Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Атеистите единствено викаат дека Бог или божества не постојат. Останатите ставови, верувања, вредности, маани и пороци немаат врска со атеизмот. Атеизмот не е филозофија. Атеизмот е тврдење или свесност. Не е институција или припадност.
И ти ми тврдиш дека не постои Бог, јас спортивното... кој лаже?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И ти ми тврдиш дека не постои Бог, јас спортивното... кој лаже?
Ја сум сигурен дека сум искрен кога викам дека Бог не постои. За тебе, ти ќе треба сам да си кажеш. Ако не знаеш, а викаш „да“ за секој случај (како пуно други луѓе), тогаш лажеш. Ако веруваш поради тоа што повеќето луѓе околу тебе веруваат, повторно, најверојатно лажеш, пошто не знаеш, него идеш со струјата. Ако, пак, си имал извонредно психоделично искуство, жешча нека халуцинација или слична веселоќа и си убеден дека постои, тогаш никој од нас двајцата не лаже.

Ти само знаеш погрешно ;)

F

Frankie Yale

Гостин
После толку мака од твоја страна за тоа кој бил верник а кој не, редно е да ти кажам нешто.
Дека не верувам во ништо и никој, а фала богу не ми ни треба.
Така да не би се замарал со други луге дали се или не се нешто што ти појма немаш ....... на твое место кога би бил.
Индоктриниран си( програмиран) и сега вртиш како грамофонска плоча.
Ни еден збор од тоа што го кажа не е од твое лично искуство, сега ти е доволно тоа.
Ама ке дојде ден кога ке ти искочи на нос.
Е можеби во ова верувам.

Tи си обичен забегантус, до сега сто пати се промени во верник па неверник и после јас сум бил индоктриниран... признавам, бев порано, веќе не сум но ти уште си...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не, приказната е приказна, но суштината е битна. Пример во јудеизмот има една книга која по содржина е љубовна поезија, се вика „Песна над песните“. Можеш да ја прочиташ, за мене лично оваа поема е многу подобра и поквалитетна од „Ромео и Јулија“. Таму никаде не се споменува Бог, а сепак евреите ја ставиле меѓу своите свети книги.
Ја прочитав Песна над песните и ептен ми се свиѓа. Требало да вклучат повеќе вакви. Има слични?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Tи си обичен забегантус, до сега сто пати се промени во верник па неверник и после јас сум бил индоктриниран... признавам, бев порано, веќе не сум но ти уште си...
И ај кажи ми у што верувам, пошто сум јас забегантус ?

Член од
24 септември 2009
Мислења
47
Поени од реакции
4
Чекајте малку. Ние ако не веруваме дека тој вашиот бог постои значи ние сме Терминатори...или?

F

Frankie Yale

Гостин
И ај кажи ми у што верувам, пошто сум јас забегантус ?
Како јас да знам точно кога ти сам не знаеш, секако можам да дадам милион теории за тоа што ти веруваш зошто толку пати го промени своето мислење но не сакам да шпекулирам а и ова ти го имаат кажано и други, не само јас така да размисли кој е забегантусот овде...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.358
Поени од реакции
30.735
Тебе, не ли ти е срам од вакви работи?
Срам ми е шо фанав да дискутирам со некој како тебе шо луѓето ги дели на паметни и глупи врз база на нивната теистичка определеност.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Срам ми е шо фанав да дискутирам со некој како тебе шо луѓето ги дели на паметни и глупи врз база на нивната теистичка определеност.
Now that's an easy way out :|
Ја само зборував за заслуги.

Мислам дека не повлеков равенство теист=глупав. Уште помалку атеист=гение. Јас го напаѓам ставот, не теистот. ...освен ако сметам дека тој, лично го зслужил тоа.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Како јас да знам точно кога ти сам не знаеш, секако можам да дадам милион теории за тоа што ти веруваш зошто толку пати го промени своето мислење но не сакам да шпекулирам а и ова ти го имаат кажано и други, не само јас така да размисли кој е забегантусот овде...
Неможеш да знаеш точно ама добар теоретичар си а ?
Хаххах ги знам јас шпекулаторите како тебе многу добро. Абе куче под сенка незнаеш да врзеш
ќе кажуеш ти кој е забегантус.
цццццц што не раѓа оваа земја

F

Frankie Yale

Гостин
Неможеш да знаеш точно ама добар теоретичар си а ?
Хаххах ги знам јас шпекулаторите како тебе многу добро. Абе куче под сенка незнаеш да врзеш
ќе кажуеш ти кој е забегантус.
цццццц што не раѓа оваа земја
Човек дали ти знаеш "шпекулатори како мене" многу добро или не и дали јас знам или не знам "куче под сенка да врзам" не е битно. Да не навлегуваме во лични расправии на овој форум. Факт е дека до сега сто пати го имаш променето своето мислење, ова ти го немам кажано само јас, ти го имаат кажано и други...

А би било убаво во следниот пост да кажеш точно во што веруваш а што не за да можам да ти постирам quote од тој пост кога неколку минути подоцна ќе го промениш своето мислење повторно...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Човек дали ти знаеш "шпекулатори како мене" многу добро или не и дали јас знам или не знам "куче под сенка да врзам" не е битно. Да не навлегуваме во лични расправии на овој форум. Факт е дека до сега сто пати го имаш променето своето мислење, ова ти го немам кажано само јас, ти го имаат кажано и други...

А би било убаво во следниот пост да кажеш точно во што веруваш а што не за да можам да ти постирам quote од тој пост кога неколку минути подоцна ќе го промениш своето мислење повторно...
Треба да се замарам затоа што ти и некои други кажале нешто за мене ? :vozbud:
За болдираното....ајде најди два контрадикторни поста.
Да не се вртиме у круг, а после ќе правиме муабет за понатака.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom