САД, Франција и Британија ја нападнаа Либија!

• Креатор на темата .:makedonec:.
  • Време на започнување
M

Mario Gómez

Гостин
Никогаш нема да ја сфатам меѓународнава заедница, шо не ја нападнаа америка во добата на расизмот, коа беше навлезен во сите институции, ми нема смисла ова продолжување на крстоносните војни, уште Иран остана послободен.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.404
Американциве рикаат малку радијација што ќе им дојде, од мравка слон прават а фактички тие со нивното популарно let's nuke 'em го озрачија цел свет. Карма ис а бич.
All animals are equal but some are more equal than the others.
Да, и некој погоре праша за израел и палестина. Пол Волфовиц е само една од причините зошто не го прават ова. Има уште многу, за жал.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Мајкл Мур пред малку напиша на Твитер: May I suggest a 50-mile evacuation zone around Obama's Nobel Peace Prize?
Обама од Бразил изјави дека ќе ги спаси либијците од Гадафи, не било во ред да се мачи својот народ. Баш се срцки нели?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.404
Боби[Мкд];4165440 напиша:
Никогаш нема да ја сфатам меѓународнава заедница, шо не ја нападнаа америка во добата на расизмот, коа беше навлезен во сите институции, ми нема смисла ова продолжување на крстоносните војни, уште Иран остана послободен.
Се` се` ама ова последново со америка и расизмот не ти требаше. Затоа што тогаш ниту ни европските земји не биле ништо погоре од САД.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.091
Се потсетив на почетокот на нападот врз Ирак. Кое лејм објаснување го имаа тогаш за нападот,па ни сега не се ништо подобри. Барем еднаш мушки да кажеа ,напаѓаме ради нафта а не као сме загрижени за либијците...

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Ахам, ахам, вака политички звучи фер.
А што точно е резолуцијата и дали Гадафи прифатил да ја поштува?

--- надополнето ---

E тоа ме интересираше, неофицијално за нафтата...
А официјално се кријат позади “не поштуваш резолуцијата па мораме да те средиме?“ фората?
Либија е еден од најголемите производители на нафта во Светот, а сето ова што гледате за гадафи е само маркетиншки трик на американците се со цел да не натераат да го замразиме Гадафи, па и Тито истата политика ја имаше зошто него сите го сакаат.
и како за информација БДП перка пита ( по глава на жител ) е далеку повисока од Македонија ( тоа значи дека имаат далеку повисок стандард од Македонскиот)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
"Keep UK out of it! If we have spare resources, let's help the people in the UK who are losing their jobs, can't afford to get an education etc etc. Why do we as individuals work so hard to help each other while govt waste money on stupid exercises in hubris? All the great work on red nose day raised £70m, great, but that's only the cost of one typhoon fighter, which Cameron et al are willing to waste in Libya! Let's get our priorities right."

"This is a civil war. Why are we poking our nose in? If the opposition win, whose to say they be friendly to the west? What price the oil then, will we then do an Iraq and blow away any hope if Libya building a new country."

Он лајн весниците се полни со критицизам од страна на народот кон оваа постапка. Британците особено се гневни на на нивните власти кои се вмешаа во ова приказна.

S

Sagan

Гостин
Во исто време, проблематично за Западот е што владините сили навлегоа во Бенгази, па ќе биде проблематично што ќе биде цел на воздушните напади - војската или бунтовниците. Доколку има цивилни жртви или жртви кај бунтовниците тогаш воената кампања ќе се компромитира, велат експертите. Според нив, на прашањето колку може да издржи војската на Гадафи, велат дека тоа ќе зависи од моралот на војниците.
Не дека сум за Гадафи, ама во случајов сум против лицемерите САД и Франција.

M

Mario Gómez

Гостин
Се потсетив на почетокот на нападот врз Ирак. Кое лејм објаснување го имаа тогаш за нападот,па ни сега не се ништо подобри. Барем еднаш мушки да кажеа ,напаѓаме ради нафта а не као сме загрижени за либијците...
Не верувам до толку да е ради нафта, америка и британија заедно произведуваат 10 пати повеќе нафта од Либија.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
"We will open up Libya's deserts and allow Africans to flood to Europe to blow themselves up as suicide bombers. ... We are ready to attack embassies abroad." Mustafa Abdelgadir, a 27-year-old man, added: "Everyone has weapons training and we are all prepared to fight."

Значи тоа е цивилна војна ама американците мора да го умешаат носот... реков, го прават тоа пошто знаат дека Либија нема нуклеарно оружје и нема како да им врати... Исто и французиве... као кец на десетка се уклучија у ова...
Ах да ја разнесат некако тоа Ајфеловата кула како ќе се смеам...

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
абе луѓе заборавате сите, сила бога не моли, истото беше и со милошевич, не беше со сад и нато и го бомбардираа и го изгуби и косово и све му изрушија.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Жестоко ќе одговориме на секаква агресија, гласеше изјавата на францускиот претседател, Никола Саркози
Mу кажал ли некој на овој франзузов дека Франција не е нападната!

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
- Ако Гадафи не ја испочитува резолуцијата на Меѓународната заедница, тој ќе се соочи со последици - одговорот ќе биде воена интервенција, изјави Барак Обама

А, токму тоа и се случува. Француски воени авиони веќе бомбардираат делови на Либија. Прв на мета е источниот град Бенгази, каде се водат најжестоките борби меѓу про и анти владините сили. 20 авиони Рафал, гордоста на француската авијација, се вклучени во воведната пресметка со режимот на Гадафи. Наскоро ним треба да им се приклучат и италијански и британски воени авиони.
Жестоко ќе одговориме на секаква агресија, гласеше изјавата на францускиот претседател, Никола Саркози, по средбата меѓу западните и арапските лидери во Париз, каде беше донесена финалната одлука за воена интервенција во Либија.
И на која агресија одговорија бе !? Либија ги нападна нив !? Некого од НАТО !? Некој сосед !? НЕ, Либија имаше внатрешни немири. Па остај ги нека има граѓанска војна, ако веќе интервенира нека им помогне на друг начин на бунтовниците.

Не бе, нема логика ништо у работава, али што ако... секако неможеш да им идеш против.

И баш у овие моменти кога Јапонија се соочува со катаклизма, почнуваш нов конфликт... кај е тука солидарноста, глобалниот мир, меѓународно пријателство !? Ах беее...:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom