Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
"Пред" е збор кој е поврзан со времето, исто како и "потоа", ако времето непостои, тогаш овие зборови стануваат безсмислени. Текот на времето започнува со големата експанзија, па според тоа зборот "пред" е апсурден, непостои настан пред биг бенгот.Време-простор континиумот започнал со Биг Бенгот (според теоријата), но тоа не значи дека пред тоа не постоела друга вселена со свој време-простор континиум. Или па други вселени...
Јас нереков дека непостоело ништо, туку дека времето и просторот непостоеле се до настанот познат како биг бенг. Тоа не е мое тврдење туку на науката, времето не е праволиниско и концентрацијата на материја го успорува текот на времето, како што може да се види кај црните дупки, а кога универзумот бил концентриран во сингуларитет, времето и просторот непостоеле - постоел само сингуларитетот.Јас морам да те исправам, нема такво нешто како почеток на време и не постоење на ништо пред биг-бенгот.
"Пред" е збор кој е поврзан со времето, исто како и "потоа", ако времето непостои, тогаш овие зборови стануваат безсмислени. Текот на времето започнува со големата експанзија, па според тоа зборот "пред" е апсурден, непостои настан пред биг бенгот.
Време-простор континиумот започнал со Биг Бенгот (според теоријата), но тоа не значи дека пред тоа не постоела друга вселена со свој време-простор континиум. Или па други вселени...
"Пред тоа" вклучува време во кое се вклучени и двете вселени, па заклучокот би бил дека времето си
тече линеарно а вселените ги снемува и се појавуваат. Што не е случај нели ?
Мала грешка направо со "пред тоа" треба да се корегира, ама ни мене не ми текнуе како![]()
Тоа се претпоставки - што би било кога би било, јас зборувам за тоа што може да се набљудува и мери. Паралелните универзуми според мене се потенцијал - можност, а нашиов универзум е конкретност....слично како во квантната механика и двојната природа на честичките! Кога честичката се однесува како бран - тогаш е потенцијал, можност која може да се појави на било кое место од мерниот инструмент, а кога е честичка тогаш е конкретност - објективен феномен кој може да се локализира и измери.Зборуваме за денешниот време-простор континиум.
Што ако тој другиот универзум, под дејство на гравитацијата се собрал во една точка и повторно експлодирал (биг бенг) и настанал нашиот универзум? Во тој случај настанал друг време-простор континиум.... што да, на некој начин зборот пред го прави бесмислен.
Тоа се претпоставки - што би било кога би било, јас зборувам за тоа што може да се набљудува и мери. Паралелните универзуми според мене се потенцијал - можност, а нашиов универзум е конкретност....слично како во квантната механика и двојната природа на честичките! Кога честичката се однесува како бран - тогаш е потенцијал, можност која може да се појави на било кое место од мерниот инструмент, а кога е честичка тогаш е конкретност - објективен феномен кој може да се локализира и измери.
ДАААААА, официјални........ не зезај сега. Дури на еден час се спомнува биг-бенг и тоа како теорија. Далеку од конечна и неменлива.Официјално во смисол се изучува во образовниот систем и се предава како дефинитивна и неменлива.
Споредуваш прикаски и теории. Баш е обратна ситуацијата. Бог е измислен за да не се истражува натаму, а не обратно....исто така ирационални колку и Бог. Но само за да се избегне зборот Бог сеуште се измислуваат и поставуваат нови и нови теории...
Исто се држите до верувања во нечии теории поткрепени со многу науки, но во суштина со тек на време истите паѓаат како погрешни и неиздржани.
Тоа се претпоставки - што би било кога би било, јас зборувам за тоа што може да се набљудува и мери. Паралелните универзуми според мене се потенцијал - можност, а нашиов универзум е конкретност....слично како во квантната механика и двојната природа на честичките! Кога честичката се однесува како бран - тогаш е потенцијал, можност која може да се појави на било кое место од мерниот инструмент, а кога е честичка тогаш е конкретност - објективен феномен кој може да се локализира и измери.
Набљудувачот - субјектот кој го изведува мерењето т.е набљудувањето.А кој влијае на таа кванта за да биде или не ?![]()
Да, бесмислено е да користиш "пред", кога не постои време, барем според теоријата.
А времето не тече линеарно, па можеби тука е проблемот.
Или пак, времето во таа точка, тече толку бавно што е исто како и да не постои.
Набљудувачот - субјектот кој го изведува мерењето т.е набљудувањето.
Според теоријата.... која теорија? Има теории кои велат и поинаку.....
Ако и тече бавно...? За кого бавно? Гледано од кој објект. И да тече бавно сепак тече, нели? Колку и да е бавно.....
Дека времето не е линеарно и тече релативно во однос на концентрација на масата е научен и докажан факт. Но од друга страна материјата во својата основна природа зависи од набљудувачот! Кога атомите, електроните, протоните....не се мерат - набљудуваат се однесуваат како бран, а кога се мерат - набљудуваат се однесуваат како честичка. Што значи дека на времето влијае материјата, а на материјата влијае набљудувачот.Според теоријата.... која теорија? Има теории кои велат и поинаку.....
Ако и тече бавно...? За кого бавно? Гледано од кој објект. И да тече бавно сепак тече, нели? Колку и да е бавно.....