. Jas nemam nitu eden pofalen zbor za politikata na ovaa vlada. Jas go komentirav Skopje 2014 od estetski i funkcionalen aspekt. Jas ne glasam, i nemam nikakvi ocekuvanja pd politikata. Zal mi sto si se razocarala od tvojot izbor, no (izvini na izrazot) pomalku maloumno e da ocekuvas od politikata da ti go smeni zivotot...

Vo 20 i kusurot godini pokazavme deka sme retardiran narod so uste poretardirani politicari. Tolku.

--- надополнето ---

и плус три дупло поголеми казни има сеа, и даноци.
Se slagam za kaznite, ne znam za danocite...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
и плус три дупло поголеми казни има сеа, и даноци.
Кои плус даноци бе, ај наброј ми еден плус .. тоа што треба да дадеш фискална сметка ако имаш пиљара, или да платиш казна ако мочаш у парк, за тебе е плус ?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
A ти што си учела..архитектура.? Да не си магистрирала на темата '' Барокот и неговата примена покрај грдите бетонски чудовишта" .. или докторирала на темата " Само ја сум најпаметна,сите други се глупи " ?

Цитро каде можеш ти мене да ме разбереш,само три години ти објаснувам :icon_lol:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
Цитро каде можеш ти мене да ме разбереш,само три години ти објаснувам :icon_lol:
Филозофија= наука за мудроста.. философ = мудар човек

Неможеш на двајца философи да им се контраш..губиш уште на старт :pos:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Кои плус даноци бе, ај наброј ми еден плус .. тоа што треба да дадеш фискална сметка ако имаш пиљара, или да платиш казна ако мочаш у парк, за тебе е плус ?
Погрешно паркирање беше 1500 сега 15 000
трактор без возачка беше 4000 сега 18 000
првенство на минуваењ беше 4000 сега 18 000
прекршоци за ддв беше 2000 сега 60 000

да не спомнувам, ако плукнеш 50 евра, чкрипење со гуми 45 евра.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ti ocigledno ne sakas da me razberes. Jas nemam nitu eden pofalen zbor za politikata na ovaa vlada. Jas go komentirav Skopje 2014 od estetski i funkcionalen aspekt. Jas ne glasam, i nemam nikakvi ocekuvanja pd politikata. Zal mi sto si se razocarala od tvojot izbor, no (izvini na izrazot) pomalku maloumno e da ocekuvas od politikata da ti go smeni zivotot...

Vo 20 i kusurot godini pokazavme deka sme retardiran narod so uste poretardirani politicari. Tolku.

--- надополнето ---

Se slagam za kaznite, ne znam za danocite...
Мислам дека овде ќа ја прекинам дискусијата со тебе.Ќе одам да се помолам да дојде нов премиер кој ќе ми го смени животот.Сама ништо не работам,ниту заработувам,чекам на нив. Тоа ми е суштината на живеењето,на утро и на вечер палам по едно кандило во надеж некој политичар да ми го покаже патот. :(

--- надополнето ---

Филозофија= наука за мудроста.. философ = мудар човек

Неможеш на двајца философи да им се контраш..губиш уште на старт :pos:
Цитро ти себе си се сметаш за мудар човек?

Kajgana Shop

На врв Bottom