Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.567
Поени од реакции
22.275
70-тите се имаат исто доста селено, 90-тите и наваму...но на кој начин ме интересираше дијаспората има учествувано во осамостојувањето или во референдумот. Самиот чин на заокружување и броење беше дело на овдешните граѓани, одбраната од војската на ЈНА беше дело на милицијата која се постави околу касарните, поддршката да дезертираме од ЈНА кога не држеа да војуваме во Хрватска, Косово и Словенија (која и ја искористивме) беше од лесна му земја г-дин Кљусев и неговиот кабинет.
Дали на друг начин помогнале...со идејни решенија, финансиски...пошто директно не било возможно (освен можеби некој овде дојден на гости).
Инаку нивното право е веќе зацртано во законот, ме интересираше околу одредени прашања за Македонија, како размислуваат
Се збираа пари, се праќаа лекови итн. и исто така дијаспората се организираше, барем за Европа можам тоа да го кажам, и се протестираше пред европските влади, за да се признае Македонија. Ова е само еден пример.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Незнам од кај им е идејата на некој сељаци и неспособњаци дека дијаспората требала да `помага`...Очекуваат нешто онака гратис пари и инвестиции итн.
Ако сакаат МК да биде држава на Македонците а приори им даваат право на Македонската дијаспора да гласа. Иначе МК не е македонска држава туку на секоја будала која земала државјанство. И треба да си го смени името во име со геогравска одредница. Зошто станува само обична територија а не држава на Македонскиот народ.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Бре бре бре бре... ја више се осетив као легитимен гласач, абе шупаков почна да ми се рашируе за да ми го опнеш као вистински владин министер и тогаш... се сепнав, се сетив дека не сум на избори и пред гласачка кутија.

Те читав и претходно на оние постови, фина реторика, сине, јас ти оддавам признание, ако треба препорака за у партија, од мене ја имаш, кажи кој треба нека ми се јави, ја како гласачко ливче ќе признаам дека си подобен за креирање јавно мислење и добар за народецот, луѓе ќе те гласаат. Само не знам за крадењето како ќе се снајдеш после, тука не сум скроз компетентен, можам да нагаѓам, али нема да биде објективно, субјективен став ќе дадам. Како и да е, вреди останатите министри да ти дадат шанса да влезеш во лоповскиот круг, али знаеш, ако не ги делиш парите со останатите, ќе те прогласат за мафијаш и лопов, ќе завршиш ко оној Пауновски шо не сакаше да ги дели парите.

Ова на темава шо си го... па како да се изразам... „ис*ал“, ништо интересно не е. Само за доброто на Македонија, не кмичи на форумов за да ја одржиш историјата на Македонија жити све, доволно проблеми имаш со миење садови и учествуење по убиствени состаноци на организации за човекови права, се убиваш за земјава човеку, опушти се...

Добар маркетинг, добра себепромоција, ми се свиѓа... чекај бе, ќе пробам и ја, може така идат работиве...

„Кој си ти бе да ми кажуеш мене, сакаш да се мењаме? Ајде, дојди ти тука ја ќе идам таму, ти станувај секој ден у 9 и моли да ти позајмат весници за да бараш работа у нив, бриши си го гзот со дипломата од УКИМ којшто не ти вреди ништо, живеј од воздух пошто пари за јадење немаш, а пензијата на твоите дома е доволно за да платиш струја, плачи секој ден коа ќе си ја видиш колата у дворот на комшиите дека си ја продал за да купиш кондури за последното интервју кај што ќе излажеш дека вредиш нешто, работи за 300 денари дневница без осигурување на црно и моли се да не те фатат...“

Ма заеби, не ме бива мене за фалење колку сум најбољи на свет. Ви го оставам тоа на вас, Големите Македонци кои од преголема љубов фати штикла преку граница...

ГолмиотБрат = Старпочетник

Изгледа во наплив на сељачката завидливост заборави да го смениш јузерот со кој “реплицираш“.

Претпоставувам дека треба да се преиспитаат сите гласови кои се дадени на анкетава и дека сериозно треба да се подразмисли администрацијата за твојата благонадежна инфилтрација со неколку јузери на форумов, засега постојат индиции за 2.

--- надополнето ---

Темава ми е неоправдано дискутабилна .Како може воопшто да се постави прашање дали македонците од дијаспората имаат право на глас ? Правото на глас на државјаните на РМ е Уставно право на секој македонец,без разлика дали истиот живее или не живее во земјата, тоа е ексклузивно неделиво и непреносливо право. И дали треба да гласаат ? Да ,треба , затоа што ако не живеат во Македонија ,не значи дека не се декларираат како македонци и не значи дека ние сме поголеми македонци од нив затоа што живееме тука . Која е мерна единица за докажување на патриотизмот? И од кога патриотизмот се едначи со нашата ,,упатеност,, во актуелната политика?
А тоа дали ќе гласаат овде или во земјата во која моментално се наоѓаат е апсолутно неважно.
Не се правете многу големи патриоти некои овде,затоа што јасен е менталитетот на македонскиот народ-никогаш ништо не ни чини,за другите први сме кога треба да судиме , а не гледате дека така само целокупната социо-економска состојба во државата слабее, на овој народ дефинитивно му треба поголема информираност за правниот систем , ни правата ни обврските некои не си ги знаат .
Многу добро срочено мислење, немам што да додадам.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348

Изгледа во наплив на сељачката завидливост заборави да го смениш јузерот со кој “реплицираш“.

Претпоставувам дека треба да се преиспитаат сите гласови кои се дадени на анкетава и дека сериозно треба да се подразмисли администрацијата за твојата благонадежна инфилтрација со неколку јузери на форумов, засега постојат индиции за 2.

Многу добро срочено мислење, немам што да додадам.
Виктор надворешна политика и свет и случувања?!
Озбилно Миша предолго време не се социјализираш и стануваш патетичен со вакви изјави . Оди бркни женска ова она белким некоја ќе се најде .

Знам дека боли , сам си го бараше.

Он топик:
Да важно е они не осеќаат последиците на гласањето ние го осеќаме.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Јуас дојдов од Амеурика анд казанчето из броукн не пуштат вуатер треба да се прајт!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Виктор надворешна политика и свет и случувања?!
Озбилно Миша предолго време не се социјализираш и стануваш патетичен со вакви изјави . Оди бркни женска ова она белким некоја ќе се најде .

Знам дека боли , сам си го бараше.

Он топик:
Да важно е они не осеќаат последиците на гласањето ние го осеќаме.

Не знам со што сум придонел да мислиш дека можеш да ми се обраќаш на име, ниту да изнесуваш лични информации, особено па да “интимизираш“ дискусии со мене.

Од вашиот заеднички напор да реплицирате удружено на тоа што ќе го напишам сведочи за 2 работи:

1. Не сте способни да водите дискусија секој во свое име, бидејќи кога јас некому реплицирам, очекувам одговорот од истиот човек,
или
2. Сте во некој поблизок однос и оттаму ваквата романтична реакција, да се заштите еден со друг.

Делува слатко :)

Уште послатки ви се новите никови.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Темава ми е неоправдано дискутабилна .Како може воопшто да се постави прашање дали македонците од дијаспората имаат право на глас ? Правото на глас на државјаните на РМ е Уставно право на секој македонец,без разлика дали истиот живее или не живее во земјата, тоа е ексклузивно неделиво и непреносливо право. И дали треба да гласаат ? Да ,треба , затоа што ако не живеат во Македонија ,не значи дека не се декларираат како македонци и не значи дека ние сме поголеми македонци од нив затоа што живееме тука . Која е мерна единица за докажување на патриотизмот? И од кога патриотизмот се едначи со нашата ,,упатеност,, во актуелната политика?
Имам многу пријатели и роднини кои живеат надвор од земјава ,луѓе кои секој месец праќаат пари за да си ги прехранат фамилиите кои останале тука и се борат за создавање егзистенцијални услови.Овие луѓе не треба да гласаат? Треба да се крши Уставот? А тоа дали ќе гласаат овде или во земјата во која моментално се наоѓаат е апсолутно неважно.
Не се правете многу големи патриоти некои овде,затоа што јасен е менталитетот на македонскиот народ-никогаш ништо не ни чини,за другите први сме кога треба да судиме , а не гледате дека така само целокупната социо-економска состојба во државата слабее, на овој народ дефинитивно му треба поголема информираност за правниот систем , ни правата ни обврските некои не си ги знаат .
Амброзија, мило ми е што те гледам, барем тука...

Значи, ти си убедена во тоа дека секој Македонец, без разлика каде е, треба да гласа за иднината на Македонија. Сметаш дека, иако тој „некој“ нема апсолутно никаква допирна точка со реалноста во којашто ти живееш, сепак е компетентен да одлучува за тоа како таа треба да изгледа. Викаш, во ред е, дијаспората да ни инсталира Линукс, иако немаме ни компјутери.

Супер е тоа идеологија, алтруизам, желба за соработка, ама реалноста е онаа којашто малку знае да заебава. Тие луѓе, на коишто им се дава право да гласаат, немаат ПОИМ што се случува во Македонија, немаат ПОИМ како се живее тука и со какви проблеми ние сме оптеретени. Не се работи ниту за името, не се работи ниту за историја, ниту за јазикот, ниту за религијата, се работи за нашите гзови коишто секојдневно некој ги ебе... нашите, мојот, твојот и на македонците коишто живеат тука, во Скопје, Прилеп, Струмица. Не гзовите на братот, на некој опинок во Џрзеј или некое педерче коешто не знае ни македонски саглам во Торонтоу или Мелбрн.

Идејата е заради профит... и реков, кој тоа не го гледа е морон. Кој тоа го гледа, а не го признава, онда на здравје нека му е платичката. Нека викне да части кафенце некој ден.
Ниту една друга земја на светот којашто ја сметаме за нормална, нема да дозволи некој друг од страна да гласа за неа.

Како бре она црнчено од рекламата “Расист“ на к-15 да гласа за кој да биде претседател во Уганда? Од кај тој знае што се случува во Уганда? Или како Вандеир да гласа за парламентарни во Бразил кога десет години игра за Вардар и македонскиот систем му должи пари. Како да гласа Фуере у Ирска кога две години тука живее?
Нормално, ниту ним, ниту на нашата дијаспора никој не и го оспорува правото да дојде да гласа дома, ама кога на некого ќе му кажеш дека треба да се проака неколку илјади километри за да заокружи бројче, онда одма му доаѓа муабетот „Абе не знам ја за таму, ја овде живеам“. Бујрум, на кој му стало до толку за Македонија, ќе дојде малку тука да се ебава со царинска служба, со полиција, со диви таксисти, со патарини, со протести, со грабежи и со сите други „наши“ срања. Ако можеме ние да ги трпиме 365 дена у годината, они можат да ги потрпат 2 дена ако сакаат да учествуваат во изборот на иднина на ова посрано парче земја.

Така е Брате... со истите средства се бореше и Милошевиќ и Гебелс, вашиот млад и постар ментор, заборавете ја љубовта кон своите, заборавете го патриотизмот, секогаш биле битни само парите...

Како што Тони Михајловски рече во Балканкан додека стоеше до Шефкет Рамадани... „За татковината, комшија... СВЕ“. Си го гледал ли филмот патриоте? Го гледаше ли „Слобода-не“? А за системот контра Евреите? Таму си во близина, Треблинка ја посети ли? Можеш и до Москва да тркнеш, Сталин да го проучиш...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Така е Брате... со истите средства се бореше и Милошевиќ и Гебелс, вашиот млад и постар ментор, заборавете ја љубовта кон своите, заборавете го патриотизмот, секогаш биле битни само парите...

Како што Тони Михајловски рече во Балканкан додека стоеше до Шефкет Рамадани... „За татковината, комшија... СВЕ“. Си го гледал ли филмот патриоте? Го гледаше ли „Слобода-не“? А за системот контра Евреите? Таму си во близина, Треблинка ја посети ли? Можеш и до Москва да тркнеш, Сталин да го проучиш...
Еј да заборавив дека ти си “начитаниот“ тип, меѓутоа јас не сум тинејџерка која треба да се импресионира со спорадичното вметнување на цитати, спомнување на книги, литературни дејци во своите реплики па затоа поштеди ме од патетичните обиди за демонстрирање на “интелект“.

И она спомнувањето на Гебелс и Милошевиќ, па и Сталина, беше навистина бомба ( вака меѓу нас ), баш ме демаскира сега, морам да барам некои други ментори. Ме изненади со своето експертско познавање на историјата, останав без аргументи, ти се верува ли? :)

Него, во однос на парите, што сакаше да кажеш, дека земам пари за нешто?

Вакви ад хоминем аргументи со кои се обидувате да ги оспорите моите ставови по темава евидентно ја имаат личната основа како појдовна точка во заземањето вашите ставови.

Првин ментално созрејте, а потоа пробајте да дискутирате со мене.

--- надополнето ---

Супер е тоа идеологија, алтруизам, желба за соработка, ама реалноста е онаа којашто малку знае да заебава. Тие луѓе, на коишто им се дава право да гласаат, немаат ПОИМ што се случува во Македонија, немаат ПОИМ како се живее тука и со какви проблеми ние сме оптеретени. Не се работи ниту за името, не се работи ниту за историја, ниту за јазикот, ниту за религијата, се работи за нашите гзови коишто секојдневно некој ги ебе... нашите, мојот, твојот и на македонците коишто живеат тука, во Скопје, Прилеп, Струмица. Не гзовите на братот, на некој опинок во Џрзеј или некое педерче коешто не знае ни македонски саглам во Торонтоу или Мелбрн.
Кој е виновен за проблемите во Македонија?

Настрана од тоа што не разбираш ни за што е правото на глас ниту “моќта“ на одлучување која тие 3 пратеника би ја имале, се дрзнуваш да збориш за јазикот, оној кој во западна Македонија се поретко се слуша, можеби и затоа ги изостави тие градови на “Македонците“ и тоа сигурно не по заслуга на “гласовите на Дијаспората“.

Кога веќе почна да задираш со аргументи за јазик, историја и сл. можеби ќе ни објасниш повеќе за педерите имигранти кои денеска ги нарекуваме основоположници на македонскиот јазик и благодарение на чии дејствувања е зачувана македонската историја во 'македонска' форма.

Ти секако, би им забранил на нивните наследници да гласаат во денешна Македонија.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Не знам со што сум придонел да мислиш дека можеш да ми се обраќаш на име, ниту да изнесуваш лични информации, особено па да “интимизираш“ дискусии со мене.

Од вашиот заеднички напор да реплицирате удружено на тоа што ќе го напишам сведочи за 2 работи:

1. Не сте способни да водите дискусија секој во свое име, бидејќи кога јас некому реплицирам, очекувам одговорот од истиот човек,
или
2. Сте во некој поблизок однос и оттаму ваквата романтична реакција, да се заштите еден со друг.

Делува слатко :)

Уште послатки ви се новите никови.
Чекај нели сме едни истите јас и виктор?!
Мишуле пред тоа тврдеше дека сум тоекатер, сега сум виктор, веројатно наредниот пат удбаш. Уствари кога сте смотани и оставате лични податоци по интернет никој не ви е крив.
Самиот го сведе на муабетот на лично ниво со прашање за етничко потекло ( што ја покажува твојата способност за дискутирање со аргументи)

О и јас немам проблем со своето его па секој пробиен аргумент и рибање да одговарам со луди обвинувања . Следно ?!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Чекај нели сме едни истите јас и виктор?!
Мишуле пред тоа тврдеше дека сум тоекатер, сега сум виктор, веројатно наредниот пат удбаш. Уствари кога сте смотани и оставате лични податоци по интернет никој не ви е крив.
Самиот го сведе на муабетот на лично ниво со прашање за етничко потекло ( што ја покажува твојата способност за дискутирање со аргументи)

О и јас немам проблем со своето его па секој пробиен аргумент и рибање да одговарам со луди обвинувања . Следно ?!
Хехе, види, не сум јас од вчера.

Во случај кога омаловажуваш цела нација и се оградуваш од неа, се очекува барем да се произјасниш, на која таа горда нација ти припаѓаш и од каде правото да се впушташ во дискусии за правата на Македонците.

А дококу речеш дека од сега опашката на кучето ќе ја броиме како петта нога, не значи дека таа навистина станала нога, така да и со твоето “побивање“ на аргументи.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Ниту една друга земја на светот којашто ја сметаме за нормална, нема да дозволи некој друг од страна да гласа за неа.

Како бре она црнчено од рекламата “Расист“ на к-15 да гласа за кој да биде претседател во Уганда? Од кај тој знае што се случува во Уганда? Или како Вандеир да гласа за парламентарни во Бразил кога десет години игра за Вардар и македонскиот систем му должи пари. Како да гласа Фуере у Ирска кога две години тука живее?
Нормално, ниту ним, ниту на нашата дијаспора никој не и го оспорува правото да дојде да гласа дома, ама кога на некого ќе му кажеш дека треба да се проака неколку илјади километри за да заокружи бројче, онда одма му доаѓа муабетот „Абе не знам ја за таму, ја овде живеам“. Бујрум, на кој му стало до толку за Македонија, ќе дојде малку тука да се ебава со царинска служба, со полиција, со диви таксисти, со патарини, со протести, со грабежи и со сите други „наши“ срања. Ако можеме ние да ги трпиме 365 дена у годината, они можат да ги потрпат 2 дена ако сакаат да учествуваат во изборот на иднина на ова посрано парче земја.
Муабетов ми нема ич логика ај сега не е ништо чисто. Човек има право на глас само ако живее во државата. Многу мутна категорија е тоа. Има тон луѓе кој живеаат во некој држава ама немаат државјанство дали поради тоа што се прекратко во неа или се илегално. А ако некој како Фуере на пример се пресели некој период на друго место нема право на глас во Матичната земја а нема ни во Македонија или во превод ебана странка не е ни пожелене ни во Ирска ни во Македонија како гласач. До немајкаде е глупо.
Инаку и новиот закон е ретрадиран дијаспората треба да гласа еднакво со оние во МК т.е. исто да им се бори гласото а не само за 3 мочани пратеника. Секој е ист пред законо без разлика кај живее. Неможа да има дискриминација по геогравска основа.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Хехе, види, не сум јас од вчера.

Во случај кога омаловажуваш цела нација и се оградуваш од неа, се очекува барем да се произјасниш, на која таа горда нација ти припаѓаш и од каде правото да се впушташ во дискусии за правата на Македонците.

А дококу речеш дека од сега опашката на кучето ќе ја броиме како петта нога, не значи дека таа навистина станала нога, така да и со твоето “побивање“ на аргументи.
Смешен си , и десет пати ти реков дека се викам Тајрон и црнец сум со 10 инчи пенис ти пак тупиш за моето потекло.
Она што ти го омаловажуваш , тотално игнорираш правата на сите без оглед на националноста, деликатната политчка ситуација која ти ја напоменаа и твоите сонародници македонци, техничката неможност, и крајното лицемерие кое го покажуваш ја сакаш земјава и народот премногу ама нејќеш да дојдеш ни за да плукнеш на неа и не дај боже да се потегнеш да гласаш!

Тотално непочитување на мислењето на народот во државата кое живее кое е од повеќе јасно дека не сакаат дијаспората да има три пратеника и ако сака да гласа да се нацрта тука , да не споменувам фактот дека тоа што го имаат читано јас и другите вашите глупости по форумов им е јасно каков народ ќе му се даде да гласа и какви се не глупости ќе се туркаат . Името и историјата на повеќето им се на последно место важни бидејќи имаат маки да се преранат. Да не споменувам лиферувањата на историјата која направивте дека сте постари и од самиот човечки род ( боже спаси ме ) да не споменувам ароганцијата, диктатите кои им праќате преку медиумите, во кои не ебете пет посто што мислат македонците во македонија.

Инкопетенцијата е друга работа, во австралија се млатени од грчкото лоби како мали девојчиња, во канада и сад редовно има некој кој ги подлажува и парите им ги збира во името на македонија ( колку им долг умот се гледа) а во европа повеќето што имаат државјанство се албанци, торбеши и власи .
Не можат да излобираат ништо за нас , не сте способни, не инвестирате ни динар кај нас и одозгора барате црвен ќилим да ви постелиме зошто сте македонци затоа што не сакате да стапнете еднаш во 4 години да гласате во земјава. Што е следно компјутер за секој македонец во странство?!

Ти самиот ги омаловажуваш своите сопствени луѓе а кога некој ќе ти каже дека не е така автоматски е дупли јузер , се фаќаш за етничкото потекло и го дискредитираш како предавник или не е компетентен да дискутира . Патетика .

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Амброзија, мило ми е што те гледам, барем тука...

Значи, ти си убедена во тоа дека секој Македонец, без разлика каде е, треба да гласа за иднината на Македонија. Сметаш дека, иако тој „некој“ нема апсолутно никаква допирна точка со реалноста во којашто ти живееш, сепак е компетентен да одлучува за тоа како таа треба да изгледа. Викаш, во ред е, дијаспората да ни инсталира Линукс, иако немаме ни компјутери.

Идејата е заради профит... и реков, кој тоа не го гледа е морон. Кој тоа го гледа, а не го признава, онда на здравје нека му е платичката. Нека викне да части кафенце некој ден.

Намерно не коментирам на вакви теми,само од причина затоа што на многу луѓе да не речам им се болни теми и во Македонија да му навредиш на некој партиска определба или ,,идеологија,, е како да си заработуваш нов непријател.
Како прво не сум убедена дека секој треба да има право на глас во земјава или надвор, за нашата иднина секој, но тоа е право што не може да му се одземе на човек што се стекнал со државјанство(да не навлегувам и тупам за државјанството,ќе забегам од темава и ќе ме избришат) или поточно Уставно е определно,или поточно тоа е еден од членовите кои спаѓаат во основни одредби на Уставот, џабе е тука веќе да се дискутира за правото,Уставот како Устав ,иако си има забелешки за секој член (инаку скоро секој член од Уставот на овој или оној начин не се почитува доволно или барем не кореспондира со реалната состојба во која живееме),сепак како највисок правен акт не верувам дека наскоро ќе се промени,тоа е како рамка според која се детерминира една држава.
Не сум алтруист,а тешко и дека некој е во државата, па аналогно на ова е и дека ти отпаѓа и втората констатација, а за тоа што зборуваш дека немаат поим ... Извини од каде знаеш дека немаат поим што се случува овде? Мислиш дека тоа што ние слушаме секој ден на вести за политиката и и се посветуваме ,ни дава право , а уште повеќе не прави компетентни за политиката? Ти толку ли си сигурен дека ние знаеме доволно за да гласаме? Знаеш ли колку луѓе одат на избори кои живеат во Македонија со постојано живеалиште кои воопшто не знаат кои се лицата на избирачкото ливче? Немој да ги навредуваш дека се вакви или такви тие кои се иселиле, не ги знаеш тие луѓе,не знаеш како живеат,не ги знаеш причините зошто таму живеат. А извини ама ти и во Македонија не разграничи дека има луѓе кои живеат убаво и луѓе кои живеат лошо.Како и овде и таму, да ти потенцирам не живеат сите иселеници убаво,само се трудат и тие да успеат некаде, посебно младите кои како што веќе знаеш многу малку шанси имаат реално за добро вработување.Знаеш дека имам другар кој работи рообовска работа во Америка за да му праќа пари на семејството ,затоа што татко му и мајка му се невработени овде? Знаеш дека јас работам на 2 работни места и едвај имам пари крај со крај да составам за да одам на постдипломски? Што сум јас подобра од него и зошто јас би била релевантен ,,примерок,, за да донесувам одлуки за Македонија , а тој не ?
Профитот тргни го на страна,денес се е профит и до кога ќе сфатите дека со ова зајадување меѓу самиот македонски народ ,само полошо си правиме за нас, па како некој да ја цени Македонија отстрана ,кога гледај ние се јадеме меѓу себе. Плукаме по наши сонародници наместо да соработуваме со нив, наместо да изградиме иднина во која утре ќе живеат нашите деца , наместо да си ја чукнеме главата и да сфатиме дека единствена реформа која му е потребна на овој народ е реформата во размислувањето ,подигање на свеста...
Од кога сите овде сме стручњаци за политика ? Верувај Виктор, дури ни ти ни јас не ја знаеме состојбата во Македонија во целост, верувај сите живееме во илузии и сервирани вести од медиумите и наместо тоа нас да не упати кон добивање на точни информации или барем поставување на хипотези во нашите глави,тоа создава раздор. Размисли малку, ако секој размислува како тебе ,каде ќе ни биде крајот, на што ќе се темели општеството?
Тоа што го кажа на крај воопшто нема ни да го комантирам ,само немој да бидеш толку огорчен , не е дијаспората виновна за нашиот живот овде, виновни сме ние ,знаеш кога? Секојпат кога дозволуваме секакви некомпетенти лица да ја креираат и условуваат нашата иднина , секојпат кога нема да превземеме мерки за промена на политичката сцена, секојпат кога мирно ќе прифатиме одлуки на ,,големите,, секојпат кога нема да се потрудиме да измениме нешто...

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Намерно не коментирам на вакви теми,само од причина затоа што на многу луѓе да не речам им се болни теми и во Македонија да му навредиш на некој партиска определба или ,,идеологија,, е како да си заработуваш нов непријател.
Како прво не сум убедена дека секој треба да има право на глас во земјава или надвор, за нашата иднина секој, но тоа е право што не може да му се одземе на човек што се стекнал со државјанство(да не навлегувам и тупам за државјанството,ќе забегам од темава и ќе ме избришат) или поточно Уставно е определно,или поточно тоа е еден од членовите кои спаѓаат во основни одредби на Уставот, џабе е тука веќе да се дискутира за правото,Уставот како Устав ,иако си има забелешки за секој член (инаку скоро секој член од Уставот на овој или оној начин не се почитува доволно или барем не кореспондира со реалната состојба во која живееме),сепак како највисок правен акт не верувам дека наскоро ќе се промени,тоа е како рамка според која се детерминира една држава.
Не сум алтруист,а тешко и дека некој е во државата, па аналогно на ова е и дека ти отпаѓа и втората констатација, а за тоа што зборуваш дека немаат поим ... Извини од каде знаеш дека немаат поим што се случува овде? Мислиш дека тоа што ние слушаме секој ден на вести за политиката и и се посветуваме ,ни дава право , а уште повеќе не прави компетентни за политиката? Ти толку ли си сигурен дека ние знаеме доволно за да гласаме? Знаеш ли колку луѓе одат на избори кои живеат во Македонија со постојано живеалиште кои воопшто не знаат кои се лицата на избирачкото ливче? Немој да ги навредуваш дека се вакви или такви тие кои се иселиле, не ги знаеш тие луѓе,не знаеш како живеат,не ги знаеш причините зошто таму живеат. А извини ама ти и во Македонија не разграничи дека има луѓе кои живеат убаво и луѓе кои живеат лошо.Како и овде и таму, да ти потенцирам не живеат сите иселеници убаво,само се трудат и тие да успеат некаде, посебно младите кои како што веќе знаеш многу малку шанси имаат реално за добро вработување.Знаеш дека имам другар кој работи рообовска работа во Америка за да му праќа пари на семејството ,затоа што татко му и мајка му се невработени овде? Знаеш дека јас работам на 2 работни места и едвај имам пари крај со крај да составам за да одам на постдипломски? Што сум јас подобра од него и зошто јас би била релевантен ,,примерок,, за да донесувам одлуки за Македонија , а тој не ?
Профитот тргни го на страна,денес се е профит и до кога ќе сфатите дека со ова зајадување меѓу самиот македонски народ ,само полошо си правиме за нас, па како некој да ја цени Македонија отстрана ,кога гледај ние се јадеме меѓу себе. Плукаме по наши сонародници наместо да соработуваме со нив, наместо да изградиме иднина во која утре ќе живеат нашите деца , наместо да си ја чукнеме главата и да сфатиме дека единствена реформа која му е потребна на овој народ е реформата во размислувањето ,подигање на свеста...
Од кога сите овде сме стручњаци за политика ? Верувај Виктор, дури ни ти ни јас не ја знаеме состојбата во Македонија во целост, верувај сите живееме во илузии и сервирани вести од медиумите и наместо тоа нас да не упати кон добивање на точни информации или барем поставување на хипотези во нашите глави,тоа создава раздор. Размисли малку, ако секој размислува како тебе ,каде ќе ни биде крајот, на што ќе се темели општеството?
Тоа што го кажа на крај воопшто нема ни да го комантирам ,само немој да бидеш толку огорчен , не е дијаспората виновна за нашиот живот овде, виновни сме ние ,знае кога? Секојпат кога дозволуваме секакви некомпетенти лица да ја креираат и условуваат нашата иднина , секојпат кога нема да превземеме мерки за промена на политичката сцена, секојпат кога мирно ќе прифатиме одлуки на ,,големите,, секојпат кога нема да се потрудиме да измениме нешто...

Девојко, кај нас црнчат 10 пати повеќе и трпат срања 10 пати повеќе , очигледно не си ги читала тие оддијаспората, моја препорака да одиш по теми како спаси кученце, хуманитарниот потфорум, љубов и секс , филозофија и психологија но те замолувам не се мешај во политика.

Луѓето кои гласаат ги сносуваат последиците од тоа гласање, не смее да гласаат никој кој не ги сносува тие последици то ест надвор , просто и едноставно. Не ме интересираат нечии чуства, за тоа постојат психијатри. Пријатно

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Девојко, кај нас црнчат 10 пати повеќе и трпат срања 10 пати повеќе , очигледно не си ги читала тие оддијаспората, моја препорака да одиш по теми како спаси кученце, хуманитарниот потфорум, љубов и секс , филозофија и психологија но те замолувам не се мешај во политика.

Луѓето кои гласаат ги сносуваат последиците од тоа гласање, не смее да гласаат никој кој не ги сносува тие последици то ест надвор , просто и едноставно. Не ме интересираат нечии чуства, за тоа постојат психијатри. Пријатно
Немој ти мене да ми кажуваш каде смеам , а каде не смеам да пишувам ,форум е ќе пишувам кај сакам.
Тука не се работи за чувства, за права и обврски се работи , не биди безобразен ,не те навредив лично. И да знаеш , постојат две дијаметрални разлики: има луѓе кои ги сносат последиците и луѓе кои не ги сносат (двете групи ЖИВЕАТ во Македонија)

Kajgana Shop

На врв Bottom