Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Појадок овошје,Ручек без леб,Нема вечера и топ линија :pipi:
Овошје, да. Сега има барем мнооогу јаболка (и други производи-тикви на пример) на пазар. Плус две супени лажици од мешавина (иста грамажа од сите семиња) од лупени непечени семки од тиква, сончоглед, лен и сусам. Плус една супена лажица малтекс. Сето ова доста ја задоволува потребата од храна плус му дава на организмот многу минерали и витамини, протеини и аминокиселини, целулозни влакна, омега 3 и омега 6. покрај ова, делува буквално на цело тело, од мозок до задник.
Ако сметате дека е многу маснотија, намалете на една супена лажица (иако мислам дека и не е многу али пресметајте си, има на линкот калорична вредност за секој производ, а 2 супени лажици би биле ваљда ххх грама), но мислам дека ова не дебелее (ако не се јаде леб, компир и слични производи).

http://www.vitalia.com.mk/default-mk.asp?ItemID=E6ABC5782AE41A47B2E9AC20682B9ACE

Исто би рекол и за бадемите, лешниците...полни се со хранливи и корисни состојки-корисни како за вежбање, така и за секојдневно функционирање.

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Blagodaram na poveketo clenovi na forumov za dosta korisnite informacii. Jas inaku sega za sega koristam samo minoxidil 5 % i se nadevam ke mi pomogne. No ona sto go procitav me natera na dosta razmisluvanje a toa e deka minoxidilot ima efekt do 10 godini. Se prasuvam posle toa sto bi pravel, bidejki jas stvarno nemozam da zamislam da ostanam bes kosa. Sto se odnesuva do sevo ova preku googlanje na internet dojdov do isti interesna rabota koja ja vikaat alternativa na presaduvanjeto na kosata. Imeno se raboti za vlasni sistemi ili kosa sistemi. Neznam dali e nekoj upoznaen za da kaze nesto poveke. Jas znam deka toa se vestacki vlakna koj se stavaat na mikro mrezicka i se lepat ( pricvrstuvaat na temeto ). Ova e dobro sto mozes da si ja ovozmozis koja frizura ja sakas, i za razlika od perikite e mnogu poudobna ( so niv moze i da se pliva, trca, sportuva ). Nedostatokot e sto se dosta skapi (od 2000-3000 $ traat najveke 4 godini) i sto sekoj 15, 20 dena treba da ja odlepuvas i da gi skratuvas ostanatite prirodni vlakna na tvojata kosa. Ako sakate i vie da se upoznate so toa sto go znam kliknete na google vlasni sistemi ili hair piece. Od citanjeto doznav deka mnogu akteri ja koristat ovaa rabota. Dokolku ima nekoj podobro upoznaen bi mozel nesto da pise. Ova za luge koj veke im nema spas a sakaat da izgledaat ubavo i so kosa.

V

VeniVidiVici

Гостин
Blagodaram na poveketo clenovi na forumov za dosta korisnite informacii. Jas inaku sega za sega koristam samo minoxidil 5 % i se nadevam ke mi pomogne. No ona sto go procitav me natera na dosta razmisluvanje a toa e deka minoxidilot ima efekt do 10 godini. Se prasuvam posle toa sto bi pravel, bidejki jas stvarno nemozam da zamislam da ostanam bes kosa. Sto se odnesuva do sevo ova preku googlanje na internet dojdov do isti interesna rabota koja ja vikaat alternativa na presaduvanjeto na kosata. Imeno se raboti za vlasni sistemi ili kosa sistemi. Neznam dali e nekoj upoznaen za da kaze nesto poveke. Jas znam deka toa se vestacki vlakna koj se stavaat na mikro mrezicka i se lepat ( pricvrstuvaat na temeto ). Ova e dobro sto mozes da si ja ovozmozis koja frizura ja sakas, i za razlika od perikite e mnogu poudobna ( so niv moze i da se pliva, trca, sportuva ). Nedostatokot e sto se dosta skapi (od 2000-3000 $ traat najveke 4 godini) i sto sekoj 15, 20 dena treba da ja odlepuvas i da gi skratuvas ostanatite prirodni vlakna na tvojata kosa. Ako sakate i vie da se upoznate so toa sto go znam kliknete na google vlasni sistemi ili hair piece. Od citanjeto doznav deka mnogu akteri ja koristat ovaa rabota. Dokolku ima nekoj podobro upoznaen bi mozel nesto da pise. Ova za luge koj veke im nema spas a sakaat da izgledaat ubavo i so kosa.
Да постојат многу такви системи за коса, но немој па и ти, бебето уште неродено ти капа му кроиш :) Да. таквите системи се добри и се скапи, тоа е точно, но тие се за луѓе кои котираат високо на Norwood-Hamilton скалата т.е. за луѓе кои се премногу оќелавени, нешто како Јул Бринер :). Овие системи од твојата природна коса ќе направат ѓубре затоа што целиот процес на дишење на порите на главата ќе биде спречен и сета коса(и таа што ти останала) ќе ти опадна многу брзо затоа што крвоток низ фолекулите на влакното ќе биде немален премногу.
Мислам дека тоа не е опција за многумина од нас, но сепак добро е за утеха да се знае дека има надеж и доколку третманите кои ги употребуваме не успеат.
Поздрав.

Член од
21 септември 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Brat mi imase problem so kosata i ja zacuva so koristenje na Nirel sampon i losion. Sega jas imam i sakam da probam so ova no nikade nemozam da najdam nirel losion dali nekoj znae kade da najdam. Sega momentalno koristam Alpecin C1 i losion megutoa koga stavam od losionot zabelezuvam deka deka mi pagaat vlakna, pa se mislam dali e toa od sto ja trijam glavata ili...
Edno prasanje do site sto se clenovi Dali so koristenje na samnonite i sve drugo voopsto (kaj onie sto e uspesno) ne vi paga kosata ili onie 100 vlakana sto se normalno da vi pagaat i ponatamu pagaat?

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Види, кај мене не е толку страшно почнува, знам дека почнува но не сум во тој степен. Иам некои залистоци, горниот дел на главата не е многу видно проретчен но сепак е, а задниот дел на главата со темето е супер.
Значи јас сакам да направам некоја превенција за стопирање на опаѓањето на некој период, се додека не направам 20 - 21 година здравје и да почнам со миноксидил :) Претходно не сакам да го користам. Инаку пропециа нема шанси да пробам, само може да земам РУ , ама тоа после 20 како што реков ако ме држи здравје нормално :).
Сега за сега користам од велла шампон и серум против опаѓање.
Го користам од септември. Сега за сега нема подобрување а и уште ми паѓа , ама фризерката ми рече дека тоа е нормално пошто паѓаат старите влакна и растат нови. Шампонот е со б5 и ментол , серумот е со б5 ментол и кофеин. Шампонот со серум заедно ме чини вкупно 2700 денари што е мноигу за мене, А засега нема ефект. Пиам и витамини.
Претходно иам користено Фитовали од сите видови , Нирел но немало некој ефект.
Значи можете да кажете некој совет, за превенција а и за евентуално растење на нови влакна, освен миноксидил и пропециа :) бидејќи мислам дека ми е рано.
Мислам дека не ми го видовте постот па ај уште еднаш.

V

VeniVidiVici

Гостин
Toa е моќен вазодилазатор и дхт блокер на скалпот на главата.

Содржи:

Minoxidil 5%
Arginine

5-alpha-reductase inhibitors
Procyanidins
Adenosine
Aminexil

Retinol
Vitamins and minerals
Herbal extracts

Тоа е комбинација на повеќе состојки кои комбинирано функционираат една со друга за да немора да нанесуваш 10 производи одделно. Но, за мене Rogaine си е Rogaine.
Произведен е од Ds Laboratories, истата компанија што го произведува Revita шампонот.

Spectral DNC e со зачудувачка цена од околу 3,000 денари + околу 1,000 денари за достава месечно.

Spectral DNL не е одобрен од FDA и клиничните истражувања се направени единствено од страна на производителот без присуство на надзорни екипи, па според мое мислење овој производ е во најдобар случај исто толку ефективен како и Minoxidil 5% ако не и помалку.

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Zdravo.
Mozebi e nadvor od temata, no gledam od tuka deka ima dosti clenovi koj sto imaat dosta informacii za problemite so kosata. Vo posledno vreme naglo pocna da imam sedi vlakna na stranite. Sto moze da bide pricinata, i kako moze da go usporam procesot so ogled na toa sto imam 26 godini i sum premlad za takvo nesto.
Vo meguvreme jas se vrabotiv i stvarno dosta rabotam, no isto taka i imav dota tazen period od mojot zivot kade sto duri ne ni mozev da zaspijam so meseci i se budev na sekoi 2,3 saata ili pak drugo nesto.
Ve molam ako nekoj ima inforamcija sto da prevzemam za da go stopiram ova, duri mislam ako e pricinata rabotata da ja napustam iako imam dosta dobro rabotno mesto.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
3.Alopecia Areata - Овој тип на алопециа(косопаст) се појавува подеднакво и кај мажите и кај жените и е најтешка форма на косопаст. Одредени делови од главата во облик на кругови се нападнати од некоја бактерија што доведува до целосно опаѓање на косата во тие делови. Може да се третира со Ketoconazole апчиња и со други антибактериски и антимикотични креми и препарати.

Овој тип на косопаст успешно се лекува со алтернативна медицина.
Од лично искуство зборувам. Жената се вика Добрила живее на Ул.Орце Николов веднаш до зградата на Т-Home најверојатно суште живее таму, инаку е пензионирана мед.сестра и ова го наследува од мајка и. Така да ако има некој ваков проблем слободно нека се обрати таму. Лекот содржи и лук и исто така препорачува деловите каде е опадната косата да се мачкаат со лук. Целата коса да се избричи и да се мачка со лекот.
Малку е непријатен мирисот на лук но кога се работи за здравје се се трпи.
А конвенционалната медицина не помага толку многу.

напомена: Немам личен ќар од ова што го пишувам, само сакам да помогнам на оние кои имаат проблем со косопаст од овој тип.

V

VeniVidiVici

Гостин
Овој тип на косопаст успешно се лекува со алтернативна медицина.
Од лично искуство зборувам. Жената се вика Добрила живее на Ул.Орце Николов веднаш до зградата на Т-Home најверојатно суште живее таму, инаку е пензионирана мед.сестра и ова го наследува од мајка и. Така да ако има некој ваков проблем слободно нека се обрати таму. Лекот содржи и лук и исто така препорачува деловите каде е опадната косата да се мачкаат со лук. Целата коса да се избричи и да се мачка со лекот.
Малку е непријатен мирисот на лук но кога се работи за здравје се се трпи.
А конвенционалната медицина не помага толку многу.

напомена: Немам личен ќар од ова што го пишувам, само сакам да помогнам на оние кои имаат проблем со косопаст од овој тип.
Благодариме за твојот совет. Јас лично не сум имал никаков ќар од иљачите, но ако некому му помогнало, тогаш изгледа вреди да се проба за таков тип на косопад. А доколку вие не сте Добрила, тогаш мислам дека искуството не е лично, како што кажавте, туку вие е прераскажано како информација од прва рака(лично од Добрила) или пак од Трајко на Петко дека на Добрила вака и било и вака и станало. Сепак, на темава се задржуваме на прашања и одговори од лично искуство.
Поздрав и се најдобро.

Zdravo.
Mozebi e nadvor od temata, no gledam od tuka deka ima dosti clenovi koj sto imaat dosta informacii za problemite so kosata. Vo posledno vreme naglo pocna da imam sedi vlakna na stranite. Sto moze da bide pricinata, i kako moze da go usporam procesot so ogled na toa sto imam 26 godini i sum premlad za takvo nesto.
Vo meguvreme jas se vrabotiv i stvarno dosta rabotam, no isto taka i imav dota tazen period od mojot zivot kade sto duri ne ni mozev da zaspijam so meseci i se budev na sekoi 2,3 saata ili pak drugo nesto.
Ve molam ako nekoj ima inforamcija sto da prevzemam za da go stopiram ova, duri mislam ako e pricinata rabotata da ja napustam iako imam dosta dobro rabotno mesto.
Би сакал да ви помогнам но не сум запознаен со ваквата проблематика. Колку што јас знам проблемот е решлив и тоа моментално. Отидете во продавница, одберете фарба за коса и КРАЈ НА МАКИТЕ. Подобро да се фарбате и да има што да фарбате, отколку да ви опадне косата па и да сакате да се фарбате, да немате што да фарбате :)
Задржете си ја работата и уживајте. Мислам дека ако ја погодите бојата на фарбата никој и нема да забележи дека се фарбате, а и нема да се нервирате кога нема да ги гледате седите влакна, па така да проблемот мислам дека вака би можел и целосно да се реши во неговиот корен. Колку што знам една од причините за белеење на косата е нервозата.
Поздрав и се најдобро.

Brat mi imase problem so kosata i ja zacuva so koristenje na Nirel sampon i losion. Sega jas imam i sakam da probam so ova no nikade nemozam da najdam nirel losion dali nekoj znae kade da najdam. Sega momentalno koristam Alpecin C1 i losion megutoa koga stavam od losionot zabelezuvam deka deka mi pagaat vlakna, pa se mislam dali e toa od sto ja trijam glavata ili...
Edno prasanje do site sto se clenovi Dali so koristenje na samnonite i sve drugo voopsto (kaj onie sto e uspesno) ne vi paga kosata ili onie 100 vlakana sto se normalno da vi pagaat i ponatamu pagaat?
Прочитај на претходните страници, добро е опишана фазата "shedding"
каде што после започнување со третман, доколку тој е успешен тогаш кај пациентот во првите месеци се забележува зголемено опаѓање на косата.

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Alopecia Areta i Male Pattern Baldness ne e isto. Sepak za prvoto tocno e deka moze so prirodni bilki da se reshi problemot. Imashe edna studija vo Skotska koja se pokaza dosta uspesha znam deka mesaa nekolku vida na masla kako : tea tree, grape seed, jojoba oil, cedarwood i uste nekoj imashe.

penka_i: Ako si devojka mozno e da imash isto hormonalno paganje kako kaj mazite, no sepak kaj zenite mislam deka e poblago. Znaci prvo treba da bides tocno sigurno koja e pricinata za padot na kosata. Ako e hormonalno ima Rogaine posebna formula za zeni, Propecia ne e preporaclivo da se koristi kaj zeni no zatoa mozes da koristis spirolatone (konultiraj se prvo so lekar po moznost nekoj od nadvor)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
побелена коса не паѓа, а обично побелува ио паѓа од многу секирање, затоа ако можете баталете секирации.

Член од
6 ноември 2009
Мислења
35
Поени од реакции
1
Finasteride од 1 мг. лекот го купувам преку интернет од САД, но, можеш да го купиш во било која аптека во Македонија но во форма од 5мг. Многу луѓе во светот го купуваат лекот во облик од 5мг и го кршат апчето на 4 дела со што добиваат приближно иста доза и заштедуваат огромни пари. Мој совет е доколку купуваш од аптека во Македонија да го одребеш лекот Proscar затоа што е докажан. Цената му е околу 2900 денари наспроти другите кои се движат околу 1,000 денари, но со искршени апчиња на 4 дела, 1 пакување ке ти биде доволно за 4 месеци (по 800 денари на месец)
Како може да се набави овој Proscar? Потребно е да имаш рецепта и на која основа би се добила рецептата?

Kajgana Shop

На врв Bottom