Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Димитар, се гледа дека и вие исто така сте добро запознаени со оваа проблемати, благодарам за пофалбите и критиките и ми претставува задоволство што можам да зборувам со вас. Би те замолил доколку сакаш да споделиш со нас нешто повеќе за третманот RU58841 што го спомна, бидејќи јас лично а веројатно и повеќето членови на форумот не сме слушнале за него.
Однапред благодарам.

Поздрав и се најубаво.
Eve kratko info za RU:
RU 58841 is an anti androgen that binds to the hormonal receptor sites on the follicles, and prevents the binding of Dehydro-Testosterone. Its "affinity" to the receptor sites is much stronger than that of the hormones, making it very effective. This is why RU 58841 holds a great deal of promise as a hair loss treatment. Lack of financial potential is probably the reason for the limited extent of research done on it so far. As long as there is no considerable research conducted, it is unlikely it will become widespread and accessible hair loss treatment. Getting a hold of it at this time is very difficult, and those who succeed pay a great deal of money for it. In the Research and studies section there is reference to research that tested the effectiveness of RU 58841 in macaque Androgenetic Alopecia, and the pictures in it practically speak for themselves.

Na HairlossTalk se ima dosta diskutirano za RU. Znaci kako komercijalen prozvod go nema, se naracuva od Kina i sam treba da go naprasvis kako lonsion. Rezultatite se isti kako Propecia moze za nijansa podobri samo gi nema nesakanite efekti. Bidejki gi dobiv nesakanite efekti od Propecia planiram da go zemam RU plus Eucapil (daleku poslab od ru i propecia).

Eve edna tema za RU na hairloss talk na search moze da najdete uste drugi:
http://www.hairlosstalk.com/interact/viewtopic.php?f=23&t=54597

Јас користев minoxidil 2% мислам дека беше,косата ми паѓаше пак.Трансплантација колку и да сакам да направам,повеќе од 1000 евра не можам да си дозволам да платам.Сепак не знам дали ќе е доволно да ми биде густа косата,а и прашање е дали оваа што сеуште ја имам ќе трае долго.Така да се откажав од лосиони,шампони,мерз дражеи и сл. кои само ми удрија на џебот.Факт е дека нема лек за наследната ќелавост,така да не се мачите,ви кажувам од искуство а имам само 22 години

поздрав:wink:
Minoxidl 2% poveke go koristat zeni, za mazi preporaclivo e minoxidil 5%. Kaj mnogu od lugeto koga preminuvaat na propecia ili minoxidil imaat povtorno paganje (shedding) sho e znam deka tretmanot funkcionira treba da koristis 6-12 meseca za da dades zaklucon dali deluva ili ne. Licno so minox 2% imav rezultat, propecia neznam koristev 6 meseca i prekinav edinstveno mozam da kazam deka mi go stopirashe paganjeto vo toj period so pak e uspeh. Tricomin go imam isto probano ama ne mu e primarna cel rast na kosa nego zdrav scap so e ok za toa. Nizoral premnogu mi ja suseshe kozata na scalpot taka da go otkazav. Kako so kaza nema lek site ovie go gubat dejstvoto posle nekolku godini no so najavi deka HM ke bide dostapna do 2020 vredi da se proba. Edinstveno Follica moze da ne izraduva porano se ocekuva izvestaj do krajot na godinata za nivniot tretman koj e vo istrazuvanje. Ne davaat mn detali samo rekoa deka nema da imalo potreba od FDA bidejki site suptstanci vo tretmanot bile predhodno odobreni za bezbedni. Od druga strana Intercytex tapka vo mesto so nivniot HM tretman imashe najavi pred nekoje vreme deka do 2013 ama izlgeda tesko da se ostvari toa :( Edinstven lek za kelavost za zal e kastracija :( Ako gi iskobinirash ru+propecia+eucapli+minodil+tricomin+nizoral i ako pocnes na vreme bidi siguren deka vo narednite 15 godini mirno ke mozes da dishesh e sega mn zamaranje e sekoj den plus kesh frlanje.

LitButterfly

Малечко
Член од
6 октомври 2009
Мислења
69
Поени од реакции
5
А може ли да ми препорачате некој да речам обичен шампон (кој не чини 7500ден.) онака за секој ден. Зашто немам скраја да е некои проблеми, ама многу ме нервира при бањање или чешлање што ми паѓаат така по повеќе влакна. Знам дека не е некој проблем, ама сепак сакам да користам некој таков шампон, па ако знаете би Ве замолила да ми препорачате

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Rogaine i se e mozno!
Minoxdil = Pilfud = Rogaine = Odlozete si go koshmarot za 5 godini

Nemozes da ostanes samo na Rogaine bidejki nisto ne pravi vo vrska so DHT. Mora da koristis DHT blocker

А може ли да ми препорачате некој да речам обичен шампон (кој не чини 7500ден.) онака за секој ден. Зашто немам скраја да е некои проблеми, ама многу ме нервира при бањање или чешлање што ми паѓаат така по повеќе влакна. Знам дека не е некој проблем, ама сепак сакам да користам некој таков шампон, па ако знаете би Ве замолила да ми препорачате
Ako si devojka i imash problemi so opaganje probaj Pilfud 2% dokazano e deka ima pogolem efekt kaj devojkite nego kaj maskite. Nema da te kosta poveke od 500 mesecno. Na devojkite im e zabraneto da koristat Propecia

LitButterfly

Малечко
Член од
6 октомври 2009
Мислења
69
Поени од реакции
5
Па не дека имам некој проблем, повеќе ми е онака како превенција да немам проблем, значи за секој случај. Затоа не би сакала да користам некој со би имало некои последици

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Па не дека имам некој проблем, повеќе ми е онака како превенција да немам проблем, значи за секој случај. Затоа не би сакала да користам некој со би имало некои последици
Nema potreba da koristis kako prevencija, ako vidis deka ima simtomi na opaganje togash pocni so e mn retko kaj devojkite za razlika od mashkite. Rogaine 2% e prilicno bezbeden lek.

V

VeniVidiVici

Гостин
Од денес не употребувам Propecia повеќе !!!

Затоа што бев доста критикувам за моите опасни третмани со хемикалии(посебно Propecia), решив да споделам со вас нешто што содржи единствено природни состојки, нешто што лично го употребувам и самиот го измислив, но се сакав да го објавувам заради неиспитаниот ефект кај косопадот.

Благодарение на вашите предупредувања и согледувањето на реалната опасност иако немав никакви странични ефекти, решив да престанам со лекот Propecia. (само го молам Господ да не зажалам за тоа, и косата да ми опадне повторно, што е 90% сигурно дека ќе се случи по престанувањето со Propecia.)

А ве молам да не го критикувате Minoxidil-oт затоа што и лекарите кај нас го препишуваат и освен првут и чешање, неможе да предизвика ништо друго несакано (се употребува локално, со нанесување на главата) и најсигурно го препорачувам овој третман за сите засегнати со косопадот.

Еве за што се работи.

Денес го добив чајот кој што го нарачав од една домашна фармацефтска компанија (Не го споменувам нејзиното име, за да не бидам обвинет дека нешто рекламирам) да ми го направат по оригинален рецепт со состојки кои самиот ги одбрав.

Чајот содржи:
- Saw Palmetto (екстракт од посебен вид палма) - природен DHT блокер,
- Nettle roots (корени од коприва) - природен DHT блокер,
- Nettles (коприва) - природен DHT блокер,
- Green Tea (зелен чај) - природен DHT блокер,
- Pygeum - природен DHT блокер,
- Soy Isoflavones (екстракт од соја) - природен DHT блокер,
- Pumpkin seed (семки од тиква) - природен DHT блокер.

Сите овие билки кои ги содржи чајот често се споменувани како природен лек за косопадот ( иако клинички недокажано).
Исто така после долго интернет истражување и зборување со 2 доктори открив дека сите овие билки се употребувани за природно лечење на BHP ( Бенигна хипертрофија на простатата), и нивно главно дејство е да го спречат создавањето на 5-алфа ензимот. Инаку 5-алфа ензимот кој го создава простатата се врзува со тестостеронот и креира дихидротестостерон а токму тој е главната причина за опаѓањето на косата кај MPB (наследна машка ќелавост) со тоа што кај некои кои имаат такви генетски предиспозиции тоа се појавува порано, а кај некои покасно.

Па така да дојдов до заклучот дека доколку го спречам (со овој случај на природен начин) создавањето на 5-алфа ензимот, тогаш едноставно тестостеронот не би имал со што да се сврзе и да создаде дихидротестостерон.(Истото што го прави и Propecia) Да напоменам дека докторите го пофалија овој мој рецепт и кажаа дека е мошне интересен и дека е сосема нормално да се верува дека ќе има приближно ист ефект со Пропециа но само по природен пат. Исто така докторите ми кажаа и дека во најмала рака е безбеден за употреба и е добар за здравјето.

Е сега пак доаѓа болниот дел за повеќето читатели. Чајот со оглед на тоа што е направен по нарачка ( не се произведува сериски) чини прилично скапо како за чај. Цената му е 900 денари за 30 пакувања, доволни за 1 месец.(Докторите ми препорачаа по 1 кесичка чај дневно) Но, доколку се согледаат цената на Propacia = 3500 ден, и тешките непосакувани ефекти кои можат да се појават, овој чај е сосема безбеден за за употреба и сепак е добар за здравјето и доколку нема посакувани ефекти кај косопадот.(Ова не се мои зборови, туку зборови на лекарите). A и мислам дека 30 денари на ден, не се премногу за нешто што секако ќе има позитивен ефект по вашето здравје а може и да ви помогне со косопадот исто како и Propecia.

Посебно ги консултирав докторите за состојката Saw Palmetto за која прочитав дека може да предизвика некои негативни ефекти и лекарите ми кажаа дека тоа не е точно, а дури и да е така во овој случај тоа нема да се случи поради малото количество од оваа состојка во чајот која изнесува 5мг, a негативните ефекти наводно се забележани кај доза од 400мг дневно.

Па така да после тешките критики кои ги добив за употребувањето на Propecia и ги согледав подобро тие 7500 денари кои ги одвојувам секој месец, ГОРДОСТ МИ Е ДА КАЖАМ ДЕКА ДЕНЕСКА НЕ ГО ЗЕМАВ АПЧЕТО PROPECIA, И ДЕКА ЌЕ ПРЕСТАНАМ ДА ГО ЗЕМАМ ЗА ДА ВИДАМ ДАЛИ ОВОЈ ЧАЈ НАВИСТИНА ДЕЛУВА.

Со оглед на тоа дека косата не ми паѓа повеке како резултат на Propеcia и Minoxidil, доколку таа продолжи да не ми паѓа и после престанувањето со Propecia, тогаш со сигурност ке знам дека овој чај е ефикасен.

Ви ветувам дека ќе продолжам да пишувам на овој форум, со цел да ве известам за ефикасноста на овој чај.

Поздрав и се најубаво.

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Smesno da se otkazes od Propecia ako si gi nemal nesakanite efekti. Otidi na HairLossTalk i najdi succes story od saw palmetto :) Ako deluva cajov stvaro kazi oti moze da se napravat milioni :) Kako i da e ti pozeluvam sreka dajboze da ima efekt cajot malku sum pesimist od listata na sostojki so gi sodrzi ama da vidime

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Очекувам после една недела да кажеш како е неверојатен овој твој изум од чај, а за неполн месец верувам дека ќе можеме сите ние да си го порачаме преку тебе.

Поздрав и се најубаво.

Или да престанам профили да правам јас.

V

VeniVidiVici

Гостин
Па ме преплашивте со страничните ефекти а и на Youtube гледав еден тип како зборува за перманентен(траен) стерилитет предизвикан од Propecia. Не знам дали правам глупост но, веќе го пропуштив времето за мојата доза Propecia, која обично ја земав пред да заспијам. И така да, да се надеваме дека ќе функционира ова зашто и да се вратам на Propecia после 2-3 месеци нема да биде тоа - тоа.
Веќе решив па сеа останува да се молам. Мака ќе ми биде доколку повторно почне да ми паѓа косата затоа што веќе премногу инвестирав во мојата коса. Но, велат дека мораме да бидеме самоуверени така?

Очекувам после една недела да кажеш како е неверојатен овој твој изум од чај, а за неполн месец верувам дека ќе можеме сите ние да си го порачаме преку тебе.

Поздрав и се најубаво.

Или да престанам профили да правам јас.
Немој вака. Ако сакав јас да ви го продавам чајот, немаше да ги кажам состојките, а сега вака можете и вие самите да си го направите. Зашто сте такви идиоти бре, па преку глава ми е од вас. Човек сака да помогне а вие плукате по него. Ако ова е вашето благодарам за тоа што споделувам се со вас, за да неморате да лутате наоколу, тогаш навистина ви "благодарам".

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Па ме преплашивте со страничните ефекти а и на Youtube гледав еден тип како зборува за перманентен(траен) стерилитет предизвикан од Propecia. Не знам дали правам глупост но, веќе го пропуштив времето за мојата доза Propecia, која обично ја земав пред да заспијам. И така да, да се надеваме дека ќе функционира ова зашто и да се вратам на Propecia после 2-3 месеци нема да биде тоа - тоа.
Веќе решив па сеа останува да се молам. Мака ќе ми биде доколку повторно почне да ми паѓа косата затоа што веќе премногу инвестирав во мојата коса. Но, велат дека мораме да бидеме самоуверени така?

Немој вака. Ако сакав јас да ви го продавам чајот, немаше да ги кажам состојките, а сега вака можете и вие самите да си го направите. Зашто сте такви идиоти бре, па преку глава ми е од вас. Човек сака да помогне а вие плукате по него. Ако ова е вашето благодарам за тоа што споделувам се со вас, за да неморате да лутате наоколу, тогаш навистина ви "благодарам".

Тоа што го сфати иронично, мислиш дека е мој проблем и моето благодарам?

Скоро сите би ја протолкувале поинаку поракава ( зошто не и ти?), ама ако ти е полесно за тоа што го напиша, ме радува.

Поздрав и се најубаво.

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Toa za sterilitet e cista glupost ako se slucuvalo toa ne bi imalo dozvola da se prodava. Lekot ne e nov Finasteride 5mg (proscar) e na pazar uste vo 80te za BHP. Vo pocetokot da 90te gledaat deka kako negativen efekt od lekot ima rast na kosa i pravat dopolniteni testiranja i idat do zaklucok deka 1mg finasteride (Propecia) e dovolno za MBP. Za opaganje na kosa citam od 2002 redovno go posetuvam takvite forumi, da ima mn luge koj se nezadovolni radi negativnite efekti no do sega neam sretnato nekoe relevantno lice da potvrdi deka predizvikuva sterilnost.

V

VeniVidiVici

Гостин
Тоа што го сфати иронично, мислиш дека е мој проблем и моето благодарам?

Скоро сите би ја протолкувале поинаку поракава ( зошто не и ти?), ама ако ти е полесно за тоа што го напиша, ме радува.

Поздрав и се најубаво.
Ако се мислиш за толку интересен и си земаш за право да навредуваш некого само заради сопствени стереотипи, еве ти - од Алколоид е чајот,кој го мрзи да го прави може да си по порача, а верувај дека јас не сум сопственикот на Алкалоид кој би дремел по форуми.

Toa za sterilitet e cista glupost ako se slucuvalo toa ne bi imalo dozvola da se prodava. Lekot ne e nov Finasteride 5mg (proscar) e na pazar uste vo 80te za BHP. Vo pocetokot da 90te gledaat deka kako negativen efekt od lekot ima rast na kosa i pravat dopolniteni testiranja i idat do zaklucok deka 1mg finasteride (Propecia) e dovolno za MBP. So opaganje na kosa se citam od 2002 redovno go posetuvam takvite forumi, da ima mn luge koj se nezadovolni radi negativnite efekti no do sega neam sretnato nekoe relevantno lice da potvrdi deka predizvikuva sterilnost.
Димитар, ај те молам доколку сакаш сподели со нас какви негативни ефекти имаше ти од Propecia пошто кажа дека си имал и затоа си престанал.
Однапред благодарам.

Член од
25 април 2005
Мислења
162
Поени од реакции
5
Ако се мислиш за толку интересен и си земаш за право да навредуваш некого само заради сопствени стереотипи, еве ти - од Виталиа е чајот,кој го мрзи да го прави може да си по порача, а верувај дека јас не сум сопственикот на Виталиа кој би дремел по форуми.

Димитар, ај те молам доколку сакаш сподели со нас какви негативни ефекти имаше ти од Propecia пошто кажа дека си имал и затоа си престанал.
Однапред благодарам.
Veke od vtoriot mesec pocnav da custuvam jaki bolki vo testisite iako zimav pomali dozi od lekov .05 (imashe edna studija deka bilo isto efikasen kako 1mg) posle spermata beshe poveke "prodzirna" i na krajot edno glupo custvo kako da mi beshe "isklucen" penisot od organizmot. Go prekinav lekot i sega sum seuste imam pakuvanje od nego. Isto i saw palmetto moze da predizvika slicni efekti cudno e so rastenieto e dosta efektivno za BHP kako Finasterid no nema nikakvi promeni vo vrska so kosata. Ima na HairLossTalk Success Story del kade so ima luge so sliki na nivniot progres i 99% se od koristenje na big 3 (propecia,rogaine,nizoral)

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Ако се мислиш за толку интересен и си земаш за право да навредуваш некого само заради сопствени стереотипи, еве ти - од Алколоид е чајот,кој го мрзи да го прави може да си по порача, а верувај дека јас не сум сопственикот на Алкалоид кој би дремел по форуми.

Не го менувам полот, среќна сум што сум девојка.

Друго, нема потреба мене да ми се правдаш, незнам од каде ти тебе таа потреба.

И за она што рече дека ни пиша состојките, јас со тие состојки можам само магионичар да си играм дома, зошто грамажа и сооднос никаде не сретнав,а кога сакаш да играш на карта дрскост и да го толкуваш во таа насока мојот пост, не очекувај дека сега од мене аплауз ќе добиеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom