Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ke glasaat za partijata sto ke dadat najdobri predlozi za resavanje na problemite, kako i ti.A mozebi preku 3te pratenici i ke im se dade sansa sami da predlozat nekoe resenie.
Ако јас на пример се определам да се воздржам пошто нема чаре во повеќето наброени области од никого, дали и дијаспората (дел, нормално) ќе се воздржи доколку дојде до ист заклучок?
Или ако сметам дека влашкото лоби или некој помал играч може да стори многу повеќе, дали тоа ќе го забележи и дијаспората? Како ќе знаете кој што поддржува и како раководи во државната админстрација за да го казните или наградите истото? Дали знаете како се остварува право на здравствена услуга кај граѓанинот, дали е подобрена или влошена (не во смисол на чекање на шалтер туку на системот на остварување на право)? Или како одредени градоначалници делуваат во своите ангажмани? Која општина дава се од себе, но затоа што градоначалникот е опозиција и оди малку послабо? Дали сметате дека пензиите го следат поскапувањето или треба да се качат...сега за споредба се качени 0.75%. Дали сметате и дека платите треба да се качат. Што мислите за вложувањето во уредувањето на град Скопје од стотина или 200 милиони и купувањето на автобуси од буџетот на Македонија? Има и други теми, но мислам дека е доволно ориентационо во врска со некои локални проблеми.

Не дека се работи за голем број пратеници, но сега ме интересира колку сте запознати навистина со состојбите во одредени сегменти. Ова е дел од она кои нам ни се мотка во глава додека збориме, размислуваме...за нашите деца и за нас.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.567
Поени од реакции
22.276
НЕМА

Нив не ги интересира како овој народ живее , нив им се важни три работи
-аце е наш
- немењавање на името ( демек никој нема право најмалце народот да одлучи дали сака или не да смени име кој еготрип човече)
- нивната замисла на самите себе дека се комити и партизани кои се борат за македонскиот народ
Од каде ти се информациите? Дане си бил некојпат надовр од државата, онаму кај што се организирани нашите мислам, за да кажуваш приказни?

--- надополнето ---

Ахааааааааахаххааххахаха

ВИ ВЕРУВАМ !
Ќе гласате за вмро мислејќи дека се патриоти со оглед на постовите на повеќето патриоти на безбедна дистанца и нивниот начин на размислување
Пак кажуваш приказни. Дијаспората не е партиски определена пошто не зависат од партии како повеќето гласачи во Македонија. А поред мене ќе се формираат и дијаспорски партии, посебно во Америка и Австралија шансите се многу големи, значи ништо од тоа ВМРО-СДСМ. Иначе делејнето на народот во Македонија во ВМРО и СДСМ е еден голем проблем за дијаспората.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Од каде ти се информациите? Дане си бил некојпат надовр од државата, онаму кај што се организирани нашите мислам, за да кажуваш приказни?
Ти мене ме дупиш или дупиш при здрав памет. А бе ги читам сите до една овде што се надвор никој нема везе ни што се дешава овде ни на кое дереџе сме дојдени со исклучок на Горазд иако забегува на моменти.

Иметоооооооооооооооо
Имеееееееетоооооооооо
Ацеееееееееееееее
Покајте се ние сме најстар народ

RAAAAAAAAAAAAWR​

Е вака звучите отприлика .

--- надополнето ---

Пак кажуваш приказни. Дијаспората не е партиски определена пошто не зависат од партии како повеќето гласачи во Македонија. А поред мене ќе се формираат и дијаспорски партии, посебно во Америка и Австралија шансите се многу големи, значи ништо од тоа ВМРО-СДСМ. Иначе делејнето на народот во Македонија во ВМРО и СДСМ е еден голем проблем за дијаспората.
Со нивотот на организирање , делби и тепачки таму - дам бетер и од овие ќе биде. Да не ја споменувам ароганцијата и диктатите кои ни ги праќаат, прекинете со преговорите или ќе прекинеме пари да праќаме ( јас се превртев од столица смеејќи се)
Не сте спопособни да излобирате сами нешто таму уште во австралија ги млатат тамошното Грчко лоби, во канада ги крадат нивните водачи во името на македонија. Не не само тргнете се на страна и оставете не нас сами да си ги решаваме проблемите.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако јас на пример се определам да се воздржам пошто нема чаре во повеќето наброени области од никого, дали и дијаспората (дел, нормално) ќе се воздржи доколку дојде до ист заклучок?
Или ако сметам дека влашкото лоби или некој помал играч може да стори многу повеќе, дали тоа ќе го забележи и дијаспората? Како ќе знаете кој што поддржува и како раководи во државната админстрација за да го казните или наградите истото? На пример дали знаете како се остварува право на здравствена услуга кај граѓанинот? Или како одредени градоначалници делуваат во своите ангажмани? Која општина дава се од себе, но затоа што градоначалникот е опозиција и оди малку послабо? Што мислите за вложувањето во уредувањето на град Скопје од стотина или 200 милиони и купувањето на автобуси од буџетот на Македонија? Има и други теми, но мислам дека е доволно ориентационо во врска со некои локални проблеми.

Не дека се работи за голем број пратеници, но сега ме интересира колку сте запознати навистина со состојбите во одредени сегменти.
Ti rekov da ne gi mesas lokalnite problemi.Ovde ne stanuva zbor za administrativni-opstinski izbori,nego za parlamentarni.Sekoja vlada ke odgovara pred narodot, ako ne nema da bide izbrana nareden pat.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.567
Поени од реакции
22.276
Или ако сметам дека влашкото лоби или некој помал играч може да стори многу повеќе, дали тоа ќе го забележи и дијаспората? Како ќе знаете кој што поддржува и како раководи во државната админстрација за да го казните или наградите истото? Дали знаете како се остварува право на здравствена услуга кај граѓанинот, дали е подобрена или влошена (не во смисол на чекање на шалтер туку на системот на остварување на право)? Или како одредени градоначалници делуваат во своите ангажмани? Која општина дава се од себе, но затоа што градоначалникот е опозиција и оди малку послабо? Дали сметате дека пензиите го следат поскапувањето или треба да се качат...сега за споредба се качени 0.75%. Дали сметате и дека платите треба да се качат. Што мислите за вложувањето во уредувањето на град Скопје од стотина или 200 милиони и купувањето на автобуси од буџетот на Македонија? Има и други теми, но мислам дека е доволно ориентационо во врска со некои локални проблеми.

Не дека се работи за голем број пратеници, но сега ме интересира колку сте запознати навистина со состојбите во одредени сегменти. Ова е дел од она кои нам ни се мотка во глава додека збориме, размислуваме...за нашите деца и за нас.
Јасно е дека приоритетите во дијаспората и во самата држава се можеби различни, различното живеалиште е причината тука. Но треба да се прашаме што е целта за вклучувајнето на дијаспората во Македонската политика со 3 пратеници. Што можат тие 3 пратеници да сторат? Максималната опција е да бидат дел од владеачка коалиција и да земат, на пример, министерство за дијаспора ако се направи такво нешто. Дијаспората не може да ги реши сите проблеми во државата, што очигледно и ниедна друга партија од Македонија може. Дијаспорските пратеници ќе ги бркаат интересите на дијаспората пошто дијаспората ќе ги гласа. А може и да придонесе, на пример, да се подобрат условите за дијаспората за вложувајне во Македонија што е голем проблем како што наведов предходно ама исто така дијаспората има искуство како функционираат работите надвор од Македонија и со тоа знаејне и искуство може исто така да се рачуна. Иначе хипотетичко е сега да предвидуваме, пошто нема уште дијаспорски партии туку на следниве избори највероватно партиите од Македонија ќе ги бркаат тие места. Но, во иднина сум убеден дека ќе се формираат дијаспорски партии пошто веќе постојат здруженија па и Македонски организации како ОМД кој можат да направат такво нешто.

--- надополнето ---

Ти мене ме дупиш или дупиш при здрав памет. А бе ги читам сите до една овде што се надвор никој нема везе ни што се дешава овде ни на кое дереџе сме дојдени со исклучок на Горазд иако забегува на моменти.

Иметоооооооооооооооо
Имеееееееетоооооооооо
Ацеееееееееееееее
Покајте се ние сме најстар народ

RAAAAAAAAAAAAWR​

Е вака звучите отприлика .

--- надополнето ---

Со нивотот на организирање , делби и тепачки таму - дам бетер и од овие ќе биде. Да не ја споменувам ароганцијата и диктатите кои ни ги праќаат, прекинете со преговорите или ќе прекинеме пари да праќаме ( јас се превртев од столица смеејќи се)
Не сте спопособни да излобирате сами нешто таму уште во австралија ги млатат тамошното Грчко лоби, во канада ги крадат нивните водачи во името на македонија. Не не само тргнете се на страна и оставете не нас сами да си ги решаваме проблемите.
Се гледа како се решаваат проблемите во Македонија, од ден на ден тие стануваат се поголеми. А самиот не сакаш дијаспората да не праќа пари пошто 60те денари немаат да ти вредат повеќе 1 Евро туку 50 центи. Ако сакаш да дискутираш сериозно потркепи малце со аргументи а не само викај и пцуј по дијаспората, за која очигледно немаш никакво знаејне.

M

Moon Child

Гостин
Кажете ми која е логиката да гласа дијаспората. Логиката многу ме занима, освен она дека праќале пари овде, затоа што никој не ги тера тоа го прават по сопствена воља. Значи конкретно ако може некој на прашањево да ми одговори: Која е логиката да гласа дијаспората?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.567
Поени од реакции
22.276
Кажете ми која е логиката да гласа дијаспората. Логиката многу ме занима, освен она дека праќале пари овде, затоа што никој не ги тера тоа го прават по сопствена воља. Значи конкретно ако може некој на прашањево да ми одговори: Која е логиката да гласа дијаспората?
Не е прашајне на пари, таа тема најчесто тие од Македонија ја отвараат. Логиката е, дека се и тие Македонци и поседуваат Македонско државјанство. Надвор од Македонија има многу Македонци и со симболичната гест и давајне на 3 пратенички места државата конечно ќе и пружи рака на дијаспората и ќе им покаже дека ги смета за Македонци. Досега државата баш ништо не направила за Македонците надвор од Македонија. Иначе повеќе од пола држави од ЕУ исто така и овозможуваат на дијаспората да гласа. И пак да не заборавиме: Со три пратеници дијаспората нема да крој никаква политика туку ова е симболичен гест.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
A koja e tvojata logika za da glasas.I oni se Makedonci kako i ti. Ovde zboruvame za toa kako da im se obezbedat uslovi da glasaat, a ne deka nekoj kako ti ke im go dade toa pravo.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ti rekov da ne gi mesas lokalnite problemi.Ovde ne stanuva zbor za administrativni-opstinski izbori,nego za parlamentarni.Sekoja vlada ke odgovara pred narodot, ako ne nema da bide izbrana nareden pat.
За тебе се локални, за нас овде се битни. Раководење на Градоначалник на општина се рефлектира на ниво на граѓанин и фирма, а и нивните односи со централната власт се битни. Администрацијата исто така за некои е парче леб, за други казна во данок, партизираноста е посебно присутна...ако за ова не се разговара, тогаш што е проблемот со и во Македонија спрема ваше мислење?

Друго да прашам...дали некој од вас доаѓал во време на избори и дали гласал?

M

Moon Child

Гостин
A koja e tvojata logika za da glasas.I oni se Makedonci kako i ti. Ovde zboruvame za toa kako da im se obezbedat uslovi da glasaat, a ne deka nekoj kako ti ke im go dade toa pravo.
Мојата логика за да јас гласам е тоа што јас живеам во Македонија и јас поднесувам данок во Македонија и тоа не по сопствена воља. А некој што не е овде 20 и кусур години не гледам причина да гласа. Зземјите членки на Европската Унија не ги мешајте, тоа си е нивна политика и нивно право од кое ние сме многу далеку.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
За тебе се локални, за нас овде се битни. Раководење на Градоначалник на општина се рефлектира на ниво на граѓанин и фирма, а и нивните односи со централната власт се битни. Администрацијата исто така за некои е парче леб, за други казна во данок, партизираноста е посебно присутна...ако за ова не се разговара, тогаш што е проблемот со и во Македонија спрема ваше мислење?

Pa bas i toa e problemot.Kako da se obezbedat uslovi za da se glasa, bez razlika dali nekoj moze da dojde vo zemjata za vreme na glasanje.Ima ambasadi, konzulati skoro na sekade, vo site zemje, neli moze preku niv toa da se obezbedi?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.567
Поени од реакции
22.276
Мојата логика за да јас гласам е тоа што јас живеам во Македонија и јас поднесувам данок во Македонија и тоа не по сопствена воља. А некој што не е овде 20 и кусур години не гледам причина да гласа. Зземјите членки на Европската Унија не ги мешајте, тоа си е нивна политика и нивно право од кое ние сме многу далеку.
Дека плаќаш данок во Македонија не ти дава никакво право плус за да гласаш на избори. Има луѓе кој не се државјани на Македонија и живеат тука и исто така плаќат данок во Македонија но пак не смејат да гласаат пошто не се државјани на Македонија. Дали и тие треба да имаат право на глас пошто, нели, плаќаат данок? А што правиме со тие луѓе во Македонија кој не плаќаат данок, и тие ги има. Живеат од социјална помош, не работат итн. и тие имаат право на глас иако не плаќаат данок во државата, ако се Македонски државјани. Значи, плаќајнето данок ама баш не е никаков аргумент или па категорија со која можеш да земаш за тебе за право да гласаш и со истиот аргумент да им спориш на Македонците надвор од државата да гласаат. Правото на глас не се купува, тука излегува автоматски со поседувајне на државјанството.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
За условите и се работи во темава, но ме интересира дали некој дошол напролет, наесен кога има избори и гласал...или ретко ни доаѓа дијаспората?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.567
Поени од реакции
22.276
...
Бев за референдумот ко се гласаше за новите граници на општините. Што го видов за тоа време беше срамно, посебно од владејачката партија во тоа време. Иначе не е така лесно да идеш на избори, тоа е поврзано со многу работи и затоа е ова барајнето да се гласа и во дијаспората.

--- надополнето ---

За условите и се работи во темава, но ме интересира дали некој дошол напролет, наесен кога има избори и гласал...или ретко ни доаѓа дијаспората?
Еве ја има дојдено.

--- надополнето ---

Pa bas i toa e problemot.Kako da se obezbedat uslovi za da se glasa, bez razlika dali nekoj moze da dojde vo zemjata za vreme na glasanje.Ima ambasadi, konzulati skoro na sekade, vo site zemje, neli moze preku niv toa da se obezbedi?
Секако дека може.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Zadrzi ja za tebe tvojta logika.Ima mnogu stranci sto ziveat i rabotat vo Makedonija, pa nemaat steknato pravo na glas, isto plakaat danok, znaci ne e dovolno da zivees vo edna drzava za da mozes da glasas.
A od koi zemji da ucime, od Afrika..

Kajgana Shop

На врв Bottom