Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
F

Frankie Yale

Гостин
Дека одамна се знаело за отклонувањето на земјата од својата оска, далеку пред Галилео. Прочитај ја Книгата на Енох или освртот на Де Саси за да ти е појасно што се се знаело....исто и во Библијата, Коранот...

За Ведите знае некој нешто повеќе накратко макар да ми ги прикаже за што се работи?
Да, постојано се менува. Еве пример: По земјотресот во Чиле денот се намали за 1.26 милионити делови од секунда :)

A дека земјата не е рамна прв приметил Ерастотен, далеку пред христијанството да се појави што ти кажува дека библијата е само збир на прикаски. Озбилно, ти веруваш во змии што зборуваат? ребра што се претвараат во жени, забранети овошја, рајски градини, одмарање на господ на 7от ден, збирање на сите животни во еден брод?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Teolozite go objasnuvaat zloto vo namera da go amnestiraat Semokniot i Semilostiviot Bog koj po niv e Ljubov, voveduvajki prazen termin slobodna volja (a so toa od nisto sozdale nesto imeno operari go stavile pred esse)i so toa vinata preoga na lugeto a ne na Bog, no sklonosta i prirodata na lugeto e odredena i nikoj ne go pravi ona sto ne go saka tuku samo ona sto go saka, so samoto toa taa priroda e odraz na istiot toj bog, zatoa ako veke postoi Bog toj bi bil losh bog zatoa sto dozvolil razlicno da se prestavi preku 350 religii a i samoto zlo kako fakt odi vo prilog na taa teza.
Vtoro za toa deka ima sila nikoj ne spori pa taka i ateistite deka ima nesto na mesto nisto, da, ne ima nas, preku nas go ima svetot nesto postoi no toa ne znaci deka postoi bog osven kako poim vo svesta na vernicite i koj se razlikuva zavisno od vera a pak verata e zavisna od vreme i mesto.
Treto, zloto e fakt na koj teolozite nemaat objasnuvanje i nikako ne mozat da go pomirat Bog Semoken plus Ljubov so zloto kako karakterna osobina na poveketo luge i stradanjeto na onie koi ne zasluzile, zatoa vovele poim slobodna volja za da vinata padne na lugeto a Bog samo go dopusta isto toa zlo ne prevzemajki nisto se so cel da ne ja narusi tkn slobodna volja na lugeto, no i da e vinata kaj lugeto sigurno ne e kaj bebeto koe umira od leukemija, taka da toj odgovor ne e prifatliv.
I na kraj faktot deka postojat moralni ateisti i nemoralni vernici kako i toa deka dobri i losi ima vo site veri seto toa kazuva deka niedna vera nema nekoja prednost nad druga, a generalno i religijata opsto nema nikakva.
Citajki religiozni knigi sekogas mi smetase toa besmisleno insistiranje na dogmite i ritualite na smetka na postapuvanjeto i etikata imeno sekoja religija kako stolb na svojata vera ja stava dogmatikata i ritualite imeno tokmu ona po sto se razlikuvaat religiite namesto na etikata i delata to est ona sto e bitno i sto vo krajna linija e zaednicko so site religii.
Primer za ova bi navel samo od Biblijata sekoj grev ke se prosti osven hulata na svetiot duh znaci, trguvajte so organi i oruzje samo ne hulete na svetiot duh, a toj poim ne postoi vo drugite religii. Sekoja religija si ima svoi primeri slicni na ovoj sto go navedov!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Дека одамна се знаело за отклонувањето на земјата од својата оска, далеку пред Галилео. Прочитај ја Книгата на Енох или освртот на Де Саси за да ти е појасно што се се знаело....исто и во Библијата, Коранот...
Од кога се знае за година од 364 денови со период од 3.5 и 8 години и + 4 дена?

За Ведите знае некој нешто повеќе накратко макар да ми ги прикаже за што се работи?
Друже ведите ти се многу стари текстови...мислам дека над 10 000 години се стари.
Поделени се на повеќе делови: Ајурведа, Багавад Гита, Веданта и што знам уште кои.
Јас лично многу многу немам читано, немам време доволно(не се дојдени на ред) иако Ведантата ме интересира.
Има одредени луѓе кои тврдат дека Исус во годините поминати во Индија го изучувал токму ова.
Ако сакаш нешто да читаш тогаш земи Багавад Гита или Веданта, има таму нуклеарни бомби како се употребувале :)
Тоа е моето ептен скромно знаење у овој дел, се мислев дали да пишам ама ај може ке ти се најде.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Да, постојано се менува. Еве пример: По земјотресот во Чиле денот се намали за 1.26 милионити делови од секунда :)

A дека земјата не е рамна прв приметил Ерастотен, далеку пред христијанството да се појави што ти кажува дека библијата е само збир на прикаски. Озбилно, ти веруваш во змии што зборуваат? ребра што се претвараат во жени, забранети овошја, рајски градини, одмарање на господ на 7от ден, збирање на сите животни во еден брод?
Во метафори и слични стилски фигури на ки не им знам име...да.
Што значи на пример приказна, дали овие текстови не се вистина (за соѕвездијата, пловењето на земјата низ вселената и нејзиниот облик)
Јов 9.9 Ги создаде Мечката, Орионот и Плеадите, и соѕвездијата на јужното небо.
Амос 5.8 Тој ги направи Плеадите и Орион, Тој го обрнува мракот во зора, а денот во најгуста ноќ. Тој ги повикува морските води и ги излева преку лицето на земјата. Господ Му е името.
Јов 26.7 Тој го оптегнува Северот врз празнината, Тој ја држи земјата, необесена на ништо.
Исаија 40.22 Тој престолува над земниот круг, жителите се како скакулците пред Него. Како завеса ги простре небесата, ги оптегна како шатор за живеење.

--- надополнето ---

Друже ведите ти се многу стари текстови...мислам дека над 10 000 години се стари.
Поделени се на повеќе делови: Ајурведа, Багавад Гита, Веданта и што знам уште кои.
Јас лично многу многу немам читано, немам време доволно(не се дојдени на ред) иако Ведантата ме интересира.
Има одредени луѓе кои тврдат дека Исус во годините поминати во Индија го изучувал токму ова.
Ако сакаш нешто да читаш тогаш земи Багавад Гита или Веданта, има таму нуклеарни бомби како се употребувале :)
Тоа е моето ептен скромно знаење у овој дел, се мислев дали да пишам ама ај може ке ти се најде.
Мислам дека добар дел стари предзнаења, знаења (така барем ми имаат кажано, а не знам со сигурност, не знам ништо за нив) може да се најдат во Ведите, затоа и ме интересираат. Фала за советот

Но чекај, никој што не верува во виши сили и непознати натприродни појави и созданија не кажа што се коси нивната вера во пријателството, љубовта, почитта, добрината...
Верувам во доверба и почит, верувам во пријателство, помагање и учење. Верувам во сочувство и поддршка. Верувам во одговорност за своите постапки, во срдечна љубов и искреност.
со љубовта, почитта, пријателството на рисјаните за истите?

F

Frankie Yale

Гостин
Што значи на пример приказна, дали овие текстови не се вистина (за соѕвездијата, пловењето на земјата низ вселената и нејзиниот облик)
Амос 5.8 Тој ги направи Плеадите и Орион, Тој го обрнува мракот во зора, а денот во најгуста ноќ. Тој ги повикува морските води и ги излева преку лицето на земјата. Господ Му е името.
Јов 26.7 Тој го оптегнува Северот врз празнината, Тој ја држи земјата, необесена на ништо.
Исаија 40.22 Тој престолува над земниот круг, жителите се како скакулците пред Него. Како завеса ги простре небесата, ги оптегна како шатор за живеење
Daniel 4:11 "The tree grew, and was strong, and the height thereof reached unto heaven, and the sight thereof to the ENDS OF ALL THE EARTH" (Како може едно дрво да биде видено од целата Земја ако таа не е рамна.)

Matthew 4:8 "Again, the devil taketh him up into an exceeding high mountain, and sheweth him all the kingdoms of the world, and the glory of them" (Истото овде.)

Isaiah 40:22 ""He sits enthroned above the circle of the earth, and its people are like grasshoppers. He stretches out the heavens like a canopy, and spreads them out like a tent to live in." (Како може рајот да биде распространет како шатор ако тие не мислеле дека Земјата е рамна? Тие верувале дека небото буквално ги допирало краевите на Земјата, како шатор)

Job 38:44 "Where were you when I laid the earth's foundation?Tell me, if you understand. Who marked off its dimensions? Surely you know! Who stretched a measuring line across it?" (Ако мислеле дека земјата не е рамна зошто рекле преку неа а не околу неа?)

Job 38:13 "That it might take hold of the ends of the earth, that the wicked might be shaken out of it?" (Како можеш да "take hold of the ends" освен ако не е рамна?)

Job 38:15 "The earth takes shape like clay under a seal." (Глината во тој случај е рамна)

Е ова не ми се допаѓа кај Библијата а и кај сите други "свети книги"... Се во нив е двосмислено, опскурно и отворено за милион толкувања. Затоа и религиозните војни, секој си го толкува како што му одговара.

"Над земниот круг" - Tи верувале дека земјата е рамна и округла. И ти кога би стоел во сред пустина гледајќи го хоризонтот би помислил дека се наоѓаш на рамна и округла површина.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Темата е прашања до атеистите, а не прашања до мене.
Доверба и почит, иако е тоа за друга тема, за филозофија, љубов, општи муабети, а не за религија...што е тоа почит? Видливо е, опипливо? Христијаните ние сме против доверба и почит? Се косиме со некој дел за доверба, љубов, пријателство...? Дали се косиме со било кое твое погорно начело освен со твојот слоган -Нема Господ?
Пак чекам одговор за абиогенезата која ја споменуваше во контекст на Адам, реброто, Ева...што од тоа е вистина?

--- надополнето ---

Наместо напразно префрлање...дали си слушнал за Книгата на Енох ( мислам дека е апокрифно дело)? Постои еден осврт за оваа книга од еден лингвист, француски научник Де Саси
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:j2g_JuE_uy8J:www.muggletonian.org.uk/Non%2520Muggletonian/content%2520files/signification.pdf+References+on+the+book+of+Enoch+de+sacy&hl=mk&pid=bl&srcid=ADGEEShzXsz8PdX3QtO8bkkOuds4ndsiBq_-2gBejPnK31yO82Y3keCofbmV5zKFsfX4xWX4CBsPGRP1BMuDeDEMBpqHmPGawd3EZ67fD5A7JbQCEWnZ7i22vaQYYIGPJmIqjnrunMl-&sig=AHIEtbQjlg9PDJ-XBQsQ_KGKuZUOxyU-cw
каде постојат повеќе интерсни моменти
- дека сонцето не излегувало секогаш на иста страна, дека потопот влијаел врз природата...и како размислувања од истата книга еден мал извадок

Интересни знаења поседувале древните, нели :) овој факт и фактите за други текстови, градби и пронајдоци доволно говорат за она што го споменав пред месец-два...дека нашата наука, технологија нема многу отидено напред, напротив.
Прочитај, има вакви текстови во голем број...докази дека многу повеќе се знаело за нештата одошто сега. Ај сега, што е вистина од сето ова? Дека некому во 15, 16, 17 век му текнало дека земјата е топка, се врти и сонцето изгрева односно се движиме околу него во вселената? Отвори го умот за нови знаења.
Што муабет ми правиш, Лурц?!!?

Каква врска имаат астрономките познавања на древните Маи, Инки и египјани со постоењето на Јахве и останатите 4999 богови во моментов? Каква врска мајанскиот календар со Јахве? Што збориш ти уопште?

Кој вика дека христијаните се овакви или онакви?!?!

МЕне истата пена ми фари „Религии, религии“ ти мене за христијаните ми збориш!

Ја ти викам Јахце ти е измисленн, ти мене „Кој ти е доказ за абиогенеза:“

Каква врска имаат твоите прашања со непостоењето на јахве и компанија?!?!

Тоа што Црквата во мрачниот среден век го заглупувала простиот свој народ со „Заемјата е плоча“ не ги попречило зтарите народи да ја набљудуваат природата со непоматен ум. И египјаните и старите грци и маите, инките и кинезите одамна знаат дека земјата е тркалезна.

Само христијаните мислат дека светот почнува со нив.

Некои идиоти мислат дека и со нив ќе заврши.

Колку препотентно и арогантно.

Исто како нивниот бог.

--- надополнето ---

Интересни знаења поседувале древните, нели :) овој факт и фактите за други текстови, градби и пронајдоци доволно говорат за она што го споменав пред месец-два...дека нашата наука, технологија нема многу отидено напред, напротив.
Па добро, бе Лурц, како можеш да напишеш вакаво нешто?!?!

ТЕ МОЛАМ да дадеш пример за некоја технологија на древните народи е, напротив, понапредна од денешните?!?!

Како не ти е срам вака ноншалантно да добацуваш нон-сеси од страна? Какви се овие дезинформации врз кои се обидуваш да изградиш аргумент?

Кои се тие напредни древни народи? Кои се тие ДОКАЗИ?!?! Кои се тие градби? Кои се тие пронајдоци кои ја засенуваат денешната наука?!?

Кои се тие древни народи?

На кои тоа богови им се клањале тие, Лурц? Кога постоеле тие? Пред Јахве? Пред Битие?

--- надополнето ---

Исаија 40.22 Тој престолува над земниот круг, жителите се како скакулците пред Него. Како завеса ги простре небесата, ги оптегна како шатор за живеење.

--- надополнето ---

Мислам дека добар дел стари предзнаења, знаења (така барем ми имаат кажано, а не знам со сигурност, не знам ништо за нив) може да се најдат во Ведите, затоа и ме интересираат. Фала за советот

Но чекај, никој што не верува во виши сили и непознати натприродни појави и созданија не кажа што се коси нивната вера во пријателството, љубовта, почитта, добрината...

со љубовта, почитта, пријателството на рисјаните за истите?
Никој не вели дека рисјаните не се пријатели, дека не почитуваат или дека не знаат што е љубов. Срамота е на луѓе да им припишуваш нешто што не рекле. Мислам дури и дека е грев.

Оваа тема е за непостоењето на бог Не е за христијаните.
Get over it.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Daniel 4:11 "The tree grew, and was strong, and the height thereof reached unto heaven, and the sight thereof to the ENDS OF ALL THE EARTH" (Како може едно дрво да биде видено од целата Земја ако таа не е рамна.)

Matthew 4:8 "Again, the devil taketh him up into an exceeding high mountain, and sheweth him all the kingdoms of the world, and the glory of them" (Истото овде.)

Isaiah 40:22 ""He sits enthroned above the circle of the earth, and its people are like grasshoppers. He stretches out the heavens like a canopy, and spreads them out like a tent to live in." (Како може рајот да биде распространет како шатор ако тие не мислеле дека Земјата е рамна? Тие верувале дека небото буквално ги допирало краевите на Земјата, како шатор)

Job 38:44 "Where were you when I laid the earth's foundation?Tell me, if you understand. Who marked off its dimensions? Surely you know! Who stretched a measuring line across it?" (Ако мислеле дека земјата не е рамна зошто рекле преку неа а не околу неа?)

Job 38:13 "That it might take hold of the ends of the earth, that the wicked might be shaken out of it?" (Како можеш да "take hold of the ends" освен ако не е рамна?)

Job 38:15 "The earth takes shape like clay under a seal." (Глината во тој случај е рамна)

Е ова не ми се допаѓа кај Библијата а и кај сите други "свети книги"... Се во нив е двосмислено, опскурно и отворено за милион толкувања. Затоа и религиозните војни, секој си го толкува како што му одговара.

"Над земниот круг" - Tи верувале дека земјата е рамна и округла. И ти кога би стоел во сред пустина гледајќи го хоризонтот би помислил дека се наоѓаш на рамна и округла површина.
Е тоа е, не е воопшто едноставно да се разбере, барем и мене не ми се тие подробности јасни...но ако забележиш во продолжение на истиот текст стои дека ги распростира небесата како балдахин, како шатор што не значи навистина шатор во денешна смисла (туристички)...ова е толку тешко за да се чита сувопарно да и многумина кои посебно владеат со многу уки имаат различни толкувања. Затоа и јас избегнувам да влегувам во толкави подробности. Конкретно за овој дел
"The earth takes shape like clay under a seal." (Глината во тој случај е рамна)
најдов поголем број интерпретации. На пример од некои се споменуваат вавилонските валци/печати. Во други дела стои вакво објаснување при користење на поимот глина (кој повеќепати се користи) во Библијата

This impression on clay would be produced by the "revolving" or Babyionian seal, by turning it about, or rolling it on clay, and thus bringing the figures out prominently, and this will explain the passage here. The passing of the light over the earth in the morning, seems to be like rolling a cylinder-seal on soft clay. It leaves distinct impressions; raises up prominent figures; gives form and beauty to what seemed before a dark undistinguished mass. The word rendered "it is turned" (תתהפך tithâphak), means properly "it turns itself" - and the idea is that, like the revolving seal, it seems to roll over the face of the earth, and to leave a distinct and beautiful impression. Before, the face of the earth was obscure. Nothing, in the darkness of the night, could be distinguished. Now, when the dawn arises and the light spreads abroad, the figures of hills, and trees, and tents, and cities, rise before it as if a seal had been rolled on yielding clay. The image is one, therefore, of high poetic character, and of great beauty.
Заради тоа и е тешка да се чита Библијата како роман.

--- надополнето ---

Што муабет ми правиш, Лурц?!!?

Каква врска имаат астрономките познавања на древните Маи, Инки и египјани со постоењето на Јахве и останатите 4999 богови во моментов? Каква врска мајанскиот календар со Јахве? Што збориш ти уопште?

Кој вика дека христијаните се овакви или онакви?!?!.
Само откако ќе прочиташ нешто, ќе го отвориш умот и ќе дадеш конкретни одговори на се поназад едно 20-30 страни...а кој вели за христијаните дека се неуки, назадни, дека Исус е задникот на козата...тоа не знам...краткото паметење, неискреноста или горделивоста...не знам што е...се особини со кои се храни злото, а не доброто.

F

Frankie Yale

Гостин
Е тоа е, не е воопшто едноставно да се разбере, барем и мене не ми се тие подробности јасни....
Не е тоа проблемот, проблемот е што библијата (дали намерно) е јалова, беспредметна, непрецизна, двосмилена, матна и затоа е отворена на милион толкувања. Се, буквално се што е напишано во неа може да се протолкува на повеќе начини.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Само откако ќе прочиташ нешто, ќе го отвориш умот и ќе дадеш конкретни одговори на се поназад едно 20-30 страни...а кој велел за хирстијаните дека се неуки, назадни, дека Исус е задникот на козата...тоа не знам...си стои исто така наназад.
Ех, Лурц, Лурц... Коа нема аргумент нема.... Ќе збориме на шашма... ..сеа накај непочитување на христијаните ќе го вртиш муабетот... завршивме со будизмот, со панрелигиските феномени, со смисолот на животот и почитувањето на блискиот, па сега ќе се лажеме и ќе непаѓаме личноссти, а? Сеа со колегите ќе си кукати и ќе се тешите за тоа како се ароганти атеистите и не ве почитувале...

--- надополнето ---

Не е тоа проблемот, проблемот е што библијата (дали намерно) е јалова, беспредметна, непрецизна, двосмилена, матна и затоа е отворена на милион толкувања. Се, буквално се што е напишано во неа може да се протолкува на повеќе начини.
Затоа и „свети отци“ веќе илјада години докторираат на еден единствен извор.

Каша-попара ја направија книгата. Има 39.000 различни школи на толкување (деноминации) на една единствена книга. И сите тие се разликуваат. Па некој ќе стане, уште, и ќе каже со сиот ум: „Мојата е ВИСТИНСКАТА!“

--- надополнето ---

Во врска со катаљоните различни активни и неактивни богови на земјинтата топка, едно пригодно хумористично виедо.

+ супер цртеж:

...а и поучно е, „бога ми“

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Ех, Лурц, Лурц... Коа нема аргумент нема.... Ќе збориме на шашма... ..сеа накај непочитување на христијаните ќе го вртиш муабетот... завршивме со будизмот, со панрелигиските феномени, со смисолот на животот и почитувањето на блискиот, па сега ќе се лажеме и ќе непаѓаме личноссти, а? Сеа со колегите ќе си кукати и ќе се тешите за тоа како се ароганти атеистите и не ве почитувале...

--- надополнето ---

Затоа и „свети отци“ веќе илјада години докторираат на еден единствен извор.

Каша-попара ја направија книгата. Има 39.000 различни школи на толкување (деноминации) на една единствена книга. И сите тие се разликуваат. Па некој ќе стане, уште, и ќе каже со сиот ум: „Мојата е ВИСТИНСКАТА!“

--- надополнето ---

Во врска со катаљоните различни активни и неактивни богови на земјинтата топка, едно пригодно хумористично виедо.

+ супер цртеж:

...а и поучно е, „бога ми“
А кој те тера да ја читаш таа каша попара. Никој не те тера ниту да го перцепираш Бог, ти самиот се замараш со него и со нас.
Да, навистина збориш на шашма...колкупати те прашав за чорбата т.н. абиогенистичка, досега одговор не добив. Како е настаната, дали има докази, експерименти...до какви резултати е дојдено?

--- надополнето ---

Ако ја читаш како роман, нормално дека ништо нема да разбереш. Треба здраво седнување ако сакаш да ја сфатиш. Не моеш да оценуваш некое дело само по предговорот и кратката содржина.
Ако си ја читал што значат печатите, ланците...во делот за Откровението?

И друго...што те прашав за грешка при откривање на староста, дали си запознат со грешките при детерминирање на староста во некои предели?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А кој те тера да ја читаш таа каша попара. Никој не те тера ниту да го перцепираш Бог, ти самиот се замараш со него и со нас.
Да, навистина збориш на шашма...колкупати те прашав за чорбата т.н. абиогенистичка, досега одговор не добив. Како е настаната, дали има докази, експерименти...до какви резултати е дојдено?

--- надополнето ---

Ако ја читаш како роман, нормално дека ништо нема да разбереш. Треба здраво седнување ако сакаш да ја сфатиш. Не моеш да оценуваш некое дело само по предговорот и кратката содржина.

И друго...што те прашав за грешка при откривање на староста, дали си запознат со грешките при детерминирање на староста во некои предели?
Кои се тие некои предлеи? Кои се тие некои грешки?

--- надополнето ---

...колкупати те прашав за чорбата т.н. абиогенистичка, досега одговор не добив. Како е настаната, дали има докази, експерименти...до какви резултати е дојдено
До РНК.:

http://www.wired.com/wiredscience/2009/05/ribonucleotides/

Следно е ДНК.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Е објасни де...или не ти се дискутира? Ај сеа сите одговори да ги постираме со линкови.
Во лабораторија, синтетизирани се рибонуклеотиди - основните елементи на РНК.

До преклани беше немогуче. Сега е могуче.
Догодина друго нешто. Итаканатаму.
Работат луѓе. Откриваат.

F

Frankie Yale

Гостин

1. Секој различно си ја сфаќа, тоа е проблемот. Ти намерно си ја сфатил на начин кој се поклопува до некаде со тоа што го знаеме денес. Да не бидеш тотално аут, како Мики1 кој уште мисли дека земјата е стара 6-10,000 години.

2. Како што реков не се работи за еден метод на радиометриско датирање туку ги има повеќе, и тестирани се стотици примероци и сите покажуваат на старост околу 4.5 милијарди години. И притоа се подложуваат на разни експерименти за да се види дали ќе се убрза распаѓањето. Да можеше да се забрза распаѓањето 750 000 пати (750 000 x 6000 = 4 500 000 000) немаше да имаме натрупување на радиоактивен отпад. Впрочем, воопшто не успеале да го забрзаат а не 750 000 пати.

Ете, да кажеме не е точно радиометриското датирање здравиот разум не треба да ти дозволи да помислиш дека земјата е помалку од неколку милијарди години стара а не пак 6 000.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Во лабораторија, синтетизирани се рибонуклеотиди - основните елементи на РНК.

До преклани беше немогуче. Сега е могуче.
Догодина друго нешто. Итаканатаму.
Работат луѓе. Откриваат.
За да се направи протеин му треба дна составен од илјада нуклеотиди, шанса за тоа е 1 према 10 на икста.

Кога Лазар станал од мртвите...зарем не веруваш и во таа приказна?
Тие имаат резервни теории, за секој случај
Recently, scientists have focused on an even more exotic amino acid source: meteorites.
Several recent discoveries have led some scientists to conclude that life may have arisen in submarine vents whose temperatures approach 350° C. Unfortunately for both warm pond and hydrothermal vent theorists, heat may be the downfall of their theory.
Откако ги видоа овие цевки решија да постават уште една теорија. Која е точна е прашање. Али ги сфаќам нив, проекти и огромни пари се во прашање, башка и углед некој у тие кругови.

--- надополнето ---

1. Секој различно си ја сфаќа, тоа е проблемот. Ти намерно си ја сфатил на начин кој се поклопува до некаде со тоа што го знаеме денес. Да не бидеш тотално аут, како Мики1 кој уште мисли дека земјата е стара 6-10,000 години.

2. Како што реков не се работи за еден метод на радиометриско датирање туку ги има повеќе, и тестирани се стотици примероци и сите покажуваат на старост околу 4.5 милијарди години. И притоа се подложуваат на разни експерименти за да се види дали ќе се убрза распаѓањето. Да можеше да се забрза распаѓањето 750 000 пати (750 000 x 6000 = 4 500 000 000) немаше да имаме натрупување на радиоактивен отпад. Впрочем, воопшто не успеале да го забрзаат а не 750 000 пати.

Ете, да кажеме не е точно радиометриското датирање здравиот разум не треба да ти дозволи да помислиш дека земјата е помалку од неколку милијарди години стара а не пак 6 000.
Најверојатно е постара од тие демн илјади години, но грешките на Хаваи, Нов Зеланд и некои други експерименти се доста големи од неколку илјади до неколку милиони години. Не знам колку е, но тврдењето дека е неколку милијарди исто така се коси со самите грешки во испитувањата.

Али и за двајцата -штом сте среќни со одредени изјави и теории, но проблемо, ваше право.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom