Зошто атеистите му се лутат на Бог

F

Frankie Yale

Гостин
Бог е љубов. Тоа е вистина. Човекот е слободен. Може да ја прифати оваа љубов или да ја одбие. Ако ја одбие, живее без неа. Слободата ја користи спрема својата совест. Ако совеста му налага да се осветува за нешто, тогаш се осветува. Ако совеста му налага да постапува ѕверски, да „ужива“ во маќите на другиот тогаш така прави. А кажи ми ти во што е несовршеноста на човекот? Кој го брани на човек да не прави зло? Ако јас тебе ги одземам да речам чуствата, и те програмирам како машина да работиш само одредени работи, дали ќе си човек или машина? Ти си човек, во тебе постои закон за добро и зло. Многупати не сакаме да правиме зло, знаеме дека е лошо кога некому му нанесуваме бол, но го правиме. Знаеме, а правиме. Имаме сила да се спротиставиме, но не ја користеме. Полесно ни е да некому му нанесеме некаква тешкотија, отколку да се воздржаме од неа. Во човекот живее, освен љубовта, која е ограничена, и злото. Секој од нас може да биде ѕвер, но не е секој. Имаш прекрасна ситуација, сам да го креираш својот живот. Таа протекција ја нема никој. И како ќе го креираш, како ќе го осмислиш ти си самостоен во својата одлука. Имаш можности, да работиш така или онака. Твоја воља. Ти како создание си совршен. Самостоен си. ти одлучуваш. Што ќе избереш, твое е.
т
Aко бог е љубов, зошто го викаш бог а не љубов? И воопшто не е точно дека ако го одбиеш бог, одбиваш љубов...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Aко бог е љубов, зошто го викаш бог а не љубов? И воопшто не е точно дека ако го одбиеш бог, одбиваш љубов...
Ако не го прифатиш Бог, како можеш да ја примиш благодатта на Божјта љубов?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Бог е љубов. Тоа е вистина. Човекот е слободен. Може да ја прифати оваа љубов или да ја одбие. Ако ја одбие, живее без неа. Слободата ја користи спрема својата совест. Ако совеста му налага да се осветува за нешто, тогаш се осветува. Ако совеста му налага да постапува ѕверски, да „ужива“ во маќите на другиот тогаш така прави. А кажи ми ти во што е несовршеноста на човекот? Кој го брани на човек да не прави зло? Ако јас тебе ги одземам да речам чуствата, и те програмирам како машина да работиш само одредени работи, дали ќе си човек или машина? Ти си човек, во тебе постои закон за добро и зло. Многупати не сакаме да правиме зло, знаеме дека е лошо кога некому му нанесуваме бол, но го правиме. Знаеме, а правиме. Имаме сила да се спротиставиме, но не ја користеме. Полесно ни е да некому му нанесеме некаква тешкотија, отколку да се воздржаме од неа. Во човекот живее, освен љубовта, која е ограничена, и злото. Секој од нас може да биде ѕвер, но не е секој. Имаш прекрасна ситуација, сам да го креираш својот живот. Таа протекција ја нема никој. И како ќе го креираш, како ќе го осмислиш ти си самостоен во својата одлука. Имаш можности, да работиш така или онака. Твоја воља. Ти како создание си совршен. Самостоен си. ти одлучуваш. Што ќе избереш, твое е.
т

Исаија 45-6
Нека се знае од исток до запад дека се; вон Мене е ништавило. Јас Сум Господ и нема друг;
Исаија 45-7
Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам се тоа.’

Ete ti so tvoj kamen po glaa!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
т
Кажуваш фрази и празни зборови. Нема одговор. Бог знел дека ќе се случи ова што се случува а сепак го допуштил. Во мојот град има еден дечко, роден е со некоја наследна болест. Ја држи главата накриво, кога оди целиот се треси. Со еден трицикл развозува салфети и тоалетна хартија за да преживее. Одвај зборува, неразговетно. Никогаш во животот нема да допре жена, никогаш нема да има деца. Нема да има ни Н од нормален живот. Кажи му него за совршеноста на човекот, кажи му за изборот што го има.

Да сум јас Христијанин, јас би се срамел од сопствениот Бог. Му се молите на ентитет кој го нарекувате Љубов и Премудрост, патетично се гребете за своето место во Рајот. Не заборавајте, тоа е истиот Бог кој во својата Премудрост го создал пеколот во кој што живееме...

Јас сум подобар од тоа, не ми треба вашата лага...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Исаија 45-6
Нека се знае од исток до запад дека се; вон Мене е ништавило. Јас Сум Господ и нема друг;
Исаија 45-7
Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам се тоа.’

Ete ti so tvoj kamen po glaa!
Тоа што го постираш, е модел на секташите. Тие така го толкуват Светото Писмо, сечејки го, издвојувајќи ги само деловите кои им одговарат. Пријателе, со таквите секташи доста имаме дискутирано, а ти за нив си почетник. Далеку си од махер. Каменот што го отфрлија ѕидарите стана камен-темелник, кој ќе падне врз него се здробува и врз кога ќе падне го здробува.

Пророштвото на пророк Исаија што го цитираш во глава 45 редовите 6 и 7 се однесуват на царот Кир.

Исаија 45. 1 - 7

1. Вака му вели Господ на Својот помазаник Кира:
„Те држам за десната рака, за да ти покорам народи, и ќе ги симнам појасите од бедрата на царевите, за да ти се
отворат вратите, и портите да не бидат затворени.
2. Пред тебе ќе одам, планини ќе рамнам, бакарни врати ќе
разбивам и железни резиња ќе кршам;
3. тебе ќе ти ги предадам чуваните во темно богатства и сокриените
добра, за да познаеш, дека Јас сум Господ. Кој те нарекувам по име, - Бог Израилев.
4. Заради Јакова, Мојот
слуга и Израилот, Мојот избраник, Јас го нареков по име, те почитував, иако не Ме познаваше.
5. Јас сум Господ
и нема друг; нема Бог освен Мене; Јас те препашав, иако не ме познаваше,
6. за да дознаат од изгрев сонце и од
запад, дека нема друг освен Мене: Јас сум Господ, и нема друг.
7. Јас ја создавам *светлината и ја правам
темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.

Инаку Кир е цар во Вавилон, и за време на неговото царување, израелците се враќаат назад во Израел и Јудеја, од ропството во кое беа одведни од царот Навукодонозор.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Исаија 45. 1 - 7

„Те држам за десната рака, за да ти покорам народи, и ќе ги симнам појасите од бедрата на царевите, за да ти се
добра, за да познаеш, дека Јас сум Господ. Кој те нарекувам по име, - Бог Израилев.
4. Заради Јакова, Мојот
слуга и Израилот, Мојот избраник, Јас го нареков по име, те почитував, иако не Ме познаваше.
5. Јас сум Господ
a ova jas so go citirav toa ne vazi nego ti so sdakas toa abe komu dokazuvam koj ima akl ke svati koj nema ne moze da vidi nisto poveke od sebe i neka umislja sto saka...!

F

Frankie Yale

Гостин
Ако не го прифатиш Бог, како можеш да ја примиш благодатта на Божјта љубов?
Љубовта не е божји дар, туку човечка а и животинска особина. И атеистите знаат да сакаат и животните (не сите) знаат да сакаат.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
a ova jas so go citirav toa ne vazi nego ti so sdakas toa abe komu dokazuvam koj ima akl ke svati koj nema ne moze da vidi nisto poveke od sebe i neka umislja sto saka...!
Од тоа што ти цитираше, не беше јасно на што или на кого се однесуват тие Божји зборови. Затоа ти го дадов целиот текст. Како што можеш да видиш, цитираните редови од Книгата на пророк Исаија се однесуваат на царот Кир.

Инаку, важи и твоето, тоа е од новиот превод на Библијата, а јас електронска верзија имам само на првиот превод, но суштината е таа. А твојот обид за манипулација со текстови од Библијата, при тоа искривувајќи ја контексната целина, не ти е квалитетната страна. откажи се од тоа. Јеховите сведоци се МАЈСТОРИ за такви манипулантски секташки работи.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа што го постираш, е модел на секташите. Тие така го толкуват Светото Писмо, сечејки го, издвојувајќи ги само деловите кои им одговарат. Пријателе, со таквите секташи доста имаме дискутирано, а ти за нив си почетник. Далеку си од махер. Каменот што го отфрлија ѕидарите стана камен-темелник, кој ќе падне врз него се здробува и врз кога ќе падне го здробува.

Пророштвото на пророк Исаија што го цитираш во глава 45 редовите 6 и 7 се однесуват на царот Кир.

Исаија 45. 1 - 7

4. Заради Јакова, Мојот
5. Јас сум Господ

Инаку Кир е цар во Вавилон, и за време на неговото царување, израелците се враќаат назад во Израел и Јудеја, од ропството во кое беа одведни од царот Навукодонозор.
Па и не е важно на кого му се обратил Бог туку е важно она кое го кажува а нешто си изоставил од цитираново, што е цензура на Неговиот збор.
Гледаш колку е лесно да се лизне човек бидејќи и патот до адот е поплочен со добри намери.
Не треба со нашите грешни и несовршени умови да ги кроиме и прекројуваме Неговите зборови туку да ги прифатиме како што се дадени во Објавата, понизно како што доликува...

--- надополнето ---

Од тоа што ти цитираше, не беше јасно на што или на кого се однесуват тие Божји зборови. Затоа ти го дадов целиот текст. Како што можеш да видиш, цитираните редови од Книгата на пророк Исаија се однесуваат на царот Кир.

Инаку, важи и твоето, тоа е од новиот превод на Библијата, а јас електронска верзија имам само на првиот превод, но суштината е таа. А твојот обид за манипулација со текстови од Библијата, при тоа искривувајќи ја контексната целина, не ти е квалитетната страна. откажи се од тоа. Јеховите сведоци се МАЈСТОРИ за такви манипулантски секташки работи.
Ако тоа што Бог го вели важи само за Кир, тогаш и заповедите кои му ги прати на Мојсеја важат само за Мојсеја и израилците...
Но тоа секако не е така, освен ако не му одговара така на оној кој ја прекројува Вистината по своја намера.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Исаија 45. 1 - 7

4. Заради Јакова, Мојот
5. Јас сум Господ

ete ti lichno od gospod sto rekol on go pravi site nevolji i ne dodavaj i ne odzemaj za da ne ti se dodae ili odzeme.....

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Му се лутат на Бог ваљда затоа што не им дал мозок да размислуваат,јас друга причина не гледам,и непотребно се испишаа 26 страници за "атеистите" :)

Kajgana Shop

На врв Bottom